Genezing tijdens kanker

Schrijven voor genezing tijdens kanker werkt echt!1030 keer gelezen sinds
6
minuten leestijd
6
minuten leestijd
1030 keer gelezen sinds

0
(0)

Journaal schrijven geeft ons de kracht om onze moeilijke gevoelens veilig en privé te uiten.

Genezing tijdens kanker

Lucretia Hurley-Browning, MDiv, MS, Abramson Cancer Center in Pennsylvania Hospital, legt uit waarom schrijven voor genezing tijdens kanker een effectieve manier is om de vele verschillende emoties die het leven met kanker oproept te verwerken, en hoe je eraan kunt beginnen.

Mensen die met een ernstige ziekte te maken hebben, kunnen het moeilijk vinden hun gevoelens te uiten. Sommigen zijn niet gewend hun emoties te onthullen. Anderen voelen een behoefte om sterk te zijn ter wille van de mensen om hen heen. Maar onze emoties opkroppen kan de stress en het effect daarvan op ons lichaam verhogen. Schrijven kan een effectieve manier zijn om de vele verschillende emoties die het leven met kanker oproept te verwerken.

Genezing tijdens kanker door middel van schrijven

Journaal schrijven geeft ons de kracht om onze moeilijke gevoelens veilig en privé te uiten. Het stelt je in staat om in je eigen tempo en op je eigen manier met kanker in het reine te komen. Je dagboek zal er altijd zijn om je gedachten en gevoelens op te vangen.

Terwijl je de eerste schok van je diagnose verwerkt en de ongemakkelijke gevoelens die de behandeling kan oproepen, kan schrijven je helpen om in contact te komen met je basiswaarden, je positieve kwaliteiten en sterke punten te herontdekken en nieuwe te ontdekken. Dagboek schrijven kan je ook in staat stellen ziekte in perspectief te plaatsen: Door te schrijven zul je beseffen dat je ziekte slechts een deel van jou is, niet de hele persoon.

Aan de slag

1. Zorg dat je materiaal hebt

De kans is groot dat je al hebt wat je nodig hebt om een dagboek bij te houden: iets om mee en iets om op te schrijven. Hoewel de meeste boekwinkels elegante dagboeken verkopen met leren omslagen en goudomrande bladzijden, kunnen die het schrijven in een dagboek moeilijk maken. Veel mensen aarzelen om de gekwetstheid, boosheid, verdriet en verwarring die ze voelen op mooie bladzijden te schrijven. In plaats van over hun dagelijks leven te schrijven, wachten ze op diepzinnige gedachten. Hun dagboeken blijven ongeopend en ongebruikt.

Goedkope notitieboekjes geven je de vrijheid om jezelf te zijn en je gedachten en gevoelens eerlijk te uiten. Ze bevrijden je ook van zorgen over je schrijfvaardigheid, spelling of grammatica.

Als typen makkelijker voor je is, bewaar je dagboek dan op je computer!

2. Zoek een veilige ruimte om te schrijven (en om je dagboek te bewaren)

Als je bang bent dat iemand je dagboek zonder je toestemming zal lezen, censureer je misschien wat je schrijft. Dit zal de voordelen van het schrijven verminderen. Wees duidelijk tegenover anderen over je recht op privacy, en zoek een plek om je dagboek te bewaren waar anderen niet in de verleiding komen het te lezen.

Wil je echter passages uit je dagboek delen met familie, vrienden of leden van een kankerhulp organisatie, ga je gang! Sommige mensen besluiten zelfs delen van hun dagboekaantekeningen te herzien en over te schrijven in blanco boeken om aan een ander te geven. Wat je deelt en wat je voor jezelf houdt is aan jou. Sommige dagboek bijhouders bewaren hun schrijfsels om ze te herlezen of door te geven. Anderen gooien ze weg. De keuze of je je dagboeken bewaart of weggooit is aan jou alleen om te maken.

3. Begin gewoon te schrijven!

Omdat je dagboek een unieke weerspiegeling is van wie je bent, is er geen juiste manier om het te schrijven. Het soort schrijven waarvan is aangetoond dat het voordelen biedt is schrijven over wat je overkomt en hoe je je daarbij voelt. Tijdens sommige fasen van je ziekte en behandeling heb je misschien niet de energie om elke dag meer dan een woord of twee neer te zetten. Dat is prima. Alle beetjes helpen. Genezing tijdens kanker is je uitgangspunt.

Hier zijn wat eenvoudige ideeën om je op weg te helpen:

  • Lijstjes: Schrijf 10 manieren op waarop je leven veranderd is sinds je diagnose, 10 sterke punten die je bezit, 10 eigenschappen over jezelf die je zou willen dat je kon veranderen of 10 manieren waarop je jezelf kunt koesteren. Terwijl je bezig bent, maak een lijst van 10 lijstjes die je in je dagboek zou kunnen schrijven.
  • Ongezonden brieven: Tijdens grote levensovergangen voelen we vaak de behoefte om oude conflicten met mensen op te lossen of ons te uiten op een manier die we niet in persoon kunnen doen. Het schrijven van niet verstuurde brieven in je dagboek is een krachtige manier om oude zaken af te handelen en verder te gaan.
  • Herinneringen: Schrijf over een moment in je leven waarop je een uitdaging moedig aanging. Of schrijf over je kindertijd: je favoriete speelgoed, een excentriek familielid of je eerste verliefdheid.
  • Dromen: Zet, voor je gaat slapen, een intentie om je dromen te onthouden. Schrijf ze op zodra je wakker wordt. Je zou verrast kunnen zijn door de inzichten en leiding die ze bevatten.
  • Reflecties: Verzamel gezegden en citaten die je ontroeren. Als je wilt dagboeken maar niets kunt bedenken om te schrijven, kies er dan een uit en schrijf erover. Dit zal je helpen met je genezing tijdens kanker.
  • Woordschetsen: Word een woordkunstenaar. Draag je dagboek bij je om woordschetsen te maken van wat je waarneemt, zoals flarden van een gesprek, bezienswaardigheden, geluiden, geuren of andere gewaarwordingen.
  • Bidden: Als je een spiritueel mens bent, kun je je dagboek gebruiken om brieven aan God of je Hogere Macht te schrijven. Veel mensen merken dat geschreven gebed hun troost en troost geeft in moeilijke tijden.
  • Gedachtenis: Omdat je kanker hebt wil niet zeggen dat je beperkt bent tot het schrijven over je ziekte. Zorg ervoor dat je een verslag bijhoudt van de goede dingen in je leven. Het opschrijven van je dagelijkse zegeningen—een glorieuze zonsopgang, een glimlach van een vreemde, een brief van een vriend—kan je stemming opkrikken en je helpen genezing tijdens kanker.
  • Een recente studie toonde aan dat mensen die dagboeken bijhielden regelmatiger sportten, optimistischer waren, zich beter over zichzelf voelden, minder last hadden van lichamelijke symptomen en meer energie hadden dan degenen die over neutrale of negatieve gebeurtenissen schreven.

Onderschat je ervaring niet

Leven met kanker en genezing tijdens kanker is een intense ervaring. Als je je tijdens het schrijven overweldigd voelt door je gevoelens of vastzit in een neerwaartse spiraal, probeer dan het onderwerp te veranderen in een onderwerp dat goede gevoelens bij je oproept, of neem een pauze en leg je dagboek opzij.

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoeken