pregnant woman wearing red long-sleeved dress

Waarom roken tijdens de zwangerschap slecht

Roken tijdens de zwangerschap kan ernstige gevolgen hebben voor zowel de gezondheid van de moeder als die van de baby.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft roken tijdens de zwangerschap de hoogste kans op een slechte uitkomst voor de baby, met inbegrip van

 • een lager geboortegewicht,
 • een verhoogd risico op miskramen
 • vroeggeboorte
 • en een hoger risico op doodgeboren baby’s

In dit artikel zullen we dieper ingaan op de wetenschappelijke cijfers rondom het roken tijdens de zwangerschap en hoe het kan worden voorkomen.

roken tijdens de zwangerschap

Inleiding

Roken tijdens de zwangerschap kan grote gevolgen hebben voor zowel de gezondheid van de moeder als die van de baby. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft roken tijdens de zwangerschap de hoogste kans op een slechte uitkomst voor de baby, met inbegrip van een lager geboortegewicht, een verhoogd risico op miskramen en vroeggeboorte, en een hoger risico op doodgeboren baby’s. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de wetenschappelijke cijfers rondom het roken tijdens de zwangerschap en hoe het kan worden voorkomen.

Effecten van roken op de moeder

Roken kan de bloedtoevoer naar de baarmoeder verminderen, wat kan leiden tot een lager geboortegewicht van de baby. Volgens de American Lung Association is het risico op een laag geboortegewicht 25-30% hoger bij moeders die roken tijdens de zwangerschap. Roken kan ook het risico op miskramen verhogen met 20-30%. Daarnaast is het risico op vroeggeboorte twee tot drie keer hoger bij moeders die roken tijdens de zwangerschap. Roken kan ook de gezondheid van de moeder beïnvloeden, met inbegrip van een verhoogd risico op hart- en longproblemen en kanker.

Effecten van roken op de baby

Roken tijdens de zwangerschap kan ook schadelijk zijn voor de gezondheid van de baby. Baby’s van moeders die hebben gerookt tijdens de zwangerschap hebben een hoger risico op longontsteking, astma en andere longproblemen. Volgens de American Academy of Pediatrics is het risico op longontsteking twee tot drie keer hoger bij baby’s van moeders die tijdens de zwangerschap hebben gerookt.

Baby’s van rokende moeders hebben ook een lager geboortegewicht, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen op lange termijn. Volgens de American Academy of Pediatrics is het risico op overgewicht en obesitas 30-40% hoger bij baby’s die een lager geboortegewicht hebben. Baby’s van moeders die hebben gerookt tijdens de zwangerschap hebben ook een verhoogd risico op leerproblemen en gedragsproblemen, zoals ADHD. Roken tijdens de zwangerschap kan ook leiden tot een verhoogd risico op wiegendood.

Hoe kan het roken tijdens de zwangerschap worden voorkomen?

Het goede nieuws is dat het roken tijdens de zwangerschap kan worden voorkomen. Er zijn verschillende manieren om te helpen stoppen met roken, zoals:

 • Hulp zoeken van een arts of een professioneel stop-met-roken programma
 • Het gebruik van nicotinevervangers, zoals pleisters of kauwgom
 • Ondersteuning van vrienden en familie
 • Het bijwonen van groepssessies voor stop-met-roken

Het is belangrijk om te onthouden dat het stoppen met roken tijdens de zwangerschap kan helpen om de gezondheid van zowel de moeder als de baby te verbeteren. Als je tijdens de zwangerschap rookt en hulp zoekt om te stoppen, kan dit een positief verschil maken voor je gezondheid en die van je baby.

Samenvattende conclusie

Roken tijdens de zwangerschap kan ernstige gevolgen hebben voor zowel de moeder als de baby. Het kan leiden tot een lager geboortegewicht, een verhoogd risico op miskramen en vroeggeboorte, en schadelijke effecten op de lange termijn voor de gezondheid van de baby. Het is belangrijk om te onthouden dat het roken tijdens de zwangerschap kan worden voorkomen en dat hulp beschikbaar is om te helpen stoppen met roken. Als je tijdens de zwangerschap rookt, is het nooit te laat om hulp te zoeken om te stoppen en de gezondheid van jezelf en je baby te verbeteren.

  Roken tijdens zwangerschap in 2023

Veelgestelde vragen

Wat gebeurt er als ik tijdens de zwangerschap blijf roken?

Als je tijdens de zwangerschap blijft roken, kan dit leiden tot ernstige gevolgen voor zowel de moeder als de baby, zoals een lager geboortegewicht, een verhoogd risico op miskramen en vroeggeboorte, en schadelijke effecten op de lange termijn voor de gezondheid van de baby. Het is belangrijk om hulp te zoeken om te stoppen met roken tijdens de zwangerschap om de gezondheid van jezelf en je baby te verbeteren.

Is het moeilijk om te stoppen met roken tijdens de zwangerschap?

Het stoppen met roken tijdens de zwangerschap kan moeilijk zijn, vooral als je lange tijd hebt gerookt. Gelukkig zijn er verschillende hulpmiddelen beschikbaar om te helpen bij het stoppen met roken, zoals hulp van een arts of professioneel stop-met-roken programma, nicotinevervangers en ondersteuning van vrienden en familie. Het is belangrijk om te onthouden dat het nooit te laat is om hulp te zoeken en dat het stoppen met roken tijdens de zwangerschap kan helpen om de gezondheid van zowel jezelf als je baby te verbeteren.

Kan ik mijn baby beschermen tegen de effecten van roken als ik tijdens de zwangerschap heb gerookt?

Als je tijdens de zwangerschap hebt gerookt, is het niet mogelijk om de effecten daarvan helemaal te elimineren. Het is echter wel mogelijk om stappen te nemen om de gezondheid van je baby te verbeteren. Dit kan bijvoorbeeld door het geven van borstvoeding, het vermijden van roken in de omgeving van de baby en het aanmoedigen van een gezonde levensstijl. Het is belangrijk om te onthouden dat elke stap die je neemt om de gezondheid van je baby te verbeteren, kan helpen om de gevolgen van roken tijdens de zwangerschap te verminderen.

Bronvermelding

Auteur

 • Nick Haenen

  Nick is een enthousiaste en nog steeds leergierige voedingsdeskundige met expertise in sportvoeding, fitness en gewichtsbeheersing. Tevens afgestudeerd in computerwetenschappen bij Cap Gemini. Netwerk Architectuur, VBA, Webdesign, CSS, HTML en rijke ervaring in Photoshop en AI-technologie. Hij is ook fitnessinstructeur en meditatieleraar met 32 jaar ervaring in fitness, gezondheid en meditatie. Nick is een gepassioneerde schrijver en onderzoeker van de laatste wetenschappelijke onderzoeken naar alles wat hem bezighoudt en heeft al honderden artikelen geschreven over voeding, fitness en meditatie.