alcohol

De waarheid over de impact van alcohol op de hersenen1734 keer gelezen sinds
7
minuten leestijd
7
minuten leestijd
1734 keer gelezen sinds

0
(0)

Heeft alcohol echt een ontspannend effect op ons lichaam en geest, of kan het juist leiden tot verhoogde stress en angst wanneer we nuchter zijn? Laten we eens kijken naar hoe alcohol invloed heeft op ons brein en hormonale systeem, en wat de mogelijke langetermijngevolgen kunnen zijn.

alcohol

Overzicht impact van alcohol op de hersenen en het lichaam

Wanneer we alcohol drinken, gebeurt er in het begin een afsluiting van de prefrontale cortex-circuits. Er is een geleidelijke afsluiting van de circuits die het geheugen controleren, maar vervolgens verdelen mensen zich in twee groepen: mensen die na meer dan een paar drankjes gaan voelen dat ze suf worden, en mensen die dit na meer dan een paar drankjes niet voelen. Natuurlijk zullen er verschillen zijn afhankelijk van hoe snel mensen drinken en of ze verschillende soorten alcohol combineren.

Wat is de hypothalamisch-hypofyse-adrenale (HPA) as?

De hypothalamisch-hypofyse-adrenale (HPA) as is een systeem in ons lichaam dat verantwoordelijk is voor het reguleren van stress en het behouden van homeostase. Het bestaat uit drie belangrijke onderdelen: de hypothalamus, de hypofyse en de bijnierschors. De hypothalamus is een klein deel van de hersenen dat bepaalde aspecten van ons gedrag en ons denkpatroon reguleert, zoals razernij, seksdrift, temperatuurregulatie en primitieve functies zoals honger en dorst.

De hypofyse is een klein klier die uit de hersenen steekt en instructies van de hypothalamus ontvangt. Vervolgens geeft de hypofyse hormonen af in het bloed die naar de bijnierschors gaan en daar adrenaline (ook wel epinefrine genoemd) en een molecuul genaamd cortisol vrijmaken. Cortisol is betrokken bij de lange termijn stressreactie en heeft ook gezonde effecten op het immuunsysteem. Samen houden de hypothalamus, hypofyse en bijnierschors ons hormonale systeem in balans en helpen ze om te bepalen wat we als stressvol ervaren en wat niet.

De relatie tussen alcohol en de hypothalamisch-hypofyse-adrenale (HPA) as

Er is ook een interessant onderzoeksresultaat dat alcohol de relatie tussen wat het hypothalamus en de hypofyse en de bijnierschors beïnvloedt. De hypothalamus is een klein verzameling van zenuwcellen ongeveer zo groot als een grote snoepbal, en bevat zenuwcellen die verantwoordelijk zijn voor sommige ongelooflijke aspecten van ons gedrag en onze mindset. Dingen als woede, seksuele drang, temperatuurregulatie, zeer primitieve functies, waaronder eetlust, dorst en alcohol omdat het overal in de hersenen kan komen.

Houd er rekening mee dat alcohol water- en vet-oplosbaar is en effecten heeft op de hypothalamus. De hypothalamus geeft normaal gesproken zeer specifieke signalen aan wat de hypofyse wordt genoemd. Dit is een klein klier die eigenlijk uit de hersenen steekt, maar die instructies ontvangt van de hypothalamus en vervolgens hormonen in de bloedbaan vrijlaat die naar de bijnierschors gaan. De bijnierschors zit net boven de nieren in de onderrug en produceert adrenaline (ook wel epinephrine genoemd) en ook een molecuul genaamd cortisol, dat betrokken is bij de lange termijn stressrespons. Het heeft ook enkele gezonde effecten op het immuunsysteem.

Dus het hypothalamisch-hypofyse-adrenale-as (HHAA) – ik weet dat het een mondvol is, je hoeft de namen niet te onthouden – behoudt je fysiologische balans van wat je als stressvol ervaart en wat niet. Mensen die regelmatig drinken, dus dit kan gewoon één of twee drankjes per nacht zijn of iemand die alleen op vrijdag of op zaterdag drinkt of misschien alleen in het weekend twee tot vier drankjes, zullen die mensen veranderingen in hun HHAA-as ervaren die leiden tot meer cortisol.

painting of man

Cortisol is een potent stress hormoon

Meer van dit zogeheten stresshormoon dat bij basislijn wordt vrijgegeven wanneer ze niet drinken. Dit is echt belangrijk: mensen die een beetje drinken, en als ik een beetje zeg, bedoel ik niet één of twee slokjes of zelfs een glas wijn af en toe, maar ik bedoel weer mensen die misschien elke dag een drankje bij het eten hebben en misschien in het weekend nog een paar meer, kunnen verschillende patronen hebben om te verklaren hoe het ook twee of drie drankjes op vrijdag of zes drankjes alleen op zaterdag kan zijn.

Nou, al die groepen ervaren een toename van cortisol vrijgave uit hun bijnierschors wanneer ze niet drinken en als gevolg hiervan voelen ze zich meer gestrest en meer angsten als ze niet drinken. D

it is een zelden besproken effect van alcohol omdat we zo vaak horen over de directe effecten van alcohol en we hebben het over sommige van die effecten gehad, effecten zoals het verminderen van de hoeveelheid stress. Ik bedoel, hoe vaak hebben we gehoord dat iemand zegt: oh ik heb een drankje nodig en dan hebben ze een drankje en ze kalmeren nu. Ze kunnen de gedachten aan het werk van de dag afschudden.

Ze kunnen beginnen om dingen op een misschien meer gefundeerde of rationele manier te overwegen of tenminste geloven dat, of ze kunnen op de een of andere manier gewoon zichzelf ontspannen. Nou, terwijl dat zeer goed waar kan zijn dat het hen kan ontspannen wanneer ze niet drinken, is dat niveau van cortisol dat bij basislijn is vrijgegeven aanzienlijk toegenomen. Dit heeft te maken met een gedefinieerde neurale circuit tussen de hersenen en het lichaam en het heeft te maken met de manier waarop alcohol invloed heeft op de hypothalamus en de hypofyse.

Langetermijneffecten van alcohol op de HHAA-as

Zoals we hebben gezien, kan alcohol op korte termijn een ontspannend effect hebben en helpen om stress te verminderen. Maar wat zijn de langetermijneffecten van regelmatig alcoholgebruik op ons hormonale systeem en hoe kan dit leiden tot toegenomen stress en angst wanneer we nuchter zijn?

Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die regelmatig drinken – of dit nu één of twee drankjes per nacht is of alleen in het weekend twee tot vier drankjes – ervaren veranderingen in hun HHAA-as die leiden tot meer cortisol vrijgave bij basislijn wanneer ze niet drinken. Dit kan leiden tot toegenomen stress en angst wanneer mensen nuchter zijn. Bovendien kan regelmatig alcoholgebruik leiden tot verstoringen in de normale werking van de HHAA-as, wat kan leiden tot problemen met het reguleren van stress en het beheersen van emoties.

Veelgestelde vragen

Kan alcohol helpen om stress op korte termijn te verminderen?

Ja, alcohol kan een ontspannend effect hebben en kan helpen om stress op korte termijn te verminderen. Het is echter belangrijk om in gedachten te houden dat de langetermijneffecten van alcohol op stress en angst waarschijnlijk negatiever zijn, omdat regelmatig alcoholgebruik kan leiden tot verstoringen in de hormonale balans van het lichaam en een toename van cortisol gehalten.

Hoe heeft alcohol invloed op de hypothalamisch-hypofyse-adrenale (HPA) as?

Alcohol kan invloed hebben op de HPA-as, die verantwoordelijk is voor het behouden van onze fysiologische balans van wat we als stressvol ervaren en wat niet. Regelmatig alcoholgebruik is gebleken om leiden tot veranderingen in de HPA-as die leiden tot een toename van cortisol vrijgave bij basislijn wanneer mensen niet drinken. Dit kan leiden tot toegenomen gevoelens van stress en angst wanneer mensen nuchter zijn.

Is het mogelijk om afhankelijk te worden van alcohol of alcoholisme te ontwikkelen, zelfs als je maar een beetje drinkt?

Ja, het is mogelijk om afhankelijk te worden van alcohol of alcoholisme te ontwikkelen, zelfs als je maar een beetje drinkt. Factoren zoals hoe snel je drinkt, of je verschillende soorten alcohol combineert en welke soorten alcohol je consumeert, kunnen allemaal invloed hebben op je risico om afhankelijk te worden van alcohol.

Bronnen: Youtube video

https://www.youtube.com/watch?v=tiUmHTkOOcs

Ook lezen:

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Omdat je dit bericht zo kon waarderen.. Zou je het willen delen?

Volg ons op sociale media!

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Image Not Found

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken