Image

Medicijnen voor gewichtsverlies leiden tot ‘Ozempic-baby’s22 keer gelezen sinds
11
minuten leestijd
11
minuten leestijd
22 keer gelezen sinds

0
(0)
Er kan een potentieel voordeel zijn voor sommige vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen, maar ze moeten stoppen met het nemen van het medicijn voordat een zwangerschap wordt gepland.

De nieuwste ophef over medicijnen voor gewichtsverlies richt zich op hun impact op vruchtbaarheid en zwangerschap, met de term “Ozempic-baby’s” die trending is op sociale media.

Behandelingen voor type 2 diabetes zoals Ozempic en Mounjaro hebben gewichtsverlies als bijwerking. Er zijn versies van die medicijnen — Wegovy en Zepbound — goedgekeurd voor mensen met obesitas.

Medicijnen voor gewichtsverlies leiden tot ‘Ozempic-baby’s’: Artsen leggen verrassende zwangerschappen uit

Nu melden sommige vrouwen die deze medicijnen nemen dat ze onverwachts zwanger raken — ondanks vruchtbaarheidsproblemen of, in sommige gevallen, terwijl ze anticonceptiepillen gebruiken.

Deb Oliviara, een 32-jarige moeder van twee uit Michigan, die in november 2023 begon met het nemen van Ozempic om 20 pond te verliezen, is nu zwanger ondanks eerdere vruchtbaarheidsproblemen. Ze zegt dat haar gebruik van anticonceptie inconsistent was.

“Het is zeer welkom,” vertelde ze ons over haar zwangerschap in een segment dat werd uitgezonden op 27 maart 2024. “Het was misschien een schok en helemaal niet in onze plannen, maar we staan er open voor.”

Wanneer vrouwen onverwacht zwanger worden tijdens het gebruik van medicijnen voor gewichtsverlies, zijn er twee mogelijke verklaringen, zei NBC News medisch medewerker Dr. Tara Narula tijdens het segment.

Ten eerste kan obesitas of het polycysteus-ovariumsyndroom de vruchtbaarheid verminderen, merkte ze op.

“Dus door deze medicijnen te nemen en gewichtsverlies te induceren, reguleer je mogelijk de menstruatiecyclus en de ovulatie, en verbeter je de vruchtbaarheid,” zei Narula.

Ten tweede vertragen deze medicijnen de maaglediging, wat de opname van orale anticonceptiepillen kan veranderen, voegde ze toe. Hetzelfde kan gebeuren met braken of diarree, die veelvoorkomende bijwerkingen zijn van de medicijnen voor gewichtsverlies.

“Dus je krijgt mogelijk niet zulke effectieve hoeveelheden van je anticonceptiepillen, wat een zwangerschap kan veroorzaken die misschien niet bedoeld was,” zei Narula.

De voorschrijfinformatie voor Mounjaro en Zepbound adviseert dat patiënten die deze medicijnen gebruiken en orale hormonale anticonceptiva nemen, moeten overstappen op een niet-orale anticonceptiemethode, of een barrièremethode toevoegen, zoals een condoom of diafragma.

Medicijnen voor gewichtsverlies zijn geen vruchtbaarheidsmedicijnen, en vrouwen moeten onmiddellijk stoppen met het nemen ervan als ze zwanger worden, waarschuwde Narula.

Ozempic en PCOS

Nadat Wynter Mitchell drie opeenvolgende mislukte zwangerschappen had doorgemaakt, adviseerde haar dokter haar om naar in-vitrofertilisatie te kijken. Maar ze merkte dat de IVF-specialisten altijd gefocust waren op haar gewicht.

Ze beschouwden het als een “hindernis” voor de procedure, zegt Mitchell, die op dat moment een body mass index van 40 had, wat soms wordt gecategoriseerd als ernstige obesitas.

Ze heeft sinds haar tienerjaren het polycysteus-ovariumsyndroom en had altijd problemen met haar gewicht, legt ze uit.

Vrouwen met PCOS hebben een hormonale disbalans en stofwisselingsproblemen, met symptomen die gewichtstoename of moeilijkheden bij het afvallen omvatten, volgens het Office on Women’s Health.

Toen de kilo’s er niet afgingen ondanks het sporten en goed eten, deelde Mitchell haar frustraties in een Facebook-groep voor vrouwen die proberen zwanger te worden. Iemand stelde Ozempic voor.

Mitchell, die insulineresistent is vanwege PCOS, zegt dat ze geen problemen had om een recept te krijgen. Ze begon in juli 2022 met het nemen van Ozempic.

“Binnen een maand verloor ik 20 pond en het was wonderbaarlijk. Ik kon het niet geloven. Ik had sinds mijn midden dertig niet zoveel gewicht verloren. Ik zei gewoon, dit is een weg voorwaarts. Dit gaat me naar de finishlijn brengen,” zegt Mitchell, 43, een digitale strateeg die in Los Angeles woont.

“Als ik naar een gewicht kon gaan dat redelijk voor me was om gezien te worden, wat leek op een BMI van onder de 35 voor al deze specialisten, dan zou er op dit moment geen vraag meer zijn. Ik zou een succesvolle stimulatie en een succesvolle (eicel) ophaling hebben, wat ik uiteindelijk ook had.”

Mitchell zegt dat ze hoopt een jaar op Ozempic te blijven voordat het embryo van haar IVF-procedure wordt geplaatst. Met dank aan Wynter Mitchell

Mitchell’s BMI daalde naar 33. Ze is tot nu toe 50 pond afgevallen en wil doorgaan met het nemen van Ozempic totdat ze nog 30 pond verliest. Ze hoopt dat dit haar in de beste positie zal brengen wanneer het tijd is om het embryo te plaatsen.

Ozempic en vruchtbaarheid

Het is mogelijk dat het gebruik van medicijnen zoals Ozempic of Wegovy de kansen van een vrouw om zwanger te worden kan verbeteren als ze insulineresistentie of obesitas heeft, zegt Dr. Alex Robles, een reproductieve endocrinoloog bij het Columbia University Fertility Center in New York.

De medicijnen zelf verhogen de vruchtbaarheid niet, maar kunnen het lichaam van een vrouw in een meer optimale staat brengen voor conceptie voordat ze probeert zwanger te worden, voegt hij toe.

Er is een verband tussen obesitas en onvruchtbaarheid, merkt Robles op. Vrouwen met obesitas kunnen hormonale verstoringen hebben die leiden tot onregelmatige menstruaties — een signaal dat ze niet regelmatig ovuleren. Maar zelfs bescheiden gewichtsverlies kan de normale hormonale processen herstellen die ovulatie mogelijk maken, zegt hij.

Het kan ook helpen bij het ophalen van eicellen tijdens IVF, omdat het visualiseren en toegang krijgen tot de eierstokken bij patiënten die meer lichaamsvet hebben uitdagend kan zijn, legt Robles uit.

Vrouwen met obesitas hebben ook een aanzienlijk hoger risico op miskraam, foetale dood en doodgeboorte, zegt hij. Wanneer het gewicht niet verandert met dieet en lichaamsbeweging, merkt hij dat sommige van zijn patiënten zijn overgestapt op medicijnen zoals Ozempic voordat ze zwanger werden.

“De beste gok is om deze medicatie ten minste een paar maanden voor het eigenlijke proberen zwanger te worden te gebruiken om te zien of je het voordeel kunt behalen,” zegt Robles.

Aan de andere kant heeft hij enige data gezien dat het gebruik van Ozempic mogelijk negatief de niveaus van luteïniserend hormoon en follikelstimulerend hormoon kan beïnvloeden — beide belangrijk voor het voortplantingssysteem — maar dat is waarschijnlijk in de context van snel excessief gewichtsverlies, zegt Robles.

In een verklaring zegt Novo Nordisk, de fabrikant van zowel Ozempic als Wegovy, dat het geen klinische gegevens heeft die het effect van de medicijnen op vruchtbaarheidsbehandelingen evalueren.

Ozempic is niet goedgekeurd voor gewichtsbeheer, voegt het farmaceutische bedrijf toe.

“Hoewel we erkennen dat sommige zorgverleners Ozempic mogelijk voorschrijven aan patiënten wiens doel het is om gewicht te verliezen, promoten, suggereren of moedigen we het off-label gebruik van onze medicijnen niet aan,” zegt Novo Nordisk in de verklaring.

“We vertrouwen erop dat zorgverleners de individuele behoeften van een patiënt evalueren en bepalen welk medicijn geschikt is voor die specifieke patiënt.”

Kun je Ozempic nemen tijdens de zwangerschap?

Vrouwen moeten minstens twee maanden voor een geplande zwangerschap stoppen met het nemen van Ozempic en Wegovy, volgens de voorschrijfinformatie voor beide medicijnen.

Zo lang zou het kunnen duren voordat het actieve ingrediënt van de medicijnen, semaglutide, volledig uit het systeem van een vrouw is verdwenen, wat belangrijk is omdat artsen niet weten hoe het zwangere patiënten beïnvloedt, zegt Robles.

Er is geen dergelijke waarschuwing op de voorschrijfinformatie voor Mounjaro of Zepbound, die een ander actief ingrediënt hebben, tirzepatide.

Wegovy, Zepbound en Mounjaro kunnen foetale schade veroorzaken en mogen niet worden ingenomen tijdens de zwangerschap, volgens de voorschrijfinformatie van de medicijnen.

Ozempic en Mounjaro moeten alleen tijdens de zwangerschap worden gebruikt als het potentiële voordeel het potentiële risico rechtvaardigt, waarschuwt de voorschrijfinformatie. Het merkt op dat artsen zowel de risico’s van slecht gecontroleerde diabetes tijdens de zwangerschap als de potentiële risico’s voor de foetus door blootstelling aan de medicijnen tijdens de zwangerschap moeten overwegen.

Ongeveer 45% van de zwangerschappen in de VS zijn onbedoeld, volgens de Centers for Disease Control and Prevention.

Omdat veel vrouwen in de vruchtbare leeftijd mogelijk geïnteresseerd zijn in het nemen van medicijnen voor gewichtsverlies, maken sommige artsen zich zorgen dat deze populatie niet genoeg weet over de mogelijke risico’s als een ongeplande zwangerschap zou gebeuren terwijl ze op deze immens populaire medicijnen zijn.

Dr. Manijeh Kamyar, een specialist in maternale-foetale geneeskunde en OB-GYN in Las Vegas, Nevada, zegt dat patiënten haar meestal vertellen dat niemand de risico’s van Ozempic met hen heeft besproken.

“Ik denk dat dat een enorme kloof is in het gebruik van deze medicatie, vooral wanneer zoiets zo snel toeneemt,” vertelt Kamyar ons.

“Mijn aanbeveling is: Terwijl je op deze behandeling bent — als je dokter heeft besloten dat het het beste voor je is — moet je zeker op een soort anticonceptie zijn. Omdat als je per ongeluk zwanger wordt terwijl je hierop bent, ik niet weet wat dat gaat betekenen voor je zwangerschap… Ik kan de veiligheid van deze medicatie tijdens de zwangerschap niet garanderen.”

De veiligheidsgegevens bestaan op dit moment niet bij mensen, zeggen zowel Kamyar als Robles. Het kan komen na jaren van mensen die deze medicijnen gebruiken en per ongeluk zwanger worden terwijl ze erop zijn, voegen ze toe.

Er is een Wegovy Zwangerschapsregister om artsen te helpen de veiligheid van het gebruik van medicatie voor gewichtsverlies tijdens de zwangerschap te begrijpen.

Dierengegevens van zwangere knaagdieren, konijnen en apen die aan semaglutide waren blootgesteld, toonden structurele afwijkingen in foetussen en vroege zwangerschapsverliezen, volgens de voorschrijfinformatie voor Ozempic en Wegovy.

Volgens de voorschrijfinformatie voor Mounjaro en Zepbound toonden dierengegevens van zwangere knaagdieren en konijnen die tirzepatide kregen toegediend reducties in foetale groei en afwijkingen,

Naast het stoppen met Ozempic of Wegovy ten minste twee maanden voor een geplande zwangerschap, adviseren zowel Kamyar als Robles vrouwen om de medicijnen te vermijden tijdens de zwangerschap of borstvoeding.

“Het is zeer waarschijnlijk dat deze medicijnen worden uitgescheiden in de moedermelk. En opnieuw, we weten gewoon niet wat de effecten van dit specifieke medicijn zijn op de foetus of de baby,” zegt Robles.

Er zijn geen gegevens over de aanwezigheid van semaglutide of tirzepatide in menselijke melk, de effecten op de borstgevoede baby of de effecten op de melkproductie, volgens de voorschrijfinformatie voor Ozempic, Wegovy, Mounjaro en Zepbound.

Als een vrouw onverwachts zwanger wordt terwijl ze deze medicijnen neemt, moet ze zo snel mogelijk haar dokter informeren, adviseren zowel Kamyar als Robles. Zij en haar foetus zullen waarschijnlijk nauwlettender worden gevolgd dan een typische patiënt, voegt Robles toe.

Niet het ‘wondermiddel’ voor vruchtbaarheid

Medicatie zoals Ozempic is waarschijnlijk niet het “wondermiddel” om vrouwen die worstelen met vruchtbaarheid te helpen zwanger te worden, maar het zou een potentieel hulpmiddel kunnen zijn als een patiënt obesitas of insulineresistentie heeft, zegt Robles.

Kamyar zegt dat de medicatie in die gevallen nuttig kan zijn, maar raadt nog steeds aan om eerst leefstijlveranderingen zoals dieet en lichaamsbeweging te maken om op die manier gewicht te verliezen.

Zij denkt niet dat er genoeg informatie is over hoe deze medicijnen vrouwen in de vruchtbare leeftijd en zwangere vrouwen kunnen beïnvloeden.

“Onderzoek op dit gebied moet worden versneld en artsen moeten echt hun plicht doen in het adviseren van patiënten dat we deze gegevens niet hebben,” zegt Kamyar.

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken


Persoonlijkheidstesten ⭐

Libido Test – Mannen

Libido Test – Mannen

29 januari 20231231 views
Creëert het Universum zichzelf?

Visuele Persoonlijkheid Test

17 januari 2023943 views
Doe de ADHD test

A.D.H.D. Test

13 januari 2023601 views
Hoe inclusief ben jij? Doe de test!

Inclusiviteit Test

13 januari 2023665 views
Stress test

Stress Test

3 februari 20211771 views
Spiritualiteitstest

Spiritualiteit Test

3 februari 20211039 views
Persoonlijkheid Test

Persoonlijkheid Test

3 februari 2021827 views
IJdelheid Test

IJdelheid Test

3 februari 2021569 views
Emotionele Intelligentie Test

Emotionele Intelligentie Test

3 februari 20211156 views