Image

Slimme Kraai Betty Verrast Wetenschappers Met Zelfgemaakte Gereedschappen


655 keer gelezen sinds
3
minuten leestijd
3
minuten leestijd
655 keer gelezen sinds

0
(0)

De kraai Betty tijdens het experimentLONDEN – Britse wetenschappers staan verbaasd over het denk- en improvisatievermogen van een doodnormale kraai. De vogel, genaamd Betty, maakt keer op keer “eigenpotig” een haakje van een stukje ijzerdraad om daarmee wat voedsel uit een diepe buis te kunnen halen.

Onderzoeken naar het slimme gedrag van de kraai

Dat is op zich al knap, maar Betty’s baasjes, de onderzoekers van de Britse Universiteit van Oxford, verwonderen zich er ook over dat de vogel zo vindingrijk omgaat met een metalen voorwerp. Dat gedrag is niet in de natuur is terug te vinden.

Dat staat in de Britse krant The Guardian. Onderzoekers Weir, Chappell en Kacelnik onderzoeken het gedrag van de kraai al twee jaar en publiceerden er vrijdag over in het wetenschappelijk tijdschrift Science. Zij gaven Betty een recht stukje ijzerdraad en legden wat voedsel diep in een verticale buis.

Toen de vogel ontdekte dat het met het rechte stukje niet lukt, vormde ze er met haar pootje en bek een haakje van. In negen van de tien pogingen bemachtigde ze het eten binnen twee minuten.

Chimpansees gebruiken in de natuur wel stukken om in termietenheuvels te prikken, schrijft vrijdag de Britse krant The Guardian. Ook vertonen zij enig begrip van cijfers. Maar dat zijn dieren die dicht bij de mens staan. Acht jaar geleden zag een bioloog hoe dezelfde soort kraai in de wouden rond de Stille Zuidzee een soort vishengel maakte. “Het is verkeerd om te denken dat er maar één soort intelligentie is en dat dat nou juist die intelligentie is die de mens bezit”, aldus professor Kacelnik.

Kraai kraakt noten op zebrapad d.m.v. auto’s.
Taal: Engels / Ondertitels: Geen / Duur 1:11 min

Geraadpleegde Bronnen

Veelgestelde Vragen

Hoe toont Betty’s gedrag intelligentie?

Betty demonstreert probleemoplossend vermogen door een haakje van ijzerdraad te maken om voedsel uit een buis te halen​ (New Scientist)​​ (New Scientist)​.

Zijn er andere dieren die gereedschappen maken?

Ja, chimpansees gebruiken bijvoorbeeld stokken om termieten te vangen, en sommige vogels maken vishengels van takken​ (New Scientist)​​ (The Independent)​.

Hoe werd het onderzoek uitgevoerd?

Wetenschappers gaven Betty een recht stukje ijzerdraad en observeerden hoe ze er een haakje van maakte om voedsel te bemachtigen​ (New Scientist)​​ (New Scientist)​.

Waarom is dit gedrag bijzonder?

Dit gedrag is bijzonder omdat het niet vaak in de natuur wordt waargenomen bij vogels en aantoont dat kraaien een hoog niveau van vindingrijkheid en intelligentie hebben​ (New Scientist)​.

Wat kunnen we leren van dit onderzoek?

Dit onderzoek helpt ons beter begrijpen hoe verschillende diersoorten complexe problemen oplossen en gereedschappen gebruiken, wat inzicht geeft in de evolutie van intelligentie​ (The Independent)​.

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking, Spelling en grammatica: Nick Haenen & Sofie Janssen

Factchecking, Spelling en grammatica: 
Nick Haenen & Sofie Janssen

Persoonlijkheidstesten

Sigma man Test
Persoonlijkheidstest op Goodfeeling.nl
Emotionele Intelligentie Test