Je Genen Zijn Beschrijfbaar En Zeker Niet In Steen Geschreven

Je Genen Zijn Beschrijfbaar En Zeker Niet In Steen Geschreven – Epigenetica Uitgelegd87 keer gelezen sinds
8
minuten leestijd
8
minuten leestijd
87 keer gelezen sinds

4.6
(5)

Hallo! Wonderbaarlijk Persoon!

Welkom bij mijn blog over waarom en hoe je genen luisteren naar je overtuigingen. In dit artikel gaan we ontdekken hoe krachtig onze gedachten eigenlijk zijn en hoe ze ons lichaam en onze gezondheid zowel negatief als positief kunnen beïnvloeden door middel van epigenetica. 

Waarom Epigenetica zo belangrijk is

Onze genen en ons DNA worden vaak gezien als onveranderlijk en vaststaand. We denken dat we geboren worden met een bepaald genetisch profiel dat ons leven en onze gezondheid grotendeels bepaalt. Maar stel je voor dat dit niet helemaal waar is. Stel je voor dat onze overtuigingen en percepties een enorm effect hebben op de expressie van onze genen! Dit concept wordt epigenetica genoemd en het is revolutionair. Het betekent dat we veel meer controle hebben over onze gezondheid dan we dachten. Door positief te denken en stress te verminderen kunnen we onze genen zo programmeren dat ze ons helpen gezond en vitaal te blijven. Superspannend toch?!

Alvast 5 van de belangrijkste punten

  1. Epigenetica: hoe onze overtuigingen onze genen beïnvloeden
  2. Positief denken programmeert je genen voor gezondheid
  3. Stress activeert ziektegenen
  4. Je genen luisteren elk moment van de dag
  5. Door mindfullness je genen herprogrammeren

Epigenetica: het vakgebied dat alles verandert

Epigenetica is het revolutionaire vakgebied dat aantoont hoe onze genen reageren op signalen van buitenaf. Lange tijd dachten we dat onze genen een soort van vaststaand draaiboek waren dat ons leven bepaalde. Maar epigenetica laat zien dat dit niet waar is. Onze genen zijn flexibel en dynamisch. Ze reageren voortdurend op signalen uit ons brein en ons lichaam. En die signalen worden weer beïnvloed door onze percepties van de wereld!

Stel je een symfonieorkest voor. De musici zijn de genen. Ze hebben allemaal een instrument en kunnen prachtige muziek maken. Maar zonder dirigent is het een chaos. De dirigent is ons brein en onze overtuigingen. Die bepalen welke genen wanneer actief worden en welke muziek er gespeeld wordt. Positieve overtuigingen dirigeren onze genen richting gezondheid. Negatieve overtuigingen dirigeren ze richting ziekte. Wij hebben dus veel meer invloed dan we dachten!

Onderzoeken tonen bijvoorbeeld aan dat meditatie onze genen kan veranderen. Al na 8 uur meditatie zagen wetenschappers effecten op genexpressie! Ons brein communiceert dus constant met ons DNA. Goed nieuws: dat betekent dat we door onze overtuigingen te veranderen onze genetische muziek kunnen herschrijven!

Je Genen Zijn Beschrijfbaar En Zeker Niet In Steen Geschreven

Positief denken programmeert je genen voor gezondheid

Uit onderzoek blijkt keer op keer hoe krachtig positief denken is. Mensen die optimistisch in het leven staan, hebben bijvoorbeeld een tot 15% lager risico op vroegtijdig overlijden. En optimisten herstellen sneller van ziektes en operaties. Hoe kan dat?

Het antwoord is: onze genen luisteren mee! Positieve gedachten zetten een cascade van gezonde biologische reacties in gang. Stresshormonen maken plaats voor het gelukshormoon serotonine. Ontstekingsmarkers dalen. Er worden anti-oxidanten en groeihormonen geproduceerd. Alles in ons lichaam gaat de kant op van vitaliteit. En op celniveau betekent dit dat er andere genen aan- en uitgezet worden.

Ziektegenen die bij negativiteit tot expressie zouden komen, blijven inactief. En genen die goed zijn voor onze gezondheid, worden juist gestimuleerd. Eén positieve gedachte is al genoeg om die hele cascade in gang te zetten! Dus door vaker positief te denken, programmeer je als het ware je genen om voor je gezondheid te zorgen. Zo simpel is het.

Stress activeert ziektegenen

Helaas werkt het ook andersom. Chronische stress is misschien wel de meest schadelijke emotie voor onze genen. Want stress zet een hele reeks biologische reacties in gang die onze gezondheid ondermijnen. Ziektegenen worden geactiveerd, ontstekingsmarkers schieten omhoog en de celvernieuwing komt in de war.

Eén van de meest dramatische effecten is dat stress onze telomeren afbreekt. Telomeren zijn de beschermende caps aan het einde van onze chromosomen. Ze worden korter bij elke celdeling en als ze op zijn, gaat de cel dood. Stress versnelt de verkorting van telomeren enorm. Daardoor verouderen we sneller en neemt het risico op allerlei leeftijdsgerelateerde ziekten toe. Echt vreselijk!

Gelukkig werkt positiviteit ook hier als antistress- medicijn en kan het helpen om de schade te repareren. Dus door vaker de stress-knop uit te zetten, hoef je je niet zo’n zorgen te maken over je telomeren. En vergeet meditatie niet: studies tonen aan dat het je telomeren kan verlengen!

Je genen luisteren elk moment van de dag

Het mooie aan epigenetica is dat het heel snel gaat. Zodra er ergens in je lichaam een signaal verandert, stellen je genen zich meteen anders in. Dus elke gedachte die door je hoofd schiet, elke emotie die je voelt, kan genetische effecten hebben. Positief of negatief.

Misschien denk je nu: oei, dat klinkt best stressvol! Maar zie het positief. Het betekent namelijk ook dat je op elk moment van de dag je gezondheid in eigen hand hebt. Je hoeft niet te wachten op een wonderpil of ingewikkelde therapie. Gewoon door nu een paar diepe ademhalingen te nemen of een dankbaarheidsritueel te doen, kun je je genen al de goede kant op sturen. En door vaker stil te staan bij het mooie in je leven, programmeer je jezelf voor meer geluk en gezondheid.

Door mindfulness je genen herprogrammeren

Misschien vraag je je nu af hoe je je genen concreet kunt “herprogrammeren”. Er zijn heel veel manieren, van yoga tot aan journaling. Maar één van de krachtigste tools is mindfulness of ademhalingsoefeningen.

Door je aandacht bewust te richten op het huidige moment, kom je in een ontspannen staat van zijn. Deze staat activeert de ontspanningsrespons, het tegenovergestelde van stress. Je hartslag gaat omlaag, stresshormonen maken plaats voor gelukshormonen en je immuniteit krijgt een boost. Precies de omstandigheden waarin je genen zich optimaal ontwikkelen!

Bovendien kalmeert mindfulness je amygdala, het angstcentrum van je brein. Een overactieve amygdala zorgt voor chronische stress en dus ook voor ongezonde genexpressie. Door iedere dag even te mediteren, yoga te doen of gewoon 10 diepe ademhalingen te nemen, kan je dit “negativiteitscentrum” tot rust brengen. Zo krijg je langzaam maar zeker controle over je epigenetische orkest!

Jij bent de dirigent van je genen

Ik hoop dat ik je met dit artikel wat meer inspiratie en hoop heb kunnen geven. Het idee dat we machteloze slachtoffers zijn van onze genen, blijkt niet te kloppen. Jij bent de dirigent van het genetische orkest in je lichaam. Door je overtuigingen, je stressniveau en je levensstijl kun jij je genen zo programmeren dat ze je gezond en sterk houden.

Dus vergeet niet af en toe even stil te staan bij de kracht van je gedachten. Geniet van de kleine dingen. Adem diep door als je je zorgen maakt. En koester de wetenschap dat je met elke positieve actie je eigen gezondheid creëert. Je genen luisteren en ze willen je graag helpen te floreren in het leven!

Veelgestelde vragen

Kunnen mijn gedachten echt mijn genen veranderen?

Jazeker! Talloze studies tonen de effecten van gedachten, emoties en leefstijl op onze genexpressie aan. Je genen reageren op alle signalen vanuit je brein en lichaam. Dus door positiever te denken en stress te verminderen, “programmeer” je als het ware je genen voor meer gezondheid.

Hoe snel zie je resultaten?

De effecten zijn vaak al binnen enkele minuten of uren meetbaar. Maar blijvende resultaten vragen om consistente positieve input over langere tijd. Dus het is een kwestie van goede gewoontes aan te leren en vol te houden.

Kun je je genen echt 100% onder controle krijgen?

Helaas niet, er is altijd enige genetische “ruis”. Maar je hebt verbluffend veel invloed op hoe je genen zich gedragen. Wetenschappers schatten dat leefstijl en gedachten maar liefst 70-90% van je gezondheid bepalen. Dus neem je macht over je genen serieus!

Wat als ik al ziek ben, helpt het dan nog?

Zeker! Talloze onderzoeken tonen aan dat positiviteit en ontspanning zelfs bij ernstige ziektes het genezingsproces kunnen versnellen. Dus het is nooit te laat om je genen de goede kant op te sturen.

Hoe leer ik mijn genen beter “dirigeren”?

Allereerst door inzicht te krijgen in epigenetica, zodat je begrijpt dat jij de baas bent. Vervolgens met behulp van mindfulness, meditatie, yoga, ademhalingsoefeningen, positief denken en gezonde gewoontes. Zo krijg je steeds meer controle over je genetische expressie.

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.6 / 5. Stemtelling: 5

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken