Image

Kanker en vitamine b17 Amygdalin – Feiten op een rij1950 keer gelezen sinds
5
minuten leestijd
5
minuten leestijd
1950 keer gelezen sinds

4.7
(3)

vitamine b17Vitamine B17 is ook bekend onder de naam laetrile en is net als vitamine B15, een metavitamine. Dit wil zeggen dat deze vitaminen duidelijke voedingswaarden bezitten, maar ze verwekken geen ziekte bij een tekort eraan. Het B17-vitamine werd in 1958 ontdekt door dezelfde biochemici die het vitamine B15 ontdekten, namelijk vader en zoon E.T. Krebs.

Rol van vitaminen B17 in het lichaam

Vitaminen B17 bevatten blauwzuur. Dit is een giftige stof als ze wordt omgezet in hydrogeencyanide. Een ander enzym zet vervolgens hydrogeencyanide weer om in nuttige stoffen voor ons lichaam. Daarom moeten we ons geen zorgen maken over de giftigheid van blauwzuur. Ook kankercellen zijn rijk aan het enzym dat blauwzuur produceert. Maar deze cellen missen het enzym dat het gif onschadelijk maakt en omzet naar nuttige stoffen. Dit is de reden waarom vitamine B17 al jaren gebruikt wordt bij de bestrijding van kankercellen. Wanneer er voldoende vitaminen B17 in het lichaam aanwezig is, moeten de kankercellen afsterven.

Wat is vitamine B17, wie gebruikt het en waarvoor?

Misschien heb je al eens gehoord over de Laetrile-behandeling tegen kanker. Dit is een behandeling met laetrile (vitaminen B17). De meningen over deze behandeling zijn verdeeld, maar het is een feit dat Dr. John Richardson een groot aantal patiënten met succes behandeld heeft met deze methode. De behandeling bestaat erin om vitamine B17 inname te combineren met een goed dieet, enzym- en alvleeskliertabletten, vitamine E, vitamine B15 en vitamine C in hoge doses.

Welke voedingsmiddelen bevatten vitaminen B17

Vitamine B17 komt voornamelijk voor in:

  • Taugé
  • Erwten
  • Bonen
  • Bittere amandelen
  • Pitten van: abrikozen, kersen, perziken, pruimen en appels

De productie en verkoop van vitaminen B17 zijn in enkele landen verboden. Wie aan kanker lijdt, kan daarom best een arts raadplegen die gespecialiseerd is in deze materie.

Wie heeft behoefte aan vitamine B17 supplementen

Iedereen die aan kanker lijdt, kan een behandeling met vitaminen B17 overwegen. Door zijn specifieke eigenschappen kan deze vitamine er immers voor zorgen dat de kankercellen afsterven.
Zoals eerder gezegd zijn de meningen over deze behandeling verdeeld. Toch zijn veel patiënten, die door hun arts waren opgegeven, weer beter geworden na een Laetrile-behandeling. Het is dus zeker de moeite waard om te proberen.

B17 – alternatieve kanker therapie

Amygdaline is een natuurlijk cyaan houdende substantie – een nitroloside – die aangetroffen wordt in abrikozen- en perzikenpitten, maar ook in kersenpitten, bittere amandelen en andere pitten van het amygdalusgeslacht. De therapeutische amygdaline wordt ook aangeduid met de benaming laetrile. In de eigenlijke zin van het woord zijn laetrile en amygdaline geen synoniemen. Amygdaline is zoals gezegd een natuurlijke substantie met de chemische formule D-1-mandelonitrile gentiobioside (1) of D-mandelonitrile verbonden met de disaccaride gentiobiose (2), gevormd door twee molecules D-glucose. De natuurlijke cyanohydrinen van die groep zijn gekend als cyanogenische glycoside (3). De empirische formule van amygdaline is C20H27NO11.

Tegengeluid

Wat zit er achter de reclame voor amygdalin in voedingssupplementen?

Gemalen bittere abrikozenpitten in capsules worden vooral aangeprezen als “rijk aan vitamine B17 (laetrile)” en herhaaldelijk aangeprezen als een alternatieve behandeling tegen kanker. Het ingrediënt dat eigenlijk bedoeld wordt is amygdalin, wat de juiste naam is. Amygdalin wordt ook verkocht als vitamine B17 tabletten. De stof speelt geen rol in de menselijke voeding en is geen vitamine, zoals de naam doet vermoeden. Sommige vertegenwoordigers van deze alternatieve kankertherapie beschouwen een B17 tekort in de voeding als de oorzaak van kanker.

Op verschillende internetsites vind je verklaringen dat amygdaline, regelmatig ingenomen, beschermt tegen kanker, dat tumoren krimpen, dat kankercellen uit het lichaam verdwijnen en dat uitzaaiingen zelfs niet meer kunnen ontstaan. Ze spelen vaak in op de angst voor bijwerkingen van chemotherapie: “Er zijn geen bijwerkingen zoals haaruitval, darmstoornissen, enz.”. Deze bijwerkingen zijn het gevolg van schade aan gezonde cellen bij conventionele chemotherapie. Amygdalin wordt op dergelijke sites voor alternatieve kankertherapie vaak beschouwd als een “natuurlijke chemotherapie”.

Er is echter geen wetenschappelijk bewijs voor noch de deficiëntie-hypothese, noch enige bewering van werkzaamheid (3, 19). Een menselijke studie meldde dat de bijwerkingen van chemotherapie minder waren bij orale toediening van amygdalin (laetrile) (wat wijst op een minder effectieve chemotherapie), maar niet bij toediening van bittere abrikozenpitten.

Klinische proeven met amygdaline injecties, dus niet met een voedingssupplement of bittere abrikozenpitten, toonden geen voordeel aan van het innemen van amygdaline bij mensen met kanker, maar in sommige gevallen waren er symptomen van waterstofcyanide vergiftiging.

Een overzicht van 36 studies in 2006 concludeerde dat er in geen van de studies bewijs was voor een mogelijk anti-kanker effect bij mensen. Een Cochrane review trok ook een negatieve balans tussen voordeel en schade, vooral bij orale inname. In de VS is laetrile ook niet goedgekeurd als geneesmiddel voor de behandeling van kanker.

Is het eten van abrikozenpitten gevaarlijk?

Ja. In abrikozenpitten zitten gevaarlijke plantengifstoffen (cyanogene glycosiden). In het lichaam kunnen deze plantengifstoffen worden omgezet in cyanide (blauwzuur). Een hoge dosis cyanide kan de ademhaling belemmeren en een hartstilstand veroorzaken.

Geraadpleegde bronnen:

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.7 / 5. Stemtelling: 3

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Omdat je dit bericht zo kon waarderen.. Zou je het willen delen?

Volg ons op sociale media!

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken