Obese veertigers

Obese veertigers die roken leven 13,5 jaar korter

Veertigers die roken die ernstig overgewicht hebben, leven gemiddeld zes tot zeven jaar korter dan mensen met een normaal gewicht. Als die Obese mensen bovendien roken, sterven ze gemiddeld 13,5 jaar eerder. Dit bleek uit een studie van het Erasmus Medisch Centrum (EMC) in Rotterdam.

De resultaten zijn gepresenteerd in het tijdschrift Annals of Internal Medicine. De onderzoekers noemen de uitkomsten van het onderzoek ,,verontrustend”, omdat steeds meer Nederlanders te dik zijn. Volgens hen is de ,,rookepidemie” in Nederland anno 2003 enigszins bedwongen. Ze vrezen dat zich met het overgewicht een nieuw gevaar voor de volksgezondheid aandient. Te dik zijn, is volgens hen ongeveer net zo gevaarlijk als roken. Het EMC pleit voor effectieve preventie en behandeling van het overgewicht.

De Raad voor de Volksgezondheid en de Zorg (RVZ) maakte in december vorig jaar bekend dat vier op de tien Nederlanders te dik is en één op de tien aan obesitas, vetzucht, lijdt. De afgelopen twintig jaar is het aantal kinderen (tussen de vijf en elf jaar) dat overgewicht heeft, gestegen van 4 naar 10 procent. Het aantal mensen met obesitas is verachtvoudigd.

Volgens de onderzoekers van het EMC is er sprake van ernstig overgewicht als bijvoorbeeld iemand van 1,80 meter zwaarder is dan 98 kilo. Als de persoon meer weegt dan 81 kilo heeft hij overgewicht.

Veertigers die roken zullen waarschijnlijk minstens drie jaar eerder sterven dan slanke mensen, wat betekent dat dik zijn op middelbare leeftijd net zo schadelijk is voor de levensverwachting als roken, zeggen onderzoekers in een nieuwe studie.

veertigers die roken

De studie werd uitgevoerd door Nederlandse onderzoekers op veertigers die roken

Niet-rokers die als overgewicht, maar niet als zwaarlijvig werden geclassificeerd, verloren gemiddeld drie jaar van hun leven. Zwaarlijvige mensen stierven nog eerder. Zwaarlijvige vrouwelijke niet-rokers verloren gemiddeld 7,1 jaar, terwijl zwaarlijvige mannelijke niet-rokers 5,8 jaar verloren.

Wetenschappers weten al lang dat mensen met overgewicht een kortere levensverwachting hebben, maar weinig grootschalige studies hebben precies kunnen aangeven hoeveel jaren ze verliezen.

De boodschap is dat je vroeg aan je gewicht moet werken.

”Deze studie zegt dat als je halverwege je dertigste tot halverwege je veertigste overgewicht hebt, zelfs als je later wat gewicht verliest, je nog steeds een hoger risico op sterven draagt,” zei Dr. Serge Jabbour, directeur van de afslank kliniek van het Thomas Jefferson University Hospital in Philadelphia. ”De boodschap is dat je vroeg aan je gewicht moet werken. Als je lang wacht, kan het kwaad al geschied zijn”.

  Chemische stof Bisfenol-A (PBA)

Voor veertigers die roken waren de resultaten erger. Zwaarlijvige vrouwelijke rokers stierven 7,2 jaar eerder dan rokers met een normaal gewicht en 13,3 jaar eerder dan trim-niet-rokende vrouwen. Veertigers die roken leefden 6,7 jaar minder dan getrimde rokers, en 13,7 jaar minder dan getrimde niet-rokers.

De resultaten werden verzameld bij 3.457 vrijwilligers in Framingham, Mass., van 1948 tot 1990. De gegevens werden geanalyseerd door onderzoekers van het Erasmus Medisch Centrum en de Universiteit van Groningen in Nederland.

Ongeveer tweederde van de Amerikaanse volwassenen heeft overgewicht of obesitas

Zwaarlijvigheid wordt gedefinieerd als het hebben van een body-mass index van 30 of meer gezond gewicht is een index van minder dan 25. De index is een maat voor het gewicht in verhouding tot de lengte en kan op verschillende manieren berekend worden, onder meer door iemands gewicht in ponden te nemen, te delen door de lengte in inches in het kwadraat, en dan te vermenigvuldigen met 703.

Ongeveer tweederde van de Amerikaanse volwassenen heeft overgewicht of obesitas, volgens de Centers for Disease Control and Prevention. Studies hebben ook aangetoond dat mensen op jongere leeftijd zwaarder worden.

”De rookepidemie in de Westerse wereld neemt af, een nieuwe vrees moet echter de toenemende prevalentie van overgewicht en obesitas bij jonge volwassenen zijn, die een nieuwe mogelijk te voorkomen ramp voor de volksgezondheid inluidt,” aldus de onderzoekers.