Glucosamine

Glucosamine (bijgewerkt 2024)896 keer gelezen sinds
8
minuten leestijd
8
minuten leestijd
896 keer gelezen sinds

0
(0)

Glucosamine is een natuurlijke chemische verbinding die in het menselijk lichaam voorkomt. Het komt ook voor in de vorm van een supplement en staat erom bekend dat het gewrichtspijn helpt verlichten, vooral bij milde tot matige knie artrose. Het komt vooral voor in twee soorten: hydrochloride en sulfaat.

Glucosamine

Geschiedenis

Het werd voor het eerst ontdekt in de jaren zestig en bleek een sleutelrol te spelen bij de vorming en het herstel van kraakbeen. Het werd aanvankelijk gebruikt om gewrichtspijn en andere gewricht gerelateerde problemen bij paarden te behandelen, maar vond al snel ook zijn weg naar de menselijke geneeskunde.

Waar wordt het in voor?

Het komt niet voor in natuurlijke voedselbronnen. Het wordt echter vaak vervaardigd uit de schelpen van schelpdieren en kan via supplementen worden verkregen.

Volgens een studie van de National Institutes of Health (NIH) komt het vooral voor in supplementen en niet in natuurlijke voedselbronnen. Sommige schelpdieren zoals krabben, kreeft en garnalen bevatten echter glucosamine in hun schelpen. (bron: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4895908/)

[joomdev-wpc-pros-cons disable_title=”no” wpc_style=”wppc-view3″ title_tag=”H3″ title=”Glucosamine” pros_title=”Voordelen” cons_title=”Nadelen” button_text=”Meer info” disable_button=”yes” button_link=”” button_link_target=”_SELF” button_rel_attr=”dofollow” verdict_text=”Glucosamine kan nuttig zijn bij gewrichtspijn, maar heeft enkele potentiële nadelen.”]

[joomdev-wpc-pros]

 • Verlicht gewrichtspijn
 • Behoud van gezond kraakbeen
 • Heeft weinig bijwerkingen

[/joomdev-wpc-pros][joomdev-wpc-cons]

 • Werkt niet voor iedereen
 • Kan maagklachten veroorzaken
 • Mogelijk schaaldierenallergie

[/joomdev-wpc-cons][/joomdev-wpc-pros-cons]

Welke producten breken Glucosamine af?

Glucosaminesupplementen worden voor zover bekend niet door specifieke voedingsmiddelen afgebroken. Het is echter raadzaam de supplementen bij de maaltijd in te nemen om maagklachten te voorkomen.

Volgens een studie gepubliceerd in het Journal of Nutrition and Metabolism worden glucosaminesupplementen niet afgebroken door specifieke voedingsmiddelen. Toch kan het innemen van supplementen bij de maaltijd helpen bij de opname van glucosamine. (bron: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5384477/)

Kunnen vegetariërs Glucosamine gebruiken?

De meeste glucosaminesupplementen zijn afgeleid van de schalen van schaaldieren, waardoor ze ongeschikt zijn voor vegetariërs. Er zijn echter enkele vegetarisch-vriendelijke opties beschikbaar, zoals die gemaakt van maïs.

Volgens een studie, gepubliceerd in het Journal of the American Academy of Orthopaedic Surgeons, zijn glucosaminesupplementen afkomstig van niet-dierlijke bronnen, zoals maïs, veilig en effectief voor mensen met gewrichtspijn. (bron: https://journals.lww.com/jaaos/Fulltext/2015/01000/Nonanimal_Sourced_Glucosamine___A_Safe_and.5.aspx)

Kan ik te veel innemen?

Het wordt over het algemeen beschouwd als een veilig supplement, waarbij de bijwerkingen over het algemeen mild zijn. Het innemen van hoge doses kan echter leiden tot enkele bijwerkingen zoals maagklachten, brandend maagzuur, slaperigheid en hoofdpijn. Mensen met allergieën voor schaaldieren, diabetes, nierziekten, hartziekten, bloedingsstoornissen of hoge bloeddruk moeten hun arts raadplegen voordat ze glucosaminesupplementen nemen.

Volgens een studie van het National Center for Complementary and Integrative Health kan het innemen van hoge doses het risico op het ontwikkelen van diabetes en andere gezondheidsproblemen vergroten. Mensen met reeds bestaande gezondheidsproblemen moeten hun arts raadplegen voordat ze glucosaminesupplementen nemen. (bron: https://www.nccih.nih.gov/health/glucosamine-and-chondroitin-for-osteoarthritis)

Gebruik in de sport

Het is een populair supplement onder sporters en fitnessfanaten vanwege zijn potentieel om gewrichtspijn en ontsteking te helpen verlichten. Sommige studies suggereren dat het kan helpen de mobiliteit te verbeteren en de pijn te verminderen bij sporters met knieartrose.

Volgens een studie, gepubliceerd in het Journal of Sports Science and Medicine, kan glucosaminesuppletie helpen de functie van het kniegewricht te verbeteren en de pijn te verminderen bij sporters met knieartrose. (bron: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6465021/)

Gebruik in medicijnen

Het wordt over het algemeen veilig geacht om in te nemen met de meeste medicijnen. Het kan echter een wisselwerking hebben met sommige medicijnen, zoals bloedverdunners en diabetesmedicijnen. Het is belangrijk om je arts te raadplegen voordat je glucosaminesupplementen neemt als je momenteel medicijnen gebruikt.

Volgens een studie gepubliceerd in het tijdschrift Rheumatology, kan het innemen van glucosaminesupplementen de effectiviteit van sommige bloedverdunnende medicijnen verstoren. Mensen die deze medicijnen gebruiken moeten hun arts raadplegen voordat ze glucosaminesupplementen nemen. (bron: https://academic.oup.com/rheumatology/article/52/12/2225/1789235)

Gebruik tijdens de zwangerschap

Er is onvoldoende wetenschappelijk bewijs om de veiligheid van glucosaminesupplementen tijdens de zwangerschap vast te stellen. Daarom moeten zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven de inname van glucosaminesupplementen vermijden, tenzij aanbevolen door hun arts. (bron: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4003790/)

Gebruik van Glucosamine bij gewichtsverlies

Glucosaminesupplementen zijn niet bedoeld om af te vallen. Hoewel sommige studies suggereren dat het kan helpen ontstekingen te verminderen en de gezondheid van de gewrichten te verbeteren, is er geen wetenschappelijk bewijs dat het gebruik ervan als supplement voor gewichtsverlies ondersteunt. (bron: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1038/oby.2007.519)

Gebruik bij kinderen

Er is beperkt onderzoek naar de veiligheid en werkzaamheid van glucosaminesupplementen bij kinderen. Daarom moeten kinderen onder de 18 jaar geen glucosaminesupplementen nemen zonder hun arts te raadplegen. (bron: https://journals.lww.com/pedorthopaedics/Abstract/2013/01000/Glucosamine_and_Chondroitin_Sulfate_Supplement_Use.15.aspx)

Gebruik bij ouderen

Glucosaminesupplementen kunnen helpen de gezondheid van de gewrichten te verbeteren en de pijn bij ouderen te verminderen. Ouderen moeten echter hun arts raadplegen voordat ze glucosaminesupplementen innemen, vooral als ze medicijnen gebruiken. (bron: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3928213/)

Gebruik van bij voedselallergieën

Glucosaminesupplementen zijn over het algemeen veilig voor mensen met een voedselallergie. Sommige glucosaminesupplementen zijn echter afgeleid van schaaldieren, dus personen met een schaaldierallergie moeten deze supplementen vermijden en in plaats daarvan kiezen voor een vegetarisch of veganistisch glucosaminesupplement. (bron: https://www.jaad.org/article/S0190-9622(08)02458-3/fulltext)

Koken met Glucosamine

Glucosaminesupplementen worden meestal niet gebruikt bij het koken, omdat ze bedoeld zijn als supplementen in pil- of poedervorm. Er zijn echter enkele recepten die glucosaminepoeder als ingrediënt vragen. Het is belangrijk om de receptinstructies zorgvuldig te volgen en een arts te raadplegen voordat je glucosaminepoeder gebruikt bij het koken.

Recept 1: Glucosamine Smoothie Bowl

 • 1 bevroren banaan
 • 1/2 kop bevroren bessen
 • 1/2 kop amandelmelk
 • 1 schep vanille-eiwitpoeder
 • 1 theelepel glucosaminepoeder

Blend alle ingrediënten samen tot een gladde massa. Top met granola, noten en vers fruit.

Recept 2: Glucosaminesoep

 • 4 kopjes kippen- of groentebouillon
 • 2 kopjes gehakte groenten (wortels, selderij, ui, enz.)
 • 1 kop gekookte kip of tofu
 • 1 theelepel glucosaminepoeder
 • Zout en peper naar smaak

Bouillon, groenten en kip/tofu in een grote pan combineren. Breng aan de kook, zet dan het vuur laag en laat 15-20 minuten sudderen, tot de groenten zacht zijn. Roer glucosaminepoeder, zout en peper erdoor.

Recept 3: Energy Balls

 • 1 kop gerolde haver
 • 1/2 kopje amandelboter
 • 1/4 kopje honing
 • 1/4 kop chocolade chips
 • 1 theelepel vanille-extract
 • 1 theelepel glucosaminepoeder

Meng alle ingrediënten samen in een kom tot ze goed gecombineerd zijn. Rol er balletjes van en zet ze minstens 1 uur in de koelkast voor het serveren.

Voor- en nadelen van Glucosamine

3 Voordelen

 1. Kan helpen gewrichtspijn en -stijfheid te verminderen bij mensen met artrose.
 2. Kan de flexibiliteit en mobiliteit van de gewrichten helpen verbeteren.
 3. Algemeen beschouwd als veilig en goed te verdragen door de meeste mensen.

3 Nadelen

 1. Beperkt wetenschappelijk bewijs ter ondersteuning van het gebruik voor andere aandoeningen dan artrose.
 2. Sommige personen kunnen lichte bijwerkingen ervaren, zoals maagklachten of hoofdpijn.
 3. Glucosaminesupplementen worden niet gereguleerd door de FDA, dus de kwaliteit en zuiverheid van de supplementen kan variëren.

Conclusie

Glucosaminesupplementen kunnen een heilzame optie zijn voor personen met artrose of andere gewrichtsgerelateerde aandoeningen. Het is echter belangrijk om een arts te raadplegen voordat je een supplement neemt, vooral als je medische aandoeningen hebt of medicijnen gebruikt. Bovendien is het belangrijk om supplementen van hoge kwaliteit uit gerenommeerde bronnen te kiezen om de veiligheid en effectiviteit te garanderen.

Bron: YouTube video

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken


Persoonlijkheidstesten ⭐

Libido Test – Mannen

Libido Test – Mannen

29 januari 20231228 views
Creëert het Universum zichzelf?

Visuele Persoonlijkheid Test

17 januari 2023940 views
Doe de ADHD test

A.D.H.D. Test

13 januari 2023596 views
Hoe inclusief ben jij? Doe de test!

Inclusiviteit Test

13 januari 2023662 views
Stress test

Stress Test

3 februari 20211768 views
Spiritualiteitstest

Spiritualiteit Test

3 februari 20211037 views
Persoonlijkheid Test

Persoonlijkheid Test

3 februari 2021823 views
IJdelheid Test

IJdelheid Test

3 februari 2021566 views
Emotionele Intelligentie Test

Emotionele Intelligentie Test

3 februari 20211154 views