Image

Een Gezonde Relatie Met Chocolade – Is Dat Wel Mogelijk?113 keer gelezen sinds
6
minuten leestijd
6
minuten leestijd
113 keer gelezen sinds

5
(1)

Als je je relatie met chocolade als “gecompliceerd” zou omschrijven, ben je niet de enige. Ongeveer 45 procent van de vrouwen meldt dat ze verlangen naar chocolade, en maar liefst 91 procent van de vrouwelijke studenten meldt regelmatige trek in chocolade.

Onderzoek toont aan dat, in tegenstelling tot mannen, veel vrouwen schuldgevoelens hebben wanneer ze dit potentieel “verboden” voedsel eten, of ze proberen de drang om het te eten volledig te onderdrukken.

Deze gespannen relatie met chocolade kan op verschillende manieren schadelijk zijn. Voedingsdeskundigen leggen uit hoe verzoening met chocolade niet alleen je smaakpapillen, maar ook je gezondheid ten goede kan komen.

Waarom Chocolade Niet Je “Guilty Pleasure” Zou Moeten Zijn

Een studie uit 2014 toonde aan dat vrouwen die het eten van chocoladetaart associeerden met een viering, meer succes hadden met gewichtsbehoud. Vrouwen die het met schuldgevoelens associeerden, hadden daarentegen meer kans op verschillende problemen, zoals:

 • Minder succes bij het langdurig en kortdurig gewichtsbehoud
 • Gevoelens van hulpeloosheid en verlies van controle
 • Ongezond eetgedrag
 • Grotere ontevredenheid over het lichaamsbeeld
 • Verminderde kwaliteit van leven

Een sleutel tot het omkeren van de negatieve effecten van deze chocoladecravings is om het niet meer als een taboe te beschouwen. Je hoeft je niet schuldig te voelen over het verlangen naar voedsel, of het nu chocolade of broccoli is. Het labelen van welk voedsel dan ook als volledig verboden, leidt meestal tot een toename van verlangen naar dat voedsel en schuldgevoelens wanneer je het uiteindelijk eet, zeggen de experts.

Probeer in plaats daarvan enkele regels op te stellen voor je relatie met chocolade. Geniet er met opzet en doelbewust van, zonder schuldgevoelens. Zit niet voor de tv met je hand in een bodemloze schaal chocolade. Wees je bewust van wanneer en waarom je het eet. Als je bijvoorbeeld elke dag een stukje pure chocolade geniet, en je hebt weekendplannen in een restaurant met een wereldberoemd chocoladedessert, sla dan je dagelijkse traktatie over zodat je in het weekend kunt genieten.

Een gezonde relatie met chocolade helpt je ervan te genieten met mate en zonder schuldgevoelens, in plaats van te proberen het volledig te vermijden en dan te overdrijven.

De Voordelen van Chocolade Genieten

Een gezonde relatie met alle voedingsmiddelen is belangrijk voor je geest en lichaam. Maar het beginnen of creëren van een gebalanceerde relatie met pure chocolade kan een significant positief effect hebben op je algehele gezondheid.

Pure chocolade bevat krachtige antioxidanten. Een van deze antioxidanten is een flavonol genaamd epicatechine. Flavonolen zijn verbindingen in planten die ontstekingen bestrijden en beschermen tegen celbeschadiging veroorzaakt door vrije radicalen.

Dit zijn slechts enkele manieren waarop onderzoek heeft aangetoond dat pure chocolade je kan helpen:

 1. Verhoogt de hartgezondheid: De antioxidanten in pure chocolade hebben aangetoond de bloeddruk te verlagen, het risico op stolling te verminderen en de bloedcirculatie naar het hart te verhogen, waardoor het risico op een beroerte, coronaire hartziekte en overlijden door hartziekten wordt verlaagd.
 2. Balanceert het immuunsysteem: Flavonolen voorkomen dat het immuunsysteem overactief wordt en verminderen oxidatieve stress, een onbalans veroorzaakt door cellen die vechten tegen vrije radicalen en een veelvoorkomende oorzaak van vele ziekten.
 3. Bestrijdt diabetes: Epicatechine beschermt cellen, maakt ze sterker en ondersteunt de processen die het lichaam helpen insuline beter te gebruiken, wat diabetes kan voorkomen of bestrijden.
 4. Verbetert de hersenfunctie: Flavonolen in pure chocolade hebben een positief effect op de hersenfunctie, waaronder een betere reactietijd, visueel-ruimtelijk bewustzijn en een sterker geheugen. Hoewel onderzoek nog gaande is, kan een reden hiervoor zijn dat flavonolen de bloedstroom naar de hersenen verhogen.
 5. Verhoogt sportprestaties: De epicatechine in pure chocolade verhoogt de productie van stikstofmonoxide in het bloed, wat de circulatie ondersteunt en de hoeveelheid zuurstof vermindert die een atleet gebruikt tijdens matig intensieve oefeningen. Dit stelt de atleet in staat de trainingsintensiteit langer vol te houden.
 6. Vermindert stress: Mensen die pure chocolade aten, meldden dat ze zich minder gestrest voelden. Onderzoekers bevestigden dat na het eten van pure chocolade de niveaus van het stresshormoon cortisol verlaagd waren. Dit kan te maken hebben met de effecten van pure chocolade op de hartgezondheid, aangezien stress een risicofactor is voor hart- en vaatziekten.

Met zijn gezondheidsbevorderende verbindingen en micronutriënten, zou je moeten overwegen om pure chocolade in je leven toe te laten, als het nog geen deel uitmaakt van je dieet (het is belangrijk op te merken dat pure chocolade cafeïne bevat, waar sommige mensen gevoelig voor kunnen zijn).

Hier zijn enkele feiten over de gezondheidsvoordelen van pure chocolade:

 • Hoe hoger het cacaogehalte, hoe meer gunstige flavonolen de chocolade bevat. De meeste voordelen in onderzoek zijn gekoppeld aan chocolade met ten minste 70% cacao.
 • Onderzoekers hebben geen harde en vaste aanbeveling over hoeveel pure chocolade je zou moeten consumeren om deze gezondheidsvoordelen te behalen. Experts raden minimaal bewerkte pure chocolade aan met ten minste 70 procent cacao, en misschien een ons als een occasionele traktatie.
 • Je moet altijd het etiket controleren om op de hoogte te zijn van het calorie-, vet- en suikergehalte, wat de algehele gezondheidsvoordelen kan beïnvloeden.
 • Voor sommige mensen kan chocolade zure reflux of migraine veroorzaken.

Uiteindelijk zou het genieten van een occasionele chocoladetraktatie niet gepaard moeten gaan met stress of schuldgevoelens, of het nu gaat om antioxidantenrijke pure chocolade of witte chocolade, die weinig voedingswaarde heeft. Net als in de meeste gezonde relaties is de sleutel een positieve en gebalanceerde kijk te behouden.

Pure chocolade heeft veel gezondheidsvoordelen en kan zeker worden genoten als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet. Er zijn veel gezonde manieren om chocolade in je levensstijl op te nemen, dus ontdek wat voor jou werkt.

Geraadpleegde bronnen:

 1. Benefits of homemade chocolate consumption on human health
 2. Chocolate: Health, Processing, and Food Safety
 3. Cocoa and chocolate consumption and prevention of cardiovascular diseases and other chronic diseases
 4. Health Effects of Dark Chocolate
 5. The Health Effects of Chocolate and Cocoa: A Systematic Review

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 1

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Omdat je dit bericht zo kon waarderen.. Zou je het willen delen?

Volg ons op sociale media!

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Image Not Found

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken