Image

Nr 1 onderzoek naar emotionele intelligentie test1115 keer gelezen sinds
5
minuten leestijd
5
minuten leestijd
1115 keer gelezen sinds

0
(0)

Kennis van de eigen emoties, zelfbewustzijn, een gevoel herkennen op het moment dat het een rol speelt. 

Emotionele intelligentie testVoordat je de emotionele intelligentie test gaat doen lees eerst dit artikel eerst. Mensen met een grotere sensitiviteit inzake hun gevoelens zijn betere managers van hun leven dan mensen die het hieraan mankeert. Zij beslissen bijvoorbeeld beter welke baan te kiezen of welke partner ze moeten trouwen. Psychoanalytici hebben deze capaciteit het “observerend ego” genoemd. In psychotherapie wordt deze factor vooral versterkt. Zij kunnen gevoelens zodanig hanteren dat ze positief bijdragen aan het leven.

Mensen die er niet goed in slagen gevoelens van overmatige angst, depressie en irritatie af te weren hebben veel minder energie ter beschikking voor productieve doelen. We “managen” onze stemming en gevoelens op diverse manieren: door het lezen van een roman, het kijken naar een televisieprogramma, door sportbeoefening, of door het tot ons nemen van genotmiddelen.

Emotionele zelfcontrole en uitstel van impulsen maakt mensen productiever in hetgeen ze ondernemen.

Emotionele intelligentie testIn een experiment kregen vierjarige kinderen de volgende keuze: zij konden nu een marshmallow opeten of wachten tot de groepsleider een boodschap had gedaan en er dan twee krijgen. Geen van allen hadden ooit een EQ test gedaan.

Degenen die 15 tot 20 minuten konden wachten en zichzelf vaak hielpen door hun ogen met hun handen te bedekken om al dit lekkers niet steeds te hoeven zien, bleken na de middelbare school uitblinkers te zijn. In sociaal opzicht waren ze vaardiger, effectiever, assertiever en beter bestand tegen de frustraties van het leven dan een grote groep van de marshmallow eters die niet kon wachten. Ze waren minder neurotisch, gek op uitdagingen en betrouwbaar.

Ze konden nog steeds uitstel van bevrediging met het oog op een bepaald doel verdragen.

Met het oog op opvoeding liggen hier wel praktische feiten. Bijvoorbeeld uitstel van impuls bevrediging en het goed beoordelen van een sociale situatie kunnen dus worden aangeleerd.

De ontwikkelingspsycholoog Walter Mischel, die de bovengenoemde studie met de marsmallows uitvoerde, stelt dat “doelgericht jezelf opgelegde uitstel van bevrediging” waarschijnlijk de essentie is van emotionele zelfregulatie. Dit kunnen we dus ook onze kinderen proberen bij te brengen.

Het herkennen van emotionele intelligentie in anderen.

Mensen die beter in de gaten hebben welke subtiele sociale signalen aangeven wat een ander nodig heeft maakt hen betere leraren of verkopers. Het ontstaan van gebrekkige empathie wordt meestal geplaatst in de relatie tussen moeder (verzorger) en kind, in de eerste kinderjaren beginnend vanaf acht maanden. Er zijn opvoeders die systematisch bepaalde gevoelens van hun peuters en kleuters negeren en daarmee niet juist reageren.

De ontwikkeling van psychologische experimenten zoals onze EQ test hebben het belang van responsiviteit van de opvoeder aangetoond. In “ontdekkende psychotherapie” wordt via het proces”correctieve” emotionele ervaring met name op dit punt vaak verbetering aangebracht in de belevingswereld van de persoon.

Wat is Emotionele Intelligentie test eigenlijk?

Emotionele intelligentie test

De term “Emotionele Intelligentie”, voor het eerst bedacht door de psychologen Mayer en Salovey (1990), verwijst naar iemands vermogen om emotionele informatie nauwkeurig en effectief waar te nemen, te verwerken en te reguleren, zowel bij zichzelf als bij anderen, en om deze informatie te gebruiken om je denken en handelen te sturen en dat van anderen te beïnvloeden.

Emotionele intelligentie kan ons op weg helpen naar een vervuld en gelukkig leven door een kader aan te reiken waarmee we normen van intelligentie kunnen toepassen op emotionele reacties en kunnen begrijpen dat deze reacties logisch consistent of inconsistent kunnen zijn met bepaalde overtuigingen over emotie. 

Naarmate de werkplek zich ontwikkelt, groeit ook de hoeveelheid onderzoek die ondersteunt dat mensen (van stagiaires tot managers) met een hogere EQ beter toegerust zijn om in teams samen te werken op de werkvloer:

  • beter met verandering om te gaan
  • beter met stress om te gaan
  • efficiënter de bedrijfsdoelen na te streven

Goleman (1995) onderkende vijf verschillende categorieën van vaardigheden die de belangrijkste kenmerken van EQ vormen en stelde voor dat, in tegenstelling tot iemands intelligentiequotiënt (IQ), deze categorale vaardigheden geleerd kunnen worden waar ze afwezig zijn en verbeterd kunnen worden waar ze aanwezig zijn.

Zo is EQ, in tegenstelling tot zijn relatief vaste neefje, IQ, een dynamisch aspect van iemands psyche en omvat het gedragskenmerken die, wanneer eraan gewerkt wordt, belangrijke voordelen kunnen opleveren, van persoonlijk geluk en welzijn tot verhoogd succes in een professionele context.
Bron: https://positivepsychology.com/importance-of-emotional-intelligence/ 

Tip: lees een goed emotionele intelligentie boek

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Omdat je dit bericht zo kon waarderen.. Zou je het willen delen?

Volg ons op sociale media!

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Image Not Found

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Gerelateerde Artikelen

Zoeken