Image

Baby`s hebben huidhonger1591 keer gelezen sinds
5
minuten leestijd
5
minuten leestijd
1591 keer gelezen sinds

0
(0)

We introduceren een nieuw woord: huidhonger. In een groot deel van de wereld dragen moeders hun baby de hele dag dichtbij zich. Bij ons in de westerse wereld kunnen we het ons niet of moeilijk voorstellen. Wij stellen ons zelf de vraag of het wel goed is voor het ruggetje of voor het nekje, maar ook hier zijn er steeds meer vrouwen die kiezen om de baby dicht bij zich te dragen. Uit wetenschappelijke studies blijkt dat ze daar meer dan één reden goed aan doen.

Verwennen of verzorgen?

Hier in de westerse maatschappij hoor je vaak, laat je baby maar een tijdje huilen. “Wat verwen jij je baby als je hem of haar steeds uit bed haalt, krijg je later zo’n vervelend kind van”. Dus heel veel vrouwen laten met pijn in hun hart de baby maar huilen totdat het eindelijk in slaapt valt. In de niet westerse wereld draagt de moeder de baby de hele dag in een doek op de rug of op de heup dicht tegen zich aan, totdat de baby zelf kan kruipen en zelf de wereld gaat verkennen. Dicht bij de moeder voelt de baby zich veilig huilen doet het dan ook zelden.

Negen maanden in de buik en negen maanden erop.

Instinctief weten we dat baby’s graag worden gedragen. Huilt een baby, dan nemen we het bij ons en beginnen het spontaan te wiegen. Uit studies blijkt dat baby’s die vaak worden gedragen zich beter voelen. Hoe komt dat?  Na negen maanden in de baarmoeder, kan een baby maar moeilijk wennen aan het stille bewegingsloze wiegje. Huidhonger noemt de Nederlandse vroedvrouw Lisette Thooft het.


Niet alleen baby’s van mensen, ook jongen van dieren hebben die behoefte. Apenjongen die vanaf hun geboorte van hun moeder worden gescheiden en alleen maar worden gevoed, raken bijzonder gestrest.

Ze vertonen zelfs neigingen tot zelfdestructie. Baby’s hebben een zeer grote behoefte aan tactiele prikkels (huidhonger). Zijn er te weinig van die prikkels of helemaal niet dan kan de ontwikkeling in gevaar komen.

Gevolg: verstoord sociaal gedrag en zelfs zelfvernietiging.

Pasgeboren baby’s zijn nog niet af, na negen maanden in de buik nog eens negen maanden op de buik. Op de buik hoort de baby ook de hartslag de ademhaling en de stem van de moeder. Het voelt de lichaamswarmte en beweegt met haar mee. Het kind voelt zich veilig en geborgen.

De baby’s herkennen de situatie, het heeft alles te maken met ons evenwicht orgaan. Hierdoor kunnen we links en rechts bewegen, op en neer en naar voren en achteren.. Dat systeem bevindt zich achter ons trommelvlies. Baby’s die worden gedragen, bewegen in al die richtingen. De moeder houd de baby in balans. In de baarmoeder is dat net zo. Doordat de baby bijna voortdurend beweegt wordt het evenwicht orgaan van de baby constant gestimuleerd. Baby’s worden met een bijzonder gevoelig evenwicht orgaan geboren. Ze verwachten als het ware die bewegingen. In een wiegje krijgen ze die niet.

Er is een test gedaan bij zuigelingen wat betreft deze huidhonger

Huidhonger, het verlangen naar fysiek contact, is iets wat we allemaal kennen. Maar wist je dat het voor baby’s extra belangrijk is? Uit onderzoek blijkt namelijk dat baby’s die gedragen worden, minder huilen en zich beter ontwikkelen. In een test met negenennegentig zuigelingen werd duidelijk dat baby’s die drie uur extra per dag gedragen werden, maar liefst 43 procent minder overdag en 51 procent minder in de avond en nacht huilden. Een goede draagzak of -doek kan daarbij helpen.

Draagzak 

Het is natuurlijk wel belangrijk om te weten wat een goede draagzak is. Vanaf zes weken mogen baby’s in een draagzak en dat is beter voor hun rug. Een draagdoek kan ook, maar let er dan wel op dat deze geschikt is vanaf de eerste dag. Kijk bij de aanschaf ook naar de stof en de kleurstoffen die gebruikt zijn, aangezien baby’s hier graag aan sabbelen.

Huidhonger omhelzen baby

Door je baby steeds dicht bij je te houden, stimuleer je de tastzin en het evenwichtsorgaan. Dit kan bijdragen aan een betere ontwikkeling en een gevoel van veiligheid en geborgenheid bij je kind. En nee, je kunt een baby niet verwennen door hem of haar veel te dragen. Integendeel, juist die bewegingen, warmte en liefde heeft een baby nodig om zich goed te voelen. Zij hebben die onstilbare huidhonger.

Dus, wanneer je besluit om je kind te gaan dragen, informeer dan goed naar een goede draagzak of -doek. De Baby Bundler draagdoek, die ook als draagzak te gebruiken is, is een voorbeeld van een geschikte optie. Deze kost €46,40 en is geschikt voor baby’s van nul tot 24 maanden. Geef je baby de warmte, liefde en geborgenheid die hij of zij nodig heeft met een goede draagzak of -doek en verminder huidhonger bij je kind.

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken


Persoonlijkheidstesten ⭐

Libido Test – Mannen

Libido Test – Mannen

29 januari 20231231 views
Creëert het Universum zichzelf?

Visuele Persoonlijkheid Test

17 januari 2023943 views
Doe de ADHD test

A.D.H.D. Test

13 januari 2023601 views
Hoe inclusief ben jij? Doe de test!

Inclusiviteit Test

13 januari 2023665 views
Stress test

Stress Test

3 februari 20211771 views
Spiritualiteitstest

Spiritualiteit Test

3 februari 20211039 views
Persoonlijkheid Test

Persoonlijkheid Test

3 februari 2021827 views
IJdelheid Test

IJdelheid Test

3 februari 2021569 views
Emotionele Intelligentie Test

Emotionele Intelligentie Test

3 februari 20211156 views