minder kans op kanker

Rokers minder kans op kanker door fruit522 keer gelezen sinds
7
minuten leestijd
7
minuten leestijd
522 keer gelezen sinds

0
(0)

Zelfs rokers hebben minder kans op kanker door fruit

Fruit beschermt tegen longkanker. Zelfs als je rookt. Maar dan moet je op z’n minst vier jaar een dieet met veel fruit hebben gegeten. Dat blijkt uit een publicatie in de American Journal of Clinical Nutrition van oktober 2000. De onderzoekers vroegen meer dan zeventigduizend vrouwen en bijna vijftigduizend mannen wat ze gedurende een jaar aten. Daarna volgden ze de tienduizenden proefpersonen tien jaar lang  en keken wie van hen longkanker kreeg en wie niet.

De groep die het meeste groenten en fruit innam, had 20 tot 25 procent minder kans op longkanker – vergeleken met de groep die deze producten het minst vaak gebruikte. Multivitamines of tabletten met bèta caroteen – een stof die volgens sommige onderzoekers de kans op kanker zou verminderen – hadden geen noemenswaardig effect. Volgens de wetenschappers zijn het vooral de carotenen die beschermen. Als je er tenminste meerdere soorten van binnenkrijgt. De onderzoekers keken naar de onderstaande stoffen.  

Alfa-caroteen: Wortelen
Luteine: Groene blad-groenten zoals spinazie
Lysopeen: Tomaten
Betacrypt-oxanthine: Sinaasappels
Bèta-caroteen: Bijna alle groenten en fruit

Van alle carotenen leek alfa caroteen de krachtigste beschermer te zijn: de groep die deze stof het meest binnenkreeg had 63 procent minder kans op longkanker dan de groep bij wie deze stof het minst in het dieet voorkwam.

Wetenschappers denken dat er nog meer stoffen in groenten in fruit zitten die beschermen tegen ziekten als kanker. Bij groenten en fruit denk je dan het eerst aan polyfenolen zoals quercetine. Net als carotenen zijn die stoffen anti-oxidanten: ze maken agressieve moleculen in het lichaam onschadelijk voordat ze transportlichamen, DNA of celwanden beschadigen. Het lichaam maakt die stoffen aan – vooral onder invloed van stress of verontreiniging.

Overigens is de beste remedie tegen longkanker nog steeds stoppen met roken. Negentig procent van alle longkankergevallen wordt door roken veroorzaakt.

Bron: WebMD, 9-10-2000

Meer groente en fruit eten kan helpen om het risico op kanker te verminderen, zo blijkt uit onderzoek bij zowel mannen als vrouwen wereldwijd. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds beveelt aan om dagelijks minstens vijf porties groente en fruit te eten voor preventie van kanker.

Er is een duidelijk verband tussen het eten van groente en fruit en het aantal nieuwe gevallen van verschillende vormen van kanker. Vooral bij hoofd-halskanker, de meest voorkomende vorm van kanker bij mensen die veel groente en fruit eten, is er een kleinere kans op het ontwikkelen van deze vorm van kanker.

Het World Cancer Research Fund benadrukt dat deze vormen van hoofd-halskanker voornamelijk voorkomen bij mensen die veel roken en alcohol drinken. Door niet te roken en geen alcohol te drinken, in combinatie met het eten van veel groente en fruit, kan de kans op deze vorm van kanker aanzienlijk kleiner worden.

Het aantal nieuwe gevallen van mondholtekanker bij zowel mannen als vrouwen is de afgelopen tijd gestegen. Daarom is het belangrijk om meer informatie te verspreiden over de preventie van deze vorm van kanker, zoals het eten van groente en fruit en het vermijden van tabak en alcohol.

Naast mondholtekanker zijn er ook andere vormen van kanker waarbij groente en fruit kunnen helpen in de preventie, zoals darmkanker en longkanker. Het eten van meer groente en fruit is daarom niet alleen goed voor de preventie van kanker, maar ook voor een gezond voedingspatroon in het algemeen.

Kortom, het Wereld Kanker Onderzoek Fonds en het World Cancer Research Fund adviseren iedereen om dagelijks minstens vijf porties groente en fruit te eten voor een kleinere kans op kanker en een gezonder lichaam. Het is belangrijk om te onthouden dat preventie van kanker niet alleen afhangt van voeding, maar ook van andere leefstijlfactoren zoals roken en alcoholgebruik.

Uit onderzoek blijkt dat het eten van meer groente en fruit een positief effect kan hebben op de preventie van kanker. Vooral bij hoofd-halskanker, een van de meest voorkomende vormen van kanker wereldwijd, is er een kleinere kans op het ontwikkelen van deze vorm van kanker als men veel groente en fruit eet.

Minder kans op kanker

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds en het World Cancer Research Fund raden aan om dagelijks minstens vijf porties groente en fruit te eten voor een gezonder voedingspatroon en ter preventie van kanker. Er is namelijk een duidelijk verband tussen het eten van groente en fruit en het aantal nieuwe gevallen van verschillende vormen van kanker.

Naast hoofd-halskanker kunnen groente en fruit ook helpen in de preventie van andere vormen van kanker, zoals darmkanker en longkanker. Het is daarom belangrijk om voldoende groente en fruit te eten als onderdeel van een gezond en gebalanceerd dieet.

Het aantal nieuwe gevallen van mondholtekanker is de afgelopen tijd gestegen, vooral bij mannen. Daarom is het belangrijk om meer informatie te verspreiden over de preventie van deze vorm van kanker, zoals het vermijden van tabak en alcohol en het eten van groente en fruit.

De meest voorkomende vorm van hoofd-halskanker wordt vooral gezien bij mensen die veel roken en alcohol drinken. Door niet te roken en geen alcohol te drinken, in combinatie met het eten van veel groente en fruit, kan de kans op deze vorm van kanker aanzienlijk kleiner worden.

In het algemeen is preventie van kanker niet alleen afhankelijk van voeding, maar ook van andere factoren zoals beweging en stressbeheersing. Het is belangrijk om gezonde keuzes te maken en een gezonde leefstijl na te streven voor een kleinere kans op kanker en een gezonder leven.

Kortom, het Wereld Kanker Onderzoek Fonds en het World Cancer Research Fund benadrukken het belang van het eten van groente en fruit als onderdeel van een gezond dieet en ter preventie van kanker. Het is belangrijk om bewust te zijn van andere leefstijlfactoren die bijdragen aan de preventie van kanker en hier actief op in te zetten.

Het is belangrijk om te benadrukken dat groente en fruit niet alleen bijdragen aan de preventie van kanker, maar ook aan de algehele gezondheid. Ze zijn rijk aan vezels, vitaminen en mineralen die het lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Daarnaast kunnen groente en fruit helpen bij het behouden van een gezond gewicht, wat ook weer bijdraagt aan de preventie van kanker.

Hoewel groente en fruit een belangrijke rol spelen in de preventie van kanker, is het wel belangrijk om te kijken naar de kwaliteit van de groente en fruit. Biologische en onbespoten groente en fruit hebben de voorkeur, omdat deze minder resten van pesticiden bevatten. Ook is het belangrijk om te variëren in soorten groente en fruit, zodat het lichaam verschillende voedingsstoffen binnenkrijgt.

In Nederland zijn er jaarlijks meer dan 100.000 nieuwe gevallen van kanker. Door gezonde keuzes te maken en bewust bezig te zijn met preventie, kunnen we hier iets aan doen. Het eten van voldoende groente en fruit is daar een belangrijk onderdeel van. Het is nooit te laat om gezonde keuzes te maken en te werken aan een gezonder leven.

Om meer informatie te krijgen over kanker en preventie, kan men terecht bij verschillende instanties zoals het Wereld Kanker Onderzoek Fonds en het World Cancer Research Fund. Het is belangrijk om jezelf goed te informeren en bewust te zijn van de risico’s, zodat je gezonde keuzes kunt maken en kunt werken aan een gezonder en gelukkiger leven.

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken


Persoonlijkheidstesten ⭐

Libido Test – Mannen

Libido Test – Mannen

29 januari 20231228 views
Creëert het Universum zichzelf?

Visuele Persoonlijkheid Test

17 januari 2023940 views
Doe de ADHD test

A.D.H.D. Test

13 januari 2023598 views
Hoe inclusief ben jij? Doe de test!

Inclusiviteit Test

13 januari 2023662 views
Stress test

Stress Test

3 februari 20211768 views
Spiritualiteitstest

Spiritualiteit Test

3 februari 20211037 views
Persoonlijkheid Test

Persoonlijkheid Test

3 februari 2021823 views
IJdelheid Test

IJdelheid Test

3 februari 2021566 views
Emotionele Intelligentie Test

Emotionele Intelligentie Test

3 februari 20211155 views