HIV

1 Eiwit kan HIV-virus vernietigen578 keer gelezen sinds
5
minuten leestijd
5
minuten leestijd
578 keer gelezen sinds

0
(0)

Menselijk eiwit kan helpen bij het ‘shocken en doden’ van verborgen HIV infectie

HIV-virus

OTTAWA – Canadese onderzoekers van het Ottawa Health Research Institute beweren een eiwit (een proteïne) te hebben gevonden die het hiv-virus daadwerkelijk uit het lichaam verwijdert. Dat heeft een Canadese krant gemeld, vooruitlopend op de aankondiging en publicatie in het tijdschrift Virology. Het instituut maakt deel uit van het Ottawa Hospital en de medische faculteit van de universiteit van Ottawa in Canada.

De medicijnen die tot nu toe worden gebruikt, zorgen er alleen voor dat het aids-veroorzakende hiv-virus zich niet of slechts langzaam verder kan verspreiden. Maar de medicijnen kunnen het virus niet vernietigen. Volgens een van de onderzoekers, de arts dr. Andrew Badley, kunnen die geneesmiddelen niet bij het hiv-virus zelf komen omdat het zich verstopt in slapende cellen van het afweersysteem.

In vier van de zeven gevallen verdween het virus volledig

Ze ontdekten dat een proteïne, die al aanwezig is in de cellen van het afweersysteem, in staat is het hiv-virus te doden. Ze kwamen daarop tijdens het testen van de molecuul Trail, die door Immuninex Corporation in Seattle is geïsoleerd uit het menselijk afweersysteem. Deze wordt gebruikt bij behandeling van tumoren.

Proeven met de Trail-proteïne werden gedaan op bloedcellen van patiënten die met HIV-virus zijn geïnfecteerd. In vier van de zeven gevallen verdween het virus volledig. Er bleken geen neveneffecten op de normale cellen. Hoewel nog veel onderzoek nodig is, verwacht Badley in één tot twee jaar proeven op aids-patiënten te kunnen doen. Trail is al veilig gebleken bij het bestrijden van kankercellen in dieren.

Washington: Wetenschappers, waaronder een van Indiase afkomst, hebben een menselijk eiwit ontdekt dat latent HIV uit zijn schuilplaats dwingt, en het virus vergiftigt op zijn weg naar buiten, een vooruitgang die zou kunnen helpen de ziekte te genezen en terugval te voorkomen als de medicatie gestopt wordt.

Het ultieme obstakel voor genezing van een infectie met het humane immunodeficiëntie virus (HIV) is de aanwezigheid van latente, met HIV geïnfecteerde cellen, die weer kunnen ontwaken en nieuw virus kunnen produceren als de behandeling met antiretrovirale medicijnen wordt gestopt.

Deze cellen worden niet aangeraakt door anti retrovirale therapie

Wetenschappers van het Blood Systems Research Institute (BSRI), de University of California in San Francisco (UCSF) en de University of Hawaii in de VS ontdekten dat het menselijke suikerbindende eiwit galectine-9 op krachtige wijze latent HIV uit zijn schuilplaats dwingt, en het HIV-virus vergiftigt op zijn weg naar buiten.

De onderzoekers gebruikten geavanceerde technologieën om aan te tonen dat galectine-9, een bèta-galactoside-bindende lectine, latent HIV-virus reactiveert en geïnfecteerde cellen zichtbaar maakt voor het immuunsysteem.

Dit concept van het therapeutisch uit de schuilplaats dwingen van latent HIV-virus als curatieve aanpak staat bekend als de “shock and kill” HIV uitroeiing strategie.

“Al bijna twee decennia lang is aangetoond dat antiretrovirale therapie doeltreffend is in het onderdrukken van de HIV replicatie, maar deze medicijnen ruimen de virale infectie niet volledig op en herstellen de gezondheid niet volledig,” zegt Satish Pillai, Associate Investigator bij BSRI.

“We hebben een middel nodig om het virus uit zijn verborgen reservoirs in het lichaam te halen en het lichaamseigen immuunsysteem in staat te stellen het te elimineren,” zei Pillai.

Behalve het onderwerpen van latente HIV-geïnfecteerde cellen aan vernietiging door het immuunsysteem, ontdekten de onderzoekers dat galectine-9 de niveaus van een antiviraal eiwit genaamd “APOBEC3G” in geïnfecteerde cellen sterk verhoogt.

Lees ook

Onderzoekers identificeren tweede genmutatie gekoppeld aan HIV-resistentieOnderzoekers identificeren tweede genmutatie gekoppeld aan HIV-resistentie. Meer dan 2.400 HIV-doden in Maharashtra in het afgelopen jaar: Minister van VolksgezondheidOver 2.400 HIV-doden In Maharashtra In Laatste Jaar: Minister van Volksgezondheid

Dokter gearresteerd wegens toedienen van met HIV besmette spuit aan 90 mensen in PakDokter gearresteerd wegens toedienen van met HIV besmette spuit aan 90 mensen in Pakistan

APOBEC3G is een dodelijk mutageen

Dit zorgt ervoor dat virus dat door toedoen van galectin-9 uit zijn schuilplaats komt, op zijn weg uit de cel gesteriliseerd wordt, waardoor verdere infectie voorkomen wordt.

De bevindingen tonen aan dat galectine-9 een nieuw wapen is in het HIV genezingsarsenaal, dat de uitroeiing van het latente HIV-virus reservoir bevordert bij geïnfecteerde personen die antiretrovirale therapie volgen.

De onderzoekers ontdekten ook dat galectine-9 werkt door suikers op het oppervlak van met HIV geïnfecteerde cellen te manipuleren om de signalen af te geven die latent HIV uit zijn schuilplaats dwingen. “Galectin-9 bindt zich aan bepaalde klassen suikers op het oppervlak van cellen om een kettingreactie op gang te brengen die HIV uit zijn schuilplaats dwingt,” zei Mohamed Abdel-Mohsen, wetenschapper aan het BSRI en de UCSF School of Medicine.

“Deze suikerlaag kan de sleutel zijn tot nieuwe therapeutica die kunnen worden ingezet om HIV en mogelijk een hele reeks andere infectieziekten te genezen,” zei hij.

Het onderzoek werd gepubliceerd in het tijdschrift PLOS Pathogens.

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken


Persoonlijkheidstesten ⭐

Libido Test – Mannen

Libido Test – Mannen

29 januari 20231227 views
Creëert het Universum zichzelf?

Visuele Persoonlijkheid Test

17 januari 2023940 views
Doe de ADHD test

A.D.H.D. Test

13 januari 2023596 views
Hoe inclusief ben jij? Doe de test!

Inclusiviteit Test

13 januari 2023662 views
Stress test

Stress Test

3 februari 20211768 views
Spiritualiteitstest

Spiritualiteit Test

3 februari 20211037 views
Persoonlijkheid Test

Persoonlijkheid Test

3 februari 2021823 views
IJdelheid Test

IJdelheid Test

3 februari 2021566 views
Emotionele Intelligentie Test

Emotionele Intelligentie Test

3 februari 20211154 views