Image

Meditatie en Wetenschappelijk Onderzoek



883 keer gelezen sinds
7
minuten leestijd
7
minuten leestijd
883 keer gelezen sinds

0
(0)

Wij hadden nooit verwacht dat mediterende mensen zo’n verstrekkende controle konden uitoefenen op hun eigen bewustzijn”. Dit is het moment dat Meditatie en wetenschappelijk onderzoek bij elkaar komen. (Hersenonderzoeker Troels Kjær, The Kennedy Institute, Kopenhagen, Denemarken)

Meditatie en wetenschappelijk onderzoek

Meditatie en wetenschappelijk onderzoek heeft voor het eerst in de geschiedenis foto’s gemaakt van de hersenen in een diepe meditatieve toestand.De foto’s zijn gemaakt met een van de meest geavanceerde medische onderzoek- en research instrumenten, de PET scanner (Positron Emission Tomography) in de University Hospital in Kopenhagen.

De initiatiefnemers van dit onderzoek waren de Dr. Hans Lou en Dr. Troels Kjær van het Kennedy Institute in Kopenhagen. Zij wilden graag weten of “bewustzijn” gemeten kan worden.

In rust
Deze foto is genomen terwijl de persoon nog in alle rust gelegen was in afwachting van het moment dat hij aan de meditatie kan beginnen. De hersenstam en de verebellum (voor) zijn beide actief. Een indicatie dat de persoon klaar is om aan te vangen met mediteren
 
 

Meditatie
Deze foto toont de staat van de hersenen tijdens meditatie. Het visuele gedeelte in het achterhoofd en het gedeelte van de hersenen boven, waar het tast- en richtingsgevoel zetelt, zijn zeer actief en in verbinding met het lymbic systeem. Dat betekent dat men beter is staat is om te visualiseren. Ook het centrum voor lange termijn geheugen is opmerkelijk actiever tijdens meditatie.
 

Abstract
Deze foto is genomen tijdens het gevoel van blijheid en relaxen bij bewustwording van de eigen identiteit. Een hele mond vol, maar mensen die wel eens aan meditatie doen, kennen dit gevoel en ervaren dit als zeer prettig. Het spraakcentrum is hier heel actief.
 
 

Concreet
Voornamelijk het visuele centrum en het centrum voor de tastzin zijn hier actief, terwijl de persoon in kwestie visualiseert dat hij een mooie zomerdag beleeft. Vooral tijdens het visualiseren van het eigen gelaat (aangezicht) traden er opmerkelijke schommelingen op.

Wat niet op de foto’s te zien is, maar wat wel uit de onderzoeken naar voren kwam, is dat alle schommelingen in de hersenactiviteiten symmetrisch waren, iets dat buiten meditatieve toestand zeer zelden voorkomt.

Meditatie en Wetenschappelijk Onderzoek: Een Diepere Blik

Meditatie is al eeuwen een belangrijke praktijk in veel culturen en religies. Het wordt beschouwd als een manier om geestelijke rust te vinden en meer bewustzijn te ontwikkelen. Maar wat zeggen de moderne wetenschappen over de effecten van meditatie? Is het een effectieve manier om stress te verminderen en ons geestelijk en emotioneel evenwicht te herstellen?

In de afgelopen jaren is er steeds meer wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten van meditatie op de hersenen en het lichaam. Dit onderzoek toont aan dat regelmatige meditatie inderdaad tal van positieve effecten heeft op onze gezondheid en welzijn. Laten we eens kijken naar enkele van de belangrijkste bevindingen.

Stressreductie

Een van de belangrijkste voordelen van meditatie is de vermindering van stress en angst. Uit verschillende studies blijkt dat regelmatige meditatie kan helpen om de productie van stresshormonen te verminderen en het vermogen van het lichaam om stress te reguleren te verbeteren.

Bijvoorbeeld, een onderzoek gepubliceerd in de International Journal of Behavioral Medicine toonde aan dat deelnemers die deelnamen aan een achtweeks meditatieprogramma significant minder stress rapporteerden, in vergelijking met degenen die niet mediteerden.

Verbetering van cognitieve functies

Meditatie is ook bewezen om de cognitieve functies van de hersenen te verbeteren, waaronder aandacht, concentratie en geheugen. Een onderzoek gepubliceerd in Frontiers in Human Neuroscience wees uit dat regelmatige meditatie verbeteringen kan brengen in verschillende aspecten van cognitieve functie, zoals aandachtsfuncties en executive control.

Verbetering van emotioneel welzijn

Naast de verbetering van cognitieve functies, is er bewijs dat meditatie ook het emotionele welzijn kan verbeteren. Uit verschillende studies blijkt dat regelmatige meditatie kan helpen bij het verminderen van symptomen van angst en depressie.

Bijvoorbeeld, een onderzoek gepubliceerd in JAMA Psychiatry toonde aan dat deelnemers die deelnamen aan een meditatieprogramma significant minder symptomen van angst en depressie rapporteerden, in vergelijking met degenen die geen meditatie volgden.

Meditatie en de Wetenschap

De voordelen van meditatie zijn in de loop der jaren goed gedocumenteerd, en het vermogen om stress te verminderen staat centraal in veel van deze voordelen. Als je je ooit overweldigd hebt gevoeld, kan medidatie tegen stress je helpen je geest tot rust te brengen en weer in balans te komen. De wetenschap heeft steeds meer belangstelling voor de voordelen van meditatie.

Recent onderzoek meditatie toont aan dat regelmatige beoefening kan leiden tot verbeterde mentale helderheid en een verlaagd stressniveau. Dit gaat hand in hand met het onderzoek mediteren, waarbij wordt gekeken naar de specifieke technieken en hun impact op de geest en het lichaam. Terwijl we deze studies en hun bevindingen verkennen, is het ook belangrijk om bewust te zijn van medische procedures zoals PET-scans.

Hoewel PET-scans waardevolle inzichten kunnen bieden in de werking van het menselijk lichaam, zijn er pet-scan nadelen waarmee men rekening moet houden.

De Complexiteit van de Hersenen

Het menselijk brein is een wonder van complexiteit en functionaliteit. Een cruciaal deel hiervan is ons vermogen om te spreken en taal te begrijpen. Het spraakcentrum hersenen, vaak Broca’s gebied genoemd, is hierin essentieel. Wanneer men zich verdiept in de anatomie en zich afvraagt: “Waar zit het spraakcentrum in de hersenen?”, vindt men dit gebied typisch in de linkerhersenhelft.

Het begrijpen van het spraakcentrum in de hersenen en waar zit spraakcentrum in hersenen is niet alleen fascinerend, maar ook cruciaal voor neurologen en taalwetenschappers. Buiten deze gebieden is het cerebellum of het verebellum een ander vitaal deel van de hersenen, betrokken bij motorische controle, coördinatie en balans. Het begrijpen van al deze gebieden versterkt ons begrip van hoe intrinsiek en ingewikkeld onze hersenen zijn.

Conclusie

De wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat meditatie een krachtige tool is voor verbetering van de geestelijke en emotionele gezondheid. Of je nu op zoek bent naar manieren om stress te verminderen, je cognitieve functies te verbeteren of je emotionele welzijn te verbeteren, meditatie biedt een effectieve en natuurlijke oplossing.

Het is belangrijk op te merken dat meditatie niet als vervanging voor medische zorg beschouwd moet worden. Als je lijdt aan een psychische aandoening of emotionele problemen, moet je altijd professionele hulp zoeken. Maar voor veel mensen kan meditatie een waardevolle aanvulling zijn op hun gezondheidsroutine.

Met een beetje oefening en toewijding, kan meditatie een diepgaande en positieve impact hebben op je leven. Als je nog niet begonnen bent met het beoefenen van meditatie, is het nooit te laat om te beginnen. Dit is de perfecte gelegenheid om te ontdekken hoe meditatie jouw leven kan verbeteren.

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken


Persoonlijkheidstesten ⭐

Libido Test – Mannen

Libido Test – Mannen

29 januari 20231233 views
Creëert het Universum zichzelf?

Visuele Persoonlijkheid Test

17 januari 2023945 views
Doe de ADHD test

A.D.H.D. Test

13 januari 2023601 views
Hoe inclusief ben jij? Doe de test!

Inclusiviteit Test

13 januari 2023666 views
Stress test

Stress Test

3 februari 20211771 views
Spiritualiteitstest

Spiritualiteit Test

3 februari 20211040 views
Persoonlijkheid Test

Persoonlijkheid Test

3 februari 2021828 views
IJdelheid Test

IJdelheid Test

3 februari 2021570 views
Emotionele Intelligentie Test

Emotionele Intelligentie Test

3 februari 20211156 views