Oude Ingrediënten, Modern Superfood: De Vijg

Oude Ingrediënten, Modern Superfood: De Vijg


118 keer gelezen sinds
3
minuten leestijd
3
minuten leestijd
118 keer gelezen sinds

0
(0)

In dit artikel duiken we vandaag in een van de meest favoriete superfoods van Griekenland: vijgen.

Waar komen mediterrane vijgen vandaan?

Vijgen zijn een van de meest geliefde superfoods in de Griekse geschiedenis.

Maar je zult misschien verrast zijn te horen dat ze niet uit Griekenland komen! In 9 v.Chr. werd aangenomen dat vijgen naar het Oude Griekenland werden gebracht vanuit Egypte – maar hun teelt verspreidde zich snel over het land.

De oude Grieken kwamen tot de overtuiging dat vijgen voorspoed en vrede vertegenwoordigden. Tegenwoordig gedijen ze nog steeds goed in het mediterrane klimaat en je kunt ze bijna overal vinden. Ze zijn een belangrijke pijler in mediterrane diëten.

THE FIG, Great Malvern - Menu, prijzen en restaurantbeoordelingen - Online  eten bestellen

Wat maakt Griekse vijgen zo speciaal? 

Hoewel vijgen niet oorspronkelijk uit Griekenland komen, zijn ze een belangrijk onderdeel geworden van het Griekse dieet en de cultuur. Op een gegeven moment in de Griekse geschiedenis werd aangenomen dat vijgen zo waardevol waren dat ze niet mochten worden geëxporteerd!

Door de gematigde temperatuur en de constante zonneschijn in Griekenland gedijen vijgen uitstekend – zozeer zelfs dat augustus tegenwoordig bekend staat als “vijgenmaand” in Griekenland, omdat de vrucht dan zo overvloedig en rijp is. Grieken consumeren het hele jaar door vijgen, vers of gedroogd, vanwege hun gezondheidsvoordelen en heerlijke smaak.

Lees ook: Allulose Kan Je Vetverbranding Stimuleren En Je Hongergevoel Eindelijk Een Halt Toeroepen

Lees ook: De VERRASSENDE Wetenschappelijke Manier om Snel Buikvet te Verbranden

Wat zijn de gezondheidsvoordelen?

Vijgen zijn niet alleen rijk aan vele vitaminen en mineralen, maar ze zitten ook boordevol vezels en antioxidanten. Een van de belangrijkste gezondheidsvoordelen van vijgen is het verlagen van de bloeddruk en het beschermen van je botten.

Ze zitten vol met kalium en calcium – twee essentiële voedingsstoffen voor een lang leven. Naast andere gezondheidsvoordelen zijn vijgen een natuurlijk afrodisiacum.

De oude Grieken geloofden in hun krachten voor vruchtbaarheid en nu wordt dit bevestigd door de moderne wetenschap – ze zitten vol met mineralen, zoals ijzer, die de vruchtbaarheid voor vrouwen en mannen versterken.

Honey Roasted Figs - Peter's Food Adventures

Hoe kan ik het dagelijks gebruiken?

Vijgen zijn heerlijk op zichzelf of verwerkt in recepten. Een van mijn favoriete manieren om ervan te genieten is simpelweg besprenkeld met een beetje honing of gecombineerd met feta kaas! Ze zijn ook perfect als salade topping, zoals in dit recept, besprenkeld met Vijg Balsamico Azijn als dressing.

Veelgestelde Vragen

Waar komen mediterrane vijgen vandaan?

Vijgen werden oorspronkelijk naar Griekenland gebracht vanuit Egypte rond 9 v.Chr. en verspreidden zich snel door het land.

Waarom zijn Griekse vijgen zo speciaal?

Griekse vijgen gedijen goed door het gematigde klimaat en de zonneschijn. Augustus staat bekend als “vijgenmaand” in Griekenland vanwege de overvloed aan rijpe vijgen.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van vijgen?

Vijgen verlagen de bloeddruk, beschermen de botten en bevorderen de vruchtbaarheid dankzij hun hoge gehalte aan kalium, calcium en ijzer.

Hoe kan ik vijgen dagelijks gebruiken?

Vijgen zijn heerlijk op zichzelf, met honing, of gecombineerd met feta kaas. Ze zijn ook ideaal als salade topping of verwerkt in desserts zoals een vijg en balsamico chocoladereep.

Zijn vijgen echt een afrodisiacum?

Ja, vijgen worden gezien als een natuurlijk afrodisiacum vanwege hun hoge mineralengehalte, wat de vruchtbaarheid kan bevorderen.

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking, Spelling en grammatica: Nick Haenen & Sofie Janssen

Factchecking, Spelling en grammatica: 
Nick Haenen & Sofie Janssen

Gerelateerde Artikelen

Persoonlijkheidstesten

is het De ijdelheidstest of De ijdelheidsstest
Libido Test Voor Mannen
Vorm Voorkeur Test