rook

Roken Slecht Voor Gezondheid Lange Duur Meerokende Kinderen

Hogere kwetsbaarheid en roken slecht voor gezondheid

Kinderen van rokende ouders hebben meer kans op ziekten als luchtweginfecties, astma, oorontsteking en zelfs wiegendood, dan wanneer nooit wordt gerookt in hun omgeving.

Luchtweg infecties

De longblaasjes ontwikkelen zich tot circa zeven jaar na de geboorte. Gedurende deze tijd kan tabaksrook de ontwikkeling van de longen extra nadelig beïnvloeden. Ook hebben kinderen van rokende ouders tweemaal zo veel kans een luchtweginfectie te krijgen. Kinderen van rokende ouders worden gedurende het eerste levensjaar vaker opgenomen in het ziekenhuis voor bronchitis en longontsteking. Dat roken slecht voor hun gezondheid is, is een understatement. Er zijn zelfs sterke aanwijzingen dat de kans op een opname vanwege een luchtweginfectie met 50 tot 100 procent toeneemt als ouders, in het bijzonder de moeder, roken.

Aanleg voor astma

Astma komt voor bij 10 tot 15% van de kinderen. Passief roken is een risicofactor voor het ontwikkelen van astma bij kinderen die nog geen symptomen van astma hebben. Roken slecht voor gezondheid. Van kinderen met astma heeft ongeveer 10% door passief roken meer aanvallen en 20% meer ernstige aanvallen (EPA, 1992). Kinderen met astma die een rokende moeder hebben, gebruiken meer medicijnen dan kinderen waarvan de moeder niet rookt. Ook is de astma bij hen op een jongere leeftijd tot uiting gekomen.

Wiegendood

roken slecht voor gezondheid

Van zuigelingen die in hun eerste levensjaar overlijden, is wiegendood in 30-48% de oorzaak. Belangrijke factoren die van invloed zijn op wiegendood, zijn het op de buik of zij slapen van de baby, gebruik van een dekbed en roken bij de baby.

Oorontsteking

Kinderen van rokende ouders hebben meer kans voortdurend last te houden van vocht achter het trommelvlies. Een derde van deze chronische middenoorontstekingen is te voorkomen door niet in het bijzijn van kinderen te roken.

Gevolgen latere leeftijd

Passief roken tijdens de jeugd oefent invloed uit op de luchtwegen en de longfunctie omdat roken slecht voor gezondheid is. Terugkerende luchtwegen klachten en een verminderde longfunctie in de kinderjaren zijn belangrijke factoren voor het ontwikkelen van luchtwegaandoeningen op volwassen leeftijd. Voorbeelden hiervan zijn chronische bronchitis en longemfyseem. Hoe meer tabaksrook het kind binnenkrijgt, hoe groter het gezondheidsrisico. Hoeveel een kind meerookt, wordt bepaald door:

  • Het aantal sigaretten dat in zijn / haar bijzijn wordt gerookt
  • De grootte van de ruimte
  • De mate van ventilatie in die ruimte
  • De afstand tot de persoon die rookt
  • De duur van het verblijf in die rokerige omgeving

Thuis wordt het meest gerookt

De situatie thuis scoort op veel van deze factoren ongunstig. De gemiddelde roker steekt thuis de meeste sigaretten op. In het weekend als vrienden en familie op visite komen en in huis roken, krijgt de baby extra veel tabaksrook binnen. Het terugdringen van meeroken begint bij kennis over de gevolgen ervan. Veel ouders blijken die kennis niet in huis te hebben en verpleegkundigen kunnen een actieve rol spelen in de voorlichting over passief roken.

Een paar van de vele rokers die je voor zijn gegaan:

bert disco
Bert Disco 

Dit is mijn beste beslissing ooit! k heb maar 1 poging gedaan en….. het is mij eindelijk gelukt! Al meer dan 2 jaar nu. Nooit geweten dat het zo makkelijk was, het zit inderdaad tussen je oren!!!
Echt: Dat roken slecht voor gezondheid is wordt nu pas echt duidelijk!

rene nijhuis 120x120
René Nijhuis

Ik ben nog steeds een trotse niet roker. Ik heb geen moeite meer met niet meer rokenHet wordt nog steeds elke dag makkelijker. Ook bij feestjes etc.. Hartelijke dank voor de  training en de perfecte ondersteuning achteraf.

matthijs goossens 120x120

Matthijs Goossens
Wat een goed programma. Ik ben dankzij jou een niet roker geworden en heb daar geen enkele moeite mee en straal dat kennelijk uit waardoor enkele van mijn vrienden nu ook jouw programma doen. Ik vind het nog steeds een wonder.  Heel veel dank.

paul van der werff 120x120
Paul van der Werff

Helemaal van het roken af. Na meer dan 40 jaar fulltime roken, eindelijk rust. Geen gejaagd gevoel meer. Nooit gedacht dat het zo gemakkelijk kon zijn. Ik stuur mijn personeel naar jou toe.


Gerelateerde artikelen:

Roken en koude handen en voeten

Roken en koude handen en voeten in 2023

12 jan 2023636 views4 min. lezen
Rook niet je groeispurt weg

Rook niet je groeispurt weg!

11 jan 2023809 views5 min. lezen