Top 20 voordelen van Moringa

Top 20 Voordelen Hoe Moringa Oleifera Jouw Gezondheid Kan Verbeteren358 keer gelezen sinds
11
minuten leestijd
11
minuten leestijd
358 keer gelezen sinds

0
(0)

Het is echt niet gemakkelijk om alle goede dingen over Moringa te vertellen, er zijn er gewoon te veel! Moringa is een plant die heel veel gezonde stoffen heeft. Een andere naam voor deze plant is Moringa oleifera. Je kunt deze boom vinden in Afrika en Azië.

Moringa Boom

Top 20 voordelen van Moringa
Moringa boom

In dit artikel bespreken we een uitzonderlijk voedzame plant, Moringa. Misschien heb je er al eens van gehoord, maar weet je niet precies waarom het zo speciaal is?

Moringa is een boom die oorspronkelijk uit Zuid-Azië komt. Al eeuwenlang wordt deze boom door mensen gebruikt als een natuurlijke remedie voor diverse gezondheidsproblemen, waaronder diabetes en kanker.

Maar dat is nog niet alles. Moringa zit ook vol met antioxidanten, vitamines en mineralen die je gezondheid een boost kunnen geven. Wil je meer weten over deze bijzondere plant? Lees dan verder.

De bladeren van de Moringa worden meestal gedroogd en vervolgens vermalen tot Moringa poeder. Dit poeder heeft een smaak die enigszins aan spinazie doet denken en is ideaal om allerlei gerechten, zoals stoofpotten, ovenschotels, soepen, salades en groene smoothies, een extra voedingsboost te geven.

Het poeder bevat 25% plantaardige eiwitten, waaronder alle negen essentiële aminozuren, 24% vezels, en is een uitstekende bron van ijzer, vitamine K, vitamine E, vitamine A en calcium. Het is ook rijk aan antioxidanten.

Omdat Moringa poeder een natuurlijke bron is van deze belangrijke voedingsstoffen, kan je lichaam ze gemakkelijk opnemen. Dit betekent dat je lichaam de voordelen van Moringa poeder makkelijker kan benutten dan bij het gebruik van synthetische supplementen.

Anti-diabetisch

Moringa wordt al lang gebruikt in traditionele geneeskunde, maar recente studies tonen aan dat het ook kan bijdragen aan de behandeling van diabetes. Het lijkt erop dat het de bloedsuikerspiegel kan verlagen. Bovendien suggereren recentere studies dat mensen die een dieet volgen dat rijk is aan plantaardige eiwitten, een lager risico hebben op het ontwikkelen van type 2 diabetes.

Bijvoorbeeld, de Universiteit van Oost-Finland heeft een onderzoek uitgevoerd dat 19 jaar duurde. Ze ontdekten dat als je de hoeveelheid dierlijke eiwitten die je dagelijks consumeert vermindert, en slechts 5 gram vervangt door plantaardige eiwitten, je het risico op type 2 diabetes met 18% kunt verminderen. En Moringa bevat 25 procent plantaardige eiwitten.

Vogue Magazine

Het tijdschrift Vogue Magazine heeft aangegeven dat we schoonheid opnieuw moeten definiëren, te beginnen van binnenuit. Ze vergeten echter een belangrijk ingrediënt te noemen: Moringa poeder. Dit poeder zit vol met vitamines die goed zijn voor je huid.

Bijvoorbeeld, Moringa bevat 90% van de dagelijkse behoefte aan vitamine A, en ongeveer 17% van vitamine E. Vitamine A draagt bij aan een gezonde, levendige huid, terwijl vitamine E je cellen beschermt tegen schade die kan leiden tot veroudering. Ook vitamine C, dat je huid gezond en stralend houdt, is aanwezig in Moringa.

Antioxidanten

Daarnaast bevat Moringa poeder een overvloed aan antioxidanten. Antioxidanten zijn uiterst belangrijk omdat ze je lichaamscellen beschermen, helpen herstellen en schade voorkomen. Dit helpt je huid op de lange termijn jong te blijven. Ze helpen ook om de schade door oxidatieve stress en vrije radicalen te beperken.

Vrije radicalen zijn onstabiele moleculen die schade kunnen veroorzaken aan collageen in je huid. Dit kan leiden tot een droge huid, rimpels en snelle veroudering. Moringa poeder helpt deze schade te voorkomen.

Gezonde huid

Moringa is rijk aan antioxidanten, waaronder vitamine E en C, die helpen bij het bestrijden van vrije radicalen en het verminderen van tekenen van veroudering. Deze antioxidanten dragen ook bij aan het behoud van een gezonde huid en het voorkomen van huidaandoeningen zoals acne en eczeem.

Immuunsysteem

Het volgende onderwerp dat we gaan bespreken is immuniteit. Het opmerkelijke vermogen van Moringa om het immuunsysteem te versterken is een van de vele waardevolle gezondheidsvoordelen van de plant. Het is essentieel dat ons immuunsysteem in goede conditie blijft en als je ons lichaam wilt helpen bij het bestrijden van infecties en ziekten, zijn de bladeren van de Moringaboom een uitzonderlijk goede bron daarvoor.

Het bevat ongeveer 32% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ijzer, ongeveer 19% van de vitamine A, en beide voedingsstoffen zijn essentieel voor het normaal en optimaal functioneren van het immuunsysteem.

Het potentieel van Moringa als een anti-kanker middel is ook het onderwerp van veel onderzoek geweest. Onderzoek wordt nog steeds uitgevoerd, maar voorlopige bevindingen suggereren dat Moringa bladeren gunstige effecten kunnen hebben in de strijd tegen borst- en darmkankers.

Spiergroei

De hoeveelheid eiwit in Moringa is extreem hoog voor een plant, ongeveer 25% van het Moringa poeder is een complete bron van eiwitten, omdat het alle negen essentiële aminozuren bevat, wat het zeer gunstig maakt voor de ontwikkeling en het onderhoud van spiermassa.

Het hoge eiwitgehalte van Moringa maakt het een zeer nuttige bron van veganistisch eiwit als je vlees vermijdt. Als vegetariër kan je soms problemen ondervinden om aan de dagelijkse behoeften van je lichaam aan aminozuren te voldoen.

Je zou kunnen proberen om het toe te voegen aan een smoothie voor een post- of pre-workout, of je zou gewoon wat kunnen strooien op je groenten voor een eenvoudige en handige manier om je eiwitconsumptie te verhogen als je vegetarisch of veganistisch bent.

Anti-stress

Een studie die in 2010 werd gepubliceerd in het onderzoekstijdschrift van farmacologie en farmacodynamiek toonde aan dat de bladeren van de Moringaboom een krachtig, van nature voorkomend adaptogeen bevatten.

Wat betekent adaptogeen?

Kruiden en planten die het lichaam beschermen tegen de schadelijke effecten van stress worden gezamenlijk aangeduid als adaptogenen. Ze worden al honderden jaren gebruikt in de Ayurvedische en Chinese geneeskunde en ze helpen bij het verlichten van spanning terwijl ze ook de focus en het uithoudingsvermogen verbeteren in het gezicht van uitputting.

Verschillende studies hebben aangetoond dat adaptogenen niet alleen het lichaam helpen beter om te gaan met stress, maar ook de algehele gezondheid en sportprestaties verbeteren. Voor een stressvrije start van de dag, overweeg dan om je kopje koffie te vervangen door een kopje munt- en Moringa superthee.

Spijsvertering

Moringapoeder, rijk aan calcium (ongeveer 25% van de aanbevolen dagelijkse waarde), ondersteunt de normale werking van spijsverteringsenzymen. Het heeft ook een vezelgehalte van 24%, wat bijdraagt aan een gezond spijsverteringssysteem en regelmatige stoelgang. Het kan ook bijdragen aan een evenwichtige stofwisseling en mogelijk gewichtsverlies door het gevoel van volheid te verlengen. Vezels kunnen ook nuttig zijn voor algemene gewichtsbeheersing.

Energie

Moringa is een uitstekende bron van mineralen, waaronder ijzer en calcium, die bijdragen aan het onderhoud van een energieproducerende stofwisseling. Het consumeren van een Moringa/groene thee smoothie of groene smoothie in de ochtend kan een geweldige manier zijn om de dag aangenaam en productief te beginnen.

Zicht

Goede voeding is essentieel om een normaal gezichtsvermogen en gezonde ogen te behouden, ongeacht of je diabeet bent of niet. Moringa bevat een aanzienlijke hoeveelheid vitamine A (19% van de aanbevolen dagelijkse inname), wat bijdraagt aan het behoud van een gezond zicht.

Vermoeidheid

Volgens het Royal College of Psychiatrists in het VK ervaart één op de vijf mensen op een bepaald moment ongebruikelijke vermoeidheidsniveaus en lijdt één op de tien mensen aan aanhoudende vermoeidheid. Een enkele portie Moringa poeder (ongeveer 10 gram of 2 tot 3 theelepels) bevat ongeveer 30% van je aanbevolen dagelijkse inname van ijzer en 19% van vitamine A.

IJzer

IJzer is essentieel voor het verminderen van uitputting en vermoeidheid in het lichaam, en vitamine A stimuleert de stofwisseling van ijzer, waardoor er meer ijzer wordt opgenomen. Het regelmatig gebruik van Moringa is een krachtige en volledig natuurlijke methode om het gevoel van uitputting en vermoeidheid te elimineren.

Botten

Het onderhoud van sterke en gezonde botten is een vitaal onderdeel van de algehele gezondheid, vooral op oudere leeftijd. Moringa bladeren zijn een uitstekende bron van vitamine K, eiwitten en calcium, die allemaal bijdragen aan het onderhoud van gezonde botten.

Preventie van Oedeem

Oedeem kan soms pijnlijk zijn door de ophoping van vochtin de weefsels. Moringa, met zijn ontstekingsremmende eigenschappen, biedt een veelbelovende behandeling voor het voorkomen van oedeem.

Leverbescherming

Een vette lever komt vaak voor bij diabetici en mensen met insulineresistentie. Moringa kan helpen bij het herstellen van de schade die door insulineresistentie wordt veroorzaakt.

Kankerpreventie

Moringa-extracten bevatten een stof genaamd niazimusin, die de groei van kankercellen remt. Dit maakt het een potentieel hulpmiddel in de preventie van kanker.

Verlichting van bepaalde soorten buikpijn

Moringa-extracten kunnen potentieel een aantal gastro-intestinale aandoeningen behandelen, waaronder colitis ulcerosa, gastritis en constipatie. Het hoge vitamine B-gehalte van Moringa helpt bij de spijsvertering. Het heeft ook antibiotische, antibacteriële en antischimmel eigenschappen, die kunnen helpen bij de preventie van veel bacteriële ziekten.

Verlaging van hoge bloeddruk

Moringa bevat de chemicaliën isothiocyanaat en niazimin, die beide helpen bij het voorkomen van de verharding van de slagaders, wat kan leiden tot een verhoging van de bloeddruk.

Behandeling van geestelijke gezondheidsproblemen

Moringa wordt verondersteld gunstig te zijn bij de behandeling van depressie en angst.

Astma Management

Het gebruik van Moringa kan bijdragen aan het voorkomen van vernauwing van de luchtwegen en het verminderen van de ernst van astma-aanvallen. Het kan ook de frequentie van deze aanvallen verminderen en de longfunctie en de algehele ademhaling verbeteren.

Behoud van hart- en vaatstelsel

Moringa-extract, dankzij de antioxidanten, kan mogelijk helpen om schade aan het hart te voorkomen. Het is aangetoond dat het bijdraagt aan een gezond hart.

Beheer van sikkelcelziekte en anemie symptomen

Moringa kan het lichaam helpen het ijzer op te nemen, wat resulteert in een toename van het totale aantal rode bloedcellen, vooral bij anemische personen.

Conclusie

Kortom, Moringa heeft veel voordelen voor de gezondheid. Het kan de huid gezond houden, het immuunsysteem versterken, spiergroei bevorderen, stress verminderen, de spijsvertering ondersteunen, energie geven, het gezichtsvermogen verbeteren, vermoeidheid verminderen, botten beschermen, oedeem voorkomen, de lever beschermen, kanker helpen voorkomen, buikpijn verlichten, hoge bloeddruk verlagen, geestelijke gezondheidsproblemen behandelen, astma beheren, het hart- en vaatstelsel behouden, en de symptomen van sikkelcelziekte en bloedarmoede verminderen.

Geraadpleegde bronnen:

Veelgestelde Vragen

Wat is Moringa Oleifera?

Moringa Oleifera is een plant uit Zuid-Azië, bekend om zijn gezondheidsvoordelen.

Hoe kan Moringa helpen bij diabetes?

Moringa kan de bloedsuikerspiegel verlagen en insulineresistentie verminderen.

Welke vitamines bevat Moringa?

Moringa bevat vitamine A, C, E en K, en is rijk aan antioxidanten.

Hoe gebruik je Moringa poeder in de voeding?

Moringa poeder kan worden toegevoegd aan smoothies, soepen, stoofpotten en salades.

Kan Moringa helpen bij spiergroei?

Ja, Moringa bevat 25% plantaardige eiwitten, inclusief alle essentiële aminozuren.


Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken