Image

Water: het belangrijkste goed en op nr 1638 keer gelezen sinds
4
minuten leestijd
4
minuten leestijd
638 keer gelezen sinds

0
(0)

Ons lichaam bestaat voor het grootste deel uit water.

Het houdt ons leven in stand. Geen water geen leven. Al dat vocht heeft een belangrijke functie. Het regelt onze lichaamstemperatuur, dat gebeurt op 2 manieren:

  1. Door kou te veroorzaken, die door verdamping op de huid door zweten ontstaat.
  2. Door verhoogde of verminderde doorbloeding van plaatsen die te warm of te koud zijn

Vochthuishouding zorgt ook voor snel en betrouwbaar transport van stoffen:

  • Hormonen
  • Zuurstof
  • Afweerstoffen
  • Voedingsstoffen in het lichaam.

Regelmatig drinken is daarom belangrijk, want je wilt natuurlijk ook snel van je afvalstoffen af. Je verliest ruim 1 liter per dag via urine, huid en longen, en dat moet “natuurlijk” weer aangevuld worden. Dus probeer minstens 1 liter te drinken per dag. Enkele beweren zelfs 2 liter per dag, maar dat is een persoonlijke zaak.

D.m.v. dorst geeft ons lichaam zelf aan wanneer het nodig is

Water drinken

Giet niet je lichaam vol als het je tegen staat, niet ieder lichaam is hetzelfde. Het wordt zeer snel door de darmen opgenomen. Thee, melk, frisdrank en koffie behandelt je lichaam als voedsel en dat ondergaat een tijdrovend verteringsproces. Bovendien zit er in thee en koffie cafeïne en dat werk weer vochtafdrijvend.

Heb je wel eens aan kruidenthee gedacht?

Het is even wennen, maar het geeft je lichaam heel wat goede stoffen. Er zijn vele soorten kruidenthee, neem eens een kijkje in het reformhuis. Je zult versteld staan. Misschien vind je een glas koud leidingwater niet lekker, maar je kunt het mengen met citroen– of vruchtensap, dan snijdt het mes aan twee kanten.

Weetje: Sinds het ontstaan van de aarde is de hoeveelheid ongewijzigd gebleven. Dat komt omdat het zich als het ware zelf recyclet. Het is dus heel goed mogelijk, dat je water drinkt dat ooit door een dinosaurus is gedronken.

Volkomen geurloos? Wat denk je hiervan: een olifant kan water ruiken op anderhalve kilometer afstand!

Ongeveer 97 procent van het water op aarde is ondrinkbaar omdat het zout is. Twee procent van de wereldvoorraad zit ‘opgesloten’ in gletsjers en ijsbergen. Er blijf dus maar één procent over dat door mensen gebruikt kan worden voor drinken, industrie, landbouw en persoonlijke verzorging.

Een miljard mensen moeten per dag een voettocht van drie uur maken om aan drinkwater te komen.

Bij 37 procent van de Amerikanen is het ‘dorst-mechanisme’ zo zwak, dat ze dorst verwarren met honger. Ongeveer 75 procent van de Amerikanen hebben last van chronische uitdroging. Aangenomen wordt dat dit voor de helft van de wereldbevolking geldt.

Een wetenschappelijk voetnootje:

Water komt de weefselvloeistof binnen via de wand van de dikke darm. Per dag neemt de mens gemiddeld 2150 ml op (B in dranken). Ook wordt 250 ml water gevormd als bijproduct van de stofwisseling. 1400 ml wordt uitgescheiden met de urine, 200 ml via de darmwand in de feces, circa 100 ml in de vorm van zweet en de rest door diffusie door de huid en via de uitademing.

Voor het regelen van het water- en zoutgehalte is vooral de uitscheidingssnelheid via de nieren van belang. Het hormoon ADH reguleert het watergehalte. Het volume van de weefselvloeistof en dus van het bloed wordt geregeld door de invloed van de bloeddruk op de urineproductie door de nier.

Ook het regelen van de opname van water en natrium (in de vorm van keukenzout) speelt een belangrijke rol. Remming van het dorstgevoel (gedurende maximaal circa 15–30 min) door drinken en door maagvulling beschermt het organisme tegen een te grote wateropname.

Een wetenschappelijk voetnootje: deel twee :-))

Het vervult in levende organismen een functie van o.a. oplos- en transportmiddel, en temperatuurregulator. Het watergehalte van levende organismen varieert van 97% in sommige zeedieren tot minder dan 50% in bacteriesporen; voor de volwassen mens bedraagt het 65%.

Meer op Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Water

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Omdat je dit bericht zo kon waarderen.. Zou je het willen delen?

Volg ons op sociale media!

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken