wesp

8 Coole feiten over wespen



667 keer gelezen sinds
7
minuten leestijd
7
minuten leestijd
667 keer gelezen sinds

0
(0)

De volgende keer dat je schrikt bij de aanblik van een wesp die langs je heen zoeft, kun je in plaats van de vliegenmepper tevoorschijn te halen, beter aan deze erg leuke wespen feitjes denken:

  1. Wespen komen overal voor, behalve op Antarctica.
  2. Wespen kunnen een andere wesp herkennen door het individu te identificeren aan de hand van hun unieke gezichtspatronen.
  3. Er zijn 30.000 geïdentificeerde soorten wespen.
  4. Wespen kunnen hun eigen papier maken om hun nesten mee te bouwen door op stukjes schors te kauwen en die uit te spugen.
  5. Sociale wespen gebruiken hun angel als verdediging, terwijl solitaire wespen hun angel en gif gebruiken voor de jacht.
  6. Alleen vrouwelijke wespen hebben angel, en de angel is eigenlijk een aangepast ei-leg orgaan.
  7. Wespen komen in alle denkbare kleuren voor, waaronder rood, oranje, groen, blauw, en natuurlijk geel en zwart.
  8. Wespen hebben bewezen dat ze logica kunnen gebruiken. Ze kunnen twee afzonderlijke stukjes informatie gebruiken om een conclusie te trekken. Dit wordt verondersteld de eerste aanwijzing te zijn dat ongewervelden in staat zijn logische deductie te gebruiken.

Veel mensen houden niet van wespen, maar toch zijn het verbazingwekkende wezens en vervullen ze een heel waardevolle rol in het ecosysteem. Hier bekijken we enkele verbazingwekkende feiten over wespen, waaronder enkele minder bekende manieren waarop wespen de mensheid ten goede komen!

En nog 10 andere verbazingwekkende feiten over wespen

1. Wespen zijn verbazingwekkende architecten!

Wespen staan op gelijke voet met bijen wat betreft hun vermogen om ongelooflijke mooie nesten te bouwen, die ook nog eens per soort verschillen.

Er zijn bijvoorbeeld wespen die verbazingwekkende bouwsels maken met zeshoekige cellen zoals hierboven (in zekere zin vergelijkbaar met die van honingbijen), maar de cellen zijn minutieus gemaakt van piepkleine stukjes opgekauwd hout.  Deze cellen zijn gevat in een ‘bolvorm’, en kun je zien hangen aan boomtakken of aan gebouwen.  Lees meer over de structuur van een sociaal wespennest.

binnenin een wespennest, met papierachtige grijze cellen blootgelegd

Dan zijn er pottenbakkerswespen (ook wel metselwespen genoemd), die nesten maken van modder.  Je kunt dit proces bekijken in deze mooie korte videoclip:

Wespennesten kunnen ook ondergronds of in holtes zijn, en sommige soorten maken gebruik van reeds bestaande gaten.  In elk geval kunnen wespen veelzijdige en geniale huizenbouwers zijn!

2. Papier: de wespen bedachten het als eerste!

De uitvinding van papier (in de vorm zoals we het nu kennen) werd mogelijk ingegeven door de activiteit van wespen!   Het verhaal gaat dat ongeveer 2.000 jaar geleden een Chinese eunuch, Cai Lun genaamd, toekeek hoe een wesp in zijn tuin vakkundig een papieren nest bouwde, dat hij maakte van fijne slierten opgekauwd hout die hij in zijn mond verzameld had.  Cai Lun werd geïnspireerd om met houtpulp te experimenteren en zo uiteindelijk papier te maken.  Dit is de moeite waard om aan te denken de volgende keer dat je een boek of een krant oppakt!  (Gebruik hem alsjeblieft niet om de wesp te meppen!).

Of Cai Lun nu wel of niet zijn inspiratie had opgedaan door naar wespen te kijken, intussen kan opgemerkt worden dat wat het maken van papier (van houtpulp) betreft, de wespen het eerst bedachten!

Het Wespennest zit nog vast aan de resten van een boomtak waarop het gebouwd werd.

3. Wespen zijn de natuurlijke bestrijders van ongedierte

In ieder geval wat de mens betreft!  Wespen kauwen zich een weg door veel gewasplagen zoals bladluizen – deze worden niet opgegeten door volwassen wespen, maar verzameld door vrouwelijke volwassen werksters en gevoerd aan larven terug op het nest.

Volgens het Natural History Museum in Londen vangen sociale wespen in het Verenigd Koninkrijk jaarlijks naar schatting zo’n 14 miljoen kilo insecten zoals bladluizen, rupsen en groenlingen.  Wat een dienst bewijzen die wespen  aan de mensheid 😉

Niet alleen in de tuin spelen wespen een belangrijke rol, ze worden ook steeds vaker bewust gebruikt door boeren in agrarische omgevingen.  Lees meer over deze ‘body snatcher wesp.

4. Wespen kunnen mensen helpen kanker te bestrijden!

Een in Brazilië voorkomende wespensoort, bekend als Polybia paulista, produceert in zijn gif een toxine dat kankercellen vernietigd zonder gezonde cellen te schaden.  Het gif staat bekend als MP1 (Polybia-MP1)

Je kunt hier meer over lezen in het Biophysical Journal.

5. Sommige wespen produceren geestverruimend gif….

……..voor kakkerlakken!

Bekend als de ‘juweelwesp’ of de ‘smaragd-kakkerlak wesp’ is dit een andere wespensoort die gunstig is voor de mens, omdat ze helpen de populaties van kakkerlakken laag te houden.  De verbluffend mooie, smaragdgroene juweelwesp is kleiner dan zijn kakkerlak doelwit, maar desondanks valt hij de kakkerlak aan en steekt hem met een verdovend gif!  Hierdoor wordt de kakkerlak hulpeloos. 

De sluipwesp legt dan haar eitjes op de poot van de kakkerlak, die ondanks dat hij meerdere malen gestoken wordt in leven blijft.   Een jonge juweelwesp larve werkt zich een weg naar het achterlijf van de kakkerlak en ontwikkelt zich binnenin het lichaam, waardoor het van binnenuit wordt opgegeten!  Je kunt meer leren over de juweelwesp uit deze video hieronder:

.

6.  De meeste wespen zijn niet geel, zwart en gestreept

De meeste mensen denken aan wespen als geel en zwart gestreepte insecten (zoals in de afbeelding hieronder), maar naar schatting heeft maar ongeveer 1% van alle wespen deze soort kleuring.  Er is variatie over de hele wereld, waaronder wespen die smaragd groen kleurig zijn (zoals hierboven vermeld), of die verschillende tinten rood, oranje of bruin vertonen, en sommige met witte tekening (ook op de poten).  Net als bijen zijn veel wespensoorten zwart en lijken ze op kleine vliegjes.

7. Het kleinst bekende insect ter wereld is een wesp!

Wordt vaak de ‘feeënvlieg’ of ‘feeënwesp’ genoemd, het zijn eigenlijk wespen uit de familie Mymaridae. Er zijn een aantal soorten binnen deze familie, variërend van ongeveer een halve millimeter tot een millimeter lengte, maar de kleinste (Dicopomorpha echmepterygis) zou met 0,14 mm minder dan een halve millimeter lang zijn, en is daarmee het kleinste bekende insect ter wereld.

Deze piepkleine wespen spelen een belangrijke rol in de landbouw, doordat ze boeren helpen door hun eitjes in plagen van gewassen te leggen.

8. Wespen zijn de voorouders van bijen
Kleine, zwart-gele Veldgravers wesp op een lila knapweedbloem.  Ze lijkt qua vorm nogal op de onderstaande nomadische bij.

Inderdaad kunnen sommige soorten bijen voor wespen aangezien worden.  Steven Falk, auteur van Field Guide to Bees of Great Britain and Ireland zegt ook:

“Er is weinig twijfel over dat binnen de Apoidea de jagende wespen het eerst kwamen en een voorouder leverden waaruit bijen ontstonden”.

Je kunt hier meer over dit onderwerp lezen: zijn bijen en wespen verwant.

Gooden's nomad bee op gele wilde bloem.  Door zijn vorm en zwart-gele tekening lijkt hij net op een wesp.

9. Wespen zijn bestuivers

Ik behandel dit ergens anders uitvoerig, maar net als bijen zijn ook wespen bestuivers.  Sommige plantensoorten worden alleen door wespen bestoven.  Lees hier meer over: bestuiven wespen?

10. Sociale wespkolonies werken op een vergelijkbare manier als honingbijkolonies

Wespkolonies kunnen duizenden leden hebben, net als honingbijkolonies, met één eierleggende koningin, vele werksters, en mannelijke wespen, die allemaal hard werken om de kolonie te onderhouden en te ondersteunen, het nest te bouwen en naar voedsel te zoeken.

Werksterwespen paren niet, maar ze kunnen toch eitjes leggen – alle eitjes die door werksterwespen gelegd worden zouden mannetjeswespen voortbrengen.

Hoewel we geneigd zijn te denken aan wespen die in grote kolonies leven, zijn de meeste wespensoorten in werkelijkheid solitair.

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken


Persoonlijkheidstesten ⭐

Libido Test – Mannen

Libido Test – Mannen

29 januari 20231238 views
Creëert het Universum zichzelf?

Visuele Persoonlijkheid Test

17 januari 2023951 views
Doe de ADHD test

A.D.H.D. Test

13 januari 2023604 views
Hoe inclusief ben jij? Doe de test!

Inclusiviteit Test

13 januari 2023668 views
Stress test

Stress Test

3 februari 20211775 views
Spiritualiteitstest

Spiritualiteit Test

3 februari 20211044 views
Persoonlijkheid Test

Persoonlijkheid Test

3 februari 2021831 views
IJdelheid Test

IJdelheid Test

3 februari 2021572 views
Emotionele Intelligentie Test

Emotionele Intelligentie Test

3 februari 20211158 views