5 Soorten Geluk die je kunt Ervaren in het Leven

5 Soorten Geluk die je kunt Ervaren in het Leven686 keer gelezen sinds
12
minuten leestijd
12
minuten leestijd
686 keer gelezen sinds

4
(2)

Geluk is een emotionele toestand die wordt gekenmerkt door gevoelens van vreugde, voldoening of tevredenheid. Maar wist je dat er verschillende soorten geluk zijn? Dat klopt. Geluk is geen universele emotie die voor iedereen hetzelfde is.

Niet al het geluk is hetzelfde en er zijn zelfs stadia en niveaus van geluk. In dit artikel zal ik vijf soorten geluk met je delen, de stadia van geluk en, het belangrijkste, specifieke acties om een plan voor jouw geluk te creëren.

5 Soorten Geluk

Weten welk type geluk je ervaart kan je helpen om meer waardering te hebben voor je leven, andere mensen en de dingen die je op dit moment hebt. Hier zijn de vijf soorten geluk die je kunt ervaren in je leven.

1. Trots

Heb je ooit een uitdagend project voltooid? Of heb je ooit vrijwilligerswerk gedaan voor een waardig doel waar je in gelooft? Deze gebeurtenissen hebben waarschijnlijk een gevoel van trots in je opgeroepen.

Trots is een vorm van geluk. Vaak associëren we trots met negatieve over-competitieve emoties. Echter, trots op je prestaties is een geweldige vorm van geluk om van te genieten. Je kunt trots zijn op je werk, je familie of iets anders dat een gevoel van voldoening geeft.

2. Onderhouden van Relaties

Velen geloven sterk dat geld een geheim is voor een gelukkig leven. Echter, een groep onderzoekers van Harvard lanceerde in 1938 een studie waarbij ze 268 mannelijke Harvard-studenten gedurende 75 jaar volgden.

De unieke Harvard Grant Studie verzamelde gegevens over het leven van de mannen door middel van enquêtes en interviews. Ze keken naar alle aspecten, inclusief relaties, politiek en religie, coping-strategieën en alcoholgebruik – en ze vonden verrassende resultaten.

Volgens Robert Waldinger, een psychiater en professor aan de Harvard Medical School, toonde de studie aan dat “onze relaties en hoe gelukkig we zijn in onze relaties een krachtige invloed hebben op onze gezondheid.” Hij voegde eraan toe dat “het zorgen voor je lichaam belangrijk is, maar het zorgen voor je relaties is ook een vorm van zelfzorg.”

Waldinger zei ook in een TED Talk in 2015 dat “mensen die meer sociaal verbonden zijn met familie, vrienden en gemeenschap gelukkiger zijn. Ze zijn fysiek gezonder en ze leven langer dan mensen die minder goed verbonden zijn.

3. Tevredenheid

Tevredenheid betekent blij zijn met wat je hebt, wie je bent en waar je bent. Het is het respecteren van de realiteit van het heden. Het is het waarderen van wat je wel hebt en waar je staat in het leven.

Tevredenheid betekent niet dat je geen verlangens hebt. Het betekent alleen dat je tevreden bent met het heden en gelooft in de best mogelijke uitkomsten.

Veel mensen denken tegenwoordig dat het leven een absolute race is waarin je de beste moet zijn in alles. We moeten een luxere auto hebben, een groter huis, een beterbetaalde baan of meer geld. Op het moment dat we één ding bereiken, begint de race naar het volgende. Weinig mensen nemen de tijd om gewoon even achterover te leunen, te ontspannen en dankbaar te zijn voor alles wat ze hebben bereikt.

Tevredenheid brengt gemoedsrust en positiviteit met zich mee die groei en zelfverbetering kunnen faciliteren. Dit betekent niet dat je geen dromen en aspiraties hebt. Maar je kunt het heden accepteren en toch hopen op een betere toekomst.

Tevredenheid betekent alleen vrede hebben met het heden, niet berustend zijn.

Tevredenheid bevordert dus geluk. Wanneer iemand zijn situatie accepteert, stelt diegene zichzelf in staat om een soort geluk te ervaren. Dankbaar zijn voor alles wat je hebt in plaats van je tijd te besteden aan nadenken over wat je niet hebt, maakt het leven voller van vreugde.

4. Plezier

Alleen omdat we volwassen zijn, betekent niet dat we ons leven helemaal om werk moeten laten draaien. In ons hectische, moderne leven focussen velen van ons zich zo sterk op werk en familieverplichtingen dat we nooit tijd lijken te hebben voor puur plezier. Ergens tussen kindertijd en volwassenheid zijn we gestopt met plezier maken.

Wanneer we wat vrije tijd hebben, zijn we eerder geneigd om voor de tv of computer te zitten dan om plezier te maken. Plezier kan vreugde brengen in het leven, stress verminderen, leren superchargen en je verbinden met anderen en de wereld om je heen.

Plezier brengt positieve gevoelens met zich mee, zoals opwinding, trots en hoop, en natuurlijk maken positieve gevoelens ons gelukkig.

De meeste mensen hebben hobby’s. Hobby’s helpen ons plezier in ons leven te cultiveren. Het maakt niet uit wat we doen, zolang het ons dagelijks of wekelijks een redelijke hoeveelheid plezier geeft.

Het kan sporten, koken, verzamelen, etc. zijn. Hoe dan ook, het is een eenvoudige manier om je leven op te fleuren en een pauze tenemen van de alledaagse taken van het leven.

Voor velen is reizen een vorm van plezier. Van genieten van nieuwe, unieke culturen tot zonnebaden of skiën, uiteindelijk draait het allemaal om geweldig plezier.

5. Dankbaarheid

Gilbert Keith Chesterton, vaak bekend als G.K. Chesterton, is een productieve Engelse schrijver, dichter, filosoof, enz., die de uitspraak “Ik zou willen volhouden dat bedankjes de hoogste vorm van gedachte zijn, en dat dankbaarheid geluk is verdubbeld door verwondering” bedacht.

Kiezen om dankbaar te zijn kan een gemakkelijke en toegankelijke manier zijn om je geluk te vergroten. Dankbaarheid heeft ook een sterk positief effect op het psychologisch welzijn. Het verhoogt het zelfvertrouwen, verbetert positieve emoties en maakt ons optimistischer.

Dr. Amy E. Keller, PsyD, een huwelijks- en gezinstherapeut, verwaarloost het doelgerichte aspect van het opbouwen van geluk niet. Wanneer je je vreugdevol voelt en het gevoel hebt dat je leven betekenis heeft, waardeer je meer wat je hebt.

Zij zegt: “Als ik met cliënten praat over geluk, benadruk ik het gevoel van doelgerichtheid en verbondenheid en het cultiveren van voldoening en eigenwaarde, evenals het gewoon plezier ervaren – wat natuurlijk ook een factor is! Dankbaarheid ondersteunt geluk op manieren die verband houden met dit alles.”

Een houding van dankbaarheid cultiveren ondersteunt geluk in ons leven.

5 Soorten Geluk die je kunt Ervaren in het Leven

5 Stadia van Geluk

In verschillende stadia van iemands leven veranderen de belangrijkste bronnen van geluk. Wat ons gelukkig maakte toen we vijf waren, zal waarschijnlijk geen geluk meer brengen als we 25 zijn, en het verandert opnieuw als we 35, 45, enzovoort zijn.

Het is dus belangrijk om te begrijpen in welk stadium van geluk je je bevindt en waarom iets uit je verleden je geen geluk meer brengt.

Stadium 1: Vroeg Geluk

Onze eerste ervaringen met geluk vinden plaats wanneer we kinderen zijn. Als baby’s is onze vreugde natuurlijk en expressief.

Natuurlijk herinnert niet veel mensen zich die ervaringen voordat we leerden praten. Echter, als we naar kinderen kijken, zien we hun vrolijke aard.

De uitdrukking van vreugde, liefde en geluk is de normale en natuurlijke staat.

Stadium 2: Gesocialiseerd Geluk

Vanaf het moment dat we kunnen praten en het woord “NEE!” begrijpen, beginnen we gesocialiseerd te worden. Opgroeien als kinderen leren we de regels van onze ouders, school, gemeenschap en wereld. We leren ook de emotionele straffen en beloningen van die regels te accepteren.

Wanneer we taken uitvoeren, ontvangen we emotionele acceptatie in de vorm van lof en goedkeuring. Wanneer we de regels niet volgen, krijgen we negatieve emotionele feedback in de vorm van berispingen en kritiek.

We leren om over onszelf te denken en onszelf te beoordelen op dezelfde manier als anderen over ons denken en ons beoordelen. We leren ook om onszelf dezelfde emoties te geven die anderen ons gaven met hun straffen en lof.

We ontvangen negatieve emoties van anderen door kritiek, en vervolgens leren we diezelfde emoties over onszelf te creëren en te voelen.

Stadium 3: Voorwaardelijk Geluk

Wanneer we volledig gesocialiseerd zijn, hebben we niemand meer nodig die ons vertelt wat we wel en niet moeten doen. We hebben een uitgebreide bibliotheek van regels verworven en hebben de verbale, emotionele en soms fysieke conditionering van straffen en beloningen, zodat we geen herinneringen meer nodig hebben.

We houden onszelf op het spoor van “zouden moeten” en vermijden de “zouden niet moeten” – de voorwaarden van ons waargenomen geluk.

In een zelfgesocialiseerde staat genieten we nog steeds wanneer we worden erkend of geprezen. We krijgen een emotionele boost wanneer iemand zich tot ons aangetrokken voelt en ons verlangt. We reageren ook emotioneel wanneer we negatieve feedback krijgen. Ons geluk is gebaseerd op deze voorwaarden.

Stadium 4: Overgang naar Geluk

Vergelijkbaar met de opstand die we hadden als tiener, rebelleren we nu tegen gesocialiseerde overtuigingen en gedragingen. We rebelleren niet tegen wat een andere persoon zegt. We rebelleren tegen wat onze geest ons herhaaldelijk vertelt en wat ons wordt geleerd. Het verschilt ook omdat het een bewuste opstand is, aangezien onze emoties reactief zijn geworden.

Een ander verschil is dat veel van wat onze geest ons biedt nuttig, behulpzaam en noodzakelijk is, dus dat deel moeten we behouden. Maar we willen ons ontdoen van de veroordelende negatieve gedachten die ons weerhouden van onze natuurlijke uitdrukking van liefde.

Iemand kan beginnen met meditatie, yoga, zelfhulpboeken lezen en mindfulness beoefenen, alles in een poging om negatieve gedachten kwijt te bannen en hun kernovertuigingen te veranderen.

Stadium 5: Authentiek Geluk

De persoon die de voorwaardelijke geluksmodi heeft overstegen waarmee ze gesocialiseerd waren en zich oprecht kunnen uiten, ervaart authentiek geluk. Deze authentieke uitdrukking heeft een soortgelijke vreugde en vrijheid als een jong kind.

Op dit punt is het gevoel van vreugde, dankbaarheid, liefde en respect niet langer afhankelijk van externe triggers. Het is een mindset, perspectief en emotionele toestand die is beoefend en intern onderhouden.

Een Geluksplan Maken voor Jouw Leven

5 soorten geluk

Net zoals je een recept volgt voor kooksucces, kun je ook meer geluk cultiveren door opzettelijke, doelbewuste acties te ondernemen.

1. Groeimentaliteit

Ontwikkel een groeimentaliteit die zich richt op het creëren van een leven dat je liefhebt. Het gaat erom te geloven dat je uitdagingen kunt overwinnen, zelfs als het geduld vergt. Een groeimentaliteit hebben betekent geloven dat je in de loop van de tijd beter zult worden.

2. Vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk kan een geweldige manier zijn om een gevoel van doel te krijgen en meer geluk te creëren. Vrijwilligerswerk is aangetoond dat het een gevoel van voldoening geeft en gevoelens van geluk vergroot.

3. Vind Elke Dag Vreugde

Geluk wordt soms gevonden in de kleinste, meest alledaagse dingen. Probeer er meer aandacht aan te besteden en te begrijpen dat lichaamsbeweging krijgen, genieten van de geur van die eerste kop koffie in de ochtend, wat tijd besteden aan lezen of zelfs een werkproject doen met een grote kans op succes je dat gevoel van geluk kan geven.

4. Oefen Dankbaarheid

Tijd besteden aan het schrijven over wat je waardeert, is een geweldige manier om geluk van binnenuit te stimuleren. Zelfs vijf minuten journaling kan een positief effect hebben op je geestelijk welzijn en gezondheid.

5. Koppel Los: Zet je Gadgets Uit

Door je los te koppelen van e-mail, tekstberichten en sociale media, kun je je verbondenheid met de mensen om je heen vergroten. En je zult je een stuk beter voelen terwijl je dat doet.

6. Probeer Iets Nieuws

Mensen die deelnemen aan gedurfde, nieuwe activiteiten en unieke ervaringen opdoen, behouden meer positieve herinneringen dan negatieve.[5] Hoe meer positieve herinneringen we vasthouden, hoe lichter we worden. Dus ga ervoor en schrijf je in voor die gitaarlessen. Boek die reis naar Antigua. Doe ze in naam van geluk.

7. Oefen Zelfliefde

Zelfkritiek is zelfondermijnend. Maar als je mededogen hebt voor jezelf, kun je productiever, sterker en meer ontspannen worden. De volgende keer dat je negatief over jezelf denkt, schrijf je die negatieve gedachte op. Door te zien hoe kwetsend die woorden er op papier uitzien, begin je jezelf te trainen om ze niet meer in je hoofd te zeggen.

8. Stop met “Sorry” te Zeggen

De wetenschap vertelt ons dat degenen die excuses vermijden gelukkiger zijn dan degenen die hun fouten toegeven. Weigeren excuses aan te bieden geeft ons een gevoel van macht en entitlement, blijkt uit onderzoek.

9. Breng Tijd Door met Geliefden

Onderhoud je relaties. Het contact verliezen met vrienden en familie is een van de top vijf spijtbetuigingen die mensen hebben op hun sterfbed.[7]

10. Maak Plezier!

Begin in het moment te leven en stop met wachten op het perfecte moment – wees spontaan en maak plezier! Neem een pauze en wacht niet tot al het werk gedaan is, het huis schoon is, de hond is uitgelaten, en ga plezier maken! Wanneer je denkt dat echt plezier alleen op grote gelegenheden of geplande activiteiten gebeurt, ontzeg je jezelf de kleine geneugten van het leven.

Slotgedachten

Al met al is een gelukkig leven creëren een eenvoudige zaak van meer van wat we leuk vinden in ons leven te brengen. Als je ervoor kiest om dat te doen, moet je het bewust cultiveren.

Begin vandaag door de stappen te nemen om een gelukkiger leven te leiden en een nalatenschap van vreugde te creëren.

Geraadpleegde bronnen:

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4 / 5. Stemtelling: 2

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken


Persoonlijkheidstesten ⭐

Libido Test – Mannen

Libido Test – Mannen

29 januari 20231227 views
Creëert het Universum zichzelf?

Visuele Persoonlijkheid Test

17 januari 2023940 views
Doe de ADHD test

A.D.H.D. Test

13 januari 2023596 views
Hoe inclusief ben jij? Doe de test!

Inclusiviteit Test

13 januari 2023662 views
Stress test

Stress Test

3 februari 20211768 views
Spiritualiteitstest

Spiritualiteit Test

3 februari 20211037 views
Persoonlijkheid Test

Persoonlijkheid Test

3 februari 2021823 views
IJdelheid Test

IJdelheid Test

3 februari 2021566 views
Emotionele Intelligentie Test

Emotionele Intelligentie Test

3 februari 20211154 views