Image

Voeding en DNA Bescherming – Voeding als Geneesmiddel133 keer gelezen sinds
6
minuten leestijd
6
minuten leestijd
133 keer gelezen sinds

5
(1)

Er is fantastisch onderzoek gedaan naar welke voedingsmiddelen ons DNA kunnen beschermen. Sommige daarvan zijn verrassend gewoon (geworden), zoals de kiwi die je misschien bij het ontbijt eet. Weet je, die bruine, harige vrucht die je opensnijdt en waar een smaragdgroene binnenkant met een kleine witte ster in zit. Het is een beetje zuur en tegelijkertijd zoet. Nou, die kiwi zit boordevol vitamines en antioxidanten.

Het is aangetoond dat het eten van slechts één kiwi per dag je bloed kan versterken om ongeveer 60 procent van de binnenkomende DNA-schade te neutraliseren. En als je drie kiwi’s per dag eet, wat vrij eenvoudig is (je schilt ze, snijdt ze in stukjes en doet ze in een yoghurt), kan dat eigenlijk helpen om je DNA weer op te bouwen, zodat beschadigd DNA wordt gerepareerd. Vergeet dus niet om aan de bescherming van je DNA te denken.

Voeding als Geneesmiddel

Ik herinner me een oud computerspel genaamd ‘Missile Command’, waarbij vanaf de bovenkant van het scherm raketten neerdaalden op je planeet. Wat je moest doen, was vuren en proberen alle raketten te neutraliseren. Dat is wat antioxidanten doen. Maar het is erg moeilijk om alle raketten tegen te houden, dus af en toe komt er eentje door de schilden heen en veroorzaakt een krater, oftewel schade.

Het neutraliseren van de binnenkomende schade is zoals antioxidanten werken, maar het terug opbouwen van beschadigd DNA is ook belangrijk, omdat dat is als het dichten van een gat in de snelweg, zodat andere auto’s er geen last van hebben. En hier is een voorbeeld van een voedingsmiddel, de kiwi, die dat kan doen. Maar er zijn ook andere voedingsmiddelen die in verschillende mate je DNA kunnen beschermen.

Het maakt me blij, dat voorbeeld, omdat mijn vader, die niet meer leeft, vroeger altijd tegen mij zei: “Blijf kiwi’s eten, ze zijn heel goed voor je.” Hij kwam terug van de supermarkt met tassen vol kiwi’s. Ze zijn rijk aan vitamine C, wat natuurlijk waar is, maar nu zeg je dat ze ons ook helpen ons DNA te repareren. Er is hier een breder punt, namelijk dat we steeds meer leren over de magische eigenschappen van deze, op het eerste gezicht, gewone voedingsmiddelen.

Wetenschappelijke Vooruitgang in Voeding

Het zet me aan het denken: hoeveel weten we eigenlijk nog niet over voeding? We leren steeds meer, maar wat zullen we over 10 of 20 jaar ontdekken over de magische eigenschappen van deze voedingsmiddelen? Waar je het eigenlijk over hebt, is waar ik aan werk: een nieuw onderzoeksveld genaamd ‘voeding als geneeskunde’.

De slogan ‘voeding is medicijn’ wordt al 3000 jaar gebruikt, maar destijds waren er geen medicijnen, dus voeding was het enige wat men had. Tegenwoordig hebben we veel medicijnen, en in de zoektocht naar het ontwikkelen van medicijnen hebben we diepe wetenschap toegepast: moleculaire biologie, genomics, en we hebben zelfs diep in de cel gekeken om te begrijpen wat er gebeurt en waarom, en hoe de cellen samenwerken.

Een van de redenen dat ik de voedingswetenschap in ging, was omdat ik me realiseerde dat voeding kon worden gebruikt voor preventie. Je wilt geen medicijnen gebruiken voor preventie. Het probleem met voeding en voedingswetenschap, de kritiek die velen van ons in de medische wereld hebben, is historisch gezien het gebrek aan bewijs. We hebben veel bewijs over medicijnen, maar bijna niets over voeding. Dat is de minachtende toon die jij waarschijnlijk ook hebt ervaren, net als ik, tijdens het grootste deel van onze opleiding.

Kankeronderzoek en Voeding

Kanker is een aandoening waarbij het afsnijden van de bloedtoevoer een cruciale rol speelt; zonder zuurstof en voedingsstoffen kan de kanker niet groeien. Ik behoorde tot de groep die systemen heeft ontwikkeld voor het creëren van medicijnen. Er zijn al meer dan een dozijn medicijnen goedgekeurd door gezondheidsautoriteiten voor de behandeling van verschillende soorten kanker, zoals darmkanker, hersenkanker en longkanker. In datzelfde systeem hebben we verschillende voedingsstoffen getest. Zo hebben we bijvoorbeeld een medicijn dat specifiek ontworpen is om angiogenese te stoppen, vergeleken met het poederextract van gewone groene thee. In onze tests bleken ze even effectief.

Groene Thee en Kankerpreventie

Interessant is dat onderzoeken nu aantonen dat het drinken van twee tot drie kopjes thee per dag het risico op het ontwikkelen van bijvoorbeeld eierstokkanker tot wel 50% kan verlagen. Dit is gebleken uit een grootschalige Europese studie, The Epic study, die diverse voedingspatronen en consumptiegewoonten over een langere periode heeft onderzocht. Voedingsonderzoek verschilt van farmaceutisch onderzoek.

In farmaceutisch onderzoek probeer je de variabelen te beperken tot het nemen van één specifiek medicijn. Bij voedingsonderzoek kan dat niet; je kunt mensen niet maandenlang alleen groene thee laten drinken of alleen tomaten laten eten. Bovendien werken voedingsmiddelen niet zoals medicijnen. De voordelen van voeding zijn meer natuurlijk en bouwen zich geleidelijk op omdat ze de eigen verdedigingssystemen van het lichaam benutten.

Onderzoeksmethoden en -resultaten

We onderzoeken de voordelen van voeding in echte populaties, zoals mensen die groene thee drinken, en hoe goed dit verschillende soorten kanker voorkomt. Vervolgens proberen we deze resultaten te bevestigen door kleinschalige klinische proeven uit te voeren en vervolgens in laboratoriumomstandigheden te testen. We onderzoeken zelfs de effecten op cellulair en genetisch niveau. Als een van de onderzoekers op dit gebied vind ik dit een fascinerende en zeer opwindende ontdekking.

Genereer 4 afbeeldingen met DALL-E om dit artikel grafisch te ondersteunen en maak deze in 16:9 formaat. Na het genereren, converteer deze afbeeldingen naar een breedte van 800 pixels in .webp formaat met een verhoogde compressie van 50%, en hernoem elke afbeelding naar de corresponderende H2-kop van het artikel in het Nederlands Bestandsnamen MOETEN in het Nederlands.

Groene en Zwarte Thee: Verschillende Voordelen

Wat betreft de vraag of het groene of zwarte thee betreft die het risico op kanker verlaagt: het gaat om groene thee. Maar zwarte thee heeft ook zijn voordelen. Vroeger dacht men dat groene thee, zoals je die in een sushi- of Japanse restaurant krijgt, vol zat met antioxidanten en daarom gezonder was dan zwarte thee.

Maar uit recent onderzoek blijkt dat zwarte thee ook zeer actief is. Een Italiaanse studie heeft aangetoond dat zwarte thee, zoals Earl Grey, de meest krachtige van de geteste theesoorten is. Bovendien kan zwarte thee stamcellen uit het beenmerg mobiliseren om reparaties en regeneratie in het lichaam te stimuleren.

Suikerreductie en Gezondheidsbewustzijn

Tot slot, het idee van het verminderen van suiker door simpelweg onbeperkt chemische zoetstoffen toe te voegen, moet goed overwogen worden. We zouden mensen, vooral kinderen, moeten ontmoedigen om producten met kunstmatige zoetstoffen te consumeren, omdat deze de neiging om suiker te zoeken kunnen versterken.

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 1

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken