gezonde voeding

Movementsnacks: Gezondheidstrends van 2023673 keer gelezen sinds
7
minuten leestijd
7
minuten leestijd
673 keer gelezen sinds

0
(0)

Movementsnacks zijn de nieuwe trend voor 2023 / 2024. Ben je benieuwd wat de belangrijkste gezondheidstrends voor 2023 zullen zijn? Bekijk onze lijst met de meest opvallende trends op het gebied van gezonde voeding, beweging, anti-aging en lifestyle. Laat je inspireren door deze tips om je levensstijl te verbeteren en gezonder te leven in het nieuwe jaar!

gezonde voeding

Bovendien kan het ook leuk zijn om op de hoogte te zijn van de laatste ontwikkelingen en trends op deze gebieden. In dit artikel delen we de belangrijkste trends op het gebied van gezonde voeding, beweging, anti-aging en lifestyle die we tegenkwamen tijdens onze online speurtocht. Laten we erin duiken!

Trend 1: Toenemende aandacht voor “movementsnacks” en de nadelen van te veel zitten

Steeds meer mensen zijn op zoek naar manieren om kleine bewegingen tussendoor te integreren in hun dagelijks leven, ook wel “movementsnacks” genoemd. Dit kan het gevolg zijn van het toenemende thuiswerken, wat leidt tot minder beweging, maar ook op het werk zie je deze trend terug. Wandelend of staand vergaderen, oefeningen aan het bureau en zelfs squats of planken tijdens werkpauzes zijn populairder dan ooit. Er is ook een toename te zien in het zoeken naar oefeningen zonder apparaten of attributen.

De focus op minder zitten is zeer welkom, aangezien urenlang sporten of fitnessen een verhoogd risico op diabetes en hart- en vaatziekten kan betekenen als we verder veel zitten. Volgens het RIVM zitten Nederlanders gemiddeld bijna 9 uur per dag. Onze maatschappij is hiervoor ingericht, met zitten in de auto, achter het bureau en voor de tv.

Maar het zitten wordt ook wel het “nieuwe roken” genoemd, aangezien inactiviteit wordt beschreven als een pandemie in het Britse Wetenschappelijke vakblad the Lancet. Inactiviteit is nu een ziekte met enorme gevolgen geworden. Uit schattingen blijkt dat de gezondheidswinst van regelmatig staan net zo groot is als de gezondheid die je kunt winnen door 3 avonden per week te sporten. Dus als je nog niet was opgestaan, is dit misschien wel het moment om dat te doen!

Trend 2: Mentale gezondheid staat voorop, met name vanwege toenemende zorgen en prikkels in de samenleving

Tot voor kort stond de fysieke gezondheid op de eerste plaats als mensen spraken over het verbeteren van hun gezondheid. Maar nu staat de mentale gezondheid voorop. Mentaal welzijn wordt steeds belangrijker gevonden, en dit kan komen door de toenemende zorgen en prikkels in onze samenleving.

Volgens een opiniepeiling van Forbes Health staat “de geestelijke gezondheid verbeteren” bovenaan de lijst met goede voornemens voor 2023, met 45% van de respondenten die dit noemden. 39% vermeldde fitness als prioriteit en 37% wilde afvallen. Het is duidelijk dat mensen steeds meer aandacht besteden aan hun mentale gezondheid en welzijn, en dat is ook heel begrijpelijk gezien de steeds toenemende druk en stress van het moderne leven.

Trend 3: Overheid stimuleert gezonde leefstijl met financiering voor gezonde leefomgevingen en bewustwording van gezonde voeding

De overheid heeft in 2023 € 90 miljoen beschikbaar gesteld om een gezonde leefomgeving en leefstijl te stimuleren. Het doel is om mensen te helpen om gezonde keuzes te maken als het gaat om voeding, beweging en levensstijl. Dit omvat het financieren van gezonde leefomgevingen, zoals fietspaden en wandelroutes, en het bevorderen van bewustwording van gezonde voeding.

Dit kan bijvoorbeeld door het aanbieden van voedingsinformatie en het ondersteunen van initiatieven die gericht zijn op het bevorderen van gezonde voeding. De overheid speelt dus een belangrijke rol in het stimuleren van een gezonde leefstijl en het helpen van mensen om gezonde keuzes te maken.

Trend 4: Toenemende populariteit van plantaardige voeding en afname van vleesconsumptie

Er is een duidelijke trend te zien naar meer plantaardige voeding en een afname van vleesconsumptie. Dit kan komen door toenemende bewustwording van de gezondheidsvoordelen van plantaardige voeding, zoals het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten en het verlagen van het cholesterolgehalte.

Ook kan de afname van vleesconsumptie worden toegeschreven aan de groeiende bezorgdheid over het milieu en de behoefte om een duurzamere levensstijl te behouden. Het is belangrijk om te benadrukken dat het niet noodzakelijk is om volledig vegetarisch of veganistisch te worden om deze voordelen te behalen. Het is voldoende om de hoeveelheid vlees in ons dieet te verminderen en te kiezen voor plantaardige alternatieven.

movementsnacks en gezonde voeding

Trend 5: Blijvende focus op anti-aging, met toenemende populariteit van natuurlijke en gezonde oplossingen

Het blijft een populaire trend om te focussen op anti-aging en het behoud van een jonge en gezonde huid. Er is een toenemende populariteit te zien van natuurlijke en gezonde oplossingen, in plaats van chemische behandelingen en producten. Dit kan komen door de groeiende bezorgdheid over de effecten van chemische stoffen op de gezondheid op de lange termijn. Er zijn veel natuurlijke alternatieven beschikbaar, zoals voeding rijk aan antioxidanten, huidverzorgingsproducten op basis van natuurlijke ingrediënten en oefeningen om de bloedcirculatie te verbeteren.

Conclusie: Hoe kunnen we deze trends toepassen in onze eigen levensstijl?

Nu we de belangrijkste trends op het gebied van gezonde voeding, beweging, anti-aging en lifestyle hebben gezien, is het tijd om te kijken naar hoe we deze trends kunnen toepassen in onze eigen levensstijl. Het is niet nodig om alles tegelijk te veranderen, maar het kan helpen om kleine stapjes te zetten in de richting van een gezonde levensstijl.

Zo kun je bijvoorbeeld proberen om meer plantaardige voeding op te nemen in je dieet, of om kleine bewegingen tussendoor te integreren in je dagelijkse routine. Ook is het belangrijk om aandacht te besteden aan je mentale gezondheid en welzijn, door bijvoorbeeld tijd te maken voor ontspanning en stressvermindering. Door bewust te zijn van deze trends en hoe je ze kunt toepassen in je eigen leven, kun je werken aan een gezonde en evenwichtige levensstijl.

Veelgestelde vragen

Wat zijn “movementsnacks”?

Movementsnacks zijn kleine bewegingen die je tussendoor kunt doen, zoals oefeningen aan het bureau of squats tijdens werkpauzes. Het is bedoeld om te helpen om het risico op ziektes te verminderen die verband houden met te veel zitten.

Waarom staat mentale gezondheid voorop in de trendlijst voor 2023?

Er zijn verschillende redenen waarom mentale gezondheid steeds belangrijker wordt gevonden. Dit kan komen door de toenemende prikkels en zorgen in de samenleving, zoals oorlog, inflatie en klimaatverandering. Het kan ook komen door een grotere bewustwording van het belang van mentaal welzijn voor onze algehele gezondheid en welbevinden.

Wat doet de overheid om een gezonde leefstijl te stimuleren?

De overheid heeft in 2023 € 90 miljoen beschikbaar gesteld om een gezonde leefomgeving en leefstijl te stimuleren. Dit omvat het financieren van gezonde leefomgevingen, zoals fietspaden en wandelroutes, en het bevorderen van bewustwording van gezonde voeding. De overheid ondersteunt ook initiatieven die gericht zijn op het bevorderen van gezonde voeding en het helpen van mensen om gezonde keuzes te maken.

Bronnen:

  • Forbes Health. (2022). Geestelijke gezondheid bovenaan lijst goede voornemens voor 2023. Geraadpleegd op 5 januari 2023.
  • RIVM. (2021). Gemiddeld 8,9 uur per dag zittend bezig. Geraadpleegd op 5 januari 2023.
  • The Lancet. (2020). Inactivity: A pandemic affecting modern society. Geraadpleegd op 5 januari 2023.

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken


Persoonlijkheidstesten ⭐

Libido Test – Mannen

Libido Test – Mannen

29 januari 20231210 views
Creëert het Universum zichzelf?

Visuele Persoonlijkheid Test

17 januari 2023915 views
Doe de ADHD test

A.D.H.D. Test

13 januari 2023578 views
Hoe inclusief ben jij? Doe de test!

Inclusiviteit Test

13 januari 2023643 views
Stress test

Stress Test

3 februari 20211744 views
Spiritualiteitstest

Spiritualiteit Test

3 februari 20211019 views
Persoonlijkheid Test

Persoonlijkheid Test

3 februari 2021809 views
IJdelheid Test

IJdelheid Test

3 februari 2021547 views
Emotionele Intelligentie Test

Emotionele Intelligentie Test

3 februari 20211133 views