Anti-aging: Het geheim van omgekeerd ouder worden

Anti-aging: Het geheim van omgekeerd ouder worden1712 keer gelezen sinds
9
minuten leestijd
9
minuten leestijd
1712 keer gelezen sinds

0
(0)

Dus, wil je het geheim van anti-aging ontdekken? Leer hoe wetenschap en veranderingen in levensstijl je kunnen helpen om de klok terug te draaien en een langer, gezonder leven te leiden!

Precies dat! Hoe oud zou je eigenlijk willen worden?

Nou, het is dus niet echt een eerlijke vraag. Het is namelijk geen goede vraag, omdat de meeste mensen niet de (meest recente) kennis in huis hebben om die vraag in de juiste context te plaatsen.

En waarom is dat?

Omdat we altijd rationaliseren over leeftijd. We denken dat we een bepaalde leeftijd moeten accepteren en we baseren dat op de levensverwachting. We kijken hoe lang mensen hebben geleefd en hoe lang mensen doorgaans leven in onze cultuur, in onze samenleving.

Anti-aging: Het geheim van omgekeerd ouder worden

Ouderdom en gezondheid

Maar het andere probleem is dat we naar oude mensen kijken en we zien dat veel van hen ziek zijn. En we zeggen: ik wil lang leven, maar ik wil niet lijden, ik wil niet lang ziek zijn.

Dus dan rechtvaardigen we ons antwoord op basis daarvan en we komen met een getal. Maar laten we proberen om voor een moment niet te rationaliseren en laten we gewoon het wat-als spel spelen.

Leeftijd is slechts een getal

De enige reden waarom we er een limiet op stellen, is dat we denken dat we het niet kunnen volhouden. We denken niet dat we ons goed kunnen blijven voelen, van het leven kunnen blijven genieten en productief kunnen zijn.

Maar als dat wel zo was, zou dat alles veranderen. Wat als je je zou voelen zoals je je vandaag voelt? Je zou niet snel willen stoppen met leven. Je zou denken: hé, misschien wel 120, misschien wel 150, misschien wel veel verder dan dat.

Anti-aging: Het geheim van omgekeerd ouder worden

Veroudering als ziekte

Een van de toonaangevende onderzoekers op het gebied van veroudering en verjonging, het omkeren van veroudering, heeft gesuggereerd dat veroudering een ziekte is. En de reden dat hij dat zegt, en ik ben het daar mee eens, is dat we ziekten classificeren als ze minder dan 50% van de mensen treffen.

Als het meer dan 50% treft, zoals bijna iedereen, dan wordt het niet als een ziekte beschouwd, maar als een aandoening, het is gewoon het onvermijdelijke, iets dat iedereen overkomt.

Dus ziekten zijn dingen als artritis, hoge bloeddruk, kanker, diabetes en dementie, omdat ze minder dan 50% van de bevolking treffen, althans minder dan 50% van de jonge bevolking als je het gemiddelde neemt.

Maar als je kijkt naar iemand die 20 jaar oud is en je kijkt naar de kans om artritis, hoge bloeddruk, kanker en dergelijke te vinden, dan zie je dat die aandoeningen veel minder vaak voorkomen bij jongere mensen.

De invloed van veroudering op ziektes

In een 20-jarige is de kans op het krijgen van bepaalde ziektes zeer, zeer klein, terwijl als je kijkt naar een 80- of 90-jarige, zij honderden of duizenden keren meer kans hebben om die ziekte te krijgen.

In plaats van naar deze aandoeningen te kijken als individuele ziektes, zegt David Sinclair dat we ernaar moeten kijken als een gevolg van veroudering. Ze nemen niet toe met een paar procent, maar wel duizendvoudig.

Daarom is veroudering de belangrijkste ziekte die dit allemaal veroorzaakt. Laten we stoppen met het kijken naar deze individuele aandoeningen en ons richten op het oplossen van veroudering.

Wat is veroudering en wat zijn de oorzaken?

Er zijn door de jaren heen verschillende theorieën geweest over wat veroudering veroorzaakt, en sommige daarvan zijn bekroond met een Nobelprijs. Deze theorieën omvatten DNA-schade, telomeer verkorting, mitochondriale disfunctie en nog veel meer.

Maar dit zijn niet de oorzaken, dit zijn dingen die we waarnemen naarmate veroudering vordert. Volgens David Sinclair is het verlies van informatie de enige oorzaak die al deze theorieën verenigt.

Genetische en epigenetische informatie in veroudering

Er zijn twee soorten informatie: genetische informatie, die bestaat uit DNA en verantwoordelijk is voor 20% van veroudering, en epigenetische informatie, die verantwoordelijk is voor 80% van veroudering en de manier waarop veroudering functioneert in het lichaam.

Genetische informatie bestaat uit vier letters: A, T, C en G (adenine, thymine, cytosine en guanine). Omdat er vier verschillende letters zijn, beschouwen we dit als digitale informatie.

Epigenetische informatie heeft betrekking op de verpakking van DNA. Je kunt DNA zien als een blauwdruk of een kookboek. De epigenetische informatie bepaalt, net als jij beslist wat je gaat eten, niet het kookboek zelf.

Anti-aging: Het geheim van omgekeerd ouder worden

Bron: https://en.wikipedia.org/wiki/Epigenetics

Verlies van analoge informatie en veroudering

Omdat DNA zo stabiel is en uit vier verschillende letters bestaat die kunnen worden gerepareerd, hebben we het bij verlies van informatie en veroudering over het verlies van analoge informatie.

DNA is verpakt in chromosomen en als je een cel opent en onder een microscoop kijkt, kun je deze structuur daadwerkelijk zien. Maar als je het ontwart, zie je dat het een enorm lange streng is, gemaakt van chromatine. Het DNA is opgerold en omwikkeld met eiwitten, waardoor het strak verpakt zit en je het niet kunt lezen.

Omgevingsinvloeden en epigenetische factoren

In onze omgeving zijn er invloeden die de chemische boodschappers beïnvloeden die zich hechten aan en invloed uitoefenen op deze eiwitten, de histone staarten.

Deze eiwitten zullen vervolgens het DNA ontrollen zodat we het kunnen openen en lezen. Wanneer we jong zijn, werkt dit proces erg goed: alles is goed verpakt en elke cel heeft een duidelijke identiteit omdat alleen de juiste eiwitten op het juiste moment worden geproduceerd.

Veroudering en verlies van cel-identiteit

Naarmate we ouder worden, kan deze verpakking echter verslechteren. Er treedt een verlies van identiteit op omdat het op- en afwikkelen en de communicatie niet meer zo nauwkeurig werken.

Er ontstaat verwarring over wanneer genen aan en uit moeten worden gezet, en als gevolg daarvan worden de juiste eiwitten niet per se op het juiste moment in het juiste weefsel geproduceerd.

Hierdoor ontstaat er verwarring tussen organen zoals de lever, nieren en hersenen en is er enige overlap in de geproduceerde eiwitten. Wanneer er minder precisie is, neemt de gezondheid af.

Shin’ya Yamanaka (Japans: 山中 伸弥, Yamanaka Shin’ya) (Higashiōsaka4 september 1962) is een Japans stamcel– en ontwikkelingsbiologie-onderzoeker.

In 2012 kreeg hij samen met John Gurdon de Nobelprijs voor de Fysiologie of Geneeskunde voor de ontdekking dat volwassen lichaamscellen geherprogrammeerd kunnen worden tot pluripotente stamcellen die alle celtypen van het menselijk lichaam kunnen vormen.
Bron: Wikipedia

Hoe kunnen we veroudering omkeren?

Als we veroudering als een ziekte beschouwen en begrijpen dat het voornamelijk te wijten is aan het verlies van epigenetische informatie, dan is de volgende vraag: hoe kunnen we dit proces omkeren?

Er zijn verschillende manieren waarop we dit kunnen doen, waaronder het veranderen van onze levensstijl, het nemen van bepaalde supplementen en het gebruik van geavanceerde technologieën.

Levensstijlveranderingen

Er zijn verschillende levensstijlveranderingen die we kunnen maken om het verouderingsproces te vertragen en onze gezondheid te verbeteren. Deze omvatten:

  • Gezonde voeding: Het eten van een dieet dat rijk is aan groenten, fruit, volle granen, en magere eiwitten kan helpen om het verouderingsproces te vertragen.
  • Beweging: Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen om de gezondheid van het hart te verbeteren, het gewicht te beheersen, en de spiermassa te behouden, wat allemaal kan bijdragen aan een langer en gezonder leven.
  • Stressmanagement: Chronische stress kan leiden tot een verscheidenheid aan gezondheidsproblemen, waaronder hartziekten en depressie. Het beheersen van stress door middel van technieken zoals meditatie, yoga, en diepe ademhaling kan helpen om deze risico’s te verminderen.
  • Voldoende slaap: Slaap is essentieel voor de algehele gezondheid en welzijn. Het zorgt voor herstel en reparatie van cellen en helpt bij het reguleren van de hormonen die de eetlust en het metabolisme controleren.

Supplementen

Er zijn verschillende supplementen die kunnen helpen bij het vertragen van het verouderingsproces, waaronder:

  • Resveratrol: Dit is een antioxidant die in de huid van druiven wordt gevonden. Het is aangetoond dat het helpt bij het beschermen van de gezondheid van het hart en het vertragen van het verouderingsproces.
  • Nicotinamide adenine dinucleotide (NAD+): Dit is een co-enzym dat in alle levende cellen wordt gevonden en dat essentieel is voor energiemetabolisme. NAD+ niveaus dalen naarmate we ouder worden, en supplementen kunnen helpen om deze niveaus te herstellen.

Geavanceerde technologieën

Er zijn ook verschillende geavanceerde technologieën die kunnen helpen bij het vertragen van het verouderingsproces, waaronder:

  • Genetische manipulatie: Door het manipuleren van bepaalde genen kunnen wetenschappers mogelijk het verouder ingsproces vertragen of zelfs omkeren. Dit is een zeer actief onderzoeksgebied en hoewel het veelbelovend is, is het ook complex en zijn er nog veel onbekenden.
  • Stamceltherapie: Stamcellen hebben het unieke vermogen om zich te ontwikkelen tot vele verschillende celtypen, en ze kunnen ook helpen bij het herstellen en regenereren van beschadigd weefsel. Dit maakt ze een potentieel krachtig hulpmiddel in de strijd tegen veroudering.
  • Senolytica: Dit zijn medicijnen die ontworpen zijn om senescente cellen te verwijderen. Senescente cellen zijn cellen die gestopt zijn met delen en die kunnen bijdragen aan veroudering en verschillende ziekten.

Hoewel deze technologieën veelbelovend zijn, zijn ze ook complex en vereisen ze verder onderzoek. Het is ook belangrijk om te onthouden dat hoewel we misschien in staat zijn om het verouderingsproces te vertragen, we het niet volledig kunnen stoppen. Veroudering is een natuurlijk onderdeel van het leven en het is belangrijk om dit proces te omarmen terwijl we streven naar een lang en gezond leven.

Conclusie

Veroudering is een complex proces dat wordt beïnvloed door zowel genetische als epigenetische factoren. Hoewel we het verouderingsproces niet volledig kunnen stoppen, zijn er stappen die we kunnen nemen om het te vertragen en onze gezondheid en levensduur te verbeteren. Door gezonde levensstijlkeuzes te maken, bepaalde supplementen te nemen en gebruik te maken van geavanceerde technologieën, kunnen we mogelijk de klok terugdraaien en een langer, gezonder leven leiden.

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken


Persoonlijkheidstesten ⭐

Libido Test – Mannen

Libido Test – Mannen

29 januari 20231192 views
Creëert het Universum zichzelf?

Visuele Persoonlijkheid Test

17 januari 2023896 views
Doe de ADHD test

A.D.H.D. Test

13 januari 2023562 views
Hoe inclusief ben jij? Doe de test!

Inclusiviteit Test

13 januari 2023624 views
Stress test

Stress Test

3 februari 20211722 views
Spiritualiteitstest

Spiritualiteit Test

3 februari 2021998 views
Persoonlijkheid Test

Persoonlijkheid Test

3 februari 2021797 views
IJdelheid Test

IJdelheid Test

3 februari 2021532 views
Emotionele Intelligentie Test

Emotionele Intelligentie Test

3 februari 20211114 views