Image

Leer Op De Juiste Manier Visualiseren Met Deze 4 Technieken34 keer gelezen sinds
9
minuten leestijd
9
minuten leestijd
34 keer gelezen sinds

5
(1)

Onze aandacht richt zich vaak op wat we missen, in plaats van op onze ware verlangens. Visualisatie dient als een methode om de capaciteit van de geest te upgraden en uit te breiden, ruimte scheppend voor de vervulling van onze diepste aspiraties. Joseph Murphy, bekend van zijn boek ‘De kracht van je Onderbewustzijn’, stelt dat de overtuigingen, gedachten en perspectieven die we op ons onderbewustzijn prenten, onze realiteit vormgeven.

De kracht van Visualisatie

Hoe kunnen we effectief ons onderbewustzijn aanspreken? Hoe draagt het visualiseren van onze verlangens bij aan het tegengaan van negatieve gedachten? Michelangelo, een van de meest vooraanstaande beeldhouwers uit de geschiedenis, zei ooit: “Ik zag de engel in het marmer en houwde tot ik hem bevrijdde.”

Hij onderscheidde David in het marmerblok, gebruikmakend van zijn verbeeldingskracht om een opmerkelijke creatie uit zijn onderbewustzijn te vormen. Op dezelfde manier, wanneer we onze aspiraties visualiseren, worden we volledig ondergedompeld in de ervaring van het bezitten ervan, wat op zijn beurt onze cognitieve vermogens activeert om in ons voordeel te werken. Dit onderstreept het belang van het visualiseren van iemands verlangens.

Een voorbeeld van een creatieve visualisatie

Stel je een vrouw voor die in een stad woont. Ze ziet zichzelf op reis gaan naar een pittoresk dorpje buiten de stedelijke uitgestrektheid, waar ze een nieuw begin voor haar leven voorstelt, door het schrijven van een roman. In haar geestesoog ziet ze zichzelf zitten aan een houten bureau, genietend van een stomende kop koffie terwijl ze de laatste pagina’s van haar boek schrijft. Ze voelt de stralende zonlicht door een groot raam binnenstromen, vergezeld door het zachte roepen van een ochtendduif.

Het uitzicht op een serene meer met zijn koele wateren vanuit haar raam is levendig in haar gedachten. Terwijl ze overweegt om later die dag te gaan kajakken op het rustige meer, voelt ze een overweldigend gevoel van vervulling, rust en tevredenheid, niet alleen in haar verbeelding, maar ook tastbaar in de realiteit. Naarmate ze dit mentale tafereel herhaaldelijk opnieuw beleeft, begint haar onderbewustzijn de realisme van de ervaring te internaliseren.

De kracht van het Onderbewustzijn

De emotionele en psychologische reacties spiegelen die welke men zou ondergaan in een daadwerkelijke situatie. De aanhoudende herhaling van dit mentale scenario maakt diepe indruk op het onderbewustzijn, waardoor middelen en kansen worden aangeboord die de weg effenen naar het verwezenlijken van de voorziene omstandigheden.

Situaties lijnen zich organisch uit in het voordeel van jouw nagestreefde doel. Zo kan de vrouw die zich haar tocht naar het dorp, haar momenten aan het bureau, haar koffiegenot en haar schrijfinspanningen voorstelt, een onverwacht telefoontje krijgen van een oude vriend die onlangs naar datzelfde dorp is verhuisd. Deze persoon biedt een uitnodiging aan die op wonderlijke wijze aansluit bij haar voorgestelde verhaal.

De Realiteit van Visualisatie

Het is een feit dat ons onderbewustzijn niet het vermogen heeft om te onderscheiden tussen wat echt is en wat ingebeeld. Wanneer je iets in je geest oproept, echoën de daaruit voortvloeiende emoties en sensaties die zouden ontstaan in een daadwerkelijke situatie. Joseph Murphy legt uit dat de hersenen bestaan uit twee duidelijke componenten: de bewuste geest en de onderbewuste geest.

De bewuste geest is verantwoordelijk voor het genereren van emoties en sentimenten die onze houding, gedrag, keuzes en activiteiten in ons dagelijks bestaan vormgeven. De onderbewuste geest daarentegen bevindt zich onder het bewuste domein en kan het onderscheid tussen fantasie en realiteit niet waarnemen. Het absorbeert gewillig input van de bewuste geest in de vorm van gedachten, wat relevante emoties of gevoelens teweegbrengt.

De Verbeelding als Realiteit

Intrinsiek verbonden met de bewuste geest, accepteert de onderbewuste geest onvoorwaardelijk en behandelt alles wat de bewuste geest het voedt als echt. Bijgevolg, als we een scène schilderen binnen onze bewuste geest, omarmt ons onderbewustzijn het als werkelijkheid, met dezelfde emotionele en affectieve reacties alsof we daadwerkelijk aanwezig zijn in de situatie.

Een opmerkelijk feit is dat de geest geneigd is om onze overtuigingen te versterken, waardoor ze verder worden verstevigd. Deze neiging leidt ons naar situaties en instellingen die overeenkomen met onze overtuigingen, wat een aangeboren proces is. Onze aandacht wordt van nature aangetrokken tot zaken die persoonlijke betekenis hebben of vaak worden overwogen.

Laten we nu de verschillende visualisatietechnieken en -benaderingen verkennen die je kunt gebruiken om je verlangens op de juiste manier te kanaliseren. Welke methoden zijn hierin het meest effectief? Ik ga enkele van de beste technieken te delen die worden aanbevolen door grootheden als Joseph Murphy en andere vooraanstaande figuren in de wereld van zelfontwikkeling.

Visualisatietechnieken in de Praktijk

Leer Op De Juiste Manier Visualiseren En Zie Hoe Je Leven Drastisch Zal Veranderen

De Eerste Techniek: Meditatie

De eerste techniek omvat een meditatieve praktijk gericht op de omstandigheden die je wenst te realiseren. Dr. Wayne Dyer, een vooraanstaand figuur in de literatuur over zelfverbetering, benadrukt deze techniek. Hij stelt dat onze gedachten bepalen wat ons overkomt, dus als we ons leven willen veranderen, moeten we onze geest uitdagen.

Hij pleit voor een voortdurende onderdompeling in de overpeinzing van de omgeving die je wilt creëren. Hierbij haalt hij aan hoe pioniers zoals de gebroeders Wright zich niet richtten op de beperkingen van aan de grond blijven, noch Thomas Edison zich focuste op de schaduwen van uitdagingen. Hun aandachtspunt was een boeiende visie, een bron van motivatie die hen voortstuwde naar het bereiken van hun aspiraties.

De Tweede Techniek: Affirmaties

Vervolgens omvat de volgende aanpak het verdiepen in meditatie rondom een enkel woord of bevestiging. Deze techniek belichaamt eenvoudigheid in zijn essentie. Zo formuleer je bijvoorbeeld een bevestiging of een beknopte zin die je verlangen omvat. Stel je voor dat je een beroemde schrijver wilt worden, dan volstaat een verklaring zoals “Ik ben een internationaal erkende auteur”. Schrijf dit op een kaartje en besteed elke ochtend twee tot vijf minuten om erop te concentreren. Na verloop van tijd zal deze zin of dit woord dat je gewenste identiteit of doelstelling belichaamt, naadloos in je onderbewustzijn verankeren.

De Derde Techniek: Mentale Film

De derde methode van visualisatie draait om de zogenaamde ‘mentale film’-techniek. Deze bekende aanpak is prominent in de leer van Joseph Murphy en wordt vaak besproken in zijn boek. Een bekend Chinees spreekwoord stelt dat een beeld meer zegt dan duizend woorden, terwijl William James, een pionier in de Amerikaanse psychologie, benadrukte dat het onderbewustzijn mentale beelden in realiteit kan vertalen, mits versterkt door onwankelbaar geloof. In deze techniek is jouw taak om een mentale bioscoop van je verlangens te creëren.

Je bedenkt een scène die de realisatie van je aspiraties of de manier waarop ze tot stand zullen komen omvat. Dit ingebeelde scenario wordt herhaaldelijk opnieuw bezocht in je gedachten, doordrenkt met krachtige emoties, alsof het daadwerkelijk in de echte wereld gebeurt. Het succesvol creëren en jezelf consequent onderdompelen in deze mentale scène, vervuld met fervente emoties, leidt tot een intrigerend resultaat: het leven gaat je sturen naar omstandigheden die overeenkomen met de werkelijkheid die je hebt bedacht.

De Vierde Techniek: Visiebord

De vierde waardevolle techniek voor visualisatie omvat het gebruik van een visiebord. Deze strategie heeft het vermogen om helderheid te vergroten en dromen en doelstellingen diep in de geest te graveren. Op een posterbord van jouw keuze plak je afbeeldingen, symbolen en zinnen uit tijdschriften en andere bronnen. Gebruik je verbeelding en intentie om na te denken over het volledige spectrum van je verlangens, variërend van een vakantie in Italië tot het voltooien van een langdurig project.

Plaats dit bord op een plek waar je het dagelijks tegenkomt, idealiter aangevuld met bevestigingen of uitspraken die dienen als periodieke herinneringen aan je aspiraties. Deze consistente blootstelling zal spontaan visualisaties van je verlangens oproepen.

The do’s and the dont’s

We hebben nu vier technieken verkend die effectieve visualisatie van je aspiraties kunnen faciliteren. Het is echter gebruikelijk dat mensen sceptisch staan tegenover de effectiviteit van visualisatie. Laten we de mogelijke redenen achter deze ontevredenheid verkennen, zodat je deze valkuilen proactief kunt navigeren. Vaak kan falen worden toegeschreven aan wankel zelfvertrouwen en overmatige inspanning. In Joseph Murphy’s uitgebreide gids klinkt consequent de leus “rustig aan“. Het proces berust op het stellen van je vragen, vertrouwen kweken en controle loslaten om resultaten te ontvangen.

Het mechanisme blijft eenvoudig: negatieve gedachten en onzekerheden zoals “omstandigheden verslechteren“, “ik vind geen oplossing” of “alles is verloren“, hebben het potentieel om succes te ondermijnen als ze consequent worden versterkt met intensiteit en emotioneel gewicht. Een beslissende reactie is om deze negatieve gedachten over je eigenwaarde of aspiraties af te wijzen, ze geen autoriteit of aandacht te schenken. Neutraliseer dergelijke negativiteit snel wanneer het opkomt in je bewustzijn.

Bijvoorbeeld, als je gekweld wordt door de gedachte “ik ben onintelligent“, onderbreek dit patroon dan onmiddellijk en weerleg met “ik bezit opmerkelijke scherpzinnigheid“. Authentieke overtuiging in je zelfspraak is cruciaal voor de vertaling ervan in werkelijkheid. Roep de moed op om je recht op voorspoed te bevestigen, waardoor je het respect van je onderbewustzijn inroept. Als je uitdagingen tegenkomt in welk aspect van je leven dan ook, dient dit als een indicatie dat je onderbewustzijn misschien twijfels koestert over je permanente toegang tot je verlangens.

Voordat je je doelen nastreeft, is het van essentieel belang om een kerngeloof in je verdienstelijkheid van grenzeloze overvloed te cultiveren. Deze onwrikbare overtuiging in je recht propageert de aantrekkingskracht van je aspiraties naar jou toe.

Link: YouTube video

Veelgestelde vragen

Wat zijn visualisatietechnieken?

Visualisatietechnieken zijn methoden waarbij je je gedachten en verbeelding gebruikt om positieve veranderingen in je leven te bewerkstelligen. Dit kan variëren van meditatie tot het gebruik van vision boards.

Hoe kunnen visualisatietechnieken helpen bij zelfontwikkeling?

Door visualisatietechnieken toe te passen, kun je je onderbewustzijn beïnvloeden en jezelf motiveren om je doelen te bereiken. Ze stimuleren positief denken en helpen bij het vormen van een helder beeld van je aspiraties.

Wie zijn enkele experts op het gebied van visualisatie?

Dr. Wayne Dyer en Joseph Murphy zijn vooraanstaande figuren op het gebied van zelfverbetering en visualisatie. Hun methoden en inzichten bieden waardevolle richtlijnen voor het toepassen van effectieve visualisatietechnieken

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 1

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken


Persoonlijkheidstesten ⭐

Libido Test – Mannen

Libido Test – Mannen

29 januari 20231210 views
Creëert het Universum zichzelf?

Visuele Persoonlijkheid Test

17 januari 2023915 views
Doe de ADHD test

A.D.H.D. Test

13 januari 2023578 views
Hoe inclusief ben jij? Doe de test!

Inclusiviteit Test

13 januari 2023643 views
Stress test

Stress Test

3 februari 20211744 views
Spiritualiteitstest

Spiritualiteit Test

3 februari 20211019 views
Persoonlijkheid Test

Persoonlijkheid Test

3 februari 2021809 views
IJdelheid Test

IJdelheid Test

3 februari 2021547 views
Emotionele Intelligentie Test

Emotionele Intelligentie Test

3 februari 20211133 views