Voorbij De Hype: Feiten En Cijfers Over Ozempic En Semaglutide

Voorbij De Hype: Feiten En Cijfers Over Ozempic & Semaglutide153 keer gelezen sinds
9
minuten leestijd
9
minuten leestijd
153 keer gelezen sinds

0
(0)

In 2021 keurde de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) Wegovy goed, een medicijn met de werkzame stof semaglutide, dat mensen helpt gewicht te verliezen. In tegenstelling tot vrijwel alle eerdere afslankmedicijnen, werkt dit medicijn daadwerkelijk.

En het heeft de wereld veroverd.

Volgens Komodo Health is het aantal recepten voor dit en soortgelijke medicijnen voor gewichtsverlies in de VS van 2019 tot 2022 met meer dan 2000% gestegen. De vraag is zo groot dat Wegovy nu op de lijst van geneesmiddelentekorten van de FDA staat. Maar het is niet alleen in de VS; ook in het VK, Ierland, Canada, China, België en verschillende andere landen zijn tekorten opgetreden.

In Hollywood wijst iedereen met de vinger naar anderen omdat ze het zouden nemen, terwijl ze zelf ontkennen dat ze het ooit zouden gebruiken. En Elon Musk kondigde op Twitter aan dat semaglutide hem heeft geholpen 30 pond te verliezen. Ik neem tenminste aan dat “lbs” ponden betekent en niet “pond per seconde”. Hij heeft ook aan de wereld laten weten dat het hem buitengewone oprispingen gaf.

Oprispingen daargelaten, het lijkt een geschenk uit de hemel voor iedereen die moeite heeft om gewicht te verliezen, een wondermiddel voor een probleem dat miljarden mensen treft. Maar wat is semaglutide? Wat weten we erover? En wie gaat het betalen? Dat is wat we vandaag gaan bespreken.

Semaglutide, gebruikt voor het afslankmedicijn Wegovy, is dezelfde werkzame stof als in Ozempic, een medicijn dat wordt gebruikt om diabetes type 2 te behandelen. Het verschil tussen de twee is dat Wegovy een hogere dosis heeft. Beide medicijnen worden geproduceerd door het Deense bedrijf Novo Nordisk.

Semaglutide is een molecuul dat lijkt op een glucagon-achtig peptide, bekend als GLP-1, dat het lichaam van nature produceert. GLP-1 is een hormoon dat wordt afgescheiden in het maag-darmkanaal als reactie op eten en vervolgens signalen naar andere delen van het lichaam stuurt.

In de alvleesklier zorgt GLP-1 voor de productie van insuline, wat de bloedsuikerspiegel verlaagt. Semaglutide doet hetzelfde, en daarom is het effectief voor de behandeling van diabetes. Er zijn nog andere moleculen die deze GLP’s nabootsen; hun effecten zijn subtiel verschillend, maar eerlijk gezegd zou ik ze op straat waarschijnlijk niet van elkaar kunnen onderscheiden.

Semaglutide wordt al meer dan een decennium bestudeerd voor de behandeling van diabetes, en Ozempic werd in 2017 goedgekeurd. Echter, al tijdens de eerste onderzoeken bleek dat een van de bijwerkingen van dit en vergelijkbare medicijnen gewichtsverlies was. Niet een bedoeld effect, maar zeker niet ongewenst.

Daarom werd Ozempic al jaren off-label voorgeschreven voor gewichtsverlies. Uiteindelijk besloot Novo Nordisk een medicijn speciaal voor gewichtsverlies te produceren. Dat is het eerder genoemde Wegovy. Het werd in 2021 in de VS en in 2022 in de EU goedgekeurd als behandeling voor obesitas. Het gaat niet alleen om het gewicht. Het gewichtsverlies door semaglutide gaat gepaard met verbeteringen in de cardiovasculaire gezondheid.

Hoe semaglutide precies werkt, is nog onderwerp van onderzoek, maar het lijkt erop dat de maag ook receptoren heeft voor het hormoon GLP-1, en dat semaglutide zich daaraan kan hechten. Dit vertraagt de maaglediging, waardoor je langer een vol gevoel hebt. GLP-1 lijkt ook in de hersenen te werken, waar het honger onderdrukt, en ook hier kan semaglutide dit effect hebben. Kortom, semaglutide maakt het makkelijker om minder te eten.

Deze medicijnen zijn momenteel verkrijgbaar als vloeistof in een voorgevulde pen. Je injecteert ze eenmaal per week onder de huid van de bovenarm, dij of buik, als je die hebt. Je begint met een lage dosis en verhoogt deze geleidelijk.

Semaglutide is ook verkrijgbaar in pilvorm. De reden dat niet meer mensen het nemen, is waarschijnlijk dat het enigszins omslachtig is om te gebruiken. Je moet het dagelijks innemen met een bepaalde hoeveelheid water op een lege maag en vervolgens 30 minuten wachten voordat je gaat eten. Bovendien hebben sommige onderzoeken aangetoond dat het gewichtsverlies aanzienlijk minder is. Een heel recente studie meldt echter dat het innemen van een hogere dosis via de mond een gewichtsverlies oplevert dat vergelijkbaar is met dat van injecties, dus misschien gaan mensen in de nabije toekomst overstappen op die pillen.

Hoe goed werkt het? Een onderzoek uit 2021 door een internationaal team gerelateerd aan Novo Nordisk rapporteerde de resultaten van een dubbelblind onderzoek. Ze rekruteerden bijna 2000 volwassenen met een BMI van 30 of hoger die geen diabetes hadden.

De deelnemers kregen 68 weken lang een wekelijkse injectie van ofwel semaglutide of een placebo. Daarnaast kregen ze leefstijladviezen, waaronder het verminderen van hun dagelijkse voedselinname met 500 kilocalorieën en minstens 150 minuten per week lichamelijk actief zijn. Na 68 weken was de groep die semaglutide kreeg gemiddeld bijna 15% van hun oorspronkelijke gewicht kwijtgeraakt, terwijl dit in de placebogroep slechts 2,4% was. Dat is echt indrukwekkend.

Een ander medicijn in deze klasse is tirzepatide, dat wordt geproduceerd door Eli Lilly onder de merknaam Mounjaro. Het wordt ook eenmaal per week geïnjecteerd. Het is in 2022 goedgekeurd voor de behandeling van diabetes in zowel de VS als de EU, maar tot nu toe nog niet voor gewichtsverlies. Verschillende studies hebben aangetoond dat bij hoge doses tirzepatide leidt tot nog meer gewichtsverlies, tot wel 21%. Maar de bijwerkingen nemen ook toe met de dosis. Ongeveer 7% van de mensen op de hoge dosis moest de behandeling stopzetten vanwege dit.

Deze medicijnen hebben vergelijkbare bijwerkingen: de meest voorkomende ongewenste reacties, gemeld door meer dan 5% van de patiënten, zijn: misselijkheid, braken, diarree, buikpijn en obstipatie. Deze bijwerkingen worden doorgaans in de loop van de tijd minder hevig, maar voor sommige mensen worden de misselijkheid en vermoeidheid zo ernstig dat ze moeten stoppen met het innemen van het medicijn.

Er zijn andere mogelijke langetermijnrisico’s die nog onderzocht worden, zoals alvleesklierkanker, schildklierkanker, schade aan het netvlies en een verhoogd risico op zelfbeschadiging. Je zou je ook kunnen afvragen of het lichaam op de lange termijn zijn receptorrespons aanpast aan de overvloed aan semaglutide, maar daar is nog geen bewijs voor.

Dan is er nog de vraag wat er gebeurt als je stopt met het innemen van het medicijn. Het korte antwoord is dat het gewicht terugkomt. De auteurs van de eerder genoemde studie hebben ook onderzocht wat er gebeurde toen mensen de behandeling stopzetten. Na een jaar zonder medicatie hadden degenen die semaglutide hadden gekregen twee derde van het gewicht dat ze waren verloren weer teruggewonnen. Degenen die placebo’s hadden gekregen, hadden al hun gewicht weer terug. De verbeteringen in de bloeddruk verdwenen ook toen mensen terugkeerden naar hun oude levensstijl.

Dan is er de vraag welk soort gewicht je verliest met dit medicijn. Als je op dieet gaat, verlies je meestal zowel vet als spieren. Artsen zeggen dat een gezonde manier van diëten binnen de zogenaamde Quarter FFM Rule zou moeten blijven, wat betekent dat het vetvrije massa die je op een dieet verliest niet meer dan een kwart mag zijn. Minstens driekwart van het gewicht dat je verliest, moet vet zijn.

Maar het gewicht dat mensen verloren met semaglutide was slechts 60% vet, ondanks dat ze ook aan het sporten waren. Dat is niet geweldig, vooral niet voor vrouwen die van nature een hoger percentage lichaamsvet en minder spieren hebben, of voor oudere mensen die al te weinig spiermassa hebben.

Het kan zijn dat andere medicijnen hier beter in zijn. Zo hebben Amerikaanse onderzoekers een paar weken geleden de resultaten gepresenteerd van een fase 2-onderzoek naar een medicijn genaamd retatrutide. Daarin zagen ze tot 24% gewichtsverlies in de groep met de hoogste dosis. En dit medicijn was eerder getest bij muizen, en het lijkt erop dat de muizen voornamelijk vet verloren.

Gezien het indrukwekkende succes van deze medicijnen is het niet moeilijk te begrijpen waarom ze zo snel populair zijn geworden, zelfs onder mensen die niet zwaarlijvig zijn. Omdat het gewicht terugkomt als je stopt met het innemen, gebruiken sommigen het als een behandeling voor speciale gelegenheden, bijvoorbeeld om af te vallen voor een bruiloft of voor die bikini-look tijdens je strandvakantie. De meerderheid van degenen die het nemen, meer dan driekwart, zijn vrouwen.

Als gevolg hiervan kunnen sommige mensen met diabetes geen Ozempic krijgen en sommige mensen met obesitas geen Wegovy, omdat sommigen die geen medische noodzaak hebben voor beide, maar wel het geld voor beide, het sneller hebben bemachtigd. Sommige overheden hebben maatregelen genomen om de mensen die het echt nodig hebben te beschermen. Bijvoorbeeld, de Australische regering heeft het gebruik van Ozempic voor de behandeling van type 2 diabetes beperkt tot eind december 2023.

Trouwens, deze quiz komt met een quiz op quizwithit.com waar je kunt checken hoeveel je je herinnert. Als je je abonneert op quizwithit, kun je punten verzamelen van al onze video’s en krijg je gratis toegang tot de transcripties met links naar alle referenties. Dus bekijk het eens! Het is een makkelijke manier om zowel ons kanaal als hopelijk je geheugen te ondersteunen.

Wie neemt het? Nou, degenen die het zich kunnen veroorloven. Volgens een rapport uit 2022 van het American Institute for Clinical and Economic Review bedragen de maandelijkse kosten van een semaglutide-behandeling in de VS meer dan 1000 Amerikaanse dollars per maand.

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Omdat je dit bericht zo kon waarderen.. Zou je het willen delen?

Volg ons op sociale media!

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken