Daxxify: 8 feiten die je moet weten over het nieuwe Botox-alternatief

Daxxify: bijzondere 8 feiten over het Botox-alternatief729 keer gelezen sinds
6
minuten leestijd
6
minuten leestijd
729 keer gelezen sinds

0
(0)

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft Daxxify goedgekeurd op 13 september 2022. Het is een nieuw geïnjecteerd geneesmiddel voor het gladstrijken van gezichtsrimpels bij volwassenen, die dermatologen zien als de eerste grote concurrent voor Botox in tientallen jaren.

Daxxify behoort tot een familie van geneesmiddelen die bekend staan als neuromodulatoren, waartoe ook de geneesmiddelen Botox, Dysport, Xeomin en Jeuveau behoren. De effecten van deze bekende neuromodulatoren werken doorgaans gedurende drie maanden, volgens de American Society for Dermatologic Surgery (ASDS).

Het verschil met Daxxify is dat het rimpels nog langer op afstand kan houden. In klinisch onderzoek dat ter goedkeuring aan de FDA is voorgelegd, had 80 procent van de mensen die Daxxify gebruikten na vier maanden geen of minimaal zichtbare gezichtsrimpels, en ongeveer de helft van de deelnemers had na zes maanden nog steeds weinig tekenen van rimpels.

“Daxxify zal zeker de markt voor neuromodulatoren veranderen vanwege de langere levensduur,” zegt Joshua Zeichner, MD, universitair hoofddocent en directeur van cosmetisch en klinisch onderzoek op de afdeling dermatologie van het Mount Sinai Hospital in New York City.

De weg naar goedkeuring van Daxxify was echter niet geheel rimpelloos. Bij een FDA inspectie van de Daxxify-fabriek in juni 2021 werden problemen vastgesteld met de kwaliteitscontrole en de zogenaamde werkcelbank, of cellen met de werkzame stof in het geneesmiddel. Revance, het bedrijf dat Daxxify maakt, benadrukte in een verklaring van januari 2022 dat de FDA zorgen had over de productiefaciliteit, maar niet over de veiligheid of effectiviteit van het nieuwe geneesmiddel.

Daxxify werkt vergelijkbaar met Botox

Neuromodulatoren, een familie van geneesmiddelen waartoe Daxxify en Botox behoren, bevriezen rimpels in wezen door een minieme hoeveelheid botuline toxine in onderliggende spieren te injecteren, waardoor het weefsel zich ontspant en de bovenliggende huid er gladder uitziet, aldus de ASDS. Het effect slijt na verloop van tijd, en veel mensen krijgen meerdere injecties per jaar om het uiterlijk van een rimpelloze huid te behouden.

Maar Daxxify verschilt wel van Botox op belangrijke punten

Eén ding dat Daxxify onderscheidt van Botox en andere neuromodulatoren is de duur van de effectiviteit, zeggen dermatologen. “Terwijl van de meeste andere producten wordt gemeld dat ze ergens tussen de drie en vijf maanden aanhouden, krijgen de meeste patiënten slechts een effect van ongeveer drie maanden,” zegt Dr. Zeichner. “De resultaten met Daxxify houden naar verluidt ongeveer zes maanden aan, wat uiteindelijk betekent dat er minder uitstapjes naar het kantoor nodig zijn en dat de patiënten tevredener zijn.”

Bovendien worden Botox en andere neuromodulatoren gemaakt van zogenaamd menselijk serum albumine, zegt Nazanin Saedi, MD, een gediplomeerd dermatoloog bij Dermatology Associates of Plymouth Meeting en een klinisch hoofddocent aan de Thomas Jefferson University in Philadelphia. Daxxify bevat geen menselijke of dierlijke producten, en is in plaats daarvan gemaakt van peptiden of aminozuren.

Peptiden kunnen ertoe bijdragen dat Daxxify langer meegaat als anti rimpel middel dan andere neuromodulatoren, zeggen dermatologen. En in tegenstelling tot Botox en sommige andere neuromodulatoren die gekoeld moeten worden, kan Daxxify bij kamertemperatuur worden bewaard, zegt Dr. Saedi. (Xeomin hoeft trouwens ook niet gekoeld te worden).

In studies werkte Daxxify bij de meeste mensen om rimpels te behandelen.

De FDA keurde Daxxify goed op basis van klinische onderzoeksgegevens van meer dan 2700 patiënten, die in totaal 4200 behandelingen kregen. Een maand na de injecties had 98 procent van de patiënten weinig of geen last van rimpels. De helft van de patiënten was na zes maanden volledig of bijna rimpelloos op de injectieplaats, en sommige mensen hadden na negen maanden nog steeds resultaat.

Bijwerkingen leken ook minimaal

In de klinische proeven namen de onderzoekers geen ernstige behandeling gerelateerde bijwerkingen waar, aldus Revance. De meest voorkomende bijwerkingen in de klinische proeven waren hoofdpijn, ervaren door 6 procent van de gebruikers, gevolgd door hangende oogleden, ervaren door 2 procent van de gebruikers, en gezichtsasymmetrie, ervaren door 1 procent van de gebruikers.

Net als Botox kan Daxxify worden gebruikt voor andere redenen dan rimpels.

Botox is door de FDA goedgekeurd voor een groot aantal toepassingen, waaronder de behandeling van chronische migraine, overactieve blaas, sommige vormen van urine-incontinentie, spasmen in de nek en ernstig zweten van de oksels. Daxxify is door de FDA alleen goedgekeurd om frons rimpels glad te strijken, terwijl Botox ook is goedgekeurd om andere delen van het gezicht te behandelen, zoals de kraaienpootjes en het voorhoofd.

Hoewel het bedrijven niet is toegestaan medicijnen te promoten voor niet-goedgekeurd gebruik, staat het artsen vrij medicijnen voor te schrijven voor doeleinden die nog niet door de FDA zijn goedgekeurd, een praktijk die bekend staat als “off-label” gebruik.

“Botox heeft zoveel indicaties naast esthetisch gebruik, en ik voorzie dat dat ook geldt voor deze nieuwe neuromodulator,” zegt Saedi.

Daxxify kan meer geschikt zijn voor mensen die eerst een ander injectiemiddel hebben geprobeerd.

Dat komt vooral omdat de resultaten van Daxxify tot tweemaal zo lang kunnen aanhouden als die van andere neuromodulatoren, zoals Botox, zegt Zeichner. “Omdat het effect veel langer aanhoudt, kun je een resultaat waar je niet tevreden over bent niet ongedaan maken. Heb je eenmaal een vaste relatie met een arts en ben je tevreden met je injectiepatroon, dan wordt het tijd om over te stappen op een langduriger product,” legt hij uit.

Zeichner vergelijkt het met het uitproberen van een nieuwe permanente haarkleur bij een nieuwe kapper. Misschien ben je tevreden met het resultaat of misschien ook niet. “Het is veel veiliger om te beginnen met een tijdelijke kleur om er zeker van te zijn dat je eerst tevreden bent met de look,” merkt Zeichner op.

Het is onduidelijk hoeveel Daxxify zal kosten

Hoewel sommige mensen misschien niet zo vaak naar de dermatoloog hoeven voor Daxxify-injecties als voor Botox of andere neuromodulatoren, kan dit zich niet vertalen in een besparing, zeggen dermatologen. Dat komt omdat de prijs per bezoek waarschijnlijk hoger is voor Daxxify dan voor Botox, zegt Saedi.

Revance heeft nog geen prijsinformatie voor Daxxify bekendgemaakt, en het middel is nog niet op de markt.

Daxxify is nog niet beschikbaar – verwacht wordt 2023

Dermatologen verwachten dat deze nieuwe neuromodulator vanaf ergens in 2023 op grote schaal beschikbaar zal zijn voor Amerikaanse patiënten, zegt Saedi. Als je geïnteresseerd bent om het injecteerbare middel te proberen, vraag het dan aan je dermatoloog.

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken


Persoonlijkheidstesten ⭐

Libido Test – Mannen

Libido Test – Mannen

29 januari 20231227 views
Creëert het Universum zichzelf?

Visuele Persoonlijkheid Test

17 januari 2023940 views
Doe de ADHD test

A.D.H.D. Test

13 januari 2023596 views
Hoe inclusief ben jij? Doe de test!

Inclusiviteit Test

13 januari 2023662 views
Stress test

Stress Test

3 februari 20211768 views
Spiritualiteitstest

Spiritualiteit Test

3 februari 20211037 views
Persoonlijkheid Test

Persoonlijkheid Test

3 februari 2021823 views
IJdelheid Test

IJdelheid Test

3 februari 2021566 views
Emotionele Intelligentie Test

Emotionele Intelligentie Test

3 februari 20211154 views