gelijkheid en gelijkheid van uitkomst

Gelijkheid en gelijkheid van uitkomst – Dr. Jordan B. Peterson



765 keer gelezen sinds
6
minuten leestijd
6
minuten leestijd
765 keer gelezen sinds

0
(0)

“Het verschil tussen gelijkheid en gelijkheid van uitkomst is een goed gesprek waard – Dr. Jordan B. Peterson.”

Mensen zijn gelijk in hun inherente waarde, maar niet gelijk in hun vermogens en talenten. Dit fundamentele onderscheid is essentieel om te begrijpen hoe we als samenleving verschillen tussen individuen moeten benaderen.

Ieder mens bezit unieke eigenschappen en talenten die hem onderscheiden van anderen. Dus zullen niet alle individuen dezelfde kansen of resultaten in het leven hebben. Deze realiteit vereist dat we streven naar gelijke kansen en tegelijkertijd de diversiteit onder ons erkennen en vieren.

Gelijkheid van uitkomst versus gelijke kansen

Het doel van gelijkheid van uitkomst is een concept waarover in de samenleving lang is gedebatteerd. Het streeft naar gelijke uitkomsten voor alle mensen, ongeacht hun inspanningen of capaciteiten.

Toch negeert het concept van resultaatgelijkheid het feit dat ieder mens uniek is. Dit kan leiden tot oneerlijke resultaten wanneer degenen die harder werken of over grotere vaardigheden beschikken hetzelfde worden beloond als anderen die dat niet doen.

Er kan een cultuur van jaloezie en wrok ontstaan als gevolg van het verlangen naar gelijke uitkomsten. Zij die meer verdiend hebben of meer bereikt, kunnen gestraft of bekritiseerd worden omdat ze het gelijkheidsbeginsel niet naleven. Dit kan ieders gedrevenheid verlagen en creativiteit verhinderen.

Daarom is het benadrukken van gelijke kansen zo cruciaal. Dit betekent dat iedereen gelijke kansen krijgt om zijn vaardigheden en capaciteiten te ontwikkelen. Door dit te doen zorg je voor een gelijk speelveld, en moedig je mensen aan om hun grootste potentieel te realiseren.

Vrijheden beperken

Individuen of groepen moeten vaak compromissen sluiten in het streven naar gelijke uitkomsten. Dit kan persoonlijke vrijheden beperken en innovatie en creativiteit in de kiem smoren.

Een belastingstelsel dat meer belasting eist van degenen met hogere inkomens als middel om gelijke uitkomsten te bereiken is een voorbeeld. Individuele vrijheden kunnen daardoor worden ingeperkt, en creativiteit en innovatie kunnen worden ontmoedigd.

Wie is dr. Jordan B. Peterson

Dr. Jordan B. Peterson

Hoogleraar psychologie aan de Universiteit van Toronto en auteur van talrijke boeken, waaronder “12 Rules for Life: An Antidote to Chaos,” dr. Jordan B. Peterson is een klinisch psycholoog uit Canada.

Hij bestudeerde de psychologie van religie en ideologie terwijl hij zijn doctoraat in de klinische psychologie behaalde. Hij heeft meer dan 20 jaar ervaring in het werken als psycholoog in de klinische gezondheidszorg. Hij heeft ook lesgegeven aan onder andere Harvard en de Universiteit van Toronto.

Dr. Peterson over gelijkheid en gelijkheid van uitkomst

Het streven naar gelijkheid van uitkomst is volgens dr. Jordan B. Peterson, klinisch psycholoog en hoogleraar psychologie uit Canada, niet alleen onhaalbaar maar ook onwenselijk. In plaats daarvan zou de nadruk moeten liggen op het stimuleren van gelijke kansen en persoonlijke vrijheden, zodat iedereen zijn volledige potentieel kan realiseren en een positieve bijdrage kan leveren aan de samenleving op basis van talenten en capaciteiten.

Peterson stelt dat we, in plaats van te proberen iedereen gelijke uitkomsten op te leggen, ons moeten concentreren op het helpen van mensen bij het bereiken van hun eigen doelen.

Dit houdt in dat mensen voordelen ontvangen afhankelijk van hun werk en capaciteiten. Dit bevordert individuele gedrevenheid en creativiteit, wat kan leiden tot meer uitvinding en sociale vooruitgang.

Peterson denkt dat het begrip resultaatgelijkheid vaak voortkomt uit een verkeerde interpretatie van het begrip gelijkheid. Hij stelt dat het juist heel gunstig is dat niet alle mensen dezelfde vaardigheden en bekwaamheden bezitten.

Ieder individu onderscheidt zich van anderen door de onderscheidende kwaliteiten en vaardigheden die hij bezit. Inzien dat gelijkheid niet inhoudt dat iedereen hetzelfde moet zijn of dat ze allemaal dezelfde kans moeten krijgen om hun potentieel te realiseren, vereist een aanvaarding van deze verschillen.

Gelijkheid en gelijkheid van uitkomst in de praktijk

Toch kan het nastreven van gelijke kansen in het echte leven nog steeds moeilijk zijn. Systemische belemmeringen, zoals discriminatie op grond van geslacht, huidskleur of seksuele geaardheid, verhinderen vaak dat mensen hun volledige potentieel realiseren. Deze belemmeringen moeten worden weggenomen om gelijke kansen te bieden.

Er zijn echter individuele kenmerken zoals opvoeding, financiële toestand en toegang tot onderwijs die gelijke kansen kunnen beïnvloeden. Het is cruciaal om ervoor te zorgen dat iedereen de hulp krijgt die hij nodig heeft om zijn potentieel te realiseren.

Conclusie

Tot slot is het cruciaal om te beseffen dat gelijkheid niet betekent dat iedereen hetzelfde moet zijn, maar dat iedereen een gelijke kans moet hebben om zijn potentieel te realiseren.

Hoewel het bevorderen van gelijke kansen kan inspireren tot persoonlijke ambitie en creativiteit, innovatie kan bevorderen en de samenleving vooruit kan helpen, kan het nastreven van gelijke uitkomsten leiden tot oneerlijke gevolgen en beperkingen van persoonlijke vrijheden.

De standpunten van Dr. Peterson over gelijkheid vormen een belangrijke aanvulling op deze kwestie, en hij is er voorstander van om mensen te helpen bij het nastreven van hun doelstellingen in plaats van te proberen hen te dwingen gelijk te zijn.

Dr. Jordan B. Peterson

Dit zal individuen helpen hun eigen beloningen te verdienen op basis van hun inspanningen en vaardigheden, en stimuleert zo motivatie en creativiteit, wat kan leiden tot meer innovatie en vooruitgang in de samenleving.

Geraadpleegde bronnen

  • Peterson, J.B. (2018). 12 Rules for Life: An Antidote to Chaos. Random House Canada.
  • Stanovich, K.E., & West, R.F. (2008). On the relative independence of thinking biases and cognitive ability. Journal of Personality and Social Psychology, 94(4), 672-695.
  • Steele, C.M. (2011). Whistling Vivaldi: How Stereotypes Affect Us and What We Can Do. W.W. Norton & Company.

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken


Persoonlijkheidstesten ⭐

Libido Test – Mannen

Libido Test – Mannen

29 januari 20231222 views
Creëert het Universum zichzelf?

Visuele Persoonlijkheid Test

17 januari 2023929 views
Doe de ADHD test

A.D.H.D. Test

13 januari 2023590 views
Hoe inclusief ben jij? Doe de test!

Inclusiviteit Test

13 januari 2023657 views
Stress test

Stress Test

3 februari 20211760 views
Spiritualiteitstest

Spiritualiteit Test

3 februari 20211031 views
Persoonlijkheid Test

Persoonlijkheid Test

3 februari 2021817 views
IJdelheid Test

IJdelheid Test

3 februari 2021561 views
Emotionele Intelligentie Test

Emotionele Intelligentie Test

3 februari 20211149 views