cannabisgebruik bij jongeren gevaarlijk

Cannabisgebruik bij jongeren gevaarlijk – Dr. Andrew Huberman773 keer gelezen sinds
6
minuten leestijd
6
minuten leestijd
773 keer gelezen sinds

0
(0)

Wist je dat cannabisgebruik bij jongeren gevaarlijk kan zijn? In dit artikel bespreken we recent onderzoek naar de mogelijke negatieve effecten van cannabis op de ontwikkeling van de hersenen en het lichaam van jongeren.

Lees verder om meer te weten te komen over hoe cannabisgebruik bij jongeren kan worden voorkomen en welke rol ouders en zorgverleners hierin kunnen spelen.

cannabisgebruik bij jongeren gevaarlijk
Zelfs een klein beetje marihuana kan tienerhersenen veranderen, blijkt uit onderzoek

Cannabis is in veel landen inmiddels legaal geworden en er wordt steeds meer gesproken over de voordelen van deze plant.

Er is echter niet genoeg aandacht voor de mogelijke negatieve effecten van cannabis op de ontwikkeling van de hersenen en het lichaam van jongeren.

Cannabisgebruik bij jongeren kan zeer gevaarlijk zijn en dit wordt vaak onderschat. In dit artikel bespreken we recent onderzoek naar cannabisgebruik bij jongeren en waarom het gevaarlijk kan zijn.

Waarom cannabisgebruik bij jongeren gevaarlijk kan zijn

Cannabis bevat THC, een stof die van invloed is op de hersenen en het lichaam. Bij jongeren kan cannabisgebruik leiden tot blijvende veranderingen in de hersenen.

Dit kan de cognitieve functies beïnvloeden en het risico op psychische aandoeningen vergroten. Het THC-gehalte en de potentie van cannabis zijn in de loop der jaren toegenomen, waardoor de negatieve effecten nog ernstiger kunnen zijn.

Onderzoek naar cannabisgebruik bij jongeren

Een belangrijke studie die het gevaar van cannabisgebruik bij jongeren benadrukt, is een onderzoek gepubliceerd in Lancet Psychiatry in 2022.

Dit onderzoek evalueerde meer dan 4.000 studies en vond dat er een verband bestaat tussen cannabisgebruik bij jongeren en een verhoogd risico op psychische aandoeningen.

cannabisgebruik bij jongeren gevaarlijk

Hersenontwikkeling is een cruciale factor

Hersenontwikkeling is een cruciale factor bij jongeren, vooral in de adolescentie. De resultaten van het onderzoek wezen uit dat cannabisgebruik in de adolescentie geassocieerd kan worden met een verminderde ontwikkeling van de hersenen. Dit kan leiden tot cognitieve problemen, emotionele stoornissen en verminderde academische prestaties.

Een ander zorgwekkend punt is het potentieel van cannabis. Het THC-gehalte van cannabis is de afgelopen jaren sterk gestegen, waardoor het risico op verslaving en de mogelijke negatieve effecten op de hersenen toenemen.

Het onderzoek suggereert dat jongeren die cannabis gebruiken met hogere THC-gehaltes een groter risico hebben op psychische aandoeningen.

Verband met ernstige psychische aandoeningen

Er werd ook vastgesteld dat cannabisgebruik in verband kan worden gebracht met een hoger risico op het ontwikkelen van psychische stoornissen, zoals schizofrenie en depressie. Dit risico is vooral hoog bij jongeren die al een genetische aanleg hebben voor deze aandoeningen.

Het onderzoek toonde ook aan dat het gebruik van cannabis op jonge leeftijd een groter risico op verslaving kan inhouden.

Cannabisgebruik op jonge leeftijd kan leiden tot afhankelijkheid en de ontwikkeling van tolerantie, waardoor het moeilijker wordt om te stoppen met gebruik.

Al deze bevindingen benadrukken het belang van voorlichting over de gevaren van cannabisgebruik bij jongeren. Ouders, zorgverleners en scholen moeten jongeren informeren over de potentiële risico’s en hen helpen om de juiste keuzes te maken.

Jongeren beschermen tegen overmatig gebruik

Door middel van effectieve preventieprogramma’s en beperkingen van de toegang tot cannabis, kunnen we het gebruik van cannabis bij jongeren verminderen en hen beschermen tegen de mogelijke negatieve effecten op hun gezondheid en welzijn.

Het onderzoek uit Lancet Psychiatry wijst op het belang van het monitoren van het gebruik van cannabis bij jongeren en het nemen van stappen om hen te beschermen tegen de mogelijke negatieve effecten.

Het is essentieel dat we ons blijven inzetten voor het bevorderen van een gezonde levensstijl en het beschermen van de gezondheid en het welzijn van jongeren.

Risico’s voor de ontwikkeling van de hersenen en het lichaam

Cannabisgebruik bij jongeren kan leiden tot blijvende schade aan de hersenen en het lichaam. Het kan de ontwikkeling van de hersenen verstoren, met name in de gebieden die betrokken zijn bij leren, geheugen, aandacht en emotie regulatie.

Jongeren die cannabis gebruiken, hebben een verhoogd risico op verslaving aan deze drug. Daarnaast kan het ook leiden tot schade aan de longen en het immuunsysteem.

Hoe cannabisgebruik bij jongeren kan worden voorkomen

Om cannabisgebruik bij jongeren te voorkomen, is voorlichting van groot belang. Het is belangrijk dat jongeren en ouders weten wat de risico’s zijn van cannabisgebruik en hoe deze risico’s kunnen worden vermeden.

Daarnaast kan het beperken van de toegang tot cannabis helpen om het gebruik onder jongeren te verminderen. Hierbij kunnen ouders en zorgverleners een belangrijke rol spelen.

Conclusie:

Het is belangrijk om bewustzijn te creëren over de consequenties van cannabisgebruik bij jongeren en de mogelijke gevaren die hierbij komen kijken.

Recent onderzoek heeft aangetoond dat cannabisgebruik bij jongeren kan leiden tot verminderde cognitieve functies, een verhoogd risico op verslaving en een negatieve invloed op de ontwikkeling van de hersenen en het lichaam.

Daarnaast is er een verband gevonden tussen cannabisgebruik en een verhoogd risico op psychische aandoeningen.

Om het gebruik van cannabis bij jongeren te verminderen is het van belang dat er voorlichting wordt gegeven op scholen en thuis, de toegang tot cannabis wordt beperkt en ouders en zorgverleners betrokken worden bij het voorkomen van cannabisgebruik bij jongeren.

Het is belangrijk om deze boodschap te verspreiden en ervoor te zorgen dat jongeren zich bewust zijn van de mogelijke gevaren van cannabisgebruik.

Alleen door samen te werken en te zorgen voor een goede voorlichting en preventie kunnen we ervoor zorgen dat jongeren veilig en gezond opgroeien.

Veelgestelde vragen

Is cannabis legaal in Nederland?

Ja, cannabis is in Nederland gedoogd voor persoonlijk gebruik in kleine hoeveelheden en kan worden gekocht in zogenaamde coffeeshops.

Hoe beïnvloedt cannabisgebruik de ontwikkeling van de hersenen bij jongeren?

Cannabisgebruik kan een negatief effect hebben op de ontwikkeling van de hersenen bij jongeren, vooral bij langdurig en frequent gebruik. Het kan leiden tot verminderde cognitieve functies en een verhoogd risico op psychische aandoeningen.

Hoe kan cannabisgebruik bij jongeren worden voorkomen?

Cannabisgebruik bij jongeren kan worden voorkomen door middel van voorlichting op scholen en thuis, beperking van de toegang tot cannabis en de betrokkenheid van ouders en zorgverleners.

  • Zelfs een klein beetje marihuana kan tienerhersenen veranderen, blijkt uit onderzoek
  • https://ajp.psychiatryonline.org/doi/10.1176/appi.ajp.2018.18020202

A Population-Based Analysis of the Relationship Between Substance Use and Adolescent Cognitive Development

  • Jean-François G. Morin B.A.
  • Mohammad H. Afzali  Ph.D.
  • Josiane Bourque M.Sc.
  • Sherry H. Stewart Ph.D.
  • Jean R. Séguin Ph.D.
  • Maeve O’Leary-Barrett Ph.D.
  • Patricia J. Conrod Ph.D.

Dr. Andrew Huberman is hoogleraar neurobiologie en oogheelkunde aan de Stanford University School of Medicine en host van de Huberman Lab podcast.

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoeken