onenightstand

Onderzoek naar de onenightstand: Vrouwen hebben spijt647 keer gelezen sinds
7
minuten leestijd
7
minuten leestijd
647 keer gelezen sinds

5
(1)

Vrouwen zijn evolutionair geprogrammeerd om spijt te krijgen na onenightstands

Feministen hebben decennialang geworsteld voor de seksuele bevrijding van vrouwen, maar als het gaat om vrijblijvende seks, lijken vrouwen nog steeds conservatiever te zijn dan mannen.

Dit komt volgens een studie van de Noorse NTNU-universiteit, die gerapporteerd werd door de Telegraph, door de evolutionaire programmering van vrouwen.

De studie vroeg aan 263 Noorse mannen en vrouwen tussen de 19 en 37 jaar hoe ze zich voelden na recente onenightstands.

Slechts 1 op de 3 vrouwen gaf aan tevreden te zijn over hun vrijblijvende seksuele ervaringen, terwijl bij mannen dit percentage meer dan 50% was.

Mannen hebben vaker spijt van ‘nee’ zeggen tegen onenightstands

Mannen hebben daarentegen veel vaker spijt van het zeggen van ‘nee’ tegen een onenightstand. Slechts 43% van de mannen gaf aan blij te zijn dat ze recentelijk hadden bedankt voor een dergelijk aanbod. Bij vrouwen was dit percentage echter 80%.

Volgens professor Leif Edward Ottesen Kennair van de NTNU betekent dit niet dat er geen mannen zijn die spijt hebben van vrijblijvende seks, maar het komt veel vaker voor dat vrouwen klagen dat ze ‘ja’ hebben gezegd en minder tevreden zijn met de ervaring.

De mannen in de studie gaven ook aan dat ze meer genoten van de seks en vaker een orgasme hadden dan de vrouwen.

Onderzoek toont aan dat vrouwen ontevredener zijn met onenightstands

Volgens de onderzoekers zijn er verschillende redenen waarom vrouwen gemiddeld gezien minder tevreden zijn met onenightstands. Vrouwen piekeren bijvoorbeeld al sneller over het nemen van spontane beslissingen en nemen minder vaak acties die hen in gevaar zouden kunnen brengen.

Ze maken zich ook zorgen dat ze zwanger kunnen raken, een SOA kunnen oplopen of een slechte reputatie kunnen opbouwen na een nacht. De belangrijkste verklaring ligt volgens de onderzoekers echter in de evolutionaire psychologie. Door de eeuwen heen hebben mannen en vrouwen tegengestelde seksuele strategieën aangenomen, aangezien vrouwen zwanger worden en voor hun kinderen moeten zorgen.

Evolutionaire psychologie legt uit waarom vrouwen en mannen tegengestelde seksuele strategieën hebben

Omdat het merendeel van de ouderlijke taken op de schouders van vrouwen rust, verwachten de onderzoekers dat vrouwen en mannen andere aspecten van onenightstands betreuren.

Vrouwen zouden bijvoorbeeld problemen kunnen hebben met vrijblijvende seks met de verkeerde partner, terwijl mannen juist spijt zouden kunnen hebben van het laten schieten van een kans op vrijblijvende seks.

De onderzoekers stellen dat culturele veranderingen sinds de jaren 60 de manier waarop mannen en vrouwen seks zien niet hebben veranderd. Dit betekent dat ondanks gelijke seksuele rechten en mogelijkheden, mannen en vrouwen nog steeds verschillende seksuele strategieën hanteren.

Mannen jagen naar seksuele kansen, vrouwen zoeken naar hoge kwaliteit sekspartners

Mannen kunnen in theorie duizenden kinderen verwekken, maar worden daarin beperkt door de aanwezigheid en bereidwilligheid van vruchtbare vrouwen.

Volgens de ‘scatter-gun’-strategie hoeft de kwaliteit van de sekspartner voor mannen daarom niet zo hoog te zijn als voor vrouwen. Mannen die veel vrouwen zwanger maakten, zouden het best gedaan hebben in de evolutionaire race.

Aan de andere kant is de kwaliteit van de sekspartner voor vrouwen veel belangrijker, omdat het verhogen van het aantal sekspartners hun reproductieve succes niet verhoogt.

Over de eeuwen heen was het doel van de meeste vrouwen daarom om een hoogwaardige partner te vinden die bereid was om langere tijd bij elkaar te blijven om kinderen te krijgen en zich niet met andere vrouwen bezighield.

Cultuurveranderingen hebben manier waarop mannen en vrouwen naar seks kijken niet veranderd

Volgens de onderzoekers zijn mannen en vrouwen geprogrammeerd om op verschillende manieren te reageren op vrijblijvende seks. Vrouwen zijn geneigd om onenightstands te betreuren, terwijl mannen spijt hebben dat ze niet meer onenightstands hebben.

Dit hangt af van de evolutionaire psychologie en de manier waarop mannen en vrouwen duizenden jaren lang tegengestelde seksuele strategieën hebben gehanteerd. Culturele veranderingen sinds de jaren 60 hebben deze verschillen echter niet weggenomen.

Conclusie: De resultaten van de studie tonen aan dat er significante verschillen zijn tussen mannen en vrouwen in hun houding ten opzichte van vrijblijvende seks. Hoewel vrouwen en mannen in onze huidige samenleving gelijke seksuele rechten hebben, blijven ze evolutionair bepaalde seksuele strategieën hanteren.

Veelgestelde vragen

Waarom hebben vrouwen meer spijt van onenightstands dan mannen?

Vrouwen piekeren meer over het nemen van spontane beslissingen en maken zich zorgen over de mogelijke gevolgen van vrijblijvende seks, zoals zwangerschap en SOA’s.

Daarnaast zijn vrouwen evolutionair geprogrammeerd om langere termijnrelaties te zoeken, terwijl mannen een neiging hebben om zich te richten op het verhogen van het aantal seks partners.

Waarom zijn mannen geneigd om meer van vrijblijvende seks te genieten dan vrouwen?

Volgens de onderzoekers hangt dit af van de manier waarop mannen en vrouwen evolutionair zijn geprogrammeerd om seks te benaderen (libidotest voor vrouwen ) . Mannen hebben de neiging om meer te profiteren van vrijblijvende seks omdat ze, volgens de “scatter-gun” strategie, niet beperkt worden door de aanwezigheid van vruchtbare vrouwen.

Vrouwen hebben daarentegen meer behoefte aan een hoge kwaliteit seks partner die bereid is om langere tijd samen te zijn en niet bezorgd is over andere vrouwen en kinderen te verwekken.

Is het mogelijk om deze evolutionaire verschillen tussen mannen en vrouwen te veranderen in onze huidige samenleving?

Hoewel culturele veranderingen sinds de jaren 60 deze verschillen tussen mannen en vrouwen niet hebben weggenomen, kan persoonlijk bewustzijn en het bewustzijn van deze verschillen bijdragen aan een veranderende houding ten opzichte van vrijblijvende seks.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat deze resultaten slechts een kleine studie zijn en niet noodzakelijk representatief zijn voor de houding van alle mannen en vrouwen ten opzichte van vrijblijvende seks.

Bronnen:

Ook lezen:

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 1

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken


Persoonlijkheidstesten ⭐

Libido Test – Mannen

Libido Test – Mannen

29 januari 20231228 views
Creëert het Universum zichzelf?

Visuele Persoonlijkheid Test

17 januari 2023940 views
Doe de ADHD test

A.D.H.D. Test

13 januari 2023598 views
Hoe inclusief ben jij? Doe de test!

Inclusiviteit Test

13 januari 2023662 views
Stress test

Stress Test

3 februari 20211768 views
Spiritualiteitstest

Spiritualiteit Test

3 februari 20211037 views
Persoonlijkheid Test

Persoonlijkheid Test

3 februari 2021823 views
IJdelheid Test

IJdelheid Test

3 februari 2021566 views
Emotionele Intelligentie Test

Emotionele Intelligentie Test

3 februari 20211155 views