Natuurlijke Manieren om Elastine in Je Huid te Verhogen

Dit Zijn De 13 Effectieve Manieren Om De Elastine In Je Huid Te Verhogen


46 keer gelezen sinds
15
minuten leestijd
15
minuten leestijd
46 keer gelezen sinds

0
(0)

Je huid wordt minder elastisch naarmate je ouder wordt, maar je kunt dit verbeteren door je blootstelling aan de zon te verminderen, een voedzaam dieet te eten en bepaalde topische producten zoals retinol te gebruiken.

Het verlies van huidelasticiteit is een natuurlijk onderdeel van het verouderingsproces. Je hebt het misschien voor het eerst opgemerkt toen je make-up aanbracht of in je ogen wreef. Je bewoog je ooglid een beetje opzij, en je huid veerde niet terug zoals vroeger.

Huidelasticiteit is het vermogen van de huid om uit te rekken en weer terug te keren naar zijn oorspronkelijke vorm. Verlies van huidelasticiteit staat bekend als elastose. Elastose zorgt ervoor dat de huid er slap, gerimpeld of leerachtig uitziet.

Alvast 5 van de belangrijkste punten

 1. Verlies van Huidelasticiteit: Elastose, of verlies van huidelasticiteit, is een natuurlijk onderdeel van het verouderingsproces, veroorzaakt door factoren zoals blootstelling aan de zon, roken, en slechte voeding.

 2. Collageen supplementen: Het nemen van collageensupplementen kan de huidelasticiteit verbeteren. Onderzoek toont aan dat collageenpeptiden en andere ingrediënten zoals vitamine C en hyaluronzuur hierbij helpen.

 3. Topische Behandelingen: Retinol en retinoïden zijn effectieve topische behandelingen die de collageenproductie stimuleren en huidelasticiteit herstellen.

 4. Hyaluronzuur: Hyaluronzuur is essentieel voor het behouden van vocht in de huid en kan de elasticiteit verbeteren door topische toepassing en orale supplementen.

 5. Voorkomen Van Schade: Blootstelling aan de zon beperken, een dieet rijk aan antioxidanten eten, en stoppen met roken zijn cruciale stappen om verder verlies van huidelasticiteit te voorkomen.

Gebieden van de huid die aan de zon zijn blootgesteld, kunnen solar elastose krijgen. Deze delen van het lichaam kunnen er meer verweerd uitzien dan de delen die beschermd zijn tegen zonlicht. Solar elastose wordt ook wel actinische elastose genoemd.

Huidelasticiteit kan verbeterd worden. In dit artikel bespreken we de oorzaken van elastose en bieden we mogelijke oplossingen aan.

Test the Elasticity of Your Skin with a “Pinch Test”

Waarom verandert de huid-elasticiteit?

De huid is het grootste orgaan van het lichaam. Het is ook je schild tegen de elementen. Naarmate mensen ouder worden, begint hun huid de effecten van de tijd te vertonen.

Naast het verlies van collageen begint de huid ook elastine te verliezen, een eiwit dat de huid het vermogen geeft om te strekken en terug te veren. Elastine wordt gevonden in het bindweefsel van de dermislaag van de huid.

Omgevings- en leefstijlfactoren kunnen elastose verergeren en versnellen. Deze omvatten:

 • blootstelling aan de zon
 • luchtvervuiling
 • slechte voeding
 • roken

Snelle, uitgebreide gewichtsverlies kan ook elastose veroorzaken.

8 Reasons Why Skin Loses Elasticity (And How To Improve It!) - Laser Aesthetic Center

13 manieren om huidelasticiteit te verbeteren of te herstellen

1. Collageensupplementen

Collageen is een eiwit dat in de bindweefsels van de huid voorkomt. Er is enig bewijs dat oraal gehydrolyseerd collageen via de darmen kan worden opgenomen en via de bloedbaan naar de huid kan worden vervoerd.

In een kleine studie kregen de deelnemers gedurende 3 maanden een oraal supplement van collageenpeptiden, vitamine C, Hibiscus sabdariffa extract en Aristotelia chilensis extract (Maqui bes). Er werd een significante verbetering in huidelasticiteit en stevigheid waargenomen, al na 4 weken.

Lees ook: Waarom Collageen Peptiden Superieur zijn aan Gewoon Collageen

Een aparte studie ontdekte dat een voedingsdrank met collageen en andere ingrediënten, zoals hyaluronzuur, de elasticiteit van de huid aanzienlijk verhoogde.

Deze resultaten zijn veelbelovend, maar het is belangrijk om te onthouden dat in elke studie ook andere gunstige ingrediënten werden gebruikt. Meer gegevens zijn nodig over collageen-supplementen om hun ware vermogen om de huidelasticiteit te herstellen te bepalen.

Vital Proteins – Runder Collageen Peptiden – 567 Gram
Klik voor prijs bij Bol

2. Retinol en retinoïden

Retinol is een vorm van vitamine A. Het kan worden gevonden in vrij verkrijgbare huidverzorgingsproducten, zoals oogserums en gezichtscrèmes. Het is niet zo krachtig als voorgeschreven retinoïden. Er zijn gegevens die aangeven dat topisch retinol, gecombineerd met vitamine C, effectief is bij het herstellen van huidelasticiteit.

Voorgeschreven retinoïden stimuleren de collageenproductie in de huid. Ze omvatten tretinoïne en retin-A. Veel studies hebben de effectiviteit aangetoond van voorgeschreven retinoïden om de effecten van fotoveroudering van de huid te verminderen en om te keren.

3. Hyaluronzuur

Hyaluronzuur is een van nature voorkomende stof die voornamelijk voorkomt in het bindweefsel van de huid. De functie is het behouden van vocht en het gesmeerd houden van de huid.

Hyaluronzuur raakt uitgeput door blootstelling aan ultraviolette (UV) stralen en door veroudering. Het gebruik van serums of crèmes die verrijkt zijn met hyaluronzuur kan de huid helpen een deel van zijn natuurlijke elasticiteit terug te krijgen. Het nemen van supplementen die hyaluronzuur bevatten, kan ook nuttig zijn.

4. Genisteïne-isoflavonen

Genisteïne, een type soja-isoflavon, is een fyto-oestrogeen. Fyto-oestrogenen zijn plantaardige verbindingen die vergelijkbaar werken als oestrogeen in het lichaam.

Genisteïne is in studies aangetoond dat het de elasticiteit van de huid verbetert wanneer het oraal wordt ingenomen. Het kan ook voordelen hebben wanneer het topisch wordt aangebracht. Meer onderzoek is nodig om de toepassingen van genisteïne voor het verbeteren van huidelasticiteit en algemene huidverzorging te bepalen.

5. Hormoonvervangende therapie (HRT)

Hoewel de gegevens verre van sluitend zijn, heeft onderzoek aangetoond dat verschillende soorten HRT voordelen hebben voor het verlies van huidelasticiteit door veroudering en menopauze. Ze omvatten:

 • transdermaal oestrogeen
 • transdermaal oestrogeen gecombineerd met vaginale progesteron
 • oraal oestrogeen gecombineerd met vaginale progesteron

HRT kan een nuttige behandelingsoptie zijn, maar het is niet voor iedereen geschikt. Leer meer over de voordelen en risico’s van HRT hier.

6. Toverhazelaar extract

Toverhazelaar is een veelgebruikt huidverzorgingsproduct in huishoudens. Het is ook een veelgebruikt ingrediënt in cosmetica en huidverzorgingsproducten.

Een in vivo studie toonde aan dat toverhazelaar, specifiek Hamamelis virginiana, effectief was bij het corrigeren van elastose, het verminderen van rimpels en het verhogen van de algehele stevigheid van de huid.

7. Cacao-flavanolen

Als het eten van pure chocolade jouw guilty pleasure is, is deze mogelijke oplossing voor huidelasticiteit iets voor jou.

Een studie ontdekte dat dagelijkse inname van cacao-flavanolen, een verbinding in chocolade, de huidelasticiteit verbeterde en rimpels verminderde. Cacao-flavanolen zijn van nature voorkomende flavonoïden die in de cacaoboon worden aangetroffen.

Niet alle chocolade bevat hoge niveaus van cacao-flavanolen. Zoek naar chocolade die ongeveer 320 milligram cacao-flavanolen bevat, wat de hoeveelheid is die in de studie werd gebruikt.

 Lees ook: Een Gezonde Relatie Met Chocolade – Is Dat Wel Mogelijk?

8. Laserbehandelingen

Lasertherapie behandelingen worden gebruikt om veel medische aandoeningen te behandelen.

Een studie onderzocht de effectiviteit van het combineren van twee lasertherapietechnieken – niet-ablatieve fractionele laser (NAFL) en intense gepulseerde lichttherapie (IPL) – uitgevoerd op dezelfde dag bij de deelnemers.

Deze procedures hebben een positief effect op de huidskleur en de productie van nieuw collageen. De studie ontdekte dat de combinatie van deze therapieën zorgde voor een significante toename van huidelasticiteit en tonus. Andere studies hebben positieve resultaten aangetoond bij het gebruik van fractionele lasers op de huid.

9. Dexpanthenol (Panthoderm) crème

Dexpanthenol (pantotheenzuur) is een medicinale moisturizer die wordt gebruikt om ruwe, schilferige of droge huid te behandelen. Studies hebben aangetoond dat het gunstig is voor het behouden van huidelasticiteit.

10. Chemische peelings

Chemische peelings zijn procedures die door een dermatoloog worden uitgevoerd om de huid te vernieuwen en te revitaliseren. Er zijn drie soorten: licht, medium en diep.

Chemische peelings kunnen elastose en de effecten van fotoveroudering verminderen, evenals de productie van collageen verhogen. Jij en je dermatoloog kunnen bepalen welk type peeling het beste voor jou is.

11. Dermabrasie

Dermabrasie is een diepe exfoliatie techniek die wordt gebruikt om de buitenste lagen van de huid te verwijderen. Het wordt uitgevoerd door een dermatoloog en meestal op het gezicht uitgevoerd.

12. Injectie van plaatjesrijk plasma

Een kleine studie ontdekte dat het injecteren van plaatjesrijk plasma (PRP) direct in het onderooglid actinische elastose in dat gebied verminderde. Er waren meerdere injecties nodig, maandelijks gedurende een periode van 3 maanden. De injecties werden als minimaal invasief en pijnloos gerapporteerd.

13. Body-contouring chirurgie

Een aanzienlijke gewichtstoename kan ervoor zorgen dat de huid zijn elasticiteit verliest. Na gewichtsverlies kan de huid mogelijk niet terugveren, wat resulteert in overtollige, losse huid.

Dit komt vaker voor als het gewichtsverlies ongeveer 45 kilo of meer is. In sommige gevallen kan de huid chirurgisch worden verwijderd. Typische gebieden van het lichaam waar huid wordt verwijderd, zijn de buik, armen en dijen.

Aging skin | Loss of elasticity and deep wrinkles | Eucerin

Tips om verlies van huidelasticiteit te voorkomen

Beperk blootstelling aan de zon

Overmatige blootstelling aan UV-stralen vermindert de elasticiteit van de huid en veroorzaakt vroegtijdige veroudering van de huid. Het gebruik van zonnebrandcrème is aangetoond dat het dit proces stopt. Het gebruik van zonnebrandcrème zal elastose niet verbeteren, maar het zal verdere schade stoppen.

Voeg antioxidanten toe aan je dieet

Een dieet rijk aan antioxidanten, zoals vitamine C, vitamine E, carotenoïden en lycopeen, kan helpen de elasticiteit en de algehele gezondheid van de huid te behouden.

Het is belangrijk om te onthouden dat zelfs het gezondste dieet niet genoeg zal zijn om door de zon veroorzaakte fotoveroudering tegen te gaan. Het nemen van antioxidanten supplementen of het eten van een dieet rijk aan antioxidanten is een goed begin, maar het zal zonbescherming niet vervangen.

Stoppen met roken

Mensen die roken hebben minder huidelasticiteit dan mensen die niet roken. Roken vernauwt de bloedvaten, waardoor de bloedstroom vermindert en de mogelijkheid van voedingsstoffen en zuurstof om de huid te bereiken, beperkt wordt.

De gifstoffen in sigaretten zijn ook aangetoond dat ze elastine en collageenvezels beschadigen. Stoppen met roken helpt de voortdurende schade van roken aan de huid, evenals aan de rest van het lichaam, te verminderen.

HET KIEZEN VAN EEN DERMATOLOOG

Een dermatoloog kan je helpen beslissen welke behandelingen en veranderingen in levensstijl het meest voordelig voor je zijn. Bij het kiezen van een dermatoloog, overweeg deze factoren:

 • Zoek naar een gecertificeerde arts die gespecialiseerd is in cosmetische dermatologie.
 • Controleer hun referenties bij een gerenommeerd orgaan, zoals de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie.
 • Bepaal of de arts ervaring heeft met het behandelen van jouw huidtype, vooral als je een persoon van kleur bent.
 • Ontdek wat je van je verzekering kunt verwachten en hoe je arts de facturering zal afhandelen.
 • Zoals bij elke arts, vertrouw op je onderbuikgevoel. Als je je niet comfortabel of gesteund voelt in je gezondheidsdoelen, zoek dan elders medische behandeling.

Geraadpleegde bronnen:

Goodfeeling.nl heeft strikte richtlijnen voor bronnen en vertrouwt op peer-reviewed studies, academische onderzoeksinstellingen en medische verenigingen. We vermijden het gebruik van tertiaire referenties. 

Veelgestelde Vragen

Wat veroorzaakt het verlies van huidelasticiteit?

Het verlies van huidelasticiteit wordt veroorzaakt door factoren zoals blootstelling aan de zon, roken, en slechte voeding.

Hoe kunnen collageensupplementen de huidelasticiteit verbeteren?

Collageensupplementen kunnen de huidelasticiteit verbeteren door de collageenproductie te verhogen en de huidstructuur te versterken.

Wat zijn effectieve topische behandelingen voor huidelasticiteit?

Retinol en retinoïden zijn effectieve topische behandelingen die de collageenproductie stimuleren en huidelasticiteit herstellen.

Hoe helpt hyaluronzuur bij huidelasticiteit?

Hyaluronzuur helpt bij het behouden van vocht in de huid en kan de elasticiteit verbeteren door topische toepassing en orale supplementen.

Hoe kan ik verdere schade aan mijn huidelasticiteit voorkomen?

Beperk blootstelling aan de zon, eet een dieet rijk aan antioxidanten, en stop met roken om verdere schade aan huidelasticiteit te voorkomen

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking, Spelling en grammatica: Nick Haenen & Sofie Janssen

Factchecking, Spelling en grammatica: 
Nick Haenen & Sofie Janssen

Persoonlijkheidstesten

Persoonlijkheidstest op Goodfeeling.nl
Sigma man Test
Libido Test Voor Mannen