kwetsbaar opstellen

Waarom je kwetsbaar opstellen je leven zal veranderen1006 keer gelezen sinds
9
minuten leestijd
9
minuten leestijd
1006 keer gelezen sinds

0
(0)

Je kwetsbaar opstellen kan een krachtig instrument zijn om te vragen wat je nodig hebt of om je emoties te uiten zonder angst voor afwijzing.

Het delen van je gevoelens of het vieren van je eigen prestaties kan echter meer uitdagend lijken dan het is vanwege de emotionele kwetsbaarheid die het met zich meebrengt.

Kwetsbaar opstellen

Soms kan kwetsbaarheid zich manifesteren in de fysieke reacties van je lichaam. Je voelt je spieren aanspannen of krijgt een vervelend gevoel in je maag.

Wanneer je openlijk je gedachten, emoties en behoeften deelt, voel je wellicht dat je ademhaling versnelt en je zenuwstelsel bevriest waardoor je niet meer kunt spreken. Het kan voelen alsof je een deel van jezelf verliest.

Kwetsbaar zijn is eng en heeft de kracht om je leven te veranderen. Om kwetsbaarheid te begrijpen, moet je de onzekerheid accepteren en onderzoeken hoe het zich manifesteert in je relaties. Het bewust scannen van hoe kwetsbaarheid zich in je lichaam voordoet of hoe het je dagelijkse acties beïnvloedt, kan je helpen een kwalitatieve, levensveranderende relatie met kwetsbaarheid op te bouwen. Het kan je angst veranderen in gevoelens van verbondenheid.

Wat is kwetsbaarheid?

Het is onmogelijk om te praten over de definitie van kwetsbaarheid zonder te refereren aan het werk van Dr. Brené Brown, auteur en onderzoeksprofessor aan de Universiteit van Houston. Brown heeft de afgelopen twee decennia moed, kwetsbaarheid, schaamte en empathie bestudeerd.

In haar boek ‘Daring Greatly‘ definieert ze kwetsbaarheid als “onzekerheid, risico en emotionele blootstelling.” Door haar onderzoek ontdekte ze twee krachtige en tegengestelde conclusies die ze deelt in haar boek en in haar TED-talk over schaamte en kwetsbaarheid:

 • Kwetsbaarheid ligt aan de basis van schaamte, angst en de strijd om waardigheid.
 • Kwetsbaarheid is de geboorteplaats van vreugde, creativiteit en verbondenheid.

Om vreugde, creativiteit en verbondenheid te vinden, stelt Brené Brown dat we moeten omgaan met wat het betekent om kwetsbaar te zijn: schaamte, angst en de strijd om waardigheid.

4 soorten kwetsbaarheid

We leven in een veranderde maatschappij na de pandemie. We zijn allemaal op de een of andere manier kwetsbaar geworden door wat we collectief hebben meegemaakt. Of het nu gaat om verdriet, verlies, de gevolgen van een snel veranderende werkwereld, toenemende zorgbehoeften of toenemende burn-out, de nasleep van de pandemie heeft naar alle waarschijnlijkheid invloed gehad op iedereen in onze samenleving.

Er zijn verschillende soorten kwetsbaarheid die mensen kunnen ervaren na de pandemie. Hier zijn er vier:

 1. Fysieke kwetsbaarheid: dit gaat over de gezondheid en het welzijn van ons lichaam. COVID-19 heeft ons eraan herinnerd hoe kwetsbaar we kunnen zijn voor ziektes en infecties. Mensen die fysiek kwetsbaar zijn, kunnen bijvoorbeeld te maken hebben met een verhoogd risico op complicaties van een ziekte.
 2. Emotionele kwetsbaarheid: dit heeft betrekking op onze mentale en emotionele gezondheid. De pandemie heeft geleid tot een toename van gevoelens van angst, eenzaamheid en depressie. Mensen die emotioneel kwetsbaar zijn, hebben mogelijk meer moeite om met deze gevoelens om te gaan en kunnen meer ondersteuning nodig hebben.
 3. Sociale kwetsbaarheid: dit gaat over de mate waarin we ons verbonden voelen met anderen en onze plaats in de samenleving. De pandemie heeft geleid tot isolatie en eenzaamheid voor veel mensen, vooral ouderen en mensen met een laag inkomen of beperkte toegang tot technologie. Mensen die sociaal kwetsbaar zijn, kunnen zich nog meer buitengesloten voelen.
 4. Economische kwetsbaarheid: dit heeft betrekking op financiële stabiliteit en zekerheid. De pandemie heeft geleid tot werkloosheid en economische onzekerheid voor veel mensen. Mensen die economisch kwetsbaar zijn, hebben mogelijk meer moeite om de eindjes aan elkaar te knopen en zich zorgen te maken over hun toekomst.

Het erkennen van deze verschillende soorten kwetsbaarheid kan ons helpen om beter te begrijpen hoe we ons kunnen ondersteunen en voor elkaar kunnen zorgen na de pandemie.

4 soorten van kwetsbaarheid

 1. Kwetsbaarheid in je relaties: In relaties kan het moeilijk zijn om jezelf kwetsbaar op te stellen. We zijn bang voor afwijzing en willen onszelf beschermen tegen pijn. Maar als we ons openstellen en onze emoties delen, kan dit juist leiden tot een diepere verbinding en meer vertrouwen in de relatie.
 2. Kwetsbaar zijn in je geest en lichaam: Kwetsbaarheid gaat niet alleen over het delen van emoties, maar ook over het erkennen van onze fysieke en mentale beperkingen. Door te accepteren dat we soms hulp nodig hebben en niet alles zelf kunnen, kunnen we ons beter aanpassen aan veranderingen en stress.
 3. Kwetsbaarheid op de werkplek: Op de werkplek kan kwetsbaar zijn ons helpen om betere samenwerking en communicatie te creëren. Door te erkennen dat we niet alles weten en soms fouten maken, kunnen we leren van onze collega’s en samen tot betere oplossingen komen.
 4. Kwetsbaar zijn in je gemeenschap: In onze gemeenschappen kunnen we ons kwetsbaar opstellen door ons in te zetten voor anderen en hulp te bieden aan mensen die het nodig hebben. Door onze eigen kwetsbaarheden te delen, kunnen we anderen inspireren om hetzelfde te doen en zo een sterkere gemeenschap opbouwen.

5 voordelen van kwetsbaarheid

 1. Kwetsbaarheid versterkt je relaties: Door jezelf kwetsbaar op te stellen in relaties, kan dit leiden tot meer begrip en vertrouwen tussen jou en de ander.
 2. Kwetsbaarheid kan ons helpen groeien en leren: Als we erkennen dat we niet perfect zijn en dat we soms fouten maken, kunnen we hier van leren en groeien als persoon.
 3. Kwetsbaarheid vergroot je dankbaarheid: Door onze kwetsbaarheden te erkennen en te delen, kunnen we ons meer bewust worden van de goede dingen in ons leven en dankbaarder zijn voor wat we hebben.
 4. Kwetsbaar zijn, verbetert je zelfreflectie: Als we ons kwetsbaar opstellen en onze emoties delen, kunnen we meer inzicht krijgen in onszelf en onze eigen behoeften en verlangens.
 5. Kwetsbaarheid bevestigt dat je genoeg bent: Door jezelf kwetsbaar op te stellen, accepteer je jezelf zoals je bent en erken je dat je genoeg bent, ook met al je imperfecties.

Ben je niet in staat jezelf kwetsbaar op te stellen?

 1. Je wilt perfect zijn: Als we te veel streven naar perfectie, kunnen we bang zijn om onze kwetsbaarheden te delen omdat we denken dat dit ons zwak maakt. Maar in werkelijkheid kan kwetsbaarheid juist kracht tonen en ons helpen groeien.
 2. Je vraagt niet naar wat je nodig hebt: Het kan soms moeilijk zijn om hulp te vragen, vooral als je gewend bent om alles zelf te doen. Maar kwetsbaar zijn, betekent ook dat je erkent dat je niet alles alleen kunt en dat het oké is om hulp te vragen wanneer je het nodig hebt. Het is belangrijk om te leren vragen naar wat je nodig hebt, zodat anderen weten hoe ze je kunnen ondersteunen en er voor je kunnen zijn.
 3. Je houdt mensen op afstand: Het kan eng zijn om jezelf open te stellen voor anderen, vooral als je bang bent om gekwetst te worden. Maar als je jezelf afsluit, ontzeg je jezelf ook de kans om echte en diepgaande verbindingen aan te gaan met anderen. Het is belangrijk om te leren vertrouwen op anderen en jezelf toe te staan om jezelf te laten zien.
 4. Je deelt je frustraties of successen niet: Het kan verleidelijk zijn om alleen te praten over de goede dingen in het leven, maar het delen van zowel de goede als de slechte momenten is essentieel voor het opbouwen van betekenisvolle relaties. Het kan moeilijk zijn om je kwetsbaarheden te delen, maar het kan ook bevrijdend zijn en je helpen om steun en begrip te krijgen van anderen.

3 misvattingen over kwetsbaarheid

 1. Kwetsbaar zijn is een teken van zwakte: Het tegenovergestelde is eigenlijk waar. Kwetsbaarheid vereist moed en kracht om jezelf open te stellen voor anderen en jezelf te laten zien zoals je bent, met al je tekortkomingen en imperfecties.
 2. Ik hang de vuile was niet buiten: Kwetsbaarheid betekent niet dat je alles over jezelf moet delen met anderen. Het gaat erom dat je jezelf openstelt voor anderen op een manier die voor jou comfortabel voelt en die je helpt om betekenisvolle relaties op te bouwen.
 3. Ik ben heel erg op mezelf: Het is belangrijk om te onthouden dat kwetsbaarheid niet betekent dat je jezelf openstelt voor iedereen. Het gaat erom dat je jezelf openstelt voor de mensen die belangrijk voor je zijn en die je vertrouwt.

3 manieren om kwetsbaarder te zijn

 1. Erken je emoties: Het is belangrijk om je bewust te zijn van je emoties en deze te erkennen in plaats van ze te negeren of te onderdrukken. Door je emoties te erkennen, kun je ze beter begrijpen en er op een gezonde manier mee omgaan.
 2. Leef met integriteit en eerlijkheid: Wees eerlijk en oprecht in je interacties met anderen en leef volgens je eigen waarden en principes. Op deze manier ben je trouw aan jezelf en authentiek in je relaties met anderen.
 3. Oefen jezelf in het kwetsbaar opstellen: Oefen het delen van je gedachten en gevoelens met anderen, zelfs als het moeilijk voelt. Door te oefenen kun je jezelf comfortabeler maken met kwetsbaarheid en meer verbinding en intimiteit creëren in je relaties met

Conclusie

Om kwetsbaarheid te omarmen, moeten we ons bewust zijn van de misvattingen die we erover hebben. Een van de meest voorkomende misvattingen is dat kwetsbaar zijn een teken van zwakte is.

Dit is echter verre van de waarheid. Kwetsbaarheid is eigenlijk een teken van moed en kracht, omdat het de bereidheid vereist om risico’s te nemen en jezelf open te stellen voor anderen.

Een andere misvatting is dat kwetsbaarheid betekent dat je “de vuile was buiten hangt”. Dit is echter niet het geval. Kwetsbaarheid gaat niet over het delen van elk detail van je persoonlijke leven, maar eerder over het delen van je emoties en gevoelens op een eerlijke en oprechte manier.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de voordelen van kwetsbaarheid?

Antwoord: Kwetsbaarheid kan ons helpen om onze relaties te versterken, te groeien en te leren, onze dankbaarheid te vergroten, onze zelfreflectie te verbeteren en ons te laten zien dat we genoeg zijn.

Wat zijn de drie misvattingen over kwetsbaarheid?

Antwoord: De drie misvattingen over kwetsbaarheid zijn dat het een teken van zwakte is, dat je je vuile was niet buiten moet hangen en dat het betekent dat je heel erg op jezelf bent.

Hoe kan ik mezelf kwetsbaarder opstellen?

Antwoord: Je kunt jezelf kwetsbaarder opstellen door je emoties te erkennen, met integriteit en eerlijkheid te leven en jezelf te oefenen in het kwetsbaar opstellen.

Inspiratie: https://www.betterup.com/blog/vulnerability

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken


Persoonlijkheidstesten ⭐

Libido Test – Mannen

Libido Test – Mannen

29 januari 20231208 views
Creëert het Universum zichzelf?

Visuele Persoonlijkheid Test

17 januari 2023914 views
Doe de ADHD test

A.D.H.D. Test

13 januari 2023578 views
Hoe inclusief ben jij? Doe de test!

Inclusiviteit Test

13 januari 2023642 views
Stress test

Stress Test

3 februari 20211743 views
Spiritualiteitstest

Spiritualiteit Test

3 februari 20211017 views
Persoonlijkheid Test

Persoonlijkheid Test

3 februari 2021809 views
IJdelheid Test

IJdelheid Test

3 februari 2021547 views
Emotionele Intelligentie Test

Emotionele Intelligentie Test

3 februari 20211132 views