Uitstelgedrag en Faalangst: Zo Pak Je Dat Aan!

Uitstelgedrag en Faalangst: Zo Pak Je Dat Aan!117 keer gelezen sinds
9
minuten leestijd
9
minuten leestijd
117 keer gelezen sinds

4
(4)

Je hebt de moed nodig om voortdurend in de richting van je grootste doelen en ambities te bewegen. Je moet bereid zijn ongemak te trotseren om te kunnen groeien. Je hebt de moed nodig om met vertrouwen te starten zonder garanties op succes.

Zoals iemand ooit schreef: als elk obstakel eerst overwonnen moet worden, zal er nooit iets gedaan worden. Moedige mensen zijn diegenen die een droom hebben en een doel stellen. Ze maken een plan en zetten de eerste stap zonder zekerheid en garanties dat hun inspanningen succesvol zullen zijn.

Echter, als je elke stap voorwaarts ziet als een leerervaring, en elke tegenslag als een waardevolle les die jou sterker en beter maakt, dan zul je niet bang zijn om met vertrouwen het onbekende in te gaan.

Risico en Falen

Je hebt de moed nodig om het risico op falen te durven nemen. Je moet de moed hebben om constante tegenslagen, teleurstellingen en tijdelijke nederlagen te doorstaan. Je moet leren omgaan met falen door te beseffen dat falen een onmisbare voorwaarde is voor succes. Je kunt niet slagen zonder veelvuldig te falen.

Denk aan die prachtige uitspraak van Thomas J. Watson Sr., de oprichter van IBM: “Wil je sneller succesvol zijn, verdubbel dan je faalratio.” Hij zei dat succes aan de andere kant van falen ligt. Je hebt de moed nodig om falen te behandelen als een kans om opnieuw te beginnen, intelligenter dan voorheen.

Overwin je angst voor falen door de dingen waar je bang voor bent steeds opnieuw te doen, totdat de angst verdwijnt. Door vast te stellen dat je jezelf opricht in plaats van breekt als dingen niet lukken, heb je de moed nodig om je voortdurend naar het gevaar te keren, om de dingen waar je bang voor bent onder ogen te zien.

Angst Overwinnen

Identificeer alle angstsituaties in je leven die je stress of angst bezorgen. Besluit vandaag wat de ergst mogelijke uitkomst van elk van deze situaties zou kunnen zijn. Neem je voor het ergste te accepteren, mocht het gebeuren, en neem dan actie om elk van deze situaties op te lossen.

Weiger toe te staan dat een angstsituatie in je leven blijft bestaan, je denken en emoties domineert en je tegenhoudt. Je hebt de moed nodig om bereid te zijn fouten te maken en ervan te leren. Alle toppresteerders nemen voortdurend beslissingen, maken fouten, leren ervan, krabbelen weer op, corrigeren zichzelf en gaan verder.

Succesvolle mensen zijn niet noodzakelijk degenen die altijd de juiste beslissingen nemen, maar door erin te blijven hangen, maken ze hun beslissingen juist. Als ze een fout maken, accepteren ze die, leren ze er zoveel mogelijk van en gaan ze verder. Hoe meer je faalt en hoe meer fouten je maakt, hoe slimmer je wordt en hoe waarschijnlijker het is dat je uiteindelijk je doelen zult bereiken.

Verantwoordelijkheid en Doorzettingsvermogen

Je hebt ook de moed nodig om volledige verantwoordelijkheid voor je leven te nemen, wat betekent dat je eigendom neemt over de resultaten. Je moet de moed hebben om geen excuses te maken of jezelf te verdedigen. Je moet de moed hebben om keer op keer te zeggen: “Ik ben verantwoordelijk.”

Weiger iemand anders de schuld te geven als er iets misgaat. Focus op de oplossing in plaats van op het probleem of de persoon. Vraag je af: wat doen we nu? Wat is de volgende stap? Wat is de oplossing? Welke actie moeten we ondernemen? Sta vervolgens op en ga door, haal de koren uit de situatie en laat het kaf, de dingen die gebeuren die je niet kunt veranderen, achter je.

Het uiteindelijke lef dat je nodig hebt, is de moed om langer vol te houden dan iemand anders. Volharding is de kwaliteit die uiteindelijk je succes garandeert. Je bereidheid om vol te houden tegen elke tegenslag in, kan je grootste troef zijn. Het vermogen om vol te houden is de nummer één kwaliteit voor succes in elk gebied van het leven.

Het kan de enige factor zijn die je succes uiteindelijk garandeert. Als je weigert op te geven, moet je uiteindelijk slagen. Zoals in het honkbal, je slaat uiteindelijk een homerun, tenzij je blijft zwaaien. In 30 jaar van het bestuderen van succesvolle mensen heb ik steeds opnieuw één feit ontdekt: niemand werd ooit verslagen totdat ze de nederlaag als realiteit accepteerden.

Niemand kan je verslaan, behalve jijzelf. Beslis wat je echt, echt, echt, echt wilt in het leven, zoals financiële onafhankelijkheid, en neem dan het besluit dat je volhardt totdat je slaagt. Je zult nooit opgeven totdat je het bereikt. Neem de beslissing, sluit de deur achter je. Wat jou betreft, je geeft nooit op. Falen is geen optie.

Uitstelgedrag Overwinnen

Dus overwin je uitstelgedrag met een heel eenvoudige methode. Het is ontwikkeld door W. Clement Stone toen hij een jonge man was. Hij bouwde een fortuin op van 500 miljoen dollar en dit is een van de centrale principes van zijn leven. Het is gewoon dit: zeg elke ochtend als je opstaat keer op keer tegen jezelf: “Doe het nu. Doe het nu. Doe het nu.”

Programmeer je onderbewustzijn met dit automatische, geconditioneerde bevel wanneer je de neiging hebt tot uitstel. Doe het nu. Doe het nu. Doe het nu. De sleutel tot het overwinnen van uitstelgedrag is het ontwikkelen van een gevoel van urgentie. Wees het soort persoon dat dingen snel gedaan krijgt. Wees het soort persoon dat snel aan een taak begint.

Een van de manieren om snel aan een taak te beginnen, is de taak op te delen. Wat wordt genoemd salami snijden: je snijdt een plakje salami af, je probeert niet een hele worst in één keer op te eten, maar eet het één plakje per keer. Breek je taak op in kleine stukjes en doe dan één stukje tegelijk. Zeg keer op keer tegen jezelf: “Doe het nu. Doe het nu. Doe het nu.”

Wist je dat minder dan 2% van de bevolking een gevoel van urgentie heeft en dat er geen voorbeeld is van een succesvol persoon die geen gevoel van urgentie heeft? Dat als je gewoon een gevoel van urgentie ontwikkelt, wanneer iemand je een taak geeft, dat je er meteen aan begint en het snel doet, dat alleen al je in een zeer korte tijd naar de hoogste regionen zal brengen?

In een onderzoek onder 104 topmanagers twee jaar geleden, vroegen ze wat de kwaliteiten zouden zijn die een persoon op de snelle baan in hun carrière zou zetten. Weet je wat de conclusie was? Twee kwaliteiten: nummer één, het vermogen om prioriteiten te stellen, om te kiezen wat relevant is ten opzichte van wat irrelevant is, en nummer twee, het vermogen om het werk snel gedaan te krijgen.

Als je alleen maar dit doet, prioriteiten stellen en het werk snel gedaan krijgen, zou dat alleen al ervoor zorgen dat je opvalt bij 80 tot 90% van de mensen waarmee je werkt.

Delegeren: Sleutel tot Succes

Delegeer alles wat je maar kunt. Wat betekent delegeren? Het is heel simpel: als je doel is om bijvoorbeeld € 50.000 per jaar te verdienen en je werkt acht uur per dag, dan verdien je € 25 per uur. Dus als je € 25 per uur of meer wilt verdienen, moet je werk doen dat minstens € 25 per uur waard is. Neem daarom taken die iemand anders voor minder kan doen – € 20, € 15, € 10, € 5, enz. – en delegeer of besteed ze uit. Tijd is de meest waardevolle hulpbron. Verspil je tijd niet aan klusjes zoals wasserij wegbrengen, je auto wassen, het gazon maaien of je huis schoonmaken. Besteed je tijd aan taken van hogere waarde.

Een algemene regel: als je niet kunt delegeren, kun je niet groeien of succesvol zijn. Misschien kun je een schoenpoets kraampje runnen, maar daar houdt het op. Bij delegeren is één woord cruciaal: helderheid. Mensen delegeren vaak niet omdat eerdere pogingen faalden door een gebrek aan duidelijkheid. Als je delegeert, zorg dan dat je duidelijk bent over wat en wanneer iets gedaan moet worden, kies de juiste persoon voor de taak, en houd toezicht.

Uit Je Comfortzone

Het vergt moed om uit je comfortzone te stappen, waar je je onhandig en soms alleen voelt. De comfortzone is een van de grootste vijanden van menselijk potentieel. Mensen blijven vaak in hun comfortzone, zelfs als ze niet gelukkig zijn, en laten het leven aan zich voorbijgaan. Stel doelen en maak plannen om uit te blinken. Vaak ben je slechts één vaardigheid verwijderd van topresultaten.

Stel jezelf de vraag: welke vaardigheid zou, als ik die uitstekend ontwikkel, de grootste positieve impact op mijn carrière hebben? Gebruik deze vraag als leidraad voor je carrière. Ontdek wat deze vaardigheid is en werk eraan. De uitdrukking “stapje voor stapje is alles een fluitje van een cent” benadrukt het belang van stapsgewijze vooruitgang. Neem één stap tegelijk om grote taken te voltooien.

Overwin Procrastinatie en Behaal Doelen

Procrastinatie overwin je door je te focussen op één actie die je kunt ondernemen. Neem het advies van Confucius: “Een reis van duizend kilometer begint met één enkele stap.” Door stap voor stap te werken, kun je grote taken voltooien. Begin met het duidelijk plannen van je dagen, weken en maanden. Maak een lijst van alles wat je moet doen en werk systematisch af.

De 80/20-Regel: Efficiëntie en Effectiviteit

Pas de 80/20-regel toe op alles. Deze regel, ook bekend als het Pareto-principe, stelt dat 20% van je activiteiten zorgen voor 80% van je resultaten. Focus op die 20% en vermijd tijdverspilling aan minder belangrijke taken. Beheer je tijd en leven door te kiezen wat je als volgende doet. Disciplineer jezelf om met de belangrijkste taak te beginnen. Eet die “kikker”, hoe groot of lelijk ook.

Stel Prioriteiten met de ABCDE-Methode

Gebruik de ABCDE-methode om prioriteiten te stellen. Deze methode helpt je om je taken te organiseren en sneller belangrijke dingen gedaan te krijgen. Schrijf alles wat je moet doen op en label elke taak met A, B, C, D of E. A-taken zijn zeer belangrijk en moeten als eerste worden gedaan. B-taken zijn minder belangrijk, C-taken zijn leuk om te doen maar niet essentieel, D-taken kun je delegeren en E-taken kun je elimineren. Begin meteen met je A1-taak en werk deze af voordat je iets anders doet. Dit zorgt voor effectiviteit en productiviteit in je werk en leven.

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4 / 5. Stemtelling: 4

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken

Gerelateerde Artikelen

Persoonlijkheidstesten

Emotionele Intelligentie Test
Doe de ADHD test
is het De ijdelheidstest of De ijdelheidsstest