Hoe je elke dag meer van jezelf kunt houden (en het volhoudt)

Hoe je elke dag meer van jezelf kunt houden (en het volhoudt)699 keer gelezen sinds
9
minuten leestijd
9
minuten leestijd
699 keer gelezen sinds

0
(0)

In dit artikel ontdek je de essentie van zelfliefde, het belang ervan en hoe je dagelijks meer van jezelf kunt houden. Je krijgt ook tips over hoe je zelfliefde kunt omarmen, zelfs op dagen waarop het moeilijker voelt dan normaal om van jezelf te houden.

Wat is zelfliefde?

Zelfliefde is een staat waarin je jezelf behandelt met vriendelijkheid, mededogen, respect en waardering.

Het houdt in dat je jezelf vergeeft wanneer je een fout maakt en dat je met zorg en vriendelijkheid tegen jezelf praat in de privacy van je eigen gedachten.

Het betekent ook dat je zorgt voor je persoonlijke groei en je totale welzijn prioriteert: geest, lichaam en ziel.

Zelfliefde wordt soms verward met egoïsme en velen van ons hebben geleerd dat onszelf op de eerste plaats zetten op de een of andere manier intrinsiek “verkeerd” is. Maar het is eigenlijk deze overtuiging die misleid is.

Als je zelfliefde beoefent, zorg je in de eerste plaats voor je eigen energie. Figuurlijk gesproken vul je je eigen beker. Je geeft jezelf wat je nodig hebt in plaats van het constant buiten jezelf te zoeken.

En hierdoor kun je beter aanwezig zijn voor de mensen in je leven die belangrijk voor je zijn. Je kunt meer van jezelf geven aan anderen.

Als iemand iets van je nodig heeft, kun je dat gemakkelijk en met plezier geven, omdat je weet dat je de kracht hebt om je eigen energie weer aan te vullen.

En misschien nog belangrijker, wanneer je diepe en onvoorwaardelijke zelfliefde cultiveert, straalt je innerlijk licht. Je wordt een stralend licht voor anderen en geeft anderen onbewust toestemming om ook hun eigen licht te laten schijnen.

Dus zelfliefde staat verre van egoïsme. Zelfliefde is noodzakelijk.

Het is de manier waarop we beginnen de energie van de wereld te verhogen.

Maar het begint eerst bij jezelf.

Door diepe en onvoorwaardelijke zelfliefde te cultiveren, straal je de energie uit dat je openstaat om nog meer liefde in je leven te ontvangen. Je laat ook dat wanhopige gevoel van altijd op zoek zijn naar validatie en acceptatie van buitenaf los.

En omdat deze wanhopige energie niet langer in je aanwezig is, kun je gemakkelijker meegaan met de stroom van het universum.

Je authentieke pad bewandelen wordt gemakkelijker. De energie van het hele universum stroomt moeiteloos door je heen.

Zelfliefde is een brug. Het brengt je van een staat van voortdurend streven en zwoegen naar simpelweg zijn, weten, vertrouwen en afstemmen.

Het stelt je in staat risico’s te nemen, fouten te maken en te groeien, wetende dat ongeacht de uitkomst, je altijd diep en volledig waardig bent van onvoorwaardelijke vriendelijkheid van jezelf.

Hoe begin je diepe, diepgaande zelfliefde te cultiveren?

Hieronder vind je acht praktijken om elke dag meer van jezelf te houden. Geen van deze praktijken vereist veel meer dan je eigen bewuste tijd en aandacht.

En elke praktijk is bedoeld om je totale welzijn te dienen: geest, lichaam en ziel. Je leert ook hoe je zelfliefde kunt cultiveren, zelfs op die zwaardere dagen waarop van jezelf houden misschien wat moeilijker voelt.

Want hoe dan ook, of je je nu goed voelt of niet, of je nu wel of niet je beste zelf bent geweest, je bent altijd waardig aan onvoorwaardelijke liefde, vriendelijkheid, respect en mededogen – zowel van anderen als (vooral) van jezelf.

Praktijken om elke dag meer van jezelf te houden

Oefen zelfcompassie

Zelfcompassie betekent vriendelijk, liefdevol en zacht zijn voor jezelf, zelfs bij vermeende mislukkingen, fouten en tekortkomingen. Kristin Neff, pionier op het gebied van zelfcompassie onderzoek, zegt: “In plaats van jezelf meedogenloos te beoordelen en bekritiseren voor verschillende onvolkomenheden of tekortkomingen, betekent zelfcompassie dat je vriendelijk en begripvol bent wanneer je geconfronteerd wordt met persoonlijke fouten – immers, wie heeft ooit gezegd dat je perfect moest zijn?”

En die simpele vraag daar is de sleutel om diepe, betekenisvolle, levenslange zelfcompassie te ontsluiten.

Wie heeft ooit gezegd dat je perfect moest zijn?

Jij, waarschijnlijk. Ik vermoed dat je je eigen grootste criticus bent. Je kunt jezelf afbreken over dingen die niemand anders zelfs maar opmerkt. En die fouten die je hebt gemaakt? Terwijl anderen ze allang zijn vergeten, draag je nog steeds fouten mee die je jaren geleden hebt gemaakt – je verzamelt ze en bewaart ze in een hoekje van je geest waar je steeds weer naar terug kunt gaan om ze opnieuw af te spelen.

Het zal niet van de ene op de andere dag zijn om deze mindset te veranderen. Je moet bewust kiezen voor compassie, elke dag opnieuw, en erin blijven geloven, zelfs als het niet gemakkelijk is.

Maar het is het waard. Het is zo, zo de moeite waard.

Geef jezelf toestemming om te rusten

Je bent geen machine. Je bent een mens. En mensen hebben rust nodig. Rust is geen beloning voor hard werken – het is een noodzakelijke voorwaarde voor gezond functioneren.

Geef jezelf toestemming om te rusten zonder je schuldig te voelen. Je hoeft niet altijd productief te zijn. Je hoeft niet altijd iets te doen. Soms is het beste wat je kunt doen voor jezelf, gewoon niets doen. Gewoon zijn. Gewoon rusten.

Voed je lichaam met liefde

Hoe je je lichaam voedt, is een directe weerspiegeling van hoe je jezelf waardeert. Als je je lichaam voedt met voedzaam, gezond voedsel, dan geef je jezelf de boodschap dat je het waard bent om goed voor te zorgen.

En het is niet alleen wat je eet, maar ook hoe je eet. Eet langzaam. Eet bewust. Eet met dankbaarheid. Eet met vreugde.

Maak tijd voor stilte

Stilte is een krachtig hulpmiddel voor zelfliefde. Het is in de stilte dat je jezelf kunt horen. Het is in de stilte dat je jezelf kunt voelen. Het is in de stilte dat je jezelf kunt ontmoeten, precies waar je bent, zonder afleiding, zonder oordeel.

Maak elke dag tijd voor stilte. Het hoeft niet lang te zijn. Zelfs een paar minuten kunnen een wereld van verschil maken.

Omring jezelf met mensen die je optillen

De mensen met wie je je omringt, hebben een grote invloed op hoe je jezelf ziet en hoe je jezelf behandelt. Omring jezelf met mensen die je optillen, die je inspireren, die je aanmoedigen om je beste zelf te zijn.

En onthoud: je hebt altijd de keuze met wie je je tijd doorbrengt. Kies wijselijk.

Stel gezonde grenzen

Grenzen stellen is een daad van zelfliefde. Het betekent dat je jezelf waardeert. Het betekent dat je jezelf respecteert. Het betekent dat je jezelf genoeg liefhebt om nee te zeggen tegen dingen die je niet dienen.

En onthoud: het is niet egoïstisch om voor jezelf te zorgen. Het is noodzakelijk.

Beoefen dankbaarheid

Dankbaarheid is een krachtige manier om je focus te verleggen van wat er mis is in je leven naar wat er goed is. Het is een manier om jezelf te herinneren aan alle zegeningen in je leven, groot en klein.

Maak elke dag tijd om dankbaar te zijn. Het hoeft niet lang te zijn. Zelfs een paar minuten kunnen een wereld van verschil maken.

Leer jezelf kennen

Zelfliefde begint met zelfkennis. Het begint met het begrijpen van wie je bent, wat je wilt, wat je nodig hebt, wat je waarden zijn, wat je passies zijn, wat je dromen zijn.

Maak tijd om jezelf te leren kennen. Het is de meest waardevolle investering die je ooit zult doen.

Conclusie

Zelfliefde is een levenslange reis. Het is niet iets dat je een keer doet en dan klaar bent. Het is iets dat je elke dag opnieuw beoefent. En soms is het moeilijk. Soms is het ongemakkelijk. Soms is het pijnlijk. Maar het is altijd, altijd de moeite waard.

Want hoe meer je van jezelf houdt, hoe meer je van anderen kunt houden. Hoe meer je van jezelf houdt, hoe meer liefde je in je leven kunt aantrekken. Hoe meer je van jezelf houdt, hoe meer je kunt stralen, hoe meer je kunt groeien, hoe meer je kunt bloeien.

En dat is het mooiste geschenk dat je jezelf – en de wereld – ooit kunt geven.

Begin vandaag nog met het cultiveren van diepe, onvoorwaardelijke zelfliefde. Je bent het waard.

YouTube video

Hoe van jezelf houden

Het is een uitdaging die velen van ons tegenkomen: hoe van jezelf houden. In deze complexe, snelle wereld kan zelfliefde soms op de achtergrond raken. Maar het is cruciaal om de tijd te nemen en te leren jezelf echt te waarderen voor wie je bent.

Meer van jezelf houden

Naarmate we groeien en evolueren, zoeken we altijd naar manieren om meer van onszelf te houden. Dieper graven en je eigen waarde erkennen kan een transformerende ervaring zijn, een die je leven in positieve zin verandert.

Omring jezelf met mensen die jou energie geven

Het belang van je gezelschap kan niet genoeg benadrukt worden. Omring jezelf met mensen die jou energie geven, kan een wereld van verschil maken in je dagelijkse leven. Deze connecties zullen je opbeuren en je motiveren om je beste zelf te zijn.

Red jezelf

Er zullen momenten zijn waarop je het gevoel hebt vast te zitten, maar onthoud altijd dat je de kracht hebt om jezelf te redden. Of het nu gaat om het nemen van een beslissing of het zetten van een stap voorwaarts, je hebt de controle.

Tips om van jezelf te houden

We hebben allemaal onze ups en downs, maar hier zijn enkele tips om van jezelf te houden die je kunnen helpen op de dagen dat je je een beetje naar beneden voelt. Zelfliefde is een reis, geen bestemming.

Van jezelf houden

Van jezelf houden is niet egoïstisch; het is noodzakelijk. Als je leert om jezelf te waarderen, kun je met meer liefde en begrip naar de wereld om je heen kijken. Het begint allemaal met zelf erkenning.

Van jezelf houden hoe doe je dat

De vraag ‘van jezelf houden hoe doe je dat’ is er een die velen zichzelf stellen. Het antwoord verschilt van persoon tot persoon, maar het begint allemaal met zelfacceptatie en het erkennen van je eigenwaarde.

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken


Persoonlijkheidstesten ⭐

Libido Test – Mannen

Libido Test – Mannen

29 januari 20231227 views
Creëert het Universum zichzelf?

Visuele Persoonlijkheid Test

17 januari 2023940 views
Doe de ADHD test

A.D.H.D. Test

13 januari 2023596 views
Hoe inclusief ben jij? Doe de test!

Inclusiviteit Test

13 januari 2023662 views
Stress test

Stress Test

3 februari 20211768 views
Spiritualiteitstest

Spiritualiteit Test

3 februari 20211037 views
Persoonlijkheid Test

Persoonlijkheid Test

3 februari 2021823 views
IJdelheid Test

IJdelheid Test

3 februari 2021566 views
Emotionele Intelligentie Test

Emotionele Intelligentie Test

3 februari 20211154 views