Hoe je Wijsheid uit Cravings kunt Halen en 7 Manieren om er Vrede Mee te Sluiten

Inzicht Krijgen Uit Je Cravings Om Je Relatie Met Voedsel Te Verbeteren + 7 Praktische Tips


103 keer gelezen sinds
11
minuten leestijd
11
minuten leestijd
103 keer gelezen sinds

5
(1)

Of je nu verlangt naar je favoriete zoetigheden of troostende herinneringen aan moeders kookkunsten, er zijn genoeg redenen waarom je naar bepaald voedsel kunt hunkeren.

Hoewel je misschien een bepaald voedsel wilt vanwege de voedingswaarde, hebben cravings vaak een emotionele oorzaak.

In plaats van cravings te zien als iets dat je moet weerstaan, negeren of volledig uitbannen, kun je inzicht krijgen uit cravings als een manier om aan dieper liggende behoeften te voldoen.

Hier lees je hoe je de wijsheid uit je cravings kunt halen om vrede te vinden in je relatie met voedsel.

Hoe je Wijsheid uit Cravings kunt Halen en 7 Manieren om er Vrede Mee te Sluiten

Waarom Cravings Niet de Vijand Zijn

Volgens de dieetcultuur zijn cravings iets dat gecontroleerd en weerstaan moet worden. Maar wat als er een andere benadering is?

Hoewel cravings veel oorzaken kunnen hebben, geven ze vaak aan dat er diepere gevoelens en stressfactoren onder de oppervlakte schuilen.

In plaats van restrictief diëten, omarmt intuïtief eten verlangen als iets om te vieren en van te genieten.

Volgens een review uit 2021 wordt intuïtief eten beschouwd als een adaptieve strategie voor geestelijke gezondheid die verbonden is met verschillende positieve uitkomsten, waaronder toenames in:

 • positief lichaamsbeeld
 • zelfwaardering
 • algemeen welzijn

Een studie uit 2020 volgde 1.491 deelnemers van adolescentie tot jongvolwassenheid. Bij een follow-up na 8 jaar werden voortgezette intuïtieve eetpraktijken geassocieerd met een lagere incidentie van verschillende gestoorde eetgewoonten.

Dit omvatte lagere kansen op:

 • hoge depressieve symptomen
 • lage zelfwaardering
 • hoge lichaamsontevredenheid
 • ongezonde gewichtsbeheersing gewoontes zoals vasten en maaltijden overslaan
 • extreme gewichtsbeheersing gewoontes zoals dieetpillen nemen of braken
 • vreetbuien

De Filosofie van Geneen Roth

Volgens Geneen Roth, auteur, spreker en leider van workshops over dwangmatig eten, kan een intuïtieve benadering van cravings deze transformeren in een bron van bevrijding.

In haar boek “Vrouwen, Voedsel en God: Een Onverwacht Pad naar Bijna Alles,” beschrijft Roth haar eigen reis met gestoorde eetgewoonten en hoe ze workshops is gaan leiden om anderen te ondersteunen die hetzelfde doormaken.

“Dwangmatig eten is slechts het symptoom; geloven dat je je eigen liefde niet waard bent is het probleem.”

—Geneen Roth, “Vrouwen, Voedsel en God: Een Onverwacht Pad naar Bijna Alles


Women Food and God – LUISTERBOEK – An Unexpected Path to Almost Everything
Klik voor prijs bij Bol

Een Intuïtieve Benadering

Roth leert dat het omarmen van het verlangen naar voedsel als natuurlijk, veilig en betrouwbaar, betekent dat je de innerlijke stem terugwint die vaak wordt overschaduwd door populaire boodschappen over diëten, gewichtsverlies en wat het betekent om ‘gezond te eten’.

“Het is nooit waar geweest, nergens en nooit, dat de waarde van een ziel, van een menselijke geest, afhankelijk is van een getal op de weegschaal,” schrijft Roth. “Wanneer we onszelf beginnen te definiëren door dat wat gemeten of gewogen kan worden, komt er iets diep in ons in opstand.”

Net als Roth ervoer ook Sloane Elizabeth, coach in voedselvrijheid en holistisch welzijn, eerst haar eigen moeilijkheden met eten voordat ze een gids werd voor anderen.

“Ik had mijn eigen geschiedenis met gestoorde eetgewoonten en lichaamsbeeldproblemen, en dat is uiteindelijk wat me inspireerde om andere vrouwen te helpen,” zegt ze.

Hoe je Wijsheid uit Cravings kunt Halen en 7 Manieren om er Vrede Mee te Sluiten

De Waarheid Onder Dwangmatigheid

Als cravings diepere gevoelens verbergen, lost het onderdrukken of controleren ervan uiteindelijk niets op.

Volgens een review uit 2020 verhoogt voedseldeprivatie de cravings naar de vermeden voedingsmiddelen. Het onderzoek merkt op dat deze cravings een geconditioneerde reactie zijn, veroorzaakt door aangeleerde signalen in plaats van voedings- of energietekorten. Dit betekent dat ze kunnen worden afgeleerd.

Hoewel het moeilijk is om precies te zeggen wat deze signalen zijn, hebben ze waarschijnlijk emotionele onderstromen.

“De wortel van het probleem ligt in het onderbewuste,” zegt Elizabeth. “Typisch is het een angst voor iets—niet liefhebben waard zijn, angst om niet waardig te zijn, angst om niet perfect te zijn, angst om de controle te verliezen.”

7 Technieken om te Leren van Cravings

Dus, je hebt misschien het idee dat cravings diepere emoties kunnen verbergen, maar wat nu?

De onderstaande technieken kunnen je helpen de wijsheid te ontdekken die verborgen zit achter het verlangen om te eten om je gevoelens te verbergen.

1. Zit met het Verlangen

Het is heel natuurlijk dat verlangens van tijd tot tijd opkomen. In plaats van ze te onderdrukken, negeren of meteen te bevredigen, probeer eens te zitten met het gevoel van verlangen om af te stemmen op de boodschap die het voor je heeft.

“Je signalen, inclusief je cravings, geven je inzicht in wat je lichaam vraagt,” zegt Elizabeth.

Je kunt drie stappen toepassen om dit in de praktijk te brengen:

 1. Zit met het verlangen.
 2. Onderzoek of je de behoefte kunt vervullen.
 3. Als het verlangen er nog steeds is, geniet dan van het voedsel.

2. Wees Bewust van je Buik

Roth leert haar studenten om aandacht te besteden aan hun buik, vooral omdat dit een gebied van het lichaam kan zijn dat veel studenten proberen te bedekken, te verbergen of helemaal te negeren.

“Je begint het proces om jezelf terug te brengen naar je lichaam, naar je buik, naar je ademhaling omdat ze…hier en nu zijn,” schrijft Roth. “Alleen hier en nu kun je de beslissing nemen om wel of niet te eten.”

3. Probeer het

De stappen voor Roth’s buikmeditatie zijn als volgt:

 1. Word je bewust van de sensaties in je buik. Dit kunnen gevoelloosheid, leegte, volheid, tintelingen, warmte of iets anders zijn.
 2. Terwijl je je blijft concentreren op buikgevoelens, begin de ademhaling te tellen. Dit helpt voorkomen dat de geest afdwaalt. Wanneer je bij zeven bent, begin je opnieuw bij één.
 3. Als je in contact komt met de sensaties in je buik, voel dan of je nog steeds wilt eten. Beide keuzes zijn oké.

4. Delegeer de Besluitvorming

Volgens Elizabeth is dit het punt waar veel van haar cliënten struikelen: De vraag, ‘Moet ik eten of niet?’. Ze zegt dat dit hen vaak kan leiden naar een spiraal en zich overweldigd voelen door de beslissing. Als oplossing stelt ze voor om de taak te delegeren.

“Als het gaat om mijn stofwisseling en calorieën verbranden, gelukkig hoeft mijn brein daar niet daadwerkelijk de controle over te hebben,” zegt ze. “Mijn stofwisseling kan de controle hebben. Laat me zien wat er gebeurt als ik dat delegeer, als ik die controle loslaat en vertrouw dat mijn lichaam het zal regelen.”

Dit houdt in dat je vertrouwt dat het lichaam, inclusief het deel dat verantwoordelijk is voor cravings, weet wat het doet.

“Als je kunt…geloven dat alles onder controle is, in plaats van dat jij de controle hebt, dan is er veel meer rust,” zegt Elizabeth.

Ze suggereert om het hele proces te zien als het runnen van een bedrijf.

“Je brein is de CEO, en je hebt een team,” zegt ze. “Je vertrouwt erop dat je werknemers goed voor je werken en daarom is de hele bedrijfsorganisatie onder controle.”

5. Leer je Signaleren

Het oefenen met zitten met je cravings en het voelen van buikgevoelens kan je helpen uit je hoofd te komen en in je lichaam. Hoe meer je oefent, hoe waarschijnlijker het is dat je de signalen van je lichaam kunt interpreteren.

Dieetcultuur laat ons erg verstrikt raken in het esthetische aspect,” zegt Elizabeth. “We beginnen de tropen van andere mensen te vertrouwen, de tijdschriftentropen, de dieetcultuurtropen, en we verliezen onze intuïtie.”

Het leren kennen van je signalen kan je helpen weer in contact te komen met je intuïtie.

“Signalen zijn altijd beschikbaar, maar veel mensen verdoven ze. Of het nu honger, volheid of verlangen is, ze verdoven hun verlangens,” zegt Elizabeth. “Het lichaam begint eigenlijk te schreeuwen om je aandacht te krijgen.”

Als je je aandacht op het lichaam zelf begint te richten, in plaats van op een extern object van verlangen, kun je meer in contact komen met je ware verlangens.

6. Vier je Cravings

Elizabeth merkt op dat cliënten vaak bang zijn voor hun cravings. Ze wantrouwen soms het idee van intuïtief eten omdat ze bang zijn dat als ze eten wat ze willen, ze het gevoel van controle zullen verliezen.

In plaats van cravings te vrezen, stelt ze voor ze te vieren.

“Vier het feit dat een craving een communicatielijn is naar je lichaam,” zegt Elizabeth. “Het is een prachtige zaak om die verbinding met je lichaam te hebben.”

7. Vraag Jezelf: ‘Waar Heb Ik Nog Meer Honger Naar?’

Een essentieel onderdeel van het begrijpen van je signalen is nieuwsgierig zijn naar hen. Elizabeth stelt voor te vragen waar je nog meer honger naar hebt.

Stel dat het ontbijt is en je verlangt naar taart.

“Je weet intuïtief dat het eten van taart voor ontbijt eigenlijk niet het meest afgestemd is op je gezondheid,” zegt Elizabeth. “Dan word je nieuwsgierig en zeg je: ‘oké, als we wat dieper in dit craving duiken, waar heb ik eigenlijk honger naar?’”

Dit kan van alles zijn, zoals:

 • liefde
 • troost
 • gemeenschap
 • acceptatie
 • rust
 • validatie
 • plezier
 • intimiteit

Hoe meer je vraagt, luistert en bij het craving blijft, hoe waarschijnlijker het is dat je een antwoord krijgt.

Houd het Voedsel dat je Cravet in Huis

Het kan tegen alles ingaan wat je ooit hebt gehoord over gezond eten, maar Elizabeth stelt voor om het voedsel dat je cravet beschikbaar te houden in huis. Dit helpt het idee te versterken dat voedsel niet zo’n big deal is.

“De cravings kunnen heel intens aanvoelen als je ze beperkt omdat je alleen in het weekend dessert mag eten,” zegt Elizabeth. “Je zult dat dessert van maandag tot vrijdag verlangen tot het weekend komt.”

In plaats daarvan, neem een beetje van wat je wilt op elk moment van de week.

“Wanneer je jezelf toestaat te eten wat je wilt eten, lijken de cravings niet meer zo speciaal,” zegt Elizabeth.

Tips om van je Eten te Genieten

Roth geeft verschillende tips voor het echt aanwezig zijn en genieten van je eten.

1. Eet wanneer je honger hebt.

2. Eet zittend in een rustige omgeving. Dit geldt niet voor de auto.

3. Eet zonder afleiding. Afleidingen zijn onder andere radio, televisie, kranten, boeken, intense of angstaanjagende gesprekken, of muziek.

4. Eet wat je lichaam wil.

5. Eet totdat je tevreden bent.

6. Eet (met de intentie om) in het zicht van anderen.

7. Eet met plezier, enthousiasme en genot.

Deze dingen doen kan je helpen echt te genieten van de vreugde van eten, evenals het wegnemen van het gevoel van schaamte of speciaalheid van voedsel.

Hoe je Wijsheid uit Cravings kunt Halen en 7 Manieren om er Vrede Mee te Sluiten

Conclusie

“Wanneer we stoppen met diëten, nemen we iets terug wat we vaak te jong waren om te weten dat we het hadden weggegeven: onze eigen stem,” schrijft Roth.

Door te luisteren naar je cravings en ze met nieuwsgierigheid, respect en vertrouwen te behandelen, kun je die stem terugwinnen.

Geraadpleegde bronnen:

 • Healthline. “What Do Food Cravings Mean and How to Handle Them?” Beschikbaar op: Healthline
 • Healthline. “A Quick Guide to Intuitive Eating.” Beschikbaar op: Healthline
 • Tylka, T. L., & Wilcox, J. A. (2021). “Intuitive Eating and Its Psychological Correlates.” International Journal of Eating Disorders. Beschikbaar op: Wiley Online Library
 • Loth, K. A., Wall, M., Choi, C. W., Bucchianeri, M., Quick, V., & Larson, N. (2020). “Predictors of Dieting and Disordered Eating Behaviors from Adolescence to Young Adulthood.” Eating and Weight Disorders – Studies on Anorexia, Bulimia and Obesity. Beschikbaar op: SpringerLink
 • Polivy, J., & Herman, C. P. (2020). “The Restriction Model of Eating: History and Current Status.” Current Obesity Reports. Beschikbaar op: SpringerLink
 • Roth, G. (2011). “Women, Food, and God: An Unexpected Path to Almost Everything.” Beschikbaar op: Bol.com

Veelgestelde Vragen

Wat zijn cravings en waarom hebben we ze?

Cravings zijn intense verlangens naar specifiek voedsel en kunnen zowel door fysieke als emotionele factoren worden veroorzaakt.

Hoe kan intuïtief eten helpen bij het omgaan met cravings?

Intuïtief eten helpt door cravings te omarmen en te begrijpen, waardoor je een gezonde relatie met voedsel ontwikkelt zonder restricties.

Wat is de filosofie van Geneen Roth over cravings?

Geneen Roth ziet cravings als een kans om dieper liggende emotionele behoeften te begrijpen en te vervullen, wat kan leiden tot bevrijding van dwangmatig eten.

Hoe beïnvloedt voedseldeprivatie cravings?

Voedseldeprivatie kan cravings versterken, omdat het vermijden van bepaald voedsel een geconditioneerde reactie veroorzaakt die kan worden afgeleerd.

Welke technieken kunnen helpen om van cravings te leren?

Technieken zoals zitten met het verlangen, bewust zijn van je buikgevoelens, en het vieren van je cravings kunnen inzicht geven in je diepere behoeften.

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 1

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking, Spelling en grammatica: Nick Haenen & Sofie Janssen

Factchecking, Spelling en grammatica: 
Nick Haenen & Sofie Janssen

Gerelateerde Artikelen

Persoonlijkheidstesten

Persoonlijkheidstest op Goodfeeling.nl
Sigma man Test
Inclusiviteit Test