Waarom Het Soms Beter Is Niet Jezelf Te Zijn: De Kunst Van Het Doorbreken Van Patronen - Joe Dispenza

Waarom Het Soms Beter Is Niet Jezelf Te Zijn: De Kunst Van Het Doorbreken Van Patronen – Joe Dispenza


28 keer gelezen sinds
11
minuten leestijd
11
minuten leestijd
28 keer gelezen sinds


Schrijf je in voor een gratis exemplaar van De Manifestatie Mindset en ontvang inzichten en updates die je helpen bij je persoonlijke groei.


In ons dagelijks leven zitten we vaak vast in patronen en gewoontes die we onbewust blijven herhalen. Deze gedragspatronen vormen wie we zijn, maar beperken ons tegelijkertijd in wie we kunnen worden.

Je staat elke dag op dezelfde manier op, volgt dezelfde routine, hebt dezelfde gedachten en voelt dezelfde emoties – en toch verwacht je dat je leven op een dag zal veranderen.

Volgens neurowetenschappelijk onderzoek heeft de manier waarop we denken direct invloed op ons brein, ons lichaam en daarmee op onze realiteit. Door bewust te worden van deze patronen kunnen we ze doorbreken en nieuwe mogelijkheden creëren.

Alvast 5 van de belangrijkste punten

  1. Onze hersenen zijn een weerslag van onze omgeving en ervaringen. 
  2. Persoonlijkheid is opgebouwd uit gedachten, gedrag en emoties. 
  3. Elke gedachte produceert een chemische reactie in ons brein die een bijbehorend gevoel oproept. 
  4. Het kwantumveld reageert niet op wat we denken of voelen, maar op onze ‘state of being’ – de combinatie van denken en voelen.
  5. De grootste uitdaging bij het veranderen van patronen is niet de methode of kennis, maar simpelweg tijd maken voor jezelf. 

De wetenschap achter onze gedragspatronen

Soort hersenactiviteitEffect op ons gedrag
Herhalende gedachtenVersterking van neurale paden
Nieuwe gedachtenVorming van nieuwe verbindingen
Emotionele reactiesConditionering van het lichaam
Bewuste keuzesPotentieel voor verandering

Wat we denken en voelen vormt letterlijk de structuur van onze hersenen. Volgens neurowetenschappers zijn onze hersenen een georganiseerde weerslag van alles wat we weten en hebben ervaren in ons leven. Wanneer we herhalende gedachtepatronen hebben, worden specifieke neurale verbindingen in onze hersenen steeds sterker.

Dit verklaart waarom gewoonten zo moeilijk te doorbreken zijn – ze zijn fysiek ‘bedraad’ in onze hersenen. Elke keer dat we dezelfde gedachten hebben, dezelfde handelingen uitvoeren en dezelfde emoties voelen, versterken we deze verbindingen.

Waarom Het Soms Beter Is Niet Jezelf Te Zijn: De Kunst Van Het Doorbreken Van Patronen - Joe Dispenza

De cyclus van denken en voelen

Volgens het principe van ‘neurale plasticiteit’ kunnen we onze hersenen opnieuw programmeren door bewust te worden van onze gedachtepatronen en deze te veranderen. Elke keer dat we een gedachte hebben, produceren we een chemische stof in onze hersenen die een bijbehorend gevoel opwekt.

Als we positieve, ruimdenkende of vreugdevolle gedachten hebben, activeert dit specifieke circuits in onze hersenen die bepaalde chemische stoffen aanmaken. Deze stoffen laten ons lichaam precies voelen zoals we denken – positief, ruimdenkend of vreugdevol.

Omgekeerd geldt hetzelfde: negatieve of beperkende gedachten activeren andere hersencircuits die andere chemische stoffen produceren, waardoor we ons negatief of beperkt voelen.

Deze wisselwerking tussen denken en voelen wordt een cyclus die zichzelf versterkt. We denken zoals we voelen en voelen zoals we denken, wat resulteert in een steeds dieper geworteld patroon.

Het ontstaan van een ‘state of being’

Wanneer deze cyclus van denken en voelen zich herhaalt, ontstaat wat we een ‘state of being’ kunnen noemen – een toestand waarin gedachten en gevoelens zijn afgestemd op een bepaald concept. Gedachten zijn de taal van de hersenen, terwijl gevoelens de taal van het lichaam zijn.

Na verloop van tijd conditioneren we ons lichaam om bepaalde emoties te onthouden, net zoals ons bewuste denken patronen onthoudt. Wanneer het lichaam net zo goed weet’ als de geest, wordt dit een gewoonte.

Het artikel gaat verder onder deze uitnodiging

EEN VRAAGJE..

Je hebt al tientallen artikelen gelezen over manifesteren en ook evenzoveel YouTube video's bekeken, maar het lukt je nog steeds niet meetbare en aanwijsbare positieve resultaten te zien in je leven?

Meld je dan nu aan voor deze unieke Manifestatie Avond waar je niet alleen heldere uitleg krijgt over hoe manifesteren nu eigenlijk echt werkt, maar ook ga je aan het eind van de avond naar huis met een pak praktische kennis en technieken die direct toepasbaar zijn en hun effectiviteit al meer dan 20 jaar hebben bewezen.

Deze manifestatie avond wordt verzorgd door Nick in samenwerking met Kim van House of Retreat. Details over deze Manifestatie Avond vind je hier.

Deelname: € 55,00 | Datum om in je agenda te zetten: 16 mei, 19:00 / 22:00

House of Retreat | Constructieweg 11 | Huizen, 1271 ED | Noord-Holland

Vervolg artikel vanaf hier..

Volgens experts bestaat rond je 35e levensjaar ongeveer 95% van wie je bent uit een set van gememoriseerde gedragingen, emotionele reacties, overtuigingen en percepties die automatisch verlopen.

Dit betekent dat slechts 5% van je bewuste denken werkt, terwijl de overige 95% op automatische piloot draait. Dit verklaart waarom positief denken alleen vaak niet werkt – als je positief probeert te denken maar je negatief voelt, staan je geest en lichaam in conflict met elkaar.

Waarom Het Soms Beter Is Niet Jezelf Te Zijn: De Kunst Van Het Doorbreken Van Patronen - Joe Dispenza

De kracht van nieuwe kennis

Om werkelijk te veranderen moeten we ons lichaam opnieuw conditioneren naar een nieuwe mindset. De enige manier om de hersenen in nieuwe sequenties en patronen te laten werken is door het verwerven van nieuwe kennis of informatie. Elke keer dat we iets nieuws leren, maken we een nieuwe verbinding in onze hersenen – dat is wat leren inhoudt.

Het onthouden en bestendigen van deze verbindingen is wat ons helpt groeien en veranderen.

Door onszelf bewust bloot te stellen aan nieuwe ideeën, ervaringen en perspectieven, kunnen we de neurochemische samenstelling van onze hersenen veranderen.

Deze verandering in onze hersenen leidt tot een verandering in ons denken, wat weer leidt tot een verandering in ons gedrag en uiteindelijk in onze resultaten.

Verklarende woordenlijst

  • Neurale plasticiteit: Het vermogen van de hersenen om zich aan te passen en te reorganiseren door nieuwe verbindingen te vormen
  • State of being: Een toestand waarin gedachten en gevoelens op elkaar zijn afgestemd rond een concept
  • Kwantumveld: Een theoretisch concept dat verwijst naar het energieveld dat alles verbindt
  • Neurochemie: De studie van chemische stoffen in de hersenen en hun effect op gedrag en emoties

Doorbreken van automatische patronen

Een van de grootste uitdagingen bij het veranderen van patronen is dat we zo gewend zijn aan onze huidige manier van zijn dat we er comfort in vinden, zelfs als deze ons niet dient.

We staan op dezelfde manier op, voeren dezelfde routines uit, denken dezelfde gedachten en voelen dezelfde emoties – en toch verwachten we dat er iets in ons leven zal veranderen.

Einstein noemde dit waanzin: steeds hetzelfde doen maar een ander resultaat verwachten.

Om werkelijk te veranderen moeten we ons bewustzijn verhogen en alert worden op onze automatische gedachten en gedragingen. We moeten onszelf afvragen: “Dient deze gedachte of dit gedrag mij?”

Als het antwoord nee is, moeten we bewust kiezen voor een andere gedachte of ander gedrag. Dit vraagt om voortdurende aandacht en toewijding aan onszelf.

Waarom Het Soms Beter Is Niet Jezelf Te Zijn: De Kunst Van Het Doorbreken Van Patronen - Joe Dispenza

De kracht van visualisatie

Alle grote persoonlijkheden in de geschiedenis – of het nu ging om William Wallace, Mahatma Gandhi, Martin Luther King of Joan of Arc – hadden een visie die ze niet konden zien, ruiken, proeven of voelen, maar die levend was in hun geest.

Deze visie was zo levendig dat ze begonnen te leven alsof hun gewenste realiteit al plaatsvond. Door hun toewijding aan deze innerlijke werkelijkheid wisten ze uiteindelijk hun externe omstandigheden te veranderen.

Volgens de neurowetenschappen is het mogelijk om in een toekomstige mogelijkheid te geloven die je nog niet kunt ervaren met je zintuigen, maar waar je zoveel aan hebt gedacht dat je hersenen zijn veranderd alsof de gebeurtenis al heeft plaatsgevonden.

Dit is de essentie van creatieve visualisatie: je hersenen kunnen niet het verschil zien tussen een werkelijke ervaring en een levendige, emotioneel geladen visualisatie.

De wet van aantrekking begrijpen

Het kwantumveld, of universele bewustzijn, reageert niet op wat je denkt of voelt, maar op je ‘state of being’ – de combinatie van denken en voelen. De meeste mensen wachten op een crisis, trauma, ziekte of verlies voordat ze echt willen veranderen.

Pas als het ego tot zo’n laag niveau is gebracht dat ze niet verder kunnen op de gebruikelijke manier, beginnen ze te kijken naar hoe ze denken, wat ze geloven of welke emoties ze hebben.

De boodschap is echter: waarom wachten?

We kunnen leren en veranderen in een toestand van pijn en lijden – wat vaak het menselijke model is – of we kunnen leren en veranderen in een toestand van vreugde en inspiratie.

Het kiezen voor de laatste optie vereist dat we proactief zijn en bewust tijd maken voor onszelf en onze groei, in plaats van te reageren op externe omstandigheden.

Waarom Het Soms Beter Is Niet Jezelf Te Zijn: De Kunst Van Het Doorbreken Van Patronen - Joe Dispenza

Het creëren van een nieuwe toekomst

Hoeveel mensen worden ‘s ochtends wakker en creëren bewust hun toekomst? De grootste reden waarom mensen dit niet doen, is omdat ze niet werkelijk geloven dat het mogelijk is.

Als je op een diep niveau zou weten dat je gedachten je realiteit vormgeven, zou je dan ooit een dag missen om bewust positieve gedachten te denken?

De uitdaging is om te geloven in een toekomst die je nog niet kunt zien of ervaren met je zintuigen, maar waar je zo vaak aan hebt gedacht dat je hersenen zijn gaan functioneren alsof de gebeurtenis al heeft plaatsgevonden.

Dit vereist toewijding, vertrouwen en een bereidheid om verder te kijken dan je huidige omstandigheden. Het vraagt om een sprong in geloof dat wat je niet kunt zien, net zo echt kan zijn als wat je wel kunt zien.

De rol van herhaling en consistentie

Het principe in de neurowetenschappen dat ‘neuronen die samen vuren, samen verbinden’ betekent dat als we dezelfde gedachten blijven denken, dezelfde handelingen blijven uitvoeren en dezelfde ervaringen blijven doormaken, onze hersenen in dezelfde patronen blijven vuren. Dit leidt tot een zeer beperkte neurologische handtekening die we onze persoonlijkheid noemen.

Om te groeien en te veranderen, moeten we deze patronen doorbreken door nieuwe gedachten te denken en nieuwe ervaringen op te doen. Dit vereist consistentie en dagelijkse toewijding.

Het is niet genoeg om één keer een positieve gedachte te hebben of één keer een nieuwe ervaring op te doen. Echte verandering komt door herhaling en volharding, tot de nieuwe manier van zijn net zo natuurlijk voelt als de oude.

Waarom Het Soms Beter Is Niet Jezelf Te Zijn: De Kunst Van Het Doorbreken Van Patronen - Joe Dispenza

De kunst van het loslaten

Een van de grootste uitdagingen bij het veranderen van patronen is het loslaten van oude overtuigingen en identiteiten.

We zijn zo gewend geraakt aan wie we denken te zijn, dat het loslaten van deze identiteit aanvoelt als een soort sterven.

En in zekere zin is dat ook zo – het is het sterven van een oude zelf om ruimte te maken voor een nieuwe.

Dit proces kan ongemakkelijk zijn omdat het ons in onbekend terrein brengt. Onze hersenen zijn geprogrammeerd om ons veilig te houden, en ‘veilig’ betekent vaak ‘bekend’, zelfs als dat bekende ons niet dient.

Het doorbreken van oude patronen vereist dat we door deze onzekerheid heen bewegen en vertrouwen hebben in het proces van groei en transformatie.

Conclusie

Om werkelijk te veranderen moeten we een nieuwe persoonlijkheid worden, die een nieuwe realiteit zal scheppen. Dit is de essentie van persoonlijke transformatie.

Door bewust te worden van onze automatische gedachten en gedragspatronen, kunnen we beginnen deze te doorbreken en nieuwe te creëren die meer in lijn zijn met wie we willen zijn en wat we willen bereiken.

Dit proces vereist toewijding, consistentie en een bereidheid om buiten onze comfort-zone te treden.

De grootste uitdaging is niet de kennis of de methode, maar simpelweg het maken van tijd voor onszelf – tijd om bewust te worden, te reflecteren en nieuwe patronen te ontwikkelen.

Door dit dagelijks te doen, kunnen we letterlijk onze hersenen heropbouwen en daarmee ons leven transformeren.

Veelgestelde vragen

Hoe lang duurt het voordat nieuwe gedachtenpatronen gewoonten worden?

Onderzoek suggereert dat het gemiddeld 21 tot 66 dagen duurt om een nieuwe gewoonte te vormen, afhankelijk van de complexiteit van de gewoonte en individuele verschillen.

Voor diepgewortelde emotionele patronen kan het langer duren – soms maanden of zelfs jaren van consistent bewustzijn en oefening.

Kan iedereen zijn gedachtenpatronen veranderen, ongeacht leeftijd?

Ja, dankzij neurale plasticiteit behouden onze hersenen het vermogen om te veranderen gedurende ons hele leven.

Hoewel de plasticiteit afneemt met de leeftijd, blijft ons brein in staat om nieuwe verbindingen te vormen en te reorganiseren, waardoor verandering op elke leeftijd mogelijk is.

Wat zijn praktische manieren om meer bewust te worden van automatische gedachtepatronen?

Dagelijks mediteren, een dagboek bijhouden, mindfulness beoefenen in dagelijkse activiteiten, en regelmatig reflecteren op je reacties en emoties zijn effectieve methoden om bewuster te worden van je gedachtepatronen.

Ook het vragen van feedback aan vertrouwde personen kan helpen om blinde vlekken te identificeren.

Hoe ga je om met terugval in oude patronen tijdens het veranderingsproces?

Terugval is een normaal onderdeel van elk veranderingsproces. Benader dit met compassie voor jezelf, leer van wat de terugval heeft getriggerd, pas je aanpak aan indien nodig, en hervat je nieuwe gewoonten zo snel mogelijk. Elke ‘mislukking’ is een kans om meer te leren over jezelf en je patronen.

Waarom voelt verandering soms zo moeilijk en ongemakkelijk?

Verandering voelt vaak ongemakkelijk omdat het ons buiten onze comfortzone brengt en neurochemische onbalans kan veroorzaken.

Ons brein is geprogrammeerd om energie te besparen door bekende patronen te volgen, en verzet zich daarom tegen nieuwe, energie-intensieve processen.

Bovendien raakt onze identiteit verweven met onze gewoonten, waardoor verandering kan aanvoelen als een bedreiging voor wie we zijn.

Image Not Found

Fact checking: Nick Haenen, Spelling en grammatica: Sofie Janssen

Vinden

Fact checking: Nick Haenen
&
Spelling en grammatica: 
Sofie Janssen