Image

Voorbij De Grens Van Leven En Dood: Op Zoek Naar De Betekenis Van Bijna-doodervaringen32 keer gelezen sinds
13
minuten leestijd
13
minuten leestijd
32 keer gelezen sinds

5
(1)

Hallo Wonderbaarlijk Persoon! Een bijzondere ervaring voor mensen die de dood van nabij hebben gezien: bijna-doodervaringen (BDE’s). Deze niet te beschrijven momenten blijven velen van ons fascineren en inspireren. Laten we samen duiken in de wonderbaarlijke wereld van BDE’s en ontdekken wat we tot nu toe weten!

Alvast 5 van de belangrijkste punten

  1. BDE’s lijken wereldwijd voor te komen, ongeacht leeftijd, geslacht of levensovertuiging.
  2. Typische aspecten zijn een tunnel ervaring, een levensterugblik, ontmoetingen met wezens van licht en grenzeloze vrede.
  3. Wetenschappers hebben vastgesteld dat BDE’s soms plaatsvinden wanneer iemand klinisch dood is.
  4. Mensen die blind zijn kunnen tijdens een BDE toch zien en details waarnemen die later worden bevestigd.
  5. Hoewel de oorzaak onbekend is, bieden BDE’s een nieuwe, bemoedigende kijk op leven en dood.

De Fascinerende Geschiedenis van BDE’s

Verhalen van bijzondere ervaringen aan het einde van het leven hebben mensen al eeuwenlang geboeid. Tegenwoordig noemen we ze bijna-doodervaringen (BDE’s), maar door de eeuwen heen werden ze gezien als bewijzen van een spirituele wereld voorbij het fysieke bestaan. Van de oude Grieken tot de Tibetaanse traditie, overal vinden we verslagen van mensen die uit hun lichaam traden en indringende visioenen ondergingen.

Westerse wetenschappers wuifden deze ideeën lange tijd weg, maar moderne studies hebben aangetoond dat BDE’s niet zomaar kunnen worden afgedaan. Ze vinden vaak plaats wanneer mensen klinisch dood zijn, zonder hartslag of hersenactiviteit. Hoe kunnen we die ervaren als ze niet in onze hersenen worden gegenereerd?

Lees ook: Onderzoek naar BDE’s roept belangrijke wetenschappelijke vragen op over de aard van het bewustzijn

Wat is een Bijna-Doodervaring Precies?

Laten we eens kijken naar de definitie van een BDE volgens onderzoeker Bruce Greyson: “een diepgaande psychologische gebeurtenis met transcendente en mystieke elementen, die meestal plaatsvindt bij mensen die dicht bij de dood zijn of in zeer gevaarlijke situaties verkeren.” Met andere woorden, het zijn intense ervaringen bij mensen die bijna sterven, maar tijdig worden gered of zich realiseren dat ze niet echt doodgaan.

Wat maakt BDE’s zo bijzonder? Ten eerste zijn ze vrij algemeen. Studies schatten dat zo’n 10-17% van ziekenhuispatiënten in kritieke toestand een BDE meemaakt. Daarnaast lijken ze universeel: mensen uit alle landen en culturen rapporteren gelijksoortige ervaringen, ongeacht leeftijd, geslacht of overtuigingen. Hoe kan dat?

De Kenmerkende Aspecten van BDE’s

Hoewel elke BDE uniek is, hebben onderzoekers enkele veelvoorkomende kenmerken geïdentificeerd. Een bekend aspect is de tunnelervaring: mensen beschrijven het gevoel dat ze door een donkere tunnel of buis bewegen naar een helder licht. Vaak worden hieraan tintelende geluiden of muziek toegevoegd: misschien de “hemelse klanken” waar sommigen over spreken?

Velen melden ook een diep gevoel van vrede en euforie, alsof alle zorgen van de wereld zijn verdwenen. Schrijver en BDE’er Anita Moorjani omschrijft het als “totaal oplossen in een zee van oneindige, onvoorwaardelijke liefde.” Sommigen ervaren zelfs een levensterugblik, waarin ze belangrijke gebeurtenissen van hun leven nog een keer beleven. Wat een intense maar tegelijk verrijkende ervaring moet dat zijn!

“Het was alsof ik van ver kon zien, maar tegelijkertijd allesomvattend bewust was. Oceanen van liefde en licht spoelden over mij heen.” – Anita Moorjani, auteur van ‘Aan de Andere Kant van het Oneindige’

Je Eigen Lichaam van Buitenaf Zien

Een van de meest verbazing wekkende aspecten van BDE’s is de zogenaamde uittreding: mensen rapporteren dat ze hun eigen lichaam van een afstand konden waarnemen. Het is alsof hun bewustzijn zich even van hun fysieke omhulsel heeft losgemaakt. Chirurg Tony Cicoria, die een BDE had na een blikseminslag, beschreef zijn lichaam op de grond te zien met mensen er omheen.

Maar het meest intrigerende zijn de gevallen waarin blinden details beschrijven die ze alleen konden waarnemen als hun bewustzijn écht even los was van hun ogen. Denk aan de verbluffende ervaring van de blinde Vicki Umipeg, die een man met een poncho en pet kon beschrijven in de operatiekamer, details die later bleken te kloppen! Hoe is dat mogelijk als ze geen gebruik maakte van haar ogen?

Bewijzen van het Hiernamaals of Breinverschijnsel?

Voor velen zijn dit soort ervaringen een tastbaar bewijs van een bestaan na de dood, een dimensie van pure liefde en licht. Maar sceptici blijven een materiële verklaring zoeken. Zouden BDE’s misschien de laatste stuiptrekkingen van een stervende hersenen kunnen zijn? Bevindingen dat ze kunnen optreden bij mensen met slaapstoornissen als narcolepsie lijken hier inderdaad op te wijzen.

Toch blijft de oorsprong van BDE’s voor veel wetenschappers een raadsel. Want hoe kunnen mensen zintuiglijke informatie opnemen zonder gebruik te maken van hun zintuigen? En hoe verklaart dat de kalmerende, blijvende effecten die veel BDE’ers melden? De vooraanstaande onderzoeker Bruce Greyson denkt daarom dat er meer aan de hand is. “Er zijn teveel wetenschappelijke hints om de spirituele hypothese helemaal van tafel te vegen.”

Blijvende Transformaties na BDE’s

Of je nu gelooft dat BDE’s een glimp van het hiernamaals bieden, of denkt dat ze een wonderbaarlijk hersenproces zijn, één ding is zeker: ze kunnen een onuitwisbare indruk achterlaten. Veel BDE’ers spreken van een totale ommekeer in hun levensvisie en waardepatronen. Veel van hun angsten en zorgen zijn als sneeuw voor de zon verdwenen.

Neem bijvoorbeeld de inspirerende Howard Storm, een atheïstische professor die na een PDE een vurig gelovige werd. “Ik stond versteld van de oneindige, allesomvattende liefde die door de kern van het universum stroomde,” vertelde hij. “Dat veranderde alles wat ik ooit had geloofd.” Door de helende kracht van onvoorwaardelijke liefde te ervaren, kregen velen een diepe waardering voor elk leven en een frisse, positieve kijk op de wereld.

Voorbij de Grenzen van de Wetenschap

Uiteindelijk roepen BDE’s meer vragen op dan ze beantwoorden. Wijzen ze op een hogere werkelijkheid? Zijn het uitbarstingen van hersenactiviteit in een stervend lichaam? Of manifestaties van het mysterie dat het leven omringt? Misschien zijn het simpelweg ervaringen die voorbij het menselijk begrip gaan, buitencategorische fenomenen die een ongekende uitdaging vormen voor de wetenschap.

Eén ding is zeker: door de ogen van BDE’ers krijgen we een verfrissende blik op dood en leven. Ze herinneren ons eraan open te blijven staan voor wonderbaarlijke mogelijkheden die we nog niet begrijpen. “De wetenschap zal er niet in slagen het mysterie uit het leven te halen,” zoals de beroemde natuurkundige Albert Einstein al zei. “Want het is juist het mysterie dat het meeste levensvatbare, aantrekkelijke en avontuurlijke deel van het bestaan uitmaakt.”

De Schitterende Spirituele Dimensie

Wat veel BDE’ers het meest raakt, zijn de spirituele ontmoetingen die ze soms beschrijven. Van lichtgevende wezens tot overleden geliefden, deze ervaringen lijken allemaal te wijzen op een dimensie voorbij ons fysieke bestaan. Eentje die baadt in onvoorwaardelijke liefde en licht.

Voormalig atheïst en BDE’er Ian McCormick vertelde over zijn “indringende ontmoeting met een liefdevolle bron van licht uit wie een oneindige liefde straalde.” Of de verbluffende ervaring van Donald Morse, die in een “prachtige, rijkelijke dimensie” terechtkwam: een weidse vlakte met fonkelende struiken en een stralende stad in de verte. Hij was er met “klaarlichte, liefdevolle wezens”, onder wie een overleden vriend die hem liefdevol begroette.

“Er bestaan inderdaad engelen van licht. Mijn engel had een stralend gezicht en ze verspreidde vrede en liefde overal om zich heen” – Anita Moorjani

Wat je er ook van vindt, deze verslagen lijken alle wijdverspreide religieuze en spirituele opvattingen over een hogere werkelijkheid te bevestigen. Ze herinneren ons eraan dat de werkelijkheid veel meer rijk en wonderbaarlijk is dan we ons vaak realiseren.

Het Belang van BDE-Onderzoek

Veel sceptici blijven BDE’s gemakshalve afdoen als hersenspinsels of hallucinaties. Maar voor onderzoekers als Greyson laten ze zien dat onze huidige wetenschappelijke modellen tekort schieten om deze unieke menselijke ervaringen te verklaren. Er moet iets zijn dat we over het hoofd zien, aspecten van de werkelijkheid waar ons materiële wereldbeeld geen recht aan doet.

Door BDE’s serieus te bestuderen, hopen wetenschappers nieuwe inzichten te krijgen in de grenzen van het menselijk bewustzijn. Misschien wel de sleutel tot verbluffende nieuwe ontdekkingen over de aard van onze geest en haar verhouding tot de fysieke werkelijkheid. Een avontuur dat grenzen zal verleggen en nieuwe deuren zal openen naar de wonderen van het bestaan. Wie weet, door het openlijk aan te gaan, zouden BDE’s de wetenschap wel eens tot een spirituele revolutie kunnen leiden!

Inzichten voor Onze Moderne Tijd

Voor velen vormen BDE’s een frisse tegenspraak van onze moderne, dogmatisch-materialistische cultuur. In een wereld die draait om efficiëntie, winst en consumptie, herinneren ze ons aan de diepe dimensie van verbondenheid en liefde die aan de kern van alle dingen ligt.

Door de ogen van BDE’ers zien we hoe berekenend zakelijk succes of materiële welvaart bijzaak zijn. Echte vervulling ligt in het koesteren van onze menselijke connecties, en het besef dat we allemaal deel uitmaken van één groot levensgeheel. “We zouden beter de liefde kunnen eren als de alfa en omega van ons bestaan,” schreef de wijze NDE’er Carl Jung, “niet iets dat je maar af en toe vindt aan de oppervlakte van het leven.”

Een Positieve Kijk op de Dood

Voor de meeste mensen blijft de dood een grote angst en taboe. Maar in de verhalen van BDE’ers wordt deze levensovergang vaak getransformeerd tot een ontroerend mooi, liefdevol proces. In plaats van het definitieve einde, wordt de dood een poort naar een nieuwe staat van verrukkelijke liefde en licht.

“Het was helemaal niet eng om dood te zijn,” vertelt Anita Moorjani, die in haar BDE de lieflijke wezens en dimensies van het hiernamaals ontdekte. “Die werelden zijn zo liefdevol, adembenemend en vredig. De dood was als thuiskomen.” Een hoopvolle visie die ons kan steunen in de zwaarste momenten van het leven.

“Ik verlangde terug te keren naar die eeuwenoude staat van zijn, waar dood alleen maar een illusie was.” – Eben Alexander, auteur van ‘Proof of Heaven’

Uiteindelijk inspireren BDE’s ons om de dood niet langer als een vijand te zien, maar als een vertrouwde metgezel. Een natuurlijke stap in de kosmische cyclus van het leven, die ons naar nieuwe hoogten van liefde en bewustzijn kan leiden. Een belofte van verrukkelijke nieuwe werelden die onze verbeelding te boven gaan.

BDE’s en Hun Helende Potentieel

Voor veel mensen hebben BDE’s een diepe helende werking. Door het gevoel van pure liefde en verbondenheid dat ze brengen, helpen ze ons loskomen van negatieve emoties als angst, woede en wrok. Alles wat overblijft is een diepe bewondering voor het mysterie van het leven.

De prachtige natuurkundige Daniël Hooglugt vertelde hoe haar BDE haar hielp zich te bevrijden van depressies: “Plotseling besefte ik dat deze wereld slechts een fractie is van een veel grotere realiteit. Mijn zorgen en ego’s leken zo klein in het licht van die ervaring. Ik voelde alleen nog maar oneindige dankbaarheid voor het wonder van het bestaan.”

Misschien is dat uiteindelijk wel de grootste gave van BDE’s: ze herinneren ons eraan ons leven te vieren en het bestaan te omarmen, met al zijn pracht en mysterie. Want zoals Ian McCormick het verwoordde: “Deze wereld straalt inderdaad van oneindigheid; we hoeven alleen maar de juiste ogen te hebben om het te zien.”

Referenties en Studies

Veelgestelde Vragen

Wat is een bijna-doodervaring precies?

Een bijna-doodervaring (BDE) is een diepgaande psychologische gebeurtenis met transcendente en mystieke elementen, die meestal plaatsvindt wanneer iemand in een bijna-doodsituatie verkeert. Mensen kunnen elementen ervaren zoals een tunnelervaring, een levensterugblik, een gevoel van diepe vrede, ontmoetingen met lichtgevende wezens en het waarnemen van het eigen lichaam van een afstand.

Hoe vaak komen BDE’s voor?

Studies tonen aan dat BDE’s relatief algemeen zijn. Zo’n 10-17% van kritieke ziekenhuispatiënten maakt er een mee. In de algemene bevolking ligt het percentage rond de 5-10%. Ze lijken universeel voor te komen in alle culturen en leeftijdsgroepen.

Wat is de oorzaak van BDE’s?

Er is nog geen consensus over de precieze oorzaak van BDE’s. Sommige wetenschappers denken dat ze veroorzaakt worden door hersenprocessen rond het moment van klinische dood. Anderen speculeren over een meer spirituele verklaring waarbij het bewustzijn even losraakt van het fysieke lichaam. De oorsprong blijft vooralsnog een mysterie.

Hebben BDE’s blijvende effecten?

Ja, veel BDE’ers melden dat hun ervaring een diepe, blijvende impact had op hun levensvisie en waarden. Het doorleefde gevoel van allesomvattende liefde en verbondenheid met het universum leidde vaak tot meer rust, tevredenheid en een positiever mensbeeld.

Wat kunnen BDE’s ons leren over de dood?

In BDE-verhalen wordt de dood vaak niet langer gezien als een angstaanjagend einde, maar als een mooie overgang naar een nieuwe staat van bewustzijn en liefde. BDE’s inspireren ons de dood niet als vijand maar als metgezel te zien op de kosmische levensreis.

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 1

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken


Persoonlijkheidstesten ⭐

Libido Test – Mannen

Libido Test – Mannen

29 januari 20231231 views
Creëert het Universum zichzelf?

Visuele Persoonlijkheid Test

17 januari 2023943 views
Doe de ADHD test

A.D.H.D. Test

13 januari 2023601 views
Hoe inclusief ben jij? Doe de test!

Inclusiviteit Test

13 januari 2023665 views
Stress test

Stress Test

3 februari 20211771 views
Spiritualiteitstest

Spiritualiteit Test

3 februari 20211039 views
Persoonlijkheid Test

Persoonlijkheid Test

3 februari 2021827 views
IJdelheid Test

IJdelheid Test

3 februari 2021569 views
Emotionele Intelligentie Test

Emotionele Intelligentie Test

3 februari 20211156 views