Niche Constructie

We Kunnen De Wereld Verbeteren Door Menselijke Creativiteit In Niche Constructie Te Benutten


630 keer gelezen sinds
8
minuten leestijd
8
minuten leestijd
630 keer gelezen sinds

0
(0)

8 miljard mensen

Op dit moment zijn er 8 miljard mensen op de wereld!

Er zijn veel klimaatproblemen, politieke problemen en economische problemen. Veel mensen denken dat dit komt doordat er te veel mensen zijn.

Ze zeggen dat we de planeet vernietigen omdat er gewoon te veel mensen zijn. Maar is dat wel helemaal zo?.

Alvast 5 van de belangrijkste punten

  1. De menselijke capaciteit voor niche constructie en het manipuleren van de wereld om ons heen.
  2. Het belang van het begrijpen van de wederzijdse interactie tussen organismen en hun omgeving in een niche constructie.
  3. Voorbeelden van niche constructie in de natuur, zoals regenwormen en bevers, en hoe dit de ecologie beïnvloedt.
  4. De unieke capaciteit van mensen om de wereld te transformeren en de impact daarvan op verschillende aspecten van het leven.
  5. Het belang van technologisch, biologisch en ecologisch denken om duurzaamheid te bevorderen en beter met onze wereld om te gaan.

Mensen zijn heel goed in niche constructie.

We zijn ongelooflijk goed in het manipuleren van de wereld om ons heen voor ons eigen voordeel.

Kan deze menselijke creativiteit om naar de wereld om ons heen te kijken, te zien hoe het is en nieuwe manieren te bedenken en te proberen deze te realiseren, ons naar een betere, meer rechtvaardige toekomst brengen – niet alleen voor mensen, maar voor de planeet en alles wat erop leeft?

Dus de echte uitdaging is:

  • Hoe leven we?
  • Hoe gebruiken we energie?
  • Hoe creëren en distribueren we voedsel?
  • Hoe creëren en distribueren we gezondheid en welvaart?
  • Hoe creëren en distribueren we sociale voordelen?

De complexe realiteit voor mensen vandaag de dag is dat we een kans hebben om met de wereld samen te werken, maar voor het grootste deel lijken we onze wereld tegen te werken.

Darwin zei..

Mensen die geïnteresseerd zijn in de wereld, hoe dieren en planten leven, hebben al lang begrepen dat er een soort relatie is tussen het dier en haar omgeving. Darwin zei:

Kijk, wat er echt gebeurt, is dat de omgeving organismen vormt en hen verandert.

Maar wat we al geruime tijd weten, en wat echt werd geformaliseerd in de jaren 70 en ’80, is het concept van niche constructie; de wederzijdse interactie tussen organismen en hun wereld is tweerichtingsverkeer – het gaat beide kanten op.

Hoewel er druk is vanuit de wereld voor voedsel, voor partners, voor veiligheid, die op organismen drukken, drukken zij ook terug. Niche constructie (verdere uitleg) is een ongelooflijk belangrijk onderdeel van evolutionaire dynamiek dat ons in staat stelt om de nuance en gecompliceerde relaties tussen organismen en hun omgeving op een nieuwe manier te begrijpen, op een meer gecompliceerde manier, maar op een meer biologisch en evolutionair accurate manier.

Niche Constructie

Niche constructie op verschillende manieren uitvoeren

We kunnen verschillende organismen bedenken die op verschillende manieren niche constructie uitvoeren. Een bekend voorbeeld, genoemd door Darwin en veel besproken, is de regenworm. Stel je een potgrond voor zonder regenwormen. Als je dan een aantal regenwormen in die grond plaatst, zullen ze beginnen met graven.

Ze absorberen de grond, verwijderen er dingen uit, voegen er dingen aan toe en vervolgens poepen ze de grond uit. Op die manier herstellen ze het ecosysteem, waardoor toekomstige generaties wormen gemakkelijker kunnen overleven.

Bovendien veranderen ze het ecosysteem ook voor planten en andere dieren die in en rond de grond leven. Dit voorbeeld illustreert goed hoe de handelingen van organismen niche constructie kunnen veroorzaken, waardoor de ecologie verandert en toekomstige generaties mogelijk een gemakkelijkere levenswijze krijgen.

Leg me uit alsof ik 12 ben

Niche constructie is het concept waarbij organismen actief hun omgeving beïnvloeden en veranderen voor hun eigen voordeel. Ze passen zich aan en manipuleren hun omgeving om beter te kunnen overleven en gedijen.

 Niche Constructie

Een ander voorbeeld van niche constructie is de bever

Ze verlaten hun huis, zoeken een nieuwe plek en vinden vervolgens een partner. Ze hakken een aantal bomen om en verzamelen hout. Ze herorganiseren het hout en creëren zowel een klein huis als een dam. Hierdoor veranderen ze de chemische structuur, temperatuur en stroming van het water.

Ze creëren een omgeving voor zichzelf, zodat de kleine bevers die ze uiteindelijk zullen krijgen het beter zullen hebben. Dit is ook een niche constructie, waarbij bevers reageren op de uitdagingen van de wereld, zoals voedsel, partners en veiligheid, door de wereld om hen heen opnieuw vorm te geven.

Maar bij mensen is dit nog veel meer het geval, zowel in positieve als negatieve zin. Mensen hebben de capaciteit om de wereld om hen heen in een tempo dat zijn weerga niet kent te hervormen. Dit geldt niet alleen voor het bouwen van gebouwen of dammen of het gebruiken van vuur om dingen te verwarmen.

Het geldt ook voor ideeën, overtuigingen over de dood en het hiernamaals, moraal en ethiek, economie en rechtvaardigheid. Dit alles vormt ons en bepaalt hoe we handelen.

niche constructie

De menselijke capaciteit om te creëren

We moeten ons bewust zijn van de menselijke capaciteit om te creëren, om te fantaseren, om te leven in ongelooflijk complexe samenlevingen, om geweldige technologieën te bouwen.

Dit is een tweesnijdend zwaard.

Aan de ene kant lost het al onze problemen op en maakt het ons in staat om veel te doen. Aan de andere kant vernietigt het lichamen, levens, hoop en dromen. Het is deze dynamische proces dat ons menselijk maakt.

Om dit op te lossen, moeten we technologisch, biologisch en ecologisch denken en vragen stellen over duurzaamheid. Misschien moeten we hiervoor luisteren naar mensen over de hele wereld die niet specifiek de belangrijkste oorzaken zijn van alle wereldproblemen.

We hebben tot nu toe slechts één systeem geprobeerd, een (1) bepaalde vorm van economie en technologie, en ja, dat heeft ons niet heel veel goeds gebracht. Dus misschien moeten we cultureel wat meer breder denken om beter biologisch en ecologisch met onze wereld om te gaan.

Dooddoener nr. 1: “Het is gewoon de natuur”

Veel mensen zeggen: “Het is gewoon de natuur“. Het feit dat sommige mensen rijk zijn en sommige mensen arm, is gewoon de natuur. Het feit dat mannen soms gewelddadig zijn tegen vrouwen, is gewoon de natuur.

Er is nooit alleen maar de natuur: het is altijd geschiedenis en politiek en cultuur en ervaring en biologie en lichamen en hersenen en hormonen en diëten, allemaal gemengd.

We hebben de capaciteit om de meest geweldige, meelevende en ongelooflijke organismen op deze planeet te zijn. Tegelijkertijd hebben we de capaciteit om de slechtste, wreedste en meest gewelddadige organismen te zijn – en het is dit dynamische proces dat ons menselijk maakt.

Iedereen die beweert dat dingen zijn zoals ze zijn vanwege de menselijke natuur, begrijpt niet hoe de menselijke natuur in elkaar steekt.

Wij kunnen echt beter!

Geraadpleegde bronnen:

Veelgestelde Vragen

Wat is niche constructie?

Niche constructie is het proces waarbij organismen actief hun omgeving veranderen en aanpassen voor hun eigen voordeel en overleving.

Hoe beïnvloeden mensen de wereld om hen heen?

Mensen beïnvloeden de wereld door technologische, ecologische en biologische veranderingen aan te brengen, waardoor zowel positieve als negatieve gevolgen ontstaan.

Waarom is niche constructie belangrijk?

Niche constructie is belangrijk omdat het de wederzijdse interactie tussen organismen en hun omgeving benadrukt, wat essentieel is voor het begrijpen van evolutionaire dynamiek.

Wat zijn enkele voorbeelden van niche constructie in de natuur?

Regenwormen die de grond veranderen en bevers die dammen bouwen zijn klassieke voorbeelden van niche constructie die de ecologie beïnvloeden.

Hoe kunnen we duurzaamheid bevorderen door menselijke creativiteit?

Door technologisch, biologisch en ecologisch te denken en samen te werken, kunnen we innovatieve oplossingen vinden om duurzaamheid te bevorderen en beter met onze wereld om te gaan.

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking, Spelling en grammatica: Nick Haenen & Sofie Janssen

Factchecking, Spelling en grammatica: 
Nick Haenen & Sofie Janssen

Persoonlijkheidstesten

Persoonlijkheidstest op Goodfeeling.nl
Sigma man Test
Vorm Voorkeur Test