Chemische stof Bisfenol-A (PBA)
Het chemische bestandsdeel Bisfenol-A (BPA) is een chemische stof die werkt als het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen en onderzoek heeft aangetoond dat het een vroege puberteit bij kinderen kan veroorzaken.
In dit artikel zullen we het hebben over de effecten van PBA’s op de ontwikkeling van kinderen. In het bijzonder zullen we bespreken hoe het een te vroeg begin van de puberteit veroorzaakt.
De puberteit is een ontwikkelingsstadium bij mensen waarin ze veranderingen in hun geslachtsdelen en secundaire geslachtskenmerken zullen ondergaan.
Uit een onderzoek bleek dat de mediane leeftijd van meisjes met borstontwikkeling op achtjarige leeftijd is gedaald van 10,5 jaar tot 8,8 jaar, en dat de mediane leeftijd van jongens met genitale vergroting is gedaald van 9,6 jaar tot 7,7 jaar, terwijl de mediane leeftijd waarop beide geslachten de puberteit hebben bereikt, is gedaald van respectievelijk 13,1 naar 12,0 jaar.
Bisfenol-A (PBA) zorgt ervoor dat steeds meer kinderen eerder de puberteit bereiken
Een recent onderzoek heeft uitgewezen dat de chemische stof ervoor kan zorgen dat steeds meer kinderen eerder de puberteit bereiken. De studie werd gepubliceerd in het Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.
Mensen worden aan deze chemische stof blootgesteld via plastic waterflessen en ingeblikt voedsel en zelfs vinyl vloeren.
Het is een hormoon-ontregelende chemische stof, wat betekent dat het menselijke hormonen zoals oestrogeen nabootst, wat betekent dat het in verband is gebracht met vruchtbaarheidsproblemen, obesitas, diabetes, kankerrisico, vroege puberteit bij meisjes en autisme spectrum stoornis bij jongens.
Het is bekend dat vroege puberteit kan leiden tot bot complicaties zoals botbreuken en artritis. Het leidt ook tot een vroeg begin van de menstruatie voor jonge opgroeiende meisjes.
Een studie gepubliceerd in het tijdschrift Human Reproduction toonde aan dat “de leeftijd van seksuele rijpheid, zoals bepaald door borstontwikkeling, significant lager was bij meisjes die waren blootgesteld aan hogere concentraties gemeten in urine.” Deze informatie is belangrijk omdat we de gezondheidseffecten moeten begrijpen van chemicaliën waaraan we worden blootgesteld en of ze onze kinderen aantasten.
Zit de chemische stof nog steeds in ons voedsel?
Nieuw onderzoek heeft uitgewezen dat de chemische stof nog steeds aanwezig is in onze voedselvoorziening. De chemische stof werd voor het eerst verbannen uit babyflessen en drinkbekers omdat het een schadelijke hormoon verstoorder is. Het werd om dezelfde reden uit plastic producten verwijderd en was ook als kankerverwekkend bevonden.
Ondanks dit verbod is gebleken dat PBA nog steeds uitlekt in het voedsel dat uit de voeringen van blik en plastic uit containers komt. De voeringen van deze blik verpakkingen zijn gemaakt van gerecyclede kunststoffen die PBA bevatten of gemaakt van andere materialen die PBA bevatten, zoals frisdrank blikjes.
Het werd ooit gebruikt bij de productie van kunststoffen, maar het is nu verboden in Canada, Japan en de Europese Unie. Studies over de aanwezigheid ervan in voedsel zijn echter schaars.
Zelfs de ongeboren baby is er niet tegen beschermd
De chemische stof wordt voornamelijk aangetroffen in ingeblikte goederen en sommige mensen lopen meer risico dan anderen. Zwangere vrouwen moeten bijvoorbeeld op de hoogte zijn van deze stof omdat deze via de placenta naar hun baby kan gaan.
Sommige landen hebben labels ontwikkeld die consumenten waarschuwen voor de aanwezigheid van PBA, terwijl andere het gebruik van deze chemische stof volledig hebben verboden vanwege gezondheidsproblemen.
Blootstelling aan BPA kan nadelige effecten hebben op het voortplantingssysteem, de prostaatklieren, borsten en hersenen.
Er is bezorgdheid dat, aangezien BPA nog steeds in mindere mate in ons voedsel zit, er geen verandering zal zijn in het aantal mensen dat aan de chemische stof wordt blootgesteld.
Hoe kinderen tegen PBA’s te beschermen
Er zijn twee manieren om kinderen te beschermen tegen blootstelling aan BPA. Een daarvan is om de niveaus van de chemische stof in flessen en blikjes te verminderen. De andere is om producten te gebruiken die zijn gemaakt op manieren die geen BPA vereisen.
- De eerste manier om kinderen te beschermen tegen blootstelling aan BPA is het verminderen van de concentraties van de chemische stof in flessen en blikjes.
- De tweede manier om kinderen te beschermen tegen blootstelling aan BPA is het gebruik van producten die zijn gemaakt op manieren waarvoor geen Bisfenol-A (BPA) nodig is.
Wat is de status van PBA’s in 2022?
In 2020 werd geschat dat er wereldwijd ongeveer 6 miljard pond PBA per jaar wordt geproduceerd. Het primaire gebruik van PBA is bij de productie van polycarbonaten of kunststoffen die worden gebruikt in voedselverpakkingen, flessen of andere items die in contact komen met voedsel. Er zijn ook andere toepassingen van PBA, waaronder coatings voor metalen blikken en waterleidingen, tand afdichtingen en lijmen, zonnebrillenglazen, knoppen op apparaten, dvd’s en cd’s.
Uruguay was het eerste land dat PBA verbood vanwege de milieueffecten op flora en fauna.
Doordat werd vastgesteld dat het nadelige effecten heeft op mensen, heeft het Amerikaanse Environmental Protection Agency (EPA) het gebruik ervan in voedsel- en drankverpakkingen verboden.
De regering in de VS heeft snel gehandeld om PBA’s te verbieden. De Food and Drug Administration (FDA) heeft een voorstel gedaan om het gebruik ervan te verbieden.
Wat is de status van PBA’s in de Europese Unie?
- Bisfenol-A (BPA) is nu in veel landen in Europa verboden of beperkt.
De Europese Unie (EU) heeft beperkingen gesteld aan het gebruik van PBA’s om de volksgezondheid te beschermen, met name voor kwetsbare groepen zoals kinderen en zwangere vrouwen. Het is vermeldenswaardig dat veel EU-landen PBA al hebben verboden vanwege de negatieve effecten op de menselijke gezondheid, waaronder het VK, Zweden, Denemarken, Frankrijk en Ierland.
Het is een chemische stof die in de jaren veertig werd ontwikkeld. Het wordt in verband gebracht met enkele nadelige effecten op de menselijke gezondheid, waaronder reproductieve en neurologische effecten. Vanwege deze nadelige effecten is het verboden in Canada en de Europese Unie.
Wat is de status van PBA’s in Nederland?
In Nederland is het sinds 2011 verboden voor gebruik in voedselverpakkingen. Het gebruik van de chemische stof in meubels is ook zeer wettelijk beperkt. Het gebruik ervan blijft echter legaal in andere producten zoals tapijten of speelgoed, waar de meeste blootstelling plaatsvindt door uitloging in voedsel of drank van deze producten.
Bron:
- https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/bpa-bisfenol-a-.aspx
- https://www.h2owaternetwerk.nl/vakartikelen/is-bisfenol-a-de-volgende-regrettable-substitution
Ook lezen: