Rokende Tieners Groter Risico Borstkanker

Rokende tieners groter risico borstkanker

0

LONDEN – Vrouwen die als tiener al beginnen met roken, lopen een grotere kans om later borstkanker te krijgen. Dit blijkt uit een Canadees onderzoek. Als vrouwen pas na hun eerste zwangerschap een nicotineverslaving ontwikkelen, zouden zij juist een kleiner risico lopen om de ziekte te ontwikkelen.

De studie onder 2000 vrouwen, van wie een meerderheid de menopauze al achter de rug had, wijst uit dat de kans om borstkanker te krijgen zeventig procent hoger ligt bij vrouwen die binnen vijf jaar na hun pubertijd beginnen met roken. Waarschijnlijk is het borstweefsel tijdens en vlak na de pubertijd veel gevoeliger voor stoffen die cellen beschadigen.

Een Britse kankeronderzoeken liet donderdag weten dat het Canadese onderzoek relatief klein is, waardoor de bevindingen mogelijk op toeval berusten. Hij wijst erop dat een mogelijk ‘beschermend’ effect van roken tegen borstkanker, bij vrouwen die na hun eerste kind gaan roken, niet opweegt tegen alle andere aandoeningen die rokers kunnen krijgen, zoals hart-en vaatziekten en longkanker.

https://www.i-sana.be/2020/09/tabak-veroorzaakt-borstkanker-2/

Share.