wesp

De waardevolle rol van wespen in het milieu509 keer gelezen sinds
6
minuten leestijd
6
minuten leestijd
509 keer gelezen sinds

0
(0)

Ik herinner me dat me eens gevraagd werd: “Hebben wespen eigenlijk wel een doel?  Zijn wespen ergens goed voor, of zijn ze alleen maar op de aarde om ons te steken en te ergeren?

Inderdaad, als je denkt dat wespen alleen maar vervelende, stekende insecten zijn, denk dan nog maar eens goed na!  Wespen zijn goed voor de planeet, en vervullen een nuttige rol in zowel boerderijen als tuinen.  

3 manieren waarop wespen nuttig zijn

Hier zijn 3 manieren waarop wespen gunstig zijn, zowel voor de mens als voor het ecosysteem als geheel:

  • Bestuiving
  • Natuurlijke ongediertebestrijding
  • Symbiotische relatie met andere wezens.

1. Bestuiving door wespen

Zoals bijen zijn wespen bestuivers, en sommige zijn exclusief belangrijk voor bepaalde gewassen zoals vijgen. Lees over wespenbestuiving, inclusief een samenvatting van enkele van de gepubliceerde onderzoeken. 

een wesp hangend aan een frambozenbloem terwijl ze zich voedt met een frambozenbloemBoven: wesp die zich voedt met een frambozenbloem en ze bestuift

Er zijn ook enkele geweldige boeken te vinden, zoals Bees, Wasps, and Ants: De onmisbare rol van Hymenoptera in tuinen.

2. Wespen en de natuurlijke bestrijding van schadelijke insecten

Wespen zijn heilzaam in de tuin en de waarde van wespen in landbouw, land- en tuinbouw wordt steeds meer erkend.

Wespen vervullen een bijzonder nuttige rol in de natuurlijke ‘plaagbestrijding’ want wespen zijn roofdieren van een groot aantal gewas-etende insecten.

wespenkoningin op lichtroze roos

In het geval van de bekende Gewone wesp Vespula vulgaris en Duitse wesp Vespula germanica vangen de adulten gewasplagen zoals bladluis en zwarte vlieg om ze aan hun larven te voeren.  

Dit is heel nuttig in tuinen, maar niet geheel verrassend ook op volkstuintjes en in de landbouw.

Sommige sluipwespen zijn parasitair, en hebben dus een andere manier om plaagdieren zoals bladluizen te doden. 

De zeer aantrekkelijke Juweelwesp is een mooie smaragdgroene wesp die helpt bij het bestrijden van plaagkakkerlakken door een eitje te leggen in het achterlijf van de kakkerlak.  De larve van de wesp eet dan het binnenste van de kakkerlak op en doodt hem zo.

Parasitaire wespen zijn echter meestal minder bekend dan de algemeen zichtbare gele en zwarte wespen waarmee we wijd en zijd vertrouwd zijn.  Zulke wespen zijn onder andere sluipwespen, braconide wespen en chalcide wespen.   Het gebruik van deze roofwespen in de landbouw is iets wat steeds meer door bedrijven wordt onderzocht, en door boeren omarmd.    

In feite zijn sommige sluipwespen zo effectief, dat ze nu gekweekt en commercieel verkocht worden aan boeren om hen te helpen plagen te bestrijden. 

Het voordeel hiervan is dat boeren zo pesticiden, die ook andere  soorten zoals bijen kunnen doden, kunnen verminderen of schrappen  ten gunste van het inzetten van een natuurlijk roofdier te gebruiken dat alleen jaagt op ongewervelden waar de boer vanaf wil.

Bijvoorbeeld, Aphidius colemani is bijzonder effectief tegen rondlijfige bladluissoorten zoals Myzus persicae (perzik-aardappelluis) en Aphis gossypii (meloen-katoenluis).  T

De volwassen sluipwesp brengt haar ei in de bladluis in.  Een parasiet-larve ontwikkelt zich in het lichaam van de bladluis, waardoor ze uiteindelijk gedood wordt, en een papierachtige ‘mummie’ achterlaat die eens de levende bladluis was. 

Hier een zeer interessante video uit het VK, waarin wordt uitgelegd hoe sluipwespen een boer helpen zijn gewassen te beschermen en pesticiden uit te bannen.

Merk op hoe de angel door de wesp gebruikt wordt als ovipositor – d.w.z. hij wordt gebruikt om eitjes af te zetten.Uitzending: One Show, BBC 26/03/14

3. Nest delen

Sommige wespen helpen andere nuttige insecten!
Verbazingwekkend is dat sommige wespennesten een thuis bieden aan andere nuttige wezens.  Zo kan het nest van de Gewone wesp een thuis bieden aan sommige zweefvliegsoorten.

Lees over wespennesten.

Zijn wespen ook bestuivers van bloemen?

Voor velen worden ze gezien als een bedreiging en zelfs als hinderlijk.  Maar nu de schijnwerpers steeds meer op bestuivers in het algemeen gericht zijn, beginnen mensen steeds vaker de vraag te stellen, ‘zijn wespen bestuivers?’.

Het korte antwoord is ‘ja’ en wetenschappelijk onderzoek bevestigt dat dit het geval is.

Laten we niet vergeten dat bijen nauw verwant zijn (men denkt zelfs dat ze van elkaar afstammen) van wespen – of Vespidae. 

Hier geven we samenvattingen van een aantal wetenschappelijke studies die dit feit bevestigen.  Wespen zijn niet alleen nuttig voor tuinen voor bestuiving, boeren wenden zich ook steeds meer tot wespen voor natuurlijke en doeltreffende bestrijding van ongedierte.

Onderzoek naar bestuiving door wespen

Jaren geleden ontdekte ik dat er een aantal terloopse mythen over wespen bestonden, in het bijzonder de opvatting dat wespen gladde lichamen hebben en geen bloemen kunnen bestuiven.

De waarheid is dat zelfs de Gewone wesp (Vespula vulgaris) en de Duitse wesp (Vespula germanica), vaak het doelwit van ongediertebestrijding, wel degelijk harige lichamen hebben. Wespen zijn behulpzame bestuivers.  Dit is een van de voordelen die ze aan elke tuin brengen, naast het meenemen van gewas-etende insecten om aan hun jongen te voeren.  

wesp op roze astrantia bloem

De harige lichamen van wespen

Ik onderzocht voor het eerst de beharing van een wesp toen ik een dode wesp vond op een vensterbank van een kamer die maar zelden gebruikt wordt. Het lichaam van de wesp had een fijn laagje stof, dat aan de haren kleefde, waardoor de haren zelf beter zichtbaar werden.

Normaal is het haar op het zwart-geel gestreepte achterlijf van veel wespen zo fijn, dat het bijna onzichtbaar is voor het blote oog.  Bij nauwkeurig onderzoek was het haar fijn, maar dicht.  Ook was het borststuk van de wesp (bovenlichaam) bedekt met dikke zwarte haren.

De aanwezigheid van haren op het lichaam van de wesp, gekoppeld aan het feit dat ze bloemen bezoekt voor nectar, overtuigde me ervan dat bestuiving waarschijnlijk was, nog voor ik onderzoek las dat het feit bevestigde.

De haren zijn duidelijk te zien op deze mooie wesp.  Vooraanzicht van de wesp die op een groen blad staatDe haren zijn duidelijk te zien op deze mooie wesp.

Ik blijf ervan overtuigd dat ze helpen bij de bestuiving van onze herfstframbozen, en geloof dat ze bijna geheel verantwoordelijk waren voor de bestuiving van een cotoneaster boom in mijn tuin in 2011, met als resultaat een uitstekende oogst bessen voor de vogels die winter.   

Wetenschappelijk onderzoek bevestigt dat wespen bestuivers zijn

Het onderzoek naar bestuiving door wespen in vergelijking met dat naar bijenbestuiving is vrij beperkt.  Ik verwacht dat dit in de toekomst zal veranderen.

Hoewel we zelfs uit de kleine hoeveelheid onderzoeksinformatie die we hebben, kunnen bewijzen dat wespen bloemen bestuiven.  Bovendien:

  • Er zijn orchideeënsoorten waarvan men denkt dat ze uitsluitend door bepaalde wespensoorten bestoven worden
  • Wespbestuiving is van vitaal belang voor vijgen

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Omdat je dit bericht zo kon waarderen.. Zou je het willen delen?

Volg ons op sociale media!

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Image Not Found

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken