rokende ouders

Kinderen rokende ouders chagrijniger399 keer gelezen sinds
4
minuten leestijd
4
minuten leestijd
399 keer gelezen sinds

0
(0)

Uit een onderzoek, waarin 18.000 Britse baby’s en hun moeder zijn gevolgd, is gebleken dat kinderen met rokende ouders tijdens de zwangerschap niet gerookt hebben, een blijer karakter krijgen. Dit geldt ook voor baby’s van niet-rokers. De onderzoekers van de University of York zeggen dat dit te maken heeft met het karakter van de moeder.

Vrouwen die stoppen met roken voor de zwangerschap, hebben vaak een opgeruimd humeur, dat hun kind dan van hen erft. Daarnaast hebben ze vaker een stabiele relatie en minder vaak een moeilijke levensgeschiedenis. Bij het onderzoek werd gekeken naar het gedrag van de baby’s: hoe zij reageerden op nieuwe dingen en mensen, en naar het humeur.

Ouders hebben nu nog een belangrijke reden om kinderen uit de buurt van meeroken te houden. Een nieuwe studie in het Journal of Child Psychology and Psychiatry legt een verband tussen blootstelling aan rook tijdens de jeugd en hyperactiviteit en gedragsproblemen.

Kinderen blijven kwetsbaar bij rokende ouders

Hoofdauteur van de studie, Lisa Gatzke-Kopp, PhD zegt: “Er wordt veel nadruk gelegd op de gevaren van roken tijdens de zwangerschap, maar onze bevindingen geven aan dat kinderen kwetsbaar blijven voor de nadelige effecten van blootstelling aan nicotine gedurende de eerste levensjaren.”

En terwijl het onderzoek naar de gevaren van rook voor zuigelingen zich meestal richtte op ademhalingsproblemen, toont het nieuwe onderzoek aan dat longproblemen het topje van de ijsberg kunnen zijn.

De onderzoekers keken naar het cotininegehalte in het speeksel van meer dan 1000 kinderen onder de 4 jaar (cotinine wordt gevonden in het speeksel van mensen die aan rook zijn blootgesteld). Daarna controleerden ze op gedrags- en aandachtsproblemen toen de kinderen de eerste klas bereikten.

Helaas bleken aan rook blootgestelde kinderen meer kans te hebben op hyperactiviteit en gedragsproblemen – zelfs nadat de onderzoekers rekening hielden met inkomen, opleidingsniveau van de ouders en een heleboel andere factoren. En dit gold zelfs als de moeders van die kinderen niet rookten tijdens de zwangerschap.

Wat rokende ouders kunnen doen

De auteurs van de studie suggereren dat, net zoals kinderen nu routinematig worden gescreend op blootstelling aan lood, het zinvol kan zijn om kinderen ook op cotinine te testen. Ervoor zorgen dat je niet rookt in de buurt van kinderen, niet binnen roken waar kinderen wonen, en ervoor zorgen dat je kinderen niet worden blootgesteld aan rook bij vrienden of familie thuis zal helpen om hun cotininegehalte laag te houden.

De auteurs van de studie raden ook aan gezinnen te leren hoe ze hun huis kunnen ontdoen van resten van meeroken, zoals het schoonmaken van oppervlakken en kleding waar rook zich afzet. Zelfs als niemand in huis rookt, is het mogelijk dat een vorige eigenaar of huurder dat wel deed, en die chemicaliën kunnen blijven hangen. Rookresten blijven hangen op muren, het stof op de bladen van de plafondventilator en andere harde oppervlakken, dus door ze grondig schoon te vegen kun je je huis ontdoen van de chemicaliën van de rook.

Behalve kleding kun je ook gordijnen of gordijnen, beddengoed, decoratieve kussenhoezen en meubelhoezen wassen. Stofzuigen en vloeren dweilen is een goede stap, maar indien mogelijk is het nog beter om een tapijtreiniger te huren of te lenen om tapijten en grote gestoffeerde voorwerpen met stoom te reinigen. Tenslotte kan tabaksrook via het ventilatiesysteem door het hele huis circuleren, dus als je toegang hebt tot de oven, kan het vervangen van het filter helpen om de pas schoongemaakte omgeving van je kind fris en gezond te houden.

https://parents-together.org/childhood-exposure-to-smoking-linked-to-hyperactivity-and-behavior-issues/

Ook lezen:

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken


Persoonlijkheidstesten ⭐

Libido Test – Mannen

Libido Test – Mannen

29 januari 20231228 views
Creëert het Universum zichzelf?

Visuele Persoonlijkheid Test

17 januari 2023940 views
Doe de ADHD test

A.D.H.D. Test

13 januari 2023597 views
Hoe inclusief ben jij? Doe de test!

Inclusiviteit Test

13 januari 2023662 views
Stress test

Stress Test

3 februari 20211768 views
Spiritualiteitstest

Spiritualiteit Test

3 februari 20211037 views
Persoonlijkheid Test

Persoonlijkheid Test

3 februari 2021823 views
IJdelheid Test

IJdelheid Test

3 februari 2021566 views
Emotionele Intelligentie Test

Emotionele Intelligentie Test

3 februari 20211154 views