wespenest

Nuttige Functies van Wespen en Het Herkennen van Wespennesten715 keer gelezen sinds
14
minuten leestijd
14
minuten leestijd
715 keer gelezen sinds

0
(0)

Het is waar dat wespennesten meestal niet door mensen verwelkomd worden, maar het moet gezegd worden dat wespen per saldo zeer nuttige insecten zijn, zowel als bestuivers (waarvan de rol waarschijnlijk niet helemaal begrepen wordt), als als natuurlijke ‘ongediertebestrijding’, omdat ze kunnen helpen de populaties van gewas etende ‘plagen’ laag te houden.   Zelfs sommige boeren zetten de nederige wesp voor dit doel in – je kunt hierover lezen op mijn pagina over landbouw en wespen.

Eigenlijk zijn er net als bijen duizenden wespensoorten en de meeste zijn solitair en vrij ongevaarlijk. In de tuin zijn ze grotendeels behulpzaam, al denk je daar misschien anders over als er veel wespen zijn die zich voeden met de rijpe pruimen van je pruimenboom.

Ongetwijfeld zijn de soorten wespen waar de mensen zich het meest zorgen over maken de zwarte en gele sociale wespen die aangetrokken kunnen worden door zoete, suikerhoudende drankjes en grote kolonies kunnen vormen.

Maar hoe dan ook hier is meer informatie over wespennesten en als je je zorgen maakt over nesten en wespen in je tuin, dan zijn er manieren waarop je ze ervan kunt weerhouden een nest te bouwen waar ze niet gewenst zijn zoals ik hieronder zal uitleggen.

Waar lijken wespennesten op?

Hieronder staan foto’s van wespennesten, waarvan sommige me ingezonden werden door lezers die hun ervaringen delen.

Een wespennest kan, afhankelijk van de soort en het aantal wespen, een fantastisch en geraffineerd bouwwerk zijn – waarlijk architectonische meesterwerken die kunnen wedijveren met de honingraten die door honingbijen gemaakt worden!

Wespennest identificatie

Van de wespen die hun eigen nest bouwen kan de grootte van de structuur en de gebruikte materialen variëren, afhankelijk van factoren als:

  • de soort
  • het land waar je bent
  • of het sociale of solitaire wespen zijn.

Bovendien kunnen nesten in de grond voorkomen (meestal aangeduid als ‘gele jaspissen’), of kun je ze zien hangen aan boomtakken, dakranden van gebouwen (papierwespen), of andere steunen als luchtnesten, weer afhankelijk van de soort.

Opvliegende wespennesten zijn meestal grijsachtig, grijsgroen, of strokleurig van uiterlijk.

Hieronder staat een uitstekende opname van Kaitlyn. Dit nest werd gemaakt door een sociale soort. Kaitlyn maakte verschillende opnamen en was erop gebrand het nest te laten gedijen. Dank je wel Kaitlyn!  Let op de vorm – het wordt langwerpig naar onderen toe.  Je kunt er meer over lezen op mijn pagina:  Hoe bouwen wespen nesten in bomen?

Een grijzig wespennest hangend aan een boomtak. wespennesten

een wespennest dat bolvormig is, bedekt met lagen grijs papierachtig houtpulp dat door de wespen gemaakt is, en met nog wat takjes aan het nest vast.

Boven: Wespennest gevonden in een tuinstruik – mijn dank aan Kelly voor toestemming om dit beeld te gebruiken

Dit nest hieronder werd ook gemaakt door een sociale wespensoort en ‘nestelde’ zich binnenin een struik.  De foto werd genomen in het VK.  Zoals je ziet heeft dit nest een papierachtig uiterlijk, alsof er blaadjes grijs papier op elkaar geplakt zijn op een overlappende manier om een soort bolvorm te vormen, anders dan het nest hierboven.

Hieronder is een ander nest, veel gladder van uiterlijk.  Dit werd gebouwd door een solitaire wespensoort en werd ontdekt op onze zolder.

Vreemd genoeg merkten we het pas op toen het seizoen al goed afgelopen was!  Ze hadden geen overlast veroorzaakt.  Eerder had ik echter een paar slaperige, overwinterende wespenkoninginnen gevonden in de plooien van een oude slaapzak.  Ik deed niets aan de wespen – ik liet ze gewoon met rust.  We hadden echt geen last van de wespen en omdat het een solitaire soort is, zouden er maar een paar wespen ooit tevoorschijn komen.

Zandkleurig solitair wespennest gevonden op de zolder.

Boven: Solitair wespennest gevonden op onze zolder

Hoe lang blijven wespennesten bestaan?

De meeste wespenkolonies blijven maar een seizoen bestaan.  Net als bij hommels overleven alleen de koninginnen om toekomstige kolonies te stichten en de rest van de kolonie sterft.  Bij warm weer en misschien in verschillende geografische streken, kan een kolonie langer gedijen.

Nesten worden maar één keer gebruikt.  Het is dan ook om deze reden dat, als je wespen wilt afschrikken om het volgende jaar op dezelfde plaats een nest te bouwen, het raadzaam is om tenminste een deel van de neststructuur te laten staan als het nest verlaten is.

De reden hiervoor is dat sociale wespen territoriaal zijn en gewoonlijk vermijden om nieuwe kolonies te stichten in de buurt van andere nesten.  In feite gebruiken sommige wespen-afschrikmiddelen dit principe in hun voordeel, door een ‘dummy’ nest te maken om koninginnen ervan te weerhouden kolonies in de buurt te stichten.  Je leest er hieronder meer over.

Gebouw van wespennesten: hoe worden wespennesten gemaakt?

Zoals eerder gezegd zijn wespen magnifieke architecten!  Echt waar!

Deze foto’s hieronder tonen een beetje van de binnenkant van het hierboven afgebeelde sociale wespennest.

Je ziet dat de structuur bestaat uit keurige, hexagonaal gevormde cellen waarin de jongen worden grootgebracht.  De zeshoekige celstructuur is een super efficiënte manier om ruimte te gebruiken en compartimenten in elkaar te passen, terwijl zo weinig mogelijk materiaal (en dus grondstoffen) gebruikt wordt.  Inderdaad, deze zeshoekige structuur wordt natuurlijk ook door honingbijen gebruikt!

Je kunt meer afbeeldingen zien op mijn pagina: structuur van een sociaal wespennest. Wespennesten zijn eigenlijk verbazingwekkend: ingewikkeld, precies, slim.

Structuur van een wespennest onthult zeshoekige nestcellen die allemaal samengepakt zijn, en met een buitenlaag die de papierachtige grijze cellen in een soort balvorm omhult.
Wespen zijn magnifieke architecten! Structuur van een wespennest onthult zeshoekige nestcellen die allemaal samengepakt zijn, en met een buitenlaag die de papierachtige grijze cellen in een soort balvorm omhult.

De cellen worden gebouwd met dunne schraapsel van hout dat de wespen verzameld hebben van hekwerk, boomstammen, tuinmeubelen enz.  De wesp mengt de fijne schraapsel van het hout met het speeksel in haar mond.  Dit breekt de vezels af tot een pulp, die dan gebruikt wordt voor de constructie van de cellen.  Het lijkt een beetje op het ambacht van papier maken!

In feite denkt men dat wespen zo’n 2.000 jaar geleden de inspiratie vormden voor de uitvinding van papier!  Lees meer verbazingwekkende feiten over wespen. Je zou zelfs kunnen zeggen dat wespen het uitvonden, mensen kopieerden het.  Als we beseffen hoe verbazingwekkend wespen zijn, kunnen we ze meer waarderen!

Tekenen van wespenactiviteit

Gezien het feit dat sommige wespen fijne houtkrullen verzamelen waarmee ze hun nesten bouwen, zie je soms tekenen van wespenactiviteit in de vorm van kleine krasjes op houten schuttingen en tuinmeubelen, zoals hieronder.

Een stuk houten hekwerk dat bleke, dunne witte krastekening vertoont waar wespen materiaal verzameld hebben waarmee ze pulp maken voor de bouw van hun nesten.
 
Boven: Als je heel goed kijkt, zie je bleekwitte, verticale krassen op dit oude stuk houten hekwerk. Wespen hebben hier materiaal verzameld waarmee ze pulp maken voor de bouw van hun nesten.

Het zien van deze markeringen kan erop wijzen dat er een wespennest in de buurt is of is geweest.

Vorig jaar verzamelden wespen hier materiaal van onze tuinafrastering (boven).   Ze gebruikten het om een nest te bouwen in klimop die tegen een oude boom in de tuin van onze buren groeit.  Onze buren hadden het huis verkocht en waren al verhuisd.

Ongelukkig genoeg was ik niet in staat me in een positie te brengen om een foto van het wespennest te kunnen maken.  De nieuwe buren verwijderden het oude nest voordat ik de gelegenheid had het te bekijken.  Een teleurstelling voor mij!

Waar bouwen wespen hun nesten?

Zoals gezegd kan een nest in de grond zitten – of in een composthoop, wat dat betreft, of in een holte in een gebouw of andere constructie – dit is het soort plaats dat de voorkeur heeft van een gele-jacket soort wesp – bijvoorbeeld Vespa germanica.

Bij het bouwen van nesten in de lucht bouwen papierwespen hun nesten meestal in bomen, hangend aan boomtakken of aan de dakranden van gebouwen.

Wespennest op dakrand van een huis

Ik ontving een prachtige e-mail en foto van Kellie in Zeeland van een mooi papieren wespennest:

Sociaal wespennest boven een lichtarmatuur op Kellie's overkapping van het dek.
 
Boven: Sociaal wespennest op Kellie’s overkapping van het dek. Ze koos ervoor het met rust te laten.

“Ik kwam hier om meer te weten te komen over een wespennest dat steeds groter werd op de overhang van het dek van mijn appartement. 

Omdat ik 2 dekken heb, koos ik ervoor het nest met rust te laten.  Toen het nest groeide, merkte ik dat de wespen niet agressief waren toen ik naar buiten ging om de plantenbakken op het dek water te geven en merkte dat ze van het water en de bloemen profiteerden.

Ik heb een nieuwe waardering voor wespen en wilde je bedanken voor je nuttige informatie”.

Wil je echter voorkomen dat wespen op zulke plaatsen wespennesten bouwen, dan kun je dat doen zonder ze te doden.  Ik raad je aan een Waspinator te gebruiken – ze zijn niet al te duur en nadere informatie staat hieronder.  Ik raad vooral aan een Waspinator te installeren rond scholen en openbare gebouwen.

Over andere afschrikmiddelen wordt hieronder ook uitvoerig ingegaan.

In een holte

Een holte kan ondergronds zijn, in een gebouw, of zelfs….in een barbecue, zoals hier het geval was.  Zulke nesten behoren meestal tot de soort gele jasjes.  Ik ben Deborah Hammond uit de VS erg dankbaar dat ze me deze foto’s van het nest in haar barbecue stuurde.

Afbeelding die de bovenkant van het grijsachtige, papierachtige wespennest binnen in de barbecue toont.
 
De bovenkant van het wespennest binnen in de barbecue.

Ik ben Deborah dankbaar dat ik deze beelden mag gebruiken…..

Zicht op de structuur van het wespennest van opzij, waarbij te zien is hoe de wespen de spijlen van het barbecuerooster gebruiken om de neststructuur te ondersteunen, met nestmuren die rond de spijlen gebouwd zijn.
 
Hier krijg je een beter beeld van de structuur van opzij. Ze gebruiken de spijlen om de neststructuur te ondersteunen.

Ze zei:

“Ze waren vooral dol op mijn rode dahlia’s. Ik werkte de hele zomer in de tuin en had er geen last van. Het maakte mijn bezoekers nerveus, maar ik ben het met je eens over het eenvoudig bewaren van kalm……” 

 
Binnen in het wespennest, de verbazende architectuur blootgelegd, en je ziet ook wat oude barbecuekolen.
 
Binnen in het wespennest, de verbazende architectuur blootgelegd.

“…….Wacht, ik ben wel een keer gestoken toen ik mijn hand om een handvat van gereedschap wikkelde, niet beseffend dat er een wesp op zat. Doet pijn als een mama!”

Ik ben onder de indruk dat Deborah na dit ongelukje zo tolerant bleef voor de wespen en er geen bezwaar tegen had haar hand later in de buurt van het verlaten nest te leggen – de foto hieronder helpt een idee te geven van de grootte van het nest.

Deborah's hand bij het verlaten nest helpt om enig idee te geven van de schaal. Het nest is veel groter dan de hand.
 
Deborah’s hand bij het verlaten nest helpt om enig idee van de schaal te krijgen.

Deborah maakte fantastische foto’s en ik vind vooral de foto hieronder mooi – een close up foto van die verbazingwekkende nestcellen.

Verbazingwekkende zeshoekige nestcellen, ingewikkeld opgebouwd uit minuscule houtkrullen.
 
Verbazingwekkende zeshoekige nestcellen, ingewikkeld opgebouwd uit minuscule houtkrullen.

Wespennest in de schuur of garage

Nesten worden algemeen gevonden in schuurtjes en garages en deze foto hieronder geeft een duidelijk beeld van een mooi glad uitziend wespennest in zijn geheel, dat in een schuurtje gevonden werd.

grijs balvormig nest hangend aan het plafond van een schuurtje

Wespennesten in schoorstenen

Een andere favoriete plek is de schoorsteen – mijn zus had zo’n scenario – het was het ‘gele jas’ type.  Ze vroeg me wat ik dacht dat ze moest doen.

In aanmerking nemend dat het nest in principe van papier was en een potentieel brandgevaar kon vormen, raadde ik haar af een vuur aan te steken om de wespen ‘uit te roken’.  Hoe dan ook, dit had wel eens averechts kunnen werken en de wespen erg kwaad kunnen maken!

In het geval van mijn zus gebruikte ze die bepaalde kamer (waar de open haard stond) gelukkig niet vaak en omdat het een warme zomer was, hoefde ze het vuur niet aan te steken.  Ze hield de deur gewoon dicht om de wespen uit de rest van het huis te houden.

Later in het jaar, toen de wespen niet meer actief waren, verwijderde ze het nest uit de schoorsteen en haalde de stofzuiger tevoorschijn om de dode wespen die in de kamer waren achtergebleven op te ruimen.

Wespennesten in vogelhuisjes

Ik ontving een prachtige e-mail van een dame in Amersfoort

Zij schreef:

“Ik wil je graag een foto sturen van de wesp die nestelt in het oude vogelhuisje aan de muur van mijn keuken. Het zijn mediane wespen en het nest is ‘bekleed met gladde grijze vellen’, precies zoals het in mijn insectengidsboek staat. Ik denk dat je het leuk zult vinden het te zien. Heel ongewoon – althans voor mij.”

In feite stuurde ze me 2 prachtige beelden – en nog een beeld toen de wespen het nest verlaten hadden, dat ik graag verder deel met de bezoekers van deze pagina – echt interessant, want je ziet hoe de lagen ontstaan zijn en hoe deze opportunistische wesp het vogelkastje goed gebruikt lijkt te hebben, veel zoals honingbijen een bijenkorf zouden kunnen gebruiken.

Nest van de Medenwesp <I>Dolichovespula media</I> in een oud vogelhuisje dat tegen een muur bevestigd is. Het nest s ingekapseld in het vogelhuisje met een deel van het wespennest dat uit het vogelhuisje steekt.
 
Boven: Nest van de Médiane wesp Dolichovespula media in een oud vogelhuisje.

afbeelding die toont dat Binnen enkele weken is hetzelfde nest niet meer actief, en begint het er wat haveloos uit te zien.

Boven: Binnen een paar weken is het nest niet meer actief en begint het er een beetje haveloos uit te zien.

Wespennest in de composthoop

Een paar jaar lang hadden we een nest in onze composthoop.  In die tijd was de compostbak van plastic en dicht bij de achterdeur van het huis.  Er gingen voortdurend wespen in en uit.  Ik ben echter bijzonder tolerant en maakte me geen zorgen over het nest.  Ik gebruikte de compostbak gewoon een paar maanden niet meer.

Later demonteerden we de compostbak en verplaatsten hem naar een ander deel van de tuin.  De wespen kwamen niet meer terug.  Daarna schaften we een grotere compostbak aan en hommelbijen trokken erin en kweekten met succes werksters, mannetjes en nieuwe koninginnen :).

Hoe dan ook, ik werd nooit gestoken (en ben ook nooit door een wesp gestoken) en mijn man evenmin (hoewel hij wel eerder gestoken is: toen had hij een hekel aan wespen en reageerde dienovereenkomstig, maar sindsdien heeft hij er een tolerantie voor ontwikkeld en laat ze nu met rust).

Ik merk dat ik in staat ben me rustig te houden rond wespen en geloof dat dit een deel van het antwoord is, maar dat is slechts mijn mening.

Geraadpleegde bronnen:

Veelgestelde Vragen

Hoe zien wespennesten eruit?

Wespennesten zijn grijsachtig, grijsgroen of strokleurig en hebben een papierachtige textuur. Ze variëren in vorm en grootte afhankelijk van de wespensoort.

Waar bouwen wespen hun nesten?

Wespen bouwen nesten in de grond, aan boomtakken, dakranden van gebouwen, schuren, garages, schoorstenen en vogelhuisjes.

Hoe lang blijven wespennesten bestaan?

De meeste wespennesten bestaan één seizoen. In warmere klimaten kunnen kolonies langer gedijen.

Wat zijn de tekenen van wespenactiviteit?

Tekenen van wespenactiviteit zijn krassen op houten oppervlakken, wespen die in en uit nestopeningen vliegen en zichtbare nesten in schuren, bomen of dakranden.

Hoe kun je wespennesten voorkomen?

Voorkom wespennesten door oude neststructuren gedeeltelijk te laten staan, dummy-nesten te gebruiken, en houtoppervlakken te beschermen.

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken