Schadelijke gevolgen

Alle 12 schadelijke gevolgen van roken858 keer gelezen sinds
5
minuten leestijd
5
minuten leestijd
858 keer gelezen sinds

5
(1)

Als je rookt krijg je verschillende stoffen binnen. Die bestaan uit: vaste deeltjes en gassen. Die vaste deeltjes slaan als bruine teervlekken neer in de luchtwegen en longen. Je krijgt ook bruine vingertoppen van het vasthouden van een brandende sigaret. Hieronder vind je alle 12 schadelijke gevolgen van roken.

De schadelijke gevolgen die je door de bekendste stoffen via tabaksrook binnen krijgt zijn:

Teer

Een verzamelnaam van allerlei verbrandingsproducten van tabak. Teer kan o.a. bronchitis en longkanker veroorzaken.

Nicotine

Een vloeistof die zeer vluchtig is en bruin wordt zodra hij in aanraking komt met de lucht. Nicotine is de verslavende stof in tabak.

Koolmonoxide

Een gas dat het transport van voldoende zuurstof in je bloed belemmert.

Ammoniak

Een prikkelend gas dat de slijmvliezen kan irriteren.

Wat gebeurt er in je lichaam? 

Schadelijke gevolgen

Ogen

Ammoniakgas prikkelt het slijmvlies van je eigen ogen, maar ook die van andere. Vooral in een besloten ruimte. De ogen worden rood en gaan tranen om de ammoniak te verdunnen.

Neus

Ammoniakgas prikkelt het slijmvlies van je neusholte. Rook zorgt er ook voor dat je minder gaat ruiken. Alle geuren gaan steeds meer op elkaar lijken. In een besloten ruimte heeft ook een niet-roker last van die rook. Je kunt er hoofdpijn, hoest- en niesbuien van krijgen.

Mond

Tabaksrook beïnvloedt je smaakpapillen. Op de lange duur proef je minder goed.

Luchtwegen

De vaste deeltjes in de tabaksrook slaan als bruine teervlekken neer in je luchtwegen. Rokers merken dat vooral ‘s morgens (rokershoest) als de trilhaartjes de hele nacht hun werk hebben gedaan. Nicotine verlamt echter de werking van die trilhaartjes. Daarom hebben roker eerder last van onzuivere lucht.

Longen

e longen worden langzamerhand bruin van de neergeslagen teer. In de teer zitten allerlei venijnige giffen die het beschermende oppervlak (slijmvliezen) van je longen en luchtwegen irriteren. Dat maakt je extra gevoelig voor ontstekingen en longkanker. Longkanker komt zeker tien maal vaker voor bij rokers dan bij niet-rokers.

Bloed

In de tabaksrook zit koolmonoxide. Dit gas kun je niet tegenhouden met een sigarettenfilter, je krijgt het dus altijd binnen. Koolmonoxide belemmert dat je bloed voldoende zuurstof kan transporteren naar de cellen. Dat merk je aan de sportprestaties. Je uithoudingsvermogen vermindert. De schadelijke gevolgen laten zich hier ook weer nadrukkelijk zien. Bovendien kan koolmonoxide de bloedvaten beschadigen, zodat zich op den duur vetachtige stoffen in de wanden gaan afzetten. Dit geeft kans op vernauwing en het ontstaan van een hartinfarct.

Hart

Als je rookt, verhoogt je bloeddruk enigszins waardoor je hart sneller klopt. Je kunt dat zelf ook vaststellen via je polsslag. Als je veel rookt, verhoog je ook de kans op een hartinfarct. Een hart infarct is een versterving van een deel van je hartspier. Hij ontstaat door een sterke vermindering van de bloedtoevoer naar een onderdeel van je hartspier.

Maag

Mensen met maagklachten en andere schadelijke gevolgen mogen van hun arts meestal niet roken, omdat er een verband schijnt te bestaan tussen roken en maagzweren. Waarschijnlijk wordt het maagslijmvlies aangetast door de schadelijke gevolgen. Als je rookt worden je darmen geactiveerd. Vooral op een nuchtere maag kan het roken laxerend werken.

Succesverhaal uit het buitenland (Mexico)

Washington, D.C. 17 december 2021 (PAHO) De Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie juichte de goedkeuring deze week toe van de hervorming van Mexico’s Algemene Wet Tabaksontmoediging, die een 100% rookvrije omgeving in alle afgesloten openbare ruimten en werkplaatsen instelt, evenals een totaal verbod op reclame, promotie en sponsoring voor tabaksproducten.

De twee maatregelen, die op 14 dec. door de Mexicaanse Senaat werden goedgekeurd, worden beschouwd als “beste koop” voor de preventie en bestrijding van chronische niet-overdraagbare ziekten en andere schadelijke gevolgen. Ze behoren tot de meest kosteneffectieve maatregelen ter bestrijding van het tabaksgebruik. De hervorming werd door de Senaat zonder tegenstemmen goedgekeurd, net zoals ze in april jl. in de Kamer van Afgevaardigden werd goedgekeurd.

“Deze wijziging betekent een historische stap voorwaarts voor Mexico in zijn antirookbeleid en bevestigt opnieuw zijn rol als een van de leiders in de tabaksbestrijding in de wereld,” zei Dr. Cristian Morales Fuhrimann, PAHO vertegenwoordiger in Mexico.

Een paar van de vele rokers die je voor zijn gegaan:

Bert Disco 

Dit is mijn beste beslissing ooit! k heb maar 1 poging gedaan en….. het is mij eindelijk gelukt! Al meer dan 2 jaar nu. Nooit geweten dat het zo makkelijk was, het zit inderdaad tussen je oren!!!

 
René Nijhuis

Ik ben nog steeds een trotse niet roker. Ik heb geen moeite meer met niet meer rokenHet wordt nog steeds elke dag makkelijker. Ook bij feestjes etc.. Hartelijke dank voor de  training en de perfecte ondersteuning achteraf.

Matthijs Goossens
Wat een goed programma. Ik ben dankzij jou een niet roker geworden en heb daar geen enkele moeite mee en straal dat kennelijk uit waardoor enkele van mijn vrienden nu ook jouw programma doen. Ik vind het nog steeds een wonder.  Heel veel dank.

Paul van der Werff

Helemaal van het roken af. Na meer dan 40 jaar fulltime roken, eindelijk rust. Geen gejaagd gevoel meer. Nooit gedacht dat het zo gemakkelijk kon zijn. Ik stuur mijn personeel naar jou toe.

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 1

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken


Persoonlijkheidstesten ⭐

Libido Test – Mannen

Libido Test – Mannen

29 januari 20231227 views
Creëert het Universum zichzelf?

Visuele Persoonlijkheid Test

17 januari 2023940 views
Doe de ADHD test

A.D.H.D. Test

13 januari 2023596 views
Hoe inclusief ben jij? Doe de test!

Inclusiviteit Test

13 januari 2023662 views
Stress test

Stress Test

3 februari 20211768 views
Spiritualiteitstest

Spiritualiteit Test

3 februari 20211037 views
Persoonlijkheid Test

Persoonlijkheid Test

3 februari 2021823 views
IJdelheid Test

IJdelheid Test

3 februari 2021566 views
Emotionele Intelligentie Test

Emotionele Intelligentie Test

3 februari 20211154 views