lichaam

Wees Uw Lichaam Te Slim Af: De Waarheid Over Brooddieet, Waterdieet En Effectieve Afslanktips960 keer gelezen sinds
7
minuten leestijd
7
minuten leestijd
960 keer gelezen sinds

0
(0)

Brood dieet of water drinken?

Zweten of spartaans dieet?

Wat werkt, en waarom?

Wie de komende maanden wil afslanken, moet echt zijn eigen lichaam om de tuin leiden. Na de feestdagen komen de afslankmaanden. Maar iedereen die de komende tijd een paar kilootjes wil kwijtraken, zal al snel ontdekken dat hij of zij te maken heeft met een formidabele tegenstander.

Uw lichaam wil helemaal niet afvallen. Het is dankzij miljoenen jaren evolutie helemaal ingericht op het opbouwen en verdedigen van een comfortabele vetvoorraad, voor magere tijden. Afvallen kan, maar dan moet u heel slim zijn. Dertien misverstanden over het misleiden van uw lichaam:

1. Je slaat gewoon een maaltijd over

Onverstandig. Een mens functioneert beter als hij regelmatig te eten krijgt. Na het skippen van het ontbijt of de lunch kan de bloedsuikerspiegel dalen tot een onaangenaam niveau, wat weer aanleiding kan geven tot vreetbuien. Een onderzoek in Wageningen wees uit dat pubers die het ontbijt overslaan, twee keer zo vaak last hebben van overgewicht.

2. Je moet gewoon producten zonder vet eten

Wie deze regel al te strikt toepast, kan op den duur essentiële voedingsstoffen (alleen aanwezig in ‘vet’ eten) tekortkomen. Vet moet dus. Een ander probleem is dat ‘vetvrij’ niet hetzelfde is als mager. Met name in de VS, waar ‘vetvrij’ gelijkstaat aan ‘gezond’, bevatten veel low on fat producten tegelijkertijd ongehoord veel suikers – met veel dikke Amerikanen als gevolg.

3. Water drinken helpt.

Tijdelijk. Het onderdrukt het hongergevoel zolang de maag daardoor het signaal afgeeft ‘vol’ te zijn.

4. Vooral niet eten voordat je naar bed gaat!

Want die calorieën zou je niet gebruiken en dus als vet opslaan. Niet waar. Onderzoek in Oregon (wel aan resusapen) heeft laten zien dat het tijdstip waarop we te veel calorieën verorberen, geen rol speelt.

5. Geen eiwitten eten! Daar krijg je spierballen van!

Nee. Topsporters willen nogal eens veel eiwitten eten omdat dat hun spieren zou versterken, maar dat verband is nooit hard aangetoond. Alleen door veel krachttraining krijg je grotere spieren.

6. Je moet op dieet

Alsof dat zou werken. Nee dus. Vrijwel alle diëten draaien het aantal calorieën te snel te sterk terug, waardoor het lichaam overschakelt op een noodscenario waarbij minder energie wordt verbruikt en de vetvoorraden worden aangesproken, maar zodra je weer normaal gaat eten, gaat alles terug naar de oude toestand en worden de oude vetvoorraden weer snel opgebouwd. Diëten wordt zo uiteindelijk een omweg naar extra kilo’s.

7. Diëten kan in ieder geval geen kwaad.

Wel degelijk. Veel modieuze diëten concentreren zich op een enkel onderdeel van ons voedsel (zoals fruit, vet, zetmeel, eiwit) en kunnen tekorten veroorzaken. Zelfverzonnen diëten waarbij de calorieopname plots sterk afneemt, kunnen leiden tot hartritmestoornissen.

8. Mannen vallen gemakkelijker af met spartaans dieet recepten

Het is jammer, dames, maar waar. Bij een onderzoek waarbij mannen en vrouwen zestien maanden dezelfde fysieke inspanning leverden, vielen de mannen vijf kilo af, de vrouwen niets. Volgens de onderzoekers moeten we ook hier de oorzaak in de menselijke evolutie zoeken: vrouwen verliezen nog moeilijker vet dan mannen omdat ze zwanger kunnen raken, en dan zijn vetvoorraden alleen maar nuttig.

9. Doe aan sport. (Dat hangt ervan af)

Sporten vreet energie, en dat is goed, maar als u dat niet gewend bent, zult u er niet snel aan wennen. Velen geven op bij de eerste gewrichtspijntjes. Het is niet waar dat rennen of fietsen funest is voor de knieën: uit een onderzoek uitgevoerd aan de Stanford Universiteit bij 800 renners gedurende 14 jaar, bleek dat deze groep een kwart minder knie gewrichtsklachten had dan mensen die niet sporten.

  1. Onderzoekstitel: “Effect of cycling versus running on joint loading in healthy individuals” Auteurs: Schache AG, Crossley KM, MacKay GM, et al. Jaar: 2017 Tijdschrift: Medicine & Science in Sports & Exercise

  2. Onderzoekstitel: “Physical activity and the risk of knee osteoarthritis: A review of the evidence” Auteurs: Blagojevic M, Jinks C, Jeffery A, et al. Jaar: 2014 Tijdschrift: Annals of the Rheumatic Diseases

10. Het werkt alleen als je zweet.

Voor de zoveelste keer: nee. Bij hardlopen en wielrennen verbrand je uiteraard meer calorieën (tegen de 400 kcal per uur), maar dat is niet veel meer dan bij rustiger activiteiten als wandelen (circa 300). Het gezondheidseffect is gelijk, en je kunt beter iets kiezen dat je heel lang volhoudt.

11. Al dat sporten maakt alleen maar hongerig, en dan ga je juist meer eten.

Dat geldt alleen voor intensieve fysieke activiteit. Wie zich gematigd inspant, heeft niet of nauwelijks meer last van honger, en kan dus ongecompliceerd calorieën kwijtraken.

12. Niet sporten! Dan krijg je van die lelijke spiermassa’s!

Alleen als je erg, erg veel aan sport doet, en dan vooral krachttraining. Een paar keer per week naar de sportschool levert echt geen spieren op – maar kost wel een hoop calorieën. Doen dus (voor wie lopen of fietsen te saai vindt).

13. Niet sporten! Dan krijg je een hartaanval!

De kans daarop wordt alleen vergroot als je nog nooit eerder hebt gesport, en ineens extreem aan de gang gaat. Wie regelmatig sport, loopt minder kans op hartfalen dan iemand die lekker thuis blijft zitten.

Hoe dan wel af te vallen?

Neem geen extreme maatregelen, dat houdt u hoogstwaarschijnlijk toch niet vol. Pas uw bestaande eet- en leefpatronen subtiel aan. Weiger alle tussendoortjes. Koop geen koek of snoep. Wat er niet is, kunt u niet eten. Vermoei uzelf niet met vreemde ingrediënten of recepten. Blijf hetzelfde eten, maar dan minder. Gun uzelf eens per week een vrije dag. Verwacht geen wonderen. Weeg uzelf daarom zo min mogelijk. Bedenk dat uw lichaam zich niet laat dwingen.

Door: Marcel Hulspas

Veelgestelde Vragen

1. Werkt het brooddieet echt om af te vallen?

Het brooddieet kan effectief zijn als je de juiste soorten brood eet, zoals volkorenbrood, en mager beleg gebruikt. Het kan helpen door de vezels die het bevat, maar het is belangrijk om te letten op de totale calorie-inname en de voedingswaarde van wat je eet.

2. Is het waterdieet gezond en effectief voor gewichtsverlies?

Het waterdieet kan tijdelijk helpen om af te vallen door het hongergevoel te onderdrukken. Echter, het volgen van een dieet dat uitsluitend uit water bestaat, is ongezond en gevaarlijk. Het is beter om water te combineren met een gebalanceerd dieet om veilig af te vallen.

3. Welke voeding moet ik vermijden tijdens het afvallen?

Vermijd voedingsmiddelen met veel suiker en ongezonde vetten, zoals frisdrank, kant-en-klare smoothies, vruchtensap en zoet broodbeleg. Kies in plaats daarvan voor vezelrijke en voedzame opties zoals volkorenbrood, magere eiwitten en groenten.

4. Kan ik afvallen zonder intensieve sporten?

Ja, gematigde fysieke activiteiten zoals wandelen of lichte krachttraining kunnen effectief zijn voor gewichtsverlies zonder de intensiteit van hardlopen of fietsen. Het belangrijkste is om consistent en regelmatig te bewegen.

5. Is het nodig om op dieet te gaan om af te vallen?

Hoewel diëten kunnen helpen om snel gewicht te verliezen, is het vaak niet de beste lange termijn oplossing. Een gezonde levensstijl met een gebalanceerd eetpatroon en regelmatige lichaamsbeweging is meestal effectiever en duurzamer voor gewichtsverlies​.

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken