Image

Hogere Kwetsbaarheid Kinderen Door Roken Slecht Voor Gezondheid – Update tot 2024725 keer gelezen sinds
5
minuten leestijd
5
minuten leestijd
725 keer gelezen sinds

0
(0)

Hogere kwetsbaarheid en roken slecht voor gezondheid

Kinderen van rokende ouders hebben meer kans op ziekten als luchtweginfecties, astma, oorontsteking en zelfs wiegendood, dan wanneer nooit wordt gerookt in hun omgeving.

Luchtweg infecties

De longblaasjes ontwikkelen zich tot circa zeven jaar na de geboorte. Gedurende deze tijd kan tabaksrook de ontwikkeling van de longen extra nadelig beïnvloeden. Ook hebben kinderen van rokende ouders tweemaal zo veel kans een luchtweginfectie te krijgen. Kinderen van rokende ouders worden gedurende het eerste levensjaar vaker opgenomen in het ziekenhuis voor bronchitis en longontsteking. Dat roken slecht voor hun gezondheid is, is een understatement. Er zijn zelfs sterke aanwijzingen dat de kans op een opname vanwege een luchtweginfectie met 50 tot 100 procent toeneemt als ouders, in het bijzonder de moeder, roken.

Aanleg voor astma

Astma komt voor bij 10 tot 15% van de kinderen. Passief roken is een risicofactor voor het ontwikkelen van astma bij kinderen die nog geen symptomen van astma hebben. Roken slecht voor gezondheid. Van kinderen met astma heeft ongeveer 10% door passief roken meer aanvallen en 20% meer ernstige aanvallen (EPA, 1992). Kinderen met astma die een rokende moeder hebben, gebruiken meer medicijnen dan kinderen waarvan de moeder niet rookt. Ook is de astma bij hen op een jongere leeftijd tot uiting gekomen.

Wiegendood

roken slecht voor gezondheid

Van zuigelingen die in hun eerste levensjaar overlijden, is wiegendood in 30-48% de oorzaak. Belangrijke factoren die van invloed zijn op wiegendood, zijn het op de buik of zij slapen van de baby, gebruik van een dekbed en roken bij de baby.

Oorontsteking

Kinderen van rokende ouders hebben meer kans voortdurend last te houden van vocht achter het trommelvlies. Een derde van deze chronische middenoorontstekingen is te voorkomen door niet in het bijzijn van kinderen te roken.

Gevolgen latere leeftijd

Passief roken tijdens de jeugd oefent invloed uit op de luchtwegen en de longfunctie omdat roken slecht voor gezondheid is. Terugkerende luchtwegen klachten en een verminderde longfunctie in de kinderjaren zijn belangrijke factoren voor het ontwikkelen van luchtwegaandoeningen op volwassen leeftijd. Voorbeelden hiervan zijn chronische bronchitis en longemfyseem. Hoe meer tabaksrook het kind binnenkrijgt, hoe groter het gezondheidsrisico. Hoeveel een kind meerookt, wordt bepaald door:

  • Het aantal sigaretten dat in zijn of haar bijzijn wordt gerookt
  • De grootte van de ruimte
  • De mate van ventilatie in die ruimte
  • De afstand tot de persoon die rookt
  • De duur van het verblijf in die rokerige omgeving

Thuis wordt het meest gerookt

De situatie thuis scoort op veel van deze factoren ongunstig. De gemiddelde roker steekt thuis de meeste sigaretten op. In het weekend als vrienden en familie op visite komen en in huis roken, krijgt de baby extra veel tabaksrook binnen. Het terugdringen van meeroken begint bij kennis over de gevolgen ervan. Veel ouders blijken die kennis niet in huis te hebben en verpleegkundigen kunnen een actieve rol spelen in de voorlichting over passief roken.

Invloed van Passief Roken op Longontwikkeling

Kinderen van rokende ouders hebben een verhoogde kans op luchtweginfecties omdat hun longontwikkeling door tabaksrook nadelig wordt beïnvloed. Deze kinderen worden vaker opgenomen in het ziekenhuis voor bronchitis en longontsteking. Studies tonen aan dat de kans op ziekenhuisopname vanwege luchtweginfecties met 50 tot 100 procent toeneemt als ouders roken.

Passief Roken en Het Risico op Chronische Oorontsteking

Chronische middenoorontstekingen komen vaker voor bij kinderen van rokende ouders. Deze kinderen hebben meer kans om voortdurend last te houden van vocht achter het trommelvlies. Een derde van deze chronische oorontstekingen kan worden voorkomen door niet in het bijzijn van kinderen te roken.

Geraadpleegde Bronnen:

Veelgestelde Vragen

Hoe beïnvloedt passief roken de gezondheid van kinderen?

Passief roken verhoogt het risico op luchtweginfecties, astma, oorontsteking en wiegendood bij kinderen.

Wat zijn de gevolgen van roken tijdens de jeugd op latere leeftijd?

Passief roken tijdens de jeugd kan leiden tot chronische bronchitis, longemfyseem en andere luchtwegaandoeningen op volwassen leeftijd.

Hoe groot is het risico op wiegendood door roken?

Roken bij de baby verhoogt het risico op wiegendood aanzienlijk, met 30-48% van de gevallen gerelateerd aan roken.

Wat zijn de factoren die bepalen hoeveel een kind meerookt?

Het aantal sigaretten dat wordt gerookt, de grootte van de ruimte, ventilatie, afstand tot de roker, en duur van het verblijf in de rokerige omgeving bepalen hoeveel een kind meerookt.

Hoe kunnen ouders het risico van passief roken voor hun kinderen verminderen?

Ouders kunnen het risico verminderen door niet in het bijzijn van hun kinderen te roken en voorlichting te zoeken over de gevolgen van passief roken.

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Klik voor prijs bij Bol

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken