borstvoeding

Borstvoeding: 35 redenen

Borstvoeding

 1. Borstvoeding is heel anders dan kunstvoeding en beide soorten voeding en beide manieren van voeden hebben een heel andere invloed op jou en op je baby.
 2. Omdat een kind gemaakt is om borstvoeding te krijgen
 3. Jouw melk is precies afgestemd op jouw kind en op zijn behoefte op het moment van de dag en het stadium van zijn ontwikkeling.
 4. Als je kind een paar weken te vroeg geboren is, is je melk daaraan aangepast.
 5. Als je kind naar de crèche of kinderopvang gaat, beschermt jouw melk hem tegen de ziektekiemen die hij daar opdoet, als je hem direct voedt als je weer thuis bent.
 6. Moedermelk bevat alle voedingsstoffen, in precies de juiste hoeveelheden en verhoudingen, die hij nodig heeft om gezond te blijven, te groeien en al zijn mogelijkheden te ontwikkelen.
 7. Een kind dat geen borstvoeding krijgt, moet meer moeite doen om zijn voedsel te verteren, heeft geen bescherming tegen ziekten en krijgt altijd precies dezelfde melk, ook als hij eigenlijk behoefte heeft aan iets anders.
 8. De ontwikkeling van het hoofd is bij de geboorte nog niet klaar. Het drinken aan de borst zorgt ervoor dat zijn kaken en gehemelte in de juiste vorm groeien, die nodig is voor een gezonde ademhaling, een regelmatig gebit en een goede spraakontwikkeling.
 9. Meisjes die borstvoeding krijgen, hebben later minder kans om borstkanker te krijgen.
 10. Omdat borsten gemaakt zijn om borstvoeding te geven
 11. Als je zwanger bent, bereiden je borsten zich voor op het voeden van een kind of jij dat nu wilt of niet.
 12. Als je kind geboren is, beginnen je borsten vanzelf melk te maken.
 13. Omdat je baby zelf voeden voor jou zelf ook gezonder is.
 14. Je baarmoeder trekt zich door het drinken van de baby sneller samen. Je hebt daardoor minder kans op nabloedingen en minder bloedverlies. Als je geen borstvoeding geeft, kan je baarmoeder altijd iets vergroot blijven.
 15. Door borstvoeding te geven worden je botten sterker (nadat ze eerst even wat minder sterk zijn geweest).
 16. Je bent na de bevalling snel weer op je oude gewicht doordat borstvoeding geven je vetreserves gebruikt.
 17. Door borstvoeding te geven bescherm je jezelf tegen een verhoogd risico op het ontwikkelen van kanker aan eierstok en baarmoeder.
 18. Omdat je een dief van je eigen portemonnee bent als je iets van mindere kwaliteit koopt wat je zelf in de eerste kwaliteit hebt.
 19. Borstvoeding is onder normale omstandigheden helemaal gratis.
 20. Het is nog geen enkele fabrikant gelukt om iets te maken dat echt op moedermelk lijkt, want moedermelk bevat levende cellen en actieve op jouw eigen kind toegespitste beschermende stoffen tegen infecties en ziekten.
 21. Omdat het makkelijk is.
 22. Je borsten heb je altijd bij je en je kind kan altijd drinken als hij wil en zoveel hij wil.
 23. Jouw melk is goed en mooi verpakt en kan onderweg niet bederven
 24. Je hoeft voor borstvoeding niets uit te koken, klaar te maken of op te warmen.
 25. Het vergemakkelijkt de binding tussen moeder en kind.
 26. Het hormoon oxytocine, dat zorgt voor de weeën tijdens de bevalling en voor het toeschieten van de moedermelk, veroorzaakt ook veranderingen in de moeder. Daardoor is het voor haar op die momenten makkelijker om zich op haar kind te richten en een hechte band met hem te vormen.
 27. Omdat borstvoeding de hersenontwikkeling stimuleert
 28. Kinderen geen kunstvoeding krijgen, scoren later op school beter dan kinderen die kunstvoeding krijgen.
 29. Kinderen die borstvoeding krijgen zijn later handiger dan kinderen die geen borstvoeding krijgen
 30. Omdat dit  het leefmilieu voor jou en je kind nu en in de toekomst beschermt.
 31. Moedermelk heeft geen schaarse grondstoffen nodig als basis voor de samenstelling of als brandstof voor de productie.
 32. Moedermelk heeft geen verpakking nodig die later in de vuilverbranding komt en dioxines en PCB’s in het milieu brengt.
 33. Vrouwen die de borst geven zijn gemiddeld pas later weer voor het eerst ongesteld. In die tijd verbruiken ze geen maandverband of tampons. De productie en verpakking verbruiken veel grondstoffen en brengen veel afvalstoffen in het milieu.
 34. Omdat …. Nou gewoon, borstvoeding hoort bij het rijtje zwanger worden, zwanger zijn, bevallen en voeden van je kind.
 35. Je hoeft je geen zorgen te maken over de samenstelling: als je kind dorst heeft, zit er meer water in en als hij veel honger heeft, krijgt hij meer vet binnen.

Ook lezen: