Is de chemische stof Bisfenol A (PBA) er de oorzaak van dat steeds meer kinderen vroeger in de puberteit komen? Dat meisjes op hele jonge leeftijd al borsten ontwikkelen en steeds vroeger voor het eerst ongesteld worden?
Bisfenol A is namelijk een zogenaamd “zwak oestrogeen middel”
Van Bisfenol A is al heel lang bekend (sinds 1930) dat ze de hormoonhuishouding ontregelen en daar zijn, maar hele kleine doses voor nodig, het is namelijk een zogenaamd “zwak oestrogeen middel”. En dit verstorende stofje wordt namelijk al in een heel vroeg stadium toegediend aan kinderen, het zit verwerkt in onder andere de baby flessen die al tientallen jaren in gebruik zijn.
Heel vreemd is dat Bisfenol A in tegenstelling tot veel andere stoffen op een behoorlijke consensus kan rekenen binnen de reguliere wetenschap als het gaat om erkenning van schadelijkheid. Iedereen is het er namelijk over eens dat PBA “hormoonverstorend” werkt. Misschien een nieuw medicijn tegen pedofilie? Wie weet..
Ondertussen gaat de productie gestaag door en blijft deze stof bij heel jonge kinderen terechtkomen. In dit geval kan je zeggen dat de consument bepaald en als het niet wordt gekocht en mensen massaal overstappen naar de glazen fles, de fabrikanten vanzelf een andere richting zullen kiezen. Toch werkt het kennelijk niet zo. Waarom niet?
De fabrikanten zullen zelf niet de verandering inzetten. Waarom niet?
De urgentie is niet aanwezig. Zonder teveel negatieve publiciteit gaan de heren en dames gewoon door met de productie. Een simpele Google Search laat al heel snel zien dat de stof Bisfenol A al tientallen jaren in gebruik is en de schadelijkheid al vrij snel werd onderschreven door de reguliere wetenschap met een behoorlijke consensus. Iets wat vooral de laatste tijd nogal ongebruikelijk is bij omstreden stoffen als bijvoorbeeld amalgaam en aspartaam, waar een flink welles-nietes oorlog wordt uitgevochten.
In Japan
Ook in Japan zijn al heel lang zorgwekkende resultaten bekend. Daar is Bisfenol A jaren lang gebruikt als binnen-coating voor blikjes. Studenten bleken in 1999 veel lagere waarden in hun urine te hebben van de stof PBA dan in 1992. In die tussenliggende periode zijn ze in Japan namelijk gestopt met het coaten van blik met Bisfenol A
En dan te bedenken dat zelfs eenmaal afgebroken PBA’s, de zogenaamde metabolieten, nog steeds oestrogene werking vertonen. De vraag is nog maar of de waterzuiveringsinstallaties deze stoffen eruit kunnen halen.
Een onderzoek naar BPA in het bloed van zwangere vrouwen en in placentaweefsel en navelstrengbloed heeft aangetoond dat de blootstellingsniveaus aan BPA vergelijkbaar waren met niveaus, waarvan in dierstudies is verondersteld dat ze giftig zijn voor de voortplantingsorganen van mannelijke en vrouwelijke nakomelingen (10). Een epidemiologisch onderzoek onder Japanse vrouwen geeft aan dat BPA mogelijk in verband staat met aandoeningen aan de eierstokken bij vrouwen (11). Onderzoek Greenpeace
Wat nu?
Het is als eerste denk ik heel belangrijk deze informatiestroom op gang te brengen en vooral moeders op de gevaren van Bisfenol A in plastic babyflessen te wijzen. Zolang het spul in productie is en er is afname zal er tot die tijd flink op los gekwakzalverd worden. Zij kijken immers alleen naar de cijfers onder de dubbele streep en niet naar de gezondheid van jouw pasgeboren baby.
Koop niet langer baby flessen van plastic zolang je niet zeker weet of het veilig is. Van Bfree is bekend dat ze flessen maken zonder PBA’s. Twijfel je alsnog, koop dan gewoon glazen baby flessen. Ik ben er ook groot mee geworden.
Geraadpleegde bronnen:
- http://www.greenpeace.nl/campaigns/giftige-stoffen-2/informatie-over-giftige-stoffe/de-stoffen-waar-het-om-gaat/bisfenol-a%20
- http://www.youtube.com/watch?v=3iJTBv3RV5g&feature=related
- http://www.voormijnbaby.nl/webshop/50/verzorgingartikelen-e.t.c/52/b-free-flessen-spenen-c/77/fles-bfree-260ml-2-stuks.html
- http://nl.wikipedia.org/wiki/Bisfenol_A
- https://en.wikipedia.org/wiki/Bisphenol_A
- http://www.blikopnieuws.nl/bericht/87227
- https://www.rivm.nl/bisfenol-a-bpa
Bisfenol-A (PBA) is een chemische verbinding die voor het eerst werd gesynthetiseerd in 1891. Deze chemische stof wordt vaak gebruikt bij de productie van kunststoffen en andere materialen en het gebruik ervan kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. De Nederlanders hebben het gebruik van PBA voor babyflessen verboden, maar het is legaal om het in andere producten te gebruiken.
Update
In 2018 heeft de Nederlandse overheid Bisfenol-A (PBA) voor babyflessen verboden. Producten die PBA bevatten, mogen nog steeds in Nederland worden geproduceerd en verkocht, maar ze mogen niet worden bestempeld als ‘veilig’ of ‘geschikt’ voor kinderen onder de drie jaar.
Verbruik van Bisfenol-A is in Nederland geen issue. De Nederlandse voedingsmiddelen- en drankenindustrie heeft toegezegd het gebruik van Bisfenol-A in materialen die met levensmiddelen in contact komen in 2020 uit te faseren.
De Nederlandse voedingsindustrie heeft toegezegd het gebruik van Bisfenol-A in materialen die in contact komen met voedsel in 2020 geleidelijk af te schaffen. Er zijn momenteel geen beperkingen op het gebruik ervan in Nederland, maar het gebruik in babyflessen en zuigelingenvoeding is verboden.
Ook lezen:
Veelgestelde Vragen
Wat is Bisfenol A (BPA)?
Bisfenol A is een chemische stof die vaak wordt gebruikt bij de productie van kunststoffen en harsen. Het staat bekend als een hormoonverstorend middel.
Hoe beïnvloedt Bisfenol A de gezondheid?
Bisfenol A kan de hormoonhuishouding verstoren, wat kan leiden tot vroegtijdige puberteit, reproductieve problemen en andere gezondheidsrisico’s.
Waarom wordt Bisfenol A nog steeds gebruikt?
Ondanks de bekende gezondheidsrisico’s wordt Bisfenol A nog steeds gebruikt vanwege de kosteneffectiviteit en de functionele voordelen in de productie van kunststoffen.
Wat zijn alternatieven voor producten met Bisfenol A?
Glazen flessen en BPA-vrije kunststoffen zijn goede alternatieven om blootstelling aan Bisfenol A te vermijden.
Hoe kan ik de blootstelling aan Bisfenol A verminderen?
Gebruik glazen babyflessen, vermijd het verwarmen van voedsel in plastic containers en kies voor producten die duidelijk als BPA-vrij zijn gemarkeerd.
Vond je dit artikel leuk? Like me op Facebook om meer artikelen zoals deze in je feed te zien verschijnen.