Terug Naar De Glazen Babyflessen

Terug naar de glazen babyflessen

0

pbaSteeds meer producten blijken stoffen te bevatten die niet goed zijn voor onze gezondheid. Een van die stoffen is Bisfenol A, verwerkt in plastic babyflessen. “Gemak dient de mens” is het gezegde, maar hoe zit het met onderzoek naar wat het met onze gezondheid doet?

Bisfenol A wordt gebruikt voor de productie van polycarbonaat, een harde transparant plastic en bijv. in epoxyharsen dat als beschermende coating aan de binnenkant van voedingsverpakkingen in blik of karton wordt aangebracht.

Wat doet Bisfenol A?
Bisfenol A is irriterend voor de ogen, de huid en de luchtwegen. Herhaald of langdurig contact kan de huid gevoelig maken. Tevens is ook bekend dat de stof kan migreren naar de voedingsmiddelen en zo door ons kan worden opgenomen. Aangezien Bisfenol A een “endocriene disruptor” is, kan het op die manier ons hormoonstelsel beïnvloeden. Maar ook is bekend sedert 1930 dat Bisfenol A een zwak oestrogeen is.

De stof kan vrijkomen onder invloed van warmte, bijv. bij het steriliseren. En dat doen we toch steeds met de babyflesjes! En het gemak van de magnetron is hiervoor ook een gevaar. 

Effecten van Bisfenol A
De mogelijke effecten van blootstelling aan lage doses van Bisfenol A zijn nog het onderwerp van een groot aantal studies en discussies. Echter werd er aan de alarmbel getrokken door een aantal artsen en wetenschappers die een vervroegde pubertijd bij kinderen heeft geconstateerd in de laatste jaren. 

Glazen flessen
En dus is een waarschuwing toch wel op z’n plaats. Want wij houden zoveel van onze kinderen en willen toch het liefst zoveel mogelijk uitsluiten. Er is een merk dat de plastic babyflessen zonder Bisfenol A maakt, genaamd Bfree , te koop via de internet. Maar mocht je deze niet kunnen vinden in de winkel, dan is het misschien toch beter om over te stappen op de “ouderwetse” glazen flessen.

Lees ook “Zeg kind, ben je nu al ongesteld?”

Share.