Rokende tieners

Borstkanker bij rokende tieners groter risico802 keer gelezen sinds
4
minuten leestijd
4
minuten leestijd
802 keer gelezen sinds

LONDEN – Vrouwen die als rokende tieners al beginnen met roken, lopen een grotere kans om later borstkanker te krijgen. Dit blijkt uit een Canadees onderzoek. Als vrouwen pas na hun eerste zwangerschap een nicotineverslaving ontwikkelen, zouden zij juist een kleiner risico lopen om de ziekte te ontwikkelen.

De studie onder 2000 vrouwen, van wie een meerderheid de menopauze al achter de rug had, wijst uit dat de kans om borstkanker te krijgen zeventig procent hoger ligt bij vrouwen die binnen vijf jaar na hun puberteit beginnen met roken. Waarschijnlijk is het borstweefsel tijdens en vlak na de puberteit veel gevoeliger voor stoffen die cellen beschadigen.

Rokende tieners hebben een grotere risico op borstkanker

Een Britse kankeronderzoeken liet donderdag weten dat het Canadese onderzoek relatief klein is, waardoor de bevindingen mogelijk op toeval berusten. Hij wijst erop dat een mogelijk ‘beschermend’ effect van roken tegen borstkanker, bij vrouwen die na hun eerste kind gaan roken, niet opweegt tegen alle andere aandoeningen die rokers kunnen krijgen, zoals hart-en vaatziekten en longkanker.

https://www.i-sana.be/2020/09/tabak-veroorzaakt-borstkanker-2/

Als journalistiek verslaggever wil ik het belangrijke onderwerp van rokende tieners en het grotere risico op borstkanker aankaarten. Volgens recent onderzoek is er een sterk verband tussen roken op jonge leeftijd en een hoger risico op het ontwikkelen van borstkanker op latere leeftijd.

Borstkanker is een ernstige aandoening die jaarlijks duizenden vrouwen treft. Onlangs heeft onderzoek aangetoond dat er een verband bestaat tussen roken op jonge leeftijd en een groter risico op het ontwikkelen van borstkanker. Dit onderwerp is van belang omdat het laat zien hoe levensstijlkeuzes op jonge leeftijd de gezondheid van vrouwen op latere leeftijd kunnen beïnvloeden.

Wat is borstkanker?

Borstkanker is een kanker die zich ontwikkelt in de cellen van de borst. Het is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen en kan leiden tot levensbedreigende situaties. Borstkanker kan zich ontwikkelen in elk deel van de borst en kan zich verspreiden naar andere delen van het lichaam. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van borstkanker, omdat vroege opsporing en behandeling de overlevingskansen aanzienlijk kunnen verhogen.

Verband tussen roken en borstkanker

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat roken op jonge leeftijd het risico op het ontwikkelen van borstkanker op latere leeftijd vergroot. Het onderzoek toont aan dat meisjes die beginnen met roken op de leeftijd van 15 jaar of jonger, bijna 50% meer kans hebben om borstkanker te ontwikkelen dan niet-rokers. Bovendien is het risico op borstkanker bij vrouwen die roken en een genetische aanleg hebben voor de ziekte nog groter.

Roken en de effecten op de hormonen van tieners

Roken heeft invloed op de hormonen van tieners en kan leiden tot een verhoogd risico op borstkanker. Roken verhoogt de niveaus van oestrogeen en progesteron in het lichaam van een tiener, twee hormonen die geassocieerd worden met een hoger risico op borstkanker. Deze hormonen kunnen de ontwikkeling van borstweefsel stimuleren en bijdragen aan de groei van kwaadaardige tumoren.

Preventie van borstkanker bij tieners

Het verminderen van het risico op borstkanker begint op jonge leeftijd en er zijn verschillende maatregelen die tieners kunnen nemen om hun risico te verminderen. Het stoppen met roken is een van de belangrijkste stappen die tieners kunnen nemen om hun risico op borstkanker te verminderen. Daarnaast kunnen tieners ook een gezonde levensstijl hanteren, zoals regelmatig sporten en het verminderen van alcoholinname.

Conclusie

Het is duidelijk dat roken op jonge leeftijd gevolgen kan hebben voor de gezondheid op de lange termijn, waaronder een hoger risico op borstkanker. Hoewel meer onderzoek nodig is om de precieze relatie tussen roken en borstkanker volledig te begrijpen, suggereren de resultaten van verschillende studies dat er een verband bestaat. Het is daarom belangrijk voor tieners om zich bewust te zijn van de risico’s van roken en de maatregelen die ze kunnen nemen om hun gezondheid te beschermen. Door te stoppen met roken en het aannemen van een gezonde levensstijl, kunnen tieners hun risico op borstkanker en andere gezondheidsproblemen in de toekomst verminderen.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoeken


Persoonlijkheidstesten ⭐

Libido Test – Mannen

Libido Test – Mannen

29 januari 20231140 views
Creëert het Universum zichzelf?

Visuele Persoonlijkheid Test

17 januari 2023823 views
Doe de ADHD test

A.D.H.D. Test

13 januari 2023512 views
Hoe inclusief ben jij? Doe de test!

Inclusiviteit Test

13 januari 2023571 views
Stress test

Stress Test

3 februari 20211659 views
Spiritualiteitstest

Spiritualiteit Test

3 februari 2021932 views
Persoonlijkheid Test

Persoonlijkheid Test

3 februari 2021740 views
IJdelheid Test

IJdelheid Test

3 februari 2021470 views
Emotionele Intelligentie Test

Emotionele Intelligentie Test

3 februari 20211045 views