Baby`s Hebben Huidhonger

Baby`s hebben huidhonger

0

draagzakIn een groot deel van de wereld dragen moeders hun baby de hele dag dichtbij zich. Bij ons in de westerse wereld kunnen we het ons niet of moeilijk voorstellen. Wij stellen ons zelf de vraag of het wel goed is voor het ruggetje of voor het nekje, maar ook hier zijn er steeds meer vrouwen die kiezen om de baby dicht bij zich te dragen. Uit wetenschappelijke studies blijkt dat ze daar meer dan één reden goed aan doen.

Verwennen of verzorgen?

Hier in de westerse maatschappij hoor je vaak, laat je baby maar een tijdje huilen. “Wat verwen jij je baby als je hem of haar steeds uit bed haalt, krijg je later zo’n vervelend kind van”. Dus heel veel vrouwen laten met pijn in hun hart de baby maar huilen totdat het eindelijk in slaapt valt. In de niet westerse wereld draagt de moeder de baby de hele dag in een doek op de rug of op de heup dicht tegen zich aan, totdat de baby zelf kan kruipen en zelf de wereld gaat verkennen. Dicht bij de moeder voelt de baby zich veilig huilen doet het dan ook zelden.

Negen maanden in de buik en negen maanden erop.

Instinctief weten we dat baby’s graag worden gedragen. Huilt een baby, dan nemen we het bij ons en beginnen het spontaan te wiegen. Uit studies blijkt dat baby’s die vaak worden gedragen zich beter voelen. Hoe komt dat?  Na negen maanden in de baarmoeder, kan een baby maar moeilijk wennen aan het stille bewegingsloze wiegje. Huidhonger noemt de Nederlandse vroedvrouw Lisette Thooft het.

draagzak Niet alleen baby’s van mensen, ook jongen van dieren hebben die behoefte. Apenjongen die vanaf hun geboorte van hun moeder worden gescheiden en alleen maar worden gevoed, raken bijzonder gestrest.

Ze vertonen zelfs neigingen tot zelfdestructie. Baby’s hebben een zeer grote behoefte aan tactiele prikkels. Zijn er te weinig van die prikkels of helemaal niet dan kan de ontwikkeling in gevaar komen.

Gevolg: verstoord sociaal gedrag en zelfs zelfvernietiging.

Pasgeboren baby’s zijn nog niet af, na negen maanden in de buik nog eens negen maanden op de buik. Op de buik hoort de baby ook de hartslag de ademhaling en de stem van de moeder. Het voelt de lichaamswarmte en beweegt met haar mee. Het kind voelt zich veilig en geborgen.

De baby’s herkennen de situatie, het heeft alles te maken met ons evenwicht orgaan. Hierdoor kunnen we links en rechts bewegen, op en neer en naar voren en achteren.. Dat systeem bevindt zich achter ons trommelvlies. Baby’s die worden gedragen, bewegen in al die richtingen. De moeder houd de baby in balans. In de baarmoeder is dat net zo. Doordat de baby bijna voortdurend beweegt wordt het evenwicht orgaan van de baby constant gestimuleerd. Baby’s worden met een bijzonder gevoelig evenwicht orgaan geboren. Ze verwachten als het ware die bewegingen. In een wiegje krijgen ze die niet.

Er is een test gedaan bij zuigelingen

Negenennegentig moeders hebben hun baby 3 uur extra per dag gedragen, en een andere groep hun baby in hun wiegje naar een mobile laten luisteren. Op het moment dat wordt verwacht dat de baby’s het meest huilen wanneer ze zes weken zijn, huilde de baby’s die werden gedragen 43 procent minder overdag en 51 procent minder in de avond en nacht. De draagbaby’s uit een Canadees onderzoek sliepen niet meer dan andere, maar waren wel rustiger. Door een baby te dragen stimuleren we de tastzin en het evenwicht orgaan. Baby’s die gedragen worden hebben dan vaak ook een voorsprong op baby’s die steeds in een wiegje liggen.

Huidhonger omhelzen babyWanneer je je baby steeds dicht bij je houdt word je kind steeds zekerder en onafhankelijker doordat ze vanaf het begin zich altijd veilig en goed hebben gevoeld. Veel mensen denken dat wanneer je je baby zoveel bij je draagt het later een verwend nest word, dat is natuurlijk niet zo, een baby kan je niet verwennen. Het heeft juist die bewegingen de warmte en die liefde nodig.

 

Draagzak

Wanneer je besluit om je kind te gaan dragen kan je het beste goed informeren wat een goede draagzak is. Vanaf 6 weken mogen de baby’s in een draagzak dat is beter voor de rug. Wanneer je de baby meteen bij je wil dragen kan je een draagdoek kopen deze is wel geschikt vanaf de eerste dag.

Let dan ook op wat voor stof het is, en de kleurstoffen die erin verwerkt zijn. Baby’s vinden het heerlijk om overal aan te sabbelen. Afgebeeld ziet u de Baby Bundler draagdoek ook te gebruiken als draagzak en kost 46,40 euro deze is geschikt voor baby’s van nul tot 24 maanden.

Share.