Image

Heb Je Ooit Gehoord Van Tanorexia? – Risico’s Van Uv-straling En Zonnebankgebruik38 keer gelezen sinds
5
minuten leestijd
5
minuten leestijd
38 keer gelezen sinds

0
(0)

De meeste van ons zijn goed op de hoogte van de risico’s die verbonden zijn aan te veel blootstelling aan UV-stralen. Toch blijven veel vrouwen regelmatig de zonnebank gebruiken. Ontdek wat onderzoek heeft uitgewezen over zonnebaden en waarom je misschien het gevoel hebt dat een gebruinde huid noodzakelijk is.

Bijna een miljoen Amerikanen bezoeken dagelijks een zonnestudio, ondanks alle waarschuwingen en onderzoeken die wijzen op de gevaren van zonlicht, zoals huidkanker. De drang om ‘bruin te zijn’ kan uitgroeien tot een verslaving die ‘tanorexia’ wordt genoemd. Recent onderzoek heeft aangetoond dat mensen die vaak onder de zonnebank liggen ontspanning ervaren, hun humeur zien verbeteren en vinden dat ze er ‘gezonder’ uitzien. Dit positieve effect van een bepaald gedrag is kenmerkend voor de natuur van een verslaafde.

Nederland

In Nederland maken bijna 1,5 miljoen mensen, ongeveer 11% van de volwassen bevolking, minstens één keer per jaar gebruik van de zonnebank. Het meest frequente gebruik wordt gezien onder jongeren tot en met 34 jaar, waarbij bijna een op de vijf personen de zonnebank gebruikt. Mensen van 35 tot en met 54 jaar gebruiken ook relatief vaak een zonnebank, met ongeveer een op de zeven personen in deze leeftijdsgroep die bruiningscentra gebruikt​ (Samenwerking Verantwoord Zonnen)​.

Veel Nederlanders hebben een zonnebank thuis, maar de meerderheid van de gebruikers, ongeveer 43%, geeft de voorkeur aan professionele zonnestudio’s. Andere populaire locaties zijn sauna- of wellnesscentra en sportscholen​ (Samenwerking Verantwoord Zonnen)​. Dit wijst op een significant deel van de bevolking dat regelmatig blootgesteld wordt aan UV-straling via zonnebanken, ondanks bekende risico’s zoals huidkanker​ (NOS Stories)​.

Photo credit: Flickr user m00by (Creative Commons)

Onderzoek naar de effecten van zonnebankgebruik

Een opzienbarend rapport in het tijdschrift ‘Addiction Biology’ toonde aan dat mensen die frequent gebruikmaken van zonnebanken veranderingen in de hersenactiviteit vertonen tijdens een zonnebanksessie die overeenkomen met de hersenactiviteit die wordt waargenomen bij drugsverslaving. De studie wees uit dat meerdere delen van de hersenen die een rol spelen bij verslaving geactiveerd werden wanneer de proefpersonen blootgesteld werden aan UV-stralen.

Proefpersonen konden het verschil voelen tussen blootstelling aan ultraviolet licht en blootstelling aan licht waaruit het UV-component was gefilterd. Dit kan helpen verklaren waarom sommige mensen frequent blijven zonnen, ondanks dat ze zich bewust zijn van de risico’s zoals huidkanker en vroegtijdige veroudering en rimpels. Zelfs de meest huidbewuste mensen onder ons hebben tijden gehad waarin ze te lang in de zon waren, voordat ze zich echt bewust waren van de langetermijneffecten of simpelweg omdat ze niet goed voorbereid waren. Tegenwoordig ben je je bewust van de noodzaak van zonnebrandcrème en UV-beschermende kleding en gebruik je deze items om veilig te blijven in de zon.

Ben jij ‘tanorexisch’?

Vraag jezelf de volgende vragen:

1. Moet je zonnen om je goed te voelen?
2. Zon je meer dan 8 keer per maand?
3. Voel je je angstig of geïrriteerd als je geen manier kunt vinden om te zonnen?
4. Vind je het een angstaanjagend idee om te stoppen met zonnen?

Als je ‘ja’ hebt geantwoord op deze vragen, overweeg dan om hulp te zoeken voor verslavingszorg. Tanorexia is een ernstige aandoening die kan leiden tot nog ernstigere problemen, zoals huidkanker.

Geraadpleegde bronnen:

  1. Addiction Biology: Een onderzoek toonde aan dat mensen die vaak gebruikmaken van zonnebanken veranderingen in hersenactiviteit ervaren tijdens het zonnen, die lijken op die van drugsverslavingen. Dit wijst op mogelijke neurologische basis voor tanorexia als verslaving​ (Wikipedia)​.

  2. American Journal of Health Behavior: Een studie rapporteerde dat 27% van de ondervraagde studenten als ‘afhankelijk van zonnen’ werden geklasseerd. Deze afhankelijkheid vertoonde kenmerken van verslaving, zoals het negeren van gezondheidsrisico’s en een verbetering van de stemming door te zonnen​ (PsyPost – Psychology News)​.

  3. Journal of the American Academy of Dermatology: Een onderzoek waarin frequent zonnende individuen naltrexone kregen, een stof die normaal gebruikt wordt voor de behandeling van drugverslavingen, toonde aan dat dit de tijd die men besteedde aan zonnen aanzienlijk verminderde​ (PsyPost – Psychology News)​.

  4. Photodermatology, Photoimmunology & Photomedicine: Een literatuuroverzicht in deze publicatie beschrijft zonnebaden als een verslavend gedrag en vergelijkt het met andere gedragsverslavingen, waarbij diverse studies worden aangehaald die wijzen op de verslavende aspecten van overmatig zonnen​ (Wikipedia)​.

  5. Current Pharmaceutical Design: Een literatuuroverzicht uit 2014 beschrijft excessief gebruik van zonnebanken als een gedragsverslaving, met overeenkomsten met andere verslavende gedragingen zoals een onweerstaanbare drang en het negeren van gezondheidsrisico’s​ (Wikipedia)​.

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Omdat je dit bericht zo kon waarderen.. Zou je het willen delen?

Volg ons op sociale media!

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Image Not Found

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken