stoppen met roken

De Gevolgen van Roken: 104 Redenen om Vandaag Nog te Stoppen678 keer gelezen sinds
17
minuten leestijd
17
minuten leestijd
678 keer gelezen sinds

5
(1)

Tabak veroorzaakt elk jaar 8 miljoen sterfgevallen. Toen dit jaar het bewijs werd vrijgegeven dat rokers meer kans hadden op ernstige ziekte met COVID-19 in vergelijking met niet-rokers, zette dat miljoenen rokers aan om te willen stoppen met tabak.

Stoppen kan een uitdaging zijn, vooral met de extra sociale en economische stress die het gevolg is van de pandemie, maar er zijn veel redenen om te stoppen.

De voordelen van stoppen met tabak zijn bijna onmiddellijk merkbaar. Al na 20 minuten stoppen met roken daalt je hartslag. Binnen 12 uur daalt het koolmonoxide gehalte in je bloed tot normaal. Binnen 2-12 weken verbetert je bloedsomloop en neemt je longfunctie toe.

Binnen 1-9 maanden nemen hoesten en kortademigheid af. Binnen 5-15 jaar is je risico op een beroerte verminderd tot dat van een niet-roker. Binnen 10 jaar is je sterftecijfer voor longkanker ongeveer de helft van dat van een roker.

Binnen 15 jaar is je risico op hartziekten dat van een niet-roker. Als dat nog niet genoeg is zijn hier nog een paar redenen!

Tabak beïnvloedt je uiterlijk vrijwel onmiddellijk

1.Roken is peperduur geworden!

2. Alles stinkt! Van je huid, tot je hele huis, je kleren, en je vingers en adem.

3. Tabak doet tanden vergelen en zorgt voor overtollig tandplak.

4. Het roken van tabak en het gebruik van rookloze tabak veroorzaken een slechte adem.

5. Tabak maakt je huid rimpelig, waardoor je er sneller ouder uitziet. Roken veroudert de huid voortijdig door eiwitten weg te slijten die de huid elasticiteit geven, haar vitamine A uit te putten en de doorbloeding te beperken.

6. Deze rimpels zijn duidelijker rond de lippen en ogen en tabak maakt de huid ook leerachtig en droog.

7. Roken van tabak verhoogt het risico op het ontstaan van psoriasis, een niet besmettelijke ontstekingsziekte van de huid die overal op het lichaam jeukende, etterende rode vlekken achterlaat.

Het bedreigt de gezondheid van je vrienden en familie – niet alleen van jou

8. Elk jaar sterven meer dan 1 miljoen mensen aan blootstelling aan meeroken.

9. Niet-rokers die aan meeroken worden blootgesteld lopen het risico longkanker te krijgen.

10. Sigaretten blijven een belangrijke oorzaak van toevallige branden en de daaruit voortvloeiende sterfgevallen.

11. E-sigaretten stellen ook niet-rokers en omstanders bloot aan nicotine en andere schadelijke chemicaliën.

12. Blootgesteld worden aan meeroken kan het risico op progressie van tuberculose-infectie naar actieve ziekte verhogen.

13. Blootgesteld worden aan meeroken wordt in verband gebracht met diabetes type 2.

Roken of het gebruik van e-sigaretten rond kinderen brengt hun gezondheid en veiligheid in gevaar

14. Rokers’ kinderen lijden aan een verminderde longfunctie, waar ze in de vorm van chronische ademhalingsstoornissen op volwassen leeftijd last van blijven houden.

15. Blootstelling van kinderen aan vloeistof van e-sigaretten blijft ernstige risico’s opleveren. Het gevaar bestaat dat de apparaten lekken, of dat kinderen de vloeistof inslikken.

16. Van e-sigaretten is bekend dat ze door brand en ontploffingen ernstige verwondingen kunnen veroorzaken, waaronder brandwonden.

17. Schoolgaande kinderen die blootgesteld worden aan de schadelijke effecten van meeroken lopen ook risico op astma door ontsteking van de luchtwegen naar de longen.

18. Kinderen jonger dan 2 jaar die thuis aan meeroken worden blootgesteld, kunnen middenoor aandoeningen krijgen die mogelijk tot gehoorverlies en doofheid leiden.

19. Stoppen met roken vermindert bij kinderen het risico op veel ziekten die met meeroken te maken hebben, zoals aandoeningen van de luchtwegen (bv. astma) en oorontstekingen.

Tabaksgebruik heeft negatieve sociale gevolgen

20. Je wilt een goed voorbeeld zijn voor je kinderen, vrienden en geliefden.

21. Tabaksgebruik kan sociale interacties en relaties negatief beïnvloeden.

22. Stoppen betekent dat er geen beperkingen zijn aan waar je heen kunt – je kunt je sociaal mengen, zonder je geïsoleerd te voelen of naar buiten te moeten om te roken.

23. Stoppen kan je productiever maken – je hoeft niet meer te stoppen met wat je aan het doen bent om de hele tijd te roken.

Het is duur – je zou je geld aan belangrijkere dingen kunnen besteden

24. Uit een studie bleek dat rokers gemiddeld $1,4 miljoen aan persoonlijke kosten doorbranden, waaronder uitgaven voor sigaretten, medische kosten en lagere lonen die het gevolg zijn van roken en blootstelling aan meeroken.

25. Tabaksgebruik tast de gezondheid en productiviteit van werknemers aan waardoor ze vatbaar zijn voor gemiste werkdagen.

26. Tabaksgebruik draagt bij tot armoede doordat huishoudelijke uitgaven worden afgeleid van basisbehoeften als voedsel en onderdak naar tabak.

27. Tabaksgebruik belast de wereldeconomie met naar schatting 1,4 biljoen dollar aan gezondheidszorgkosten voor de behandeling van door tabak veroorzaakte ziekten en verloren menselijk kapitaal door aan tabak toe te schrijven ziekte en sterfte.

Roken vermindert je vruchtbaarheid

28. Rokers hebben meer kans op onvruchtbaarheid. Stoppen met roken vermindert problemen met zwanger worden, vroeggeboortes, baby’s met een laag geboortegewicht en miskramen.

29. Roken kan erectiestoornissen veroorzaken. Roken beperkt de bloedtoevoer naar de penis waardoor een onvermogen ontstaat om een erectie te krijgen. Erectiestoornissen komen vaker voor bij rokers en de kans is groot dat ze blijven bestaan of permanent worden, tenzij de man vroeg in zijn leven stopt met roken.

30. Roken vermindert ook het aantal, de beweeglijkheid en de vorm van het sperma bij mannen (LibidoTest voor mannen) .

Alle vormen van tabak zijn dodelijk

31. Elk jaar sterven meer dan 8 miljoen mensen aan de gevolgen van tabak.

32. Tabak doodt de helft van zijn gebruikers. Gebruik van tabak in welke vorm dan ook berooft je van je gezondheid en veroorzaakt slopende ziekten.

33. Het roken van shisha is net zo schadelijk als andere vormen van tabaksgebruik.

34. Pruimtabak kan mondkanker, tand uitval, bruine tanden, witte vlekken en tandvleesontsteking veroorzaken.

35. De nicotine in rookloze tabak wordt gemakkelijker opgenomen dan door het roken van sigaretten, wat de verslavende werking ervan versterkt.

Wanneer je tabak koopt, steun je financieel een industrie die boeren en kinderen uitbuit en ziekte en dood trapt

36. Tabakstelers worden blootgesteld aan een slechte gezondheid door nicotine die via de huid wordt opgenomen, maar ook door blootstelling aan zware bestrijdingsmiddelen en door blootstelling aan tabaksstof.

37. In sommige landen worden kinderen in de tabaksteelt tewerkgesteld, wat niet alleen gevolgen heeft voor hun gezondheid, maar ook voor hun mogelijkheden om naar school te gaan.

38. Tabaksgebruik kan de armoede verergeren omdat tabaksgebruikers een veel groter risico lopen ziek te worden en voortijdig te sterven aan kanker, hartaanvallen, aandoeningen van de luchtwegen of andere met tabak verband houdende ziekten, waardoor gezinnen broodnodige inkomsten mislopen en extra kosten voor de gezondheidszorg ontstaan.

39. De overgrote meerderheid die in de totale tabakssector werkt, verdient heel weinig, terwijl de grote tabaksbedrijven enorme winsten opstrijken.

Verhitte tabaksproducten zijn schadelijk voor de gezondheid

40. Verwarmde tabaksproducten (HTP’s) stellen gebruikers bloot aan giftige emissies waarvan er vele kanker kunnen veroorzaken.

41. Verwarmde tabaksproducten zijn zelf ook tabaksproducten, daarom staat overschakelen van gewone tabaksproducten op HTP’s niet gelijk met stoppen.

42. Er is onvoldoende bewijs voor de bewering dat verwarmde tabaksproducten (HTP’s) minder schadelijk zijn ten opzichte van gewone sigaretten.

E-sigaretten zijn schadelijk voor de gezondheid en niet veilig

Het geheim is bekend: De tabaksindustrie richt zich op de kwetsbaren

43. Kinderen en adolescenten die e-sigaretten gebruiken verdubbelen minstens hun kans om later in hun leven sigaretten te roken.

44. Gebruik van e-sigaretten verhoogt je risico op hartziekten en longaandoeningen.

45. Nicotine in e-sigaretten is een zeer verslavende drug die de zich ontwikkelende hersenen van kinderen’s kan beschadigen.

Tabaksgebruik, vooral roken, beneemt je de adem


46. Tabaksgebruik is wereldwijd verantwoordelijk voor 25% van alle sterfgevallen door kanker.

47. Rokers lopen tot 22 keer meer kans om tijdens hun leven longkanker te krijgen dan niet-rokers. Roken van tabak is de belangrijkste oorzaak van longkanker, en veroorzaakt wereldwijd meer dan twee derde van de sterfgevallen aan longkanker.

48. Een op de vijf tabaksrokers zal tijdens zijn leven een chronische obstructieve longziekte (COPD) ontwikkelen, vooral mensen die tijdens hun kinder- en tienerjaren beginnen te roken, omdat tabaksrook de groei en ontwikkeling van de longen aanzienlijk vertraagt.

49. Roken kan astma bij volwassenen verergeren, waardoor hun activiteit wordt beperkt, invaliditeit toeneemt en het risico op ernstige astma-aanvallen die spoedeisende hulp vereisen toeneemt.

50. Het roken van tabak verdubbelt meer dan twee keer het risico dat tuberculose van een latente toestand in een actieve toestand overgaat, en het is ook bekend dat het de natuurlijke voortgang van de ziekte verergert. Ongeveer een kwart van de wereld’s bevolking heeft latente tuberculose.

Tabak breekt harten

51. Slechts een paar sigaretten per dag, af en toe roken, of blootstelling aan meeroken verhogen het risico op hart- en vaatziekten.

52. Rokers van tabak hebben tot tweemaal meer kans op een beroerte en een viermaal groter risico op hartziekten.

53. Tabaksrook beschadigt de slagaders van het hart, waardoor zich plaque ophoopt en bloedklonters ontstaan, waardoor de bloedstroom beperkt wordt en uiteindelijk hartaanvallen en beroertes ontstaan.

54. Gebruik van nicotine en tabaksproducten verhoogt het risico op hart- en vaatziekten.

Tabak veroorzaakt meer dan 20 soorten kanker

55. Roken en het gebruik van rookloze tabak veroorzaken mondkanker, kanker van de lippen, keel (keelholte en strottenhoofd) en slokdarm.

56. Chirurgische verwijdering van het kankergezwel in het strottenhoofd kan leiden tot de noodzaak van tracheotomie, het maken van een gat in de hals en luchtpijp waardoor de patiënt kan ademen.

57. Rokers lopen een aanzienlijk hoger risico op het ontwikkelen van acute myeloïde leukemie; kanker van de neus- en bijholten; colorectale, nier-, lever-, pancreas-, maag- of eierstokkanker; en kanker van de lagere urinewegen (met inbegrip van de blaas, de urineleider en het nierbekken).

58. Sommige studies hebben ook een verband aangetoond tussen het roken van tabak en een verhoogd risico op borstkanker, vooral bij zware rokers en vrouwen die vóór hun eerste zwangerschap beginnen te roken.

59. Van roken is ook bekend dat het de kans op baarmoederhalskanker verhoogt bij vrouwen die besmet zijn met het humaan papillomavirus.

Rokers lopen meer kans hun gezichtsvermogen en gehoor te verliezen

60. Roken veroorzaakt veel oogziekten die, als ze niet behandeld worden, tot blijvend gezichtsverlies kunnen leiden.

61. Rokers hebben meer kans dan niet-rokers om leeftijdsgebonden maculaire degeneratie te ontwikkelen, een aandoening die leidt tot onomkeerbaar gezichtsverlies.

62. Rokers hebben ook een hoger risico op cataract, een vertroebeling van de oog’s lens die licht tegenhoudt. Cataract veroorzaakt gezichtsstoornissen, en een operatie is de enige mogelijkheid om het zicht te herstellen.

63. Er zijn aanwijzingen dat roken ook glaucoom veroorzaakt, een aandoening die de druk in het oog verhoogt en het gezichtsvermogen kan beschadigen.

64. Volwassen rokers hebben meer kans op gehoorverlies.

Tabak schaadt bijna elk orgaan van het lichaam

65. Levenslange tabaksrokers verliezen gemiddeld minstens 10 levensjaren.

66. Met elk trekje van een sigaret worden gifstoffen en kankerverwekkende stoffen aan het lichaam afgegeven, van minstens 70 van die stoffen is bekend dat ze kanker veroorzaken.

67. Het risico om diabetes te ontwikkelen is groter bij rokers.

68. Roken is een risicofactor voor dementie, een groep aandoeningen die leiden tot geestelijke achteruitgang.

69. De ziekte van Alzheimer’s is de meest voorkomende vorm van dementie, en naar schatting 14% van de gevallen van Alzheimer’s wereldwijd kan aan roken worden toegeschreven.

70. Vrouwen die roken hebben meer kans op een pijnlijke menstruatie en ernstiger menopauze symptomen.

71. De menopauze treedt 1-4 jaar eerder op bij vrouwelijke rokers omdat roken de productie van eicellen in de eierstokken vermindert, met als gevolg een verlies van de voortplantingsfunctie en vervolgens lage oestrogeen gehaltes.

72. Tabaksrook vermindert de toevoer van zuurstof naar de lichaamsweefsels.

73. Tabaksgebruik beperkt de doorbloeding, wat, als het niet behandeld wordt, kan leiden tot gangreen (afsterven van lichaamsweefsel) en amputatie van aangetaste delen.

74. Tabaksgebruik verhoogt het risico op parodontitis, een chronische ontstekingsziekte die het tandvlees afslijt en het kaakbot vernietigt, wat tot tand verlies leidt.

75. Rokers van tabak lopen een beduidend hoger risico op postoperatieve complicaties dan niet-rokers.

76. Rokers van tabak zijn moeilijker van mechanische beademing af te spenen. Dit verlengt vaak hun verblijf op de intensive care unit (ICU) en het totale ziekenhuisverblijf, waardoor ze mogelijk aan andere infecties worden blootgesteld.

77. Rokers lopen kans op maag-darmaandoeningen, zoals maagzweren, darm ontstekingen, gepaard gaande met buikkrampen, aanhoudende diarree, koorts en rectale bloedingen, en kankers van het maag-darmkanaal.

78. Rokers hebben meer kans op verlies van botdichtheid, breken gemakkelijker en ondervinden ernstige complicaties, zoals vertraagde genezing of uitblijven van genezing.

79. Bestanddelen van tabaksrook verzwakken het immuunsysteem, waardoor rokers een risico lopen op longinfecties.

80. Rokers met een genetische aanleg voor auto-immuunziekten lopen een verhoogd risico op verschillende ziekten, waaronder reumatoïde artritis, de ziekte van Crohn’s, bacteriële meningitis, postoperatieve infecties, en kankers.

81. Roken geeft ook immuun verzwakte personen, zoals mensen met cystische fibrose, multiple sclerose of kanker, een hoger risico op ziekte-gerelateerde morbiditeiten en vroegtijdige dood.

82. De effecten van tabak geven mensen met HIV een verhoogd risico op het ontwikkelen van AIDS. Onder hiv-positieve rokers is de gemiddelde verloren levenslengte 12,3 jaar, meer dan het dubbele van het aantal verloren levensjaren van hiv-positieve niet-rokers.

 

Tabak- en nicotinegebruik schaden je baby

83. Tabaksgebruik en blootstelling aan tabaksrook tijdens de zwangerschap verhogen het risico op foetale sterfte.

84. Vrouwen die roken of tijdens de zwangerschap aan meeroken worden blootgesteld, lopen een verhoogd risico op een miskraam.

85. Doodgeboorten (de bevalling van foetussen die in de baarmoeder gestorven zijn) komen ook vaker voor als gevolg van foetaal zuurstoftekort en placenta-afwijkingen die veroorzaakt worden door koolmonoxide in tabaksrook en door nicotine in tabaksrook en rookloze tabak.

86. Rokers lopen een hoger risico op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, een voor de moeder mogelijk fatale complicatie waarbij de bevruchte eicel zich buiten de baarmoeder hecht.

87. Stoppen met roken en bescherming tegen blootstelling aan meeroken zijn vooral belangrijk voor vrouwen in de vruchtbare leeftijd die van plan zijn zwanger te worden en tijdens de zwangerschap.

88. E-sigaretten brengen aanzienlijke risico’s met zich mee voor zwangere vrouwen die ze gebruiken, omdat ze de groeiende foetus kunnen beschadigen.

89. Zuigelingen die geboren worden uit vrouwen die roken, rookloze tabak gebruiken, of tijdens de zwangerschap blootgesteld worden aan meeroken, hebben een hoger risico op vroeggeboorte en laag geboortegewicht.

Tabak vervuilt het milieu

90. Overheden en plaatselijke autoriteiten betalen voor het opruimen van tabaksafval, niet de tabaksfabrikanten zelf. Stop met tabak om het milieu te beschermen.

91. Sigarettenpeuken behoren wereldwijd tot het meest weggegooide stuk afval en zijn het meest opgepikte zwerfvuil op stranden en waterkanten.

92. In sigarettenpeuken zijn gevaarlijke stoffen aangetroffen – waaronder arseen, lood, nicotine en formaldehyde. Deze stoffen lekken uit afgedankte peuken naar het aquatisch milieu en de bodem.

93. Tabaksrook kan meetbaar bijdragen tot de luchtverontreiniging in een stad.

94. Eén enkele tabaksroker kan per jaar meer dan 24.000 ton methaan of 5 miljoen ton kooldioxide aan de planeet bijdragen.

95. De meeste sigaretten worden aangestoken met lucifers of met gas gevulde aanstekers. Als bijvoorbeeld één houten lucifer gebruikt wordt om twee sigaretten aan te steken, zouden de zes biljoen sigaretten die elk jaar wereldwijd gerookt worden de vernietiging van ongeveer negen miljoen bomen vereisen om drie biljoen lucifers te produceren.

96. E-sigaretten en verhitte tabaksproducten kunnen batterijen bevatten die speciaal moeten worden verwijderd, evenals chemicaliën, verpakkingen en andere niet biologisch afbreekbare materialen.

97. Momenteel zijn de meeste plastic vloeistof patronen voor e-sigaretten niet herbruikbaar of recycleerbaar – transnationale bedrijven neigen ertoe wegwerppatronen te verkopen, vermoedelijk om de verkoop via terugkerende klanten te stimuleren.

98. De uitstoot van de tabaksproductie staat naar schatting gelijk aan 3 miljoen transatlantische vluchten.

99. Tabaksrook bevat drie soorten broeikasgassen: kooldioxide, methaan en stikstofoxiden en vervuilt het binnen- en buitenmilieu.

100. Wereldwijd wordt elk jaar ongeveer 200.000 hectare gebruikt voor de landbouw en het zouten van tabak.

101. Ontbossing voor de tabaksteelt heeft veel ernstige gevolgen voor het milieu – waaronder verlies van biodiversiteit, bodemerosie en -degradatie, watervervuiling en toename van de hoeveelheid kooldioxide in de atmosfeer.

102. Bij de tabaksteelt worden gewoonlijk aanzienlijke hoeveelheden chemicaliën gebruikt – waaronder bestrijdingsmiddelen, meststoffen en groeiregulatoren. Deze chemicaliën kunnen drinkwaterbronnen aantasten als gevolg van afspoeling van tabaksteelt gebieden.

103. Voor elke 300 geproduceerde sigaretten (ruwweg 1,5 doos) is alleen al voor het genezen van het tabaksblad één boom nodig.

104. Met de productie van 6 biljoen sigaretten per jaar worden er ongeveer 300 miljard pakjes (uitgaande van 20 sigaretten per pakje) voor tabaksproducten gemaakt. Aangenomen dat elk leeg pakje ongeveer zes gram weegt, komt dit neer op ongeveer 1.800.000 ton verpakkingsafval, bestaande uit papier, inkt, cellofaan, folie en lijm. Het afval van kartons en dozen die gebruikt worden voor distributie en verpakking brengt het totale jaarlijkse vaste afval na consumptie op minstens 2 000 000 ton.

Geraadpleegde Bronnen

Veelgestelde vragen

Wat zijn de directe voordelen van stoppen met roken?

Binnen 20 minuten na het stoppen daalt je hartslag, en binnen 12 uur daalt het koolmonoxidegehalte in je bloed tot normaal.

Hoe beïnvloedt roken je uiterlijk?

Roken veroorzaakt gele tanden, slechte adem, rimpels, en een verouderde huid.

Wat zijn de risico’s van meeroken?

Meeroken verhoogt het risico op longkanker, beroertes, en kan astma en oorontstekingen bij kinderen veroorzaken.

Hoe beïnvloedt tabaksgebruik de vruchtbaarheid?

Roken vermindert vruchtbaarheid, verhoogt het risico op miskramen, en kan erectiestoornissen veroorzaken.

Waarom zijn e-sigaretten en verhitte tabaksproducten schadelijk?

Ze bevatten giftige stoffen, zijn verslavend, en veroorzaken milieuvervuiling.

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 1

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Klik voor prijs bij Bol

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken